Vi svenskar sägs vara "terrible handriders".

Det har sagts flera gånger, vi svenskar börjar bli kända för att rida med händerna istället för resten av kroppen! Jag tänkte ge er lite tips på hur man kan förbättre sitt arbete med händerna och resten av kroppen.

- För att kolla så att man inte bara rider med händerna, lägg in en klapp då och då! Klappa hästen på halsen, tygeln kommer då glappa men hästen ska fortsätta bära sig själv.
- Om du inte riktigt får hästen att ta stödet på yttertygel, detta kan bero på att du som jag kanske inte får så bra kontakt på ytter, så ställ hästen utåt på volten t.ex. och håll sedan kvar kontakten på yttertygel när du ställer in igen.
- Allt som hör till våra armar är ju våra mest rörliga kroppsdelar när vi rider. Det finns så många fel vi kan göra med dom. Försök bestämma dig för några saker du vill rätta till, och påminn dig sedan om dem när du rider. T.ex. tummarna uppåt, armbågarna intill kroppen, händerna vid manken, böjda armbågar, mjuka händer, rörliga fingrar...
- Räta upp dig i sadeln! Det kommer påverka mycket annat i ridningen. Du får bättre balans och känsligare hjälper. Din handställning kommer bli bättre och du får lättare att inverka med skänkel och säte.
- Jobba med ytterhjälperna. Det funkar att samla hästen utan att dra i båda tyglarna. Slappna av och bara visa vägen med inner, ge hästen balans och stöd på ytter. Försök att styra så mycket som möjligt med vikthjälper i stället för att slita och dra i tyglarna :) Kommer ge fler tips om det sen!

Vad har ni för åsikter om detta? Tycker ni att vi svenskar är "terrible handriders"? Vad har ni för tips angående detta? Och vad tycker ni om inlägget? :)

Dagens övning!

Så nu har jag en övning att dela med mig av :) Det är en vi körde på tisdagens hoppträning och som jag använde mig av en del idag.

Det är väldigt enkelt att förklara, svårare att genomföra. Man rider på en liten fyrkant, ungefär så stor som att man skulle rida på stora mittvolten bara att den blir fyrkantig! I galopp rider man på fyrkanten och innan hörnen kommer gör man en halvhalt. Sedan lägger man innerskänkeln lite bak och flyttar ut hästens bakdel, som om man skulle göra en framdelsvändning! Här måste man också jobba mycket med ytterhjälperna. Se till att rakrikta hästen mellan hörnpasseringarna.

Bra övning för att få koll på baken!

Busy woman!

I helgen har jag varit riktigt upptagen, vilket ni kanske märkt på min usla uppdatering..? Men det här är i alla fall vad som hänt.
Fredag: Skola, fika på Linné, ridning, fredagsmys hos Cajsa.
Lördag: Rep på skolan, våffelgräddning hos Agnes, hämta Ditte, hoppträning, film hos Cajsa, mys med Ditte!
Söndag: Vakna vid lunch, fika på Waynes, lämna Ditte på tåget (snyft), ta in hästar, rida.

Och nu sitter jag här! Ska skriva mer om vad jag gjort sen, har såå mycket att skriva om! Hang on, fortsätt läsa.

Vad har ni gjort i helgen?

Våfflor med brudarna!

Så, då var repet över. Då sitter man hemma hos http://whereslaura.blogg.se/ (Agnes) och lagar våfflor med Cajsa, Ana och Hanna. Och Agnes såklart ;)

Snart ska jag springa till stationen och hämta Min-Sans nya ägare, Ditte. Hon ska bo hemma hos mig idag! Jag har saknat henne riktigt mycket.

Och senare ikväll blir det träning! Så det kommer ni få höra med om sen, puuss.

OHYES! Om nio timmar ska jag vara i skolan, på en lördag, och öva på det här:


Haha... jag kommer inte orka. Äsch, får väl dra med mig en kaffe påvägen förbi Waynes. Det kan nog bli mysigt ändå. Två veckor till konserten? Det här är del nr 22 av 25 i verket Carmina Burana.

Vi på musikklasserna nöjer oss inte med fåniga låtar på ett par minuter, här kör vi på hardcore, nonstop i över en timme! Ohh nice. Eller?

Fy på mig!

Nu har jag inte uppdaterat, nångång på hela fredagen! Klockan är ju faktiskt 00.20 och jag öppnar datorn först nu! Blir nästan besviken, men också stolt. Jag är inte databeroende, YEY!

Jo ni minns att Paulina träffade mig med en baseboll? Fredagen förde med sig en incident den med. Jag har skaffat mig en redig bula på huvudet genom att resa mig rakt upp i en skåpkant. Fråga inte hur, det är bara jag som kan...

Har också ridit Kurre, vilket jag inte ska klaga över! Han är fin han, och imorgon (senare idag) ska jag ju träna för Cattis igen! Ska bli superkul kan jag lova.

Så nu ha jag uppdaterat, och tänker göra det snart igen. Var bara tvungen att sammanfatta dagen :)

Juste! Så har jag såklart fredagsmyst med mina pals. Cajsa, Agnes och Hanna var det ikväll :)

En fråga till er!

Nu är jag verkligen nyfiken! Vill ha svar från alla er!

Hur skulle ni vilja fira er ettårsdag med er pojkvän/flickvän?

Mitt i prick!

Den här dagen att har fått mig att inse vilket typiskt Balderbarn jag är. (Balder är då skolan jag går på.)
Något som är typiskt Balderbarn är bl.a. att man går och sjunger på 100år gammla verk, utanför skolan. Sjukt pinsamt när man kommer på sig själv på stan. Man stämmer in i alla sånger man hör, vi skulle säkert kunna ha High School Musical i korridorerna. Vi lägger stämmor på i princip alla sånger vi sjunger. Du kan nynna på vilken sjuk melodi du vill, tro mig, vi kommer sjunga med.

Faktiskt inte så roligt, kommer va jobbigt för mig att byta skola inför gymnasiet (;

Vi spelade badminton på gympan idag, och tro mig jag sög! Paulina träffade mig rätt mellan nyckelbenen rätt hårt, så har ett rött märke där. Tack Paulina :)

Nu är det fysikplugg och åter fysikplugg som gäller! Ha en trevlig kväll! Puss


Såhär söta är jag och min lillebror när vi myser efter skolan!


"Take me to the rodeo"


De här två dagarna har väl fört med sig två outfits as well? ;) Igår vart det som på bilden, bruna strumpbyxor från Lindex, kjol med dragkedja från Gina Tricot, t-shirt och halsband från Gina också. Nej usch, hatar när allt är från samma affär speciellt från Gina :S Vart väl samma outfit idag fast jag bytte t-shirten mot den smyckade (Y)

Och då behöver man inget halsband, den gör jobbet! :) Gillar't, fast gillar halsband med... Man är ju tjej ändå.

Stadium Love

Ibland får min pappa för sig att han ska köpa lite konstiga skivor, trots att det senare visar sig att han inte alls gillar musiken. Dock har jag börjat gilla det här bandet, Metric, lite. Lägger upp två låtar ;)

Metric - Stadium Love

Metric - Sick Muse

Hoppträning


Lite av det vi gjorde på hoppträningen.

Dagens fråga!



Okej då har jag en fråga till er! Kommer ställa den lite då och då.

Så, ska börja med en "enkel". Hur ofta och hur mycket kan man hoppa en häst, hur mycket sliter det på benen?

Träning för Cattis Hadin!

Så, igår tränade jag och Sekúr för Cattis Hadin på Lilla Bärsta. Det var vår första riktiga hoppträning tillsammans, han stod ju mycket i höstas på grund av hovbölder. Men nu är vi igång kan jag säga! Är riktigt nöjd, han var super snäll och skötte sig otroligt bra! Lastningen gick också bra, han gick rätt in och stod sen lugnt där. Söt häst.

Vi travhoppade, tränade lite lydnad och så vilket är otroligt bra för Kurre och mig. Hoppade i alla fall en 1m oxer i trav, det ska man inte skämmas över! Sen tränade vi att galoppera på en åtta med ett hinder i mitten. Det var då det blev lite problem. Jag är inte så van vid hans stora grundgalopp efter lilla Min-San, och dessutom har Kurre en stor galopp även för hans storlek. Så jag försöker hålla i honom och korta galoppen för att jag tror att han rusar. Men det gör han inte, så galoppen blir dålig i stället och han kan inte hoppa högre då. Men när jag kom på det och försökte vänja mig så gick det bra! Ser fram emot nästa träning :D

Carpe Diem = Fånga Dagen

Skoldagen idag, bland de jobbigaste. Långt innan lunchen och sen rätt tråkiga lektioner.

Nu sitter jag i alla fall i soffan med min bror äter naturgodis, dricker varm choklad och kollar på film. Nice! Så skönt att bara koppla av lite efter skolan. Dock ska jag nog se till att plugga, och kanske jogga ikväll... Vi får se.

Ska snart berätta hur det gick på träningen igår! Först ska jag bara klämma i mig lite youghurt doppade jordgubbar ;)

Då var denna skoldagen klar!

Och den här dagen börjades med musikhistoria. Ja går du i Musikklasser då står det så på schemat. Alex hade ett föredrag om Robyn och Maria hade sitt om en kompositör och hon spelade ett av hans verk på fiol, så fint att det hypnotiserade mig! Fina classmates man har.
   Jobbig fyslektion som gympa hade vi, och på musiken efter det övade vi på vårt verk. Konserten är nästa lördag! Lite kul ska det faktiskt bli, men det är mycket rep framöver.

Nu sitter jag hemma, lyssnar på min evighetslånga spellista på iPoden och måste springa och laga mat nu faktiskt! Ska snart åka på träning, Cattis Hadin på Lilla Bärsta. Ska bli jätte kul men jag är så nervös att jag tror jag ska dö. Har inte tränat på ett år ordentligt tror jag :P Han är ju lite svår också (lite) men han kan ju, jag vet ju att han är bäst ;)

Puuss!


Måste visa att jag inte bara lyssnar på Paramore... ;)


Hoffmaestro - Seize the Day

New York Super Fudge Chunk och ridkläder!


Vad jag sitter och äter på nu. Den snyggaste bild som nånsin tagits på mig. Och en av sveriges coolaste hästbloggerskor? ;)
Ridoutfit igår:
Byxor - Kyra K
Tröja - köpt på Dragarbrunnsgallerian i Uppsala, inte nåt ridmärke.
Chaps - Dyón ;)

Idag har mamma ridit, och det gick tydligen bra. Jag är faktiskt riktigt nervös, kommer göra bort mig på träningen imorgon! Han är fortfarande så svår. Dessutom ska det kanske bli snöstorm och då kan jag ju inte åka dit ens. Usch!

Idag sportar vi...

Jeans: Diesel
Smyckad t-shirt: Gina Tricot
Ringar: Gina Tricot och Glitter
Kavaj: Mammas gamla


Dagens övning

Bakdelsvändning
- Utgå från öppna på volt (alltså när man börjar rida in på volten, framdelen något innanför spåret och hästen ställd inåt).
- Trampa ner i inre stigbygeln (utan att luta dig inåt).
- Dra bak ytterskänkel
- Led lite med innertygel
- Reglera med yttertygel

[Lite förenklat]

Öppna = flytta framdel = bakdelsvändning
Sluta = flytta bakdel = framdelsvändning

Hoppas ni får användning för detta, i alla fall jag som tycker det är lite klurigt med bak och framdelsvändningar tycker att det är jätte skönt att se det såhär enkelt skrivet :)

Till en bloggares garderob?


Mer om dagen,

Jo det har varit en skön skoldag idag! Först bara två lektioner innan lunch. Sen en rätt skön lunch med mycket snack och så. Sen en rolig detalj om min kompis och en kille haha som jag inte ska avslöja här offentligt!
   Jo, jag har ett gäng blå post-it lappar i väskan, så jag var bara tvungen att skriva "spank that ass" och sätta på allas ryggar. Är jag skön eller vad? Nej kanske inte, men roligt var det!
   Efter skolan skulle Cajsa följa med mig hem och fika. Då blir det alltid fika! Så vi tänkte dra in på ICA och köpa bullar och så. (På en måndag, I like it!) Ja, lite fika var det? Blev väl två choklad croissanter, två bullar och en b&j (a) Ojojoj...

Så nu sitter jag här och äter på min New York Super Fudge Chunk! Mums. Det är nog min favoritsmak, tillsammans med Chunky Monkey.

Vad har ni för favoritsmak? :D

Cajsa och jag skulle "bara" plugga och sen ta "lite" fika.

Så då var ännu en skoldag slut. Har kommit på att tiden går jätte fort! Och jag tycker faktiskt det är riktigt roligt i skolan nu. Bara en termin kvar och så är det ju så gulliga klasskamrater. Och så händer det en hel del på min skola mwaha...
   Har kommit på att den här sommaren, det är ju fan sommaren jag alltid väntat på! Och det är fan snart! Det är i år ju, äntligen. Om någon vill hänga med mig kan ni säga till ;D ska proppa sommaren med massa roligt att göra. Vad har ni för planer? :)

Cajsa bästa barndomsvän och jag, lite överredigerat ;)


Dagens övning!

Idag red jag först ut ca 30 min. Tycker det är jätte viktigt att de får komma ut, så man varierar underlag och att de får tänka på annat än banan :) Och så kan man öva så mycket ute, som blir så mycket bättre då! Mer power och glädje i det hela. Red lite i backar och tränade övergånger. Riktigt bra lyssnade han, för att vara han då.
   Red på gramanen för att ha lite bättre koll, han kan bli sju helsikes pigg utomhus! (Han är ju redan värsta nervvraket inomhus, fullblod -.-).

I ridhuset var han superfin! Känner verkligen att vi är på en annan nivå, även om det är så otroligt mycket kvar. Kan säga det som att vi är på nivå ett nu, och var på noll förut? :P Han var ju stel som en planka och hade den värsta svanhals jag sett, men nu kan han åtminstone jobba någorlunda! Ska bli super att komma igång med träningar, och ännu bättre ifall jag och Klara åker till Sigrid i påsk!

En övning jag tränade på idag är väldigt bra för att skapa en andra växel i galoppen. Det behövs ju i både dressyr och hoppning. I dressyren för ökad galopp, och i hoppningen är det väl rätt uppenbart? När jag tävlade Min-San använde jag mig otroligt mycket av detta (=tempoväxlingar) under banhoppningen. Mellan hindrena la jag upp galoppen för att se att han gick framåt, och hade ett rät högt grundtempo. Sen ca 5 - 6 språng innan hindret tog jag tillbaka honom med en halvhalt, så han fick baken under sig och jag kunde känna ifall jag behövde öka eller korta fram till hindret men också känna att han var med och i balans :)

Okej tillbaka till övningen. Man rider på en av 20 metersvolterna (de vid A och C) i arbetsgalopp. Sedan testar man att öka galoppen ett par språng, och sedan ta tillbaka den. Man gör detta flera gånger några varv. Sedan börjar man öka halva volten t.ex. på den öppna sidan och tar tillbaka den halva. För att göra den här övningen bra så att det inte bara blir slarv och rus och slit så borde hästen helst va hyffsat eftergiven och lyssna på ryttaren :) Fattar ni?

Ditte och Min-San har ett bra tryck i galoppen.

Hittade en artikel som var med i Uppsala Nya Tidning!

För tre veckor sedan fick Maja Jonson, 12 år, Uppsala, reda på att hon hade vunnit Pollux bokklubbs vinsthäst. På lördagen fick hon för första gången träffa sin nya häst i samband med en föreställning på Globen.
Vad heter din nya häst?
- Han heter Min-San och är en 6-årig Connemaravalack.
Vad sa du när Pollux ringde och berättade att du vunnit hästen?
- Jag kunde inte prata, jag föll ihop över en bänk i hallen när jag hade lagt på telefonen.
Hur känns det att få en häst?
- Vi hade börjat fundera på att köpa en häst, så det känns helt rätt men det känns fortfarande som en dröm. Jag tror att jag ska vakna vilken sekund som helst.
Är det läskigt att du skall få ta emot hästen i Globen?
- Det är lite läskigt men det läskigaste är faktiskt att jag ska få ta hem honom.
Var ska du ha hästen uppstallad?
- På Lurbo Ridklubb.
Innan du får ta hem din nya häst ska du få träffa Maria Gretzer. Vad ska du fråga henne?
- Jag ska fråga henne hur hon brukar göra när hon får nya hästar i stallet för att lära känna dem.


Dagens pass/Dagens övning

Vad säger ni om att jag inför "dagens övning" på min blogg? Att jag försöker skriva om en övning varje dag? :)

Bloggar jag följer, och LÄSER.

http://whereslaura.blogg.se/ <-- definitivt. Den är bäst.
http://cookieswithguns.wordpress.com/ <-- Alex är bäst.
http://klarahovstadius.blogg.se/ <-- OFC!
http://kissies.blogg.se/
http://theworldofhampus.blogg.se/

Bl.a. ;) Bevakar dessa på bloglovin och läser alla inlägg. Ni som inte har bloglovin, skaffa det är verkligen värt det!

Ni som undrar över statistikerna jag skriver på min blogg, de hittar jag på bloglovin.se ;)

Lite saker jag definitivt satsar på!


Vad tycker ni? Önskar att man va miljonär eller hur? ;)

Söndag morgon, drar mig så länge jag kan!

Ligger i sängen med datorn, min bästa vän haha. Sett att jag fått ännu fler bevakare på Bloglovin. Det gillas! Nu ska jag anstränga mig supermycket för er skull ;) Nåt speciellt ni vill läsa om nu?

Så länge kan jag meddela att det finns 419 svenska bloggar om sport, och jag är nummer 62. Jag är nr 9354 av 298321 bloggar totalt x) intressant va?

Lördagsmys!

Så idag har jag ridit, gick sådär. Så mycket jag behöver träna på!

Kom rätt nyss hem från Cajsa, gick med henne och Agnes till Folkes Livs som har öppet längst i Uppsala (till 21.31! :O). Hyrde film, köpte tidningar och Ben & Jerry's. Blev Half Baked och Chunkey Monkey! MUMS.

Filmen "the Passengers" var rätt bra, lite spännande och så. Till en början var den grym, men den blev jätte konstig i slutet... Man fattade knappt nåt. Storyn spårade lite.

Diggar mina brudar, de är grymma!

Fredagsmys

Fredag kväll spenderades med Cajsa, Agnes och Ana hos mig. Vi satt och prata, käkade massa nötter och myste. Thank god for facebook vill jag också tillägga. Senare kom Klara och Julia, och de stannade alla så länge att Agnes somna i mitt knä. Söt tjej det dära, hon slagga hos mig och resten drog.

whereslaura.blogg.se in action!

Look alike?

Var hos kusin idag som fyllt 15! Stor flicka. Tänkte slänga in lite bilder på oss, visst är vi liite lika?

16 oktober 2006, Kort om mig, Maja, 12 år:

Jag red mina första år på shettisar (shettisar är ju det bästa sättet att lära sig på, eftersom dom är så envisa). Jag har sedan 3-4 år börjat satsa mer på ridningen: jag går på en vanlig ridlektion/vecka plus hoppträning på Lurbo Ridklubb i Uppsala, där jag också är skötare på en ponny, Patrik, och så är jag medryttare på en connemara, Sebban, som jag rider 1-2 ggr/vecka. Just nu går det framåt!
   Med en egen häst skulle jag variera träningen så mycket som möjligt. Jag vill rida ut mycket! Men minst en gång i veckan skulle vi gå på träning, dels enskilt för instuktör och dels med flera i grupp. Det är ju viktigt att lära sig umgås med andra hästar. Jag börjar tycka att hoppning är kul och skulle vilja börja tävla så smått. Jag tycker att det verkar spännande med fälttävlan, men det är en lång väg dit, fast känns det bra skulle jag vilja försöka. Mamma är inte så lång, så hon skulle också kunna rida Min-San och hon är mest intresserad av dressyr.
   Fast det bästa vore att få en ny kompis och vän att ödsla massor med kärlek till! Jag längtar efter att få rå om min alldeles egna ponny och få komma riktigt nära liksom.
   Jag skulle träna mycket häst-för-hans också - det verkar vara ett sånt bra sätt att umgås med hästen. (Och för mig att få mer motion, förutom dom nybörjarlektioner jag är med och leder.)
   Ja, hjälp vad mycket kul vi skulle hitta på tillsammans! Lagom förstås! :)
   Vi har bra kontakter för bra sommarbete och sommarvistelse för Min-San också och när jag tänker på det blir jag helt sjuk av längtan...
   Jag vet att det är en liten chans att det blir just jag, som får åka hem från Globen som ny ägare till Min-San, men när jag såg bilden av honom, så bara MÅSTE jag göra ett försök!
Åh, jag hoppas att det går bra!

Hoppfulla hälsningar från Maja


Och några ord från mamma Anna också. Nästan hela familjen Jonson är intresserad av hästar. Förutom att vi rider 2-3ggr/v har jag stalltjänst då och då och så sitter jag i styrelsen på Akademistallet i Uppsala. En ponny till Maja - och som även jag skulle kunna rida och hjälpa henne att sköta - har ändå börjat diskuteras på allvar. Jag tycker att utifrån det som har presenterats och visats av Min-San verkar det vara en jätte fin connemara det handlar om. Därför har vi gett klartecken till och hjälper Maja med ansökan till tävlingen. Om allt är OK med Min-San och han och Maja verkar trivas ihop, då tycker vi att det är på tiden att vi får en ponny som ny familjemedlem!

Vi håller tummarna och hoppas lika mycket som Maja gör.
Höstliga men varma hälsningar från
Anna (40+) och resten av familjen Jonson
(pappa Johan (40+), lillasyster Hanna (10) och lillebror Oskar (7)

Detta var då brevet till Polluxtävlingen som gjorde att jag vann den fantastiska ponnyn, Min-San.

Det går ju framåt!

Tänkte slänga in ett snabbt inlägg innan jag drar till stallet. Ska träffa Klara, rida älskling och skynda mig hem för att gratta min kusin ;)
Såg nyss att min blogg avancerat till sveriges 24 största hästblogg! Rätt okej va? Då går det ju framåt :) Tänkte skriva in brevet jag skickade till Pollux som gjorde att jag vann lite senare idag! Vill ni läsa det?

Puss!

whereslaura in the house

Jag befinner mig i Kåbo.
Med Maja.
I hennes rum.
Vid hennes laptop.
Gillar't, gillar't starkt.
Jag har redan lyckats äta upp hennes nötter, sätta på mig hennes kläder och smycken haha.
Thats what friends are for.. eller är det de?
Snyggingen Maja har gjort reklam för mig här så ni borde veta vem jag är vi det här laget.
Ikväll ska vi tjocka oss med glass, nötter, naturgodis, läsk och massa skvaller och film.
Vem sa tjej?
Vava?

Ni hittar mig på whereslaura.blogg.se !
Ni fortsätter läsa majas blogg också, den är gryyym !

Pussilago.


Cashflow!

Ni kommer ihåg att jag nyss köpt en ny mobil? Min pappa la in ett par tusen på mitt kort, och jag köpte den billigaste mobilen jag fick tag i (som ändå var OK) så nu hade jag ett och ett halvt tusen kvar! LYCKA säger jag bara. Den här månaden kommer tillföra ett och annat till min garderob hoppas jag. Återkommer till det.

Var på stan och utnyttjade detta:


Rea på massa ställen ju! I like it!


Måste få skriva av mig.

När jag bubblar av känslor vilka får ta stötarna då? Jo ni kära läsare! Haha, men det här är väldigt viktigt och speciellt.

Detta är till min vän Klara.
Vi har kännt varandra i snart 6 år, då vi började i samma ridgrupp. Vi har ridit tillsammans sen dess. Men de senaste två åren har varit annorlunda. Vi har börjat umgås utanför stallet, pratat mycket mer. Först var du en av mina bästa stallkompisar, men du blev en av mina bästa vänner. Många saker som (kanske mest) avundsjuka har kommit ivägen för oss, och så har vi nog blivit rätt olika. Dock tycker i alla fall jag att vår vänskap utvecklas hela tiden, för jag vet vart jag har dig liksom. Vi har mognat lite ;)
   To the point, jag hoppas verkligen att vårt intresse för bloggandet inte kommer ivägen för oss nu! Skulle vara"just my luck" ifall jag råkade starta ett bråk. Är ju bra på sånt som du kanske vet... Vi tycker nog det är lika kul och avundsjuka och lalala får inte komma ivägen den här gången. Så nu ska jag säga det:
   Din blogg är grymt fin, du rider grymt bra, din ponny är grym, du är grym, jag lovar att jag ställer upp för dig och allt man brukar säga (och mena det!) bara står ut med att jag har humörsvängningar och kan va en bitch ibland mohaha ;) Älskar dig.

Jag, Dino och Klara <3 Besök http://klarahovstadius.blogg.se/ folks.

Hoppas att ni inte tröttnar, för det gör jag.

Cajsa hälsar btw ;)

Material lycka

Jag är så otroligt shoppingsugen! Har lite pengar nu så ska köpa lite kläder efter skolan, men jag vill ha mer. Jobbigt läge va? För väl sätta igång och jobba och slita lite.

Ska köpa lite ny arnika, så fort jag får tid att åka till granngården. Brukar massera Kurre med det då blir han så fin och mjuk :) kan lägga upp en "massage-guide" sen.

Älskar hjälmen! Har ju redan en Charles Owen, fast utan bling...

Vilket är erat "vill ha" just nu? :)


Ett tips på G!

Ska slänga in ett tips här, har mest med hantering att göra men spelar stor roll i ridningen med.

Det handlar om att vara en god ledare. Hästar är flockdjur, de vill ha en ledare. En bra ledare vet vart maten finns, vet hur man undviker faror, kan hålla koll på flocken och går att lita på. Det är detta vi ska ge hästen. Vi ger den mat, skyddar den från faror men nu kommer vi till det här med tillit och att kunna hålla koll på hästen.

Det vi måste komma ihåg är att vi inte tjänar på att vara "snälla" mot hästen. Den vill inte ha en som bara gullar och daddar med den, om ni fattar? Den ska veta sin plats! Och det mår den bra av, den vill veta läget. Vi kan inte i vissa lägen såsom när vi leder och rider hästen försöka framstå som ledare och sedan i boxen och med såna saker låta hästen gå över gränsen.

Det gäller att rita upp tydliga linjer, och sedan hålla dom. Vara rättvis och säker, och ha ett gott tålamod. Men var en god ledare.

Förstår ni? :)

Kurre har stulit mitt hjärta.


Den här knäppa jobbiga hästen. Stor som ett hus, kantig som en kvast. Han har börjat mjukna, visa lite känslor, komma lite närmre. Och jag kan säga er att, fyfan jag sitter här och gråter! Vågade verkligen inte hoppas på nåt efter Min-San, trodde inte ens det var möjligt när jag redan mist min bästa vän.

Han har börjat stå och nosa och småbuffa med mulen mot mig hela tiden, lägger huvudet intill och så. Han älskar att bli borstad på huvudet, kan inte ens beskriva hur skönt det ser ut att se på honom då haha. Idag när jag masserade honom, kom jag på en viss punkt på ena bakbenet då har sträckte ut hela kroppen och halsen och typ grymtade för att han tyckte att det var så skönt! Så gulligt!!

Började dagens pass med att rida på graman. Det funkar superbra sålänge man inte hänger sig i den. Mjukar upp honom, ställer, gör övergångar, åttor m.m. Jobbar i låg form. Plockar sedan av gramanen efter kanske en halvtimme. Åh så fin han var! Jätte mysig och supertrevlig (lite pigg dock haha) och han jobbade i galoppen skitbra! Bäst hittills tror jag:) Ni kanske kan ana hur lycklig jag är?

Born for this.

Rubriken blev en titel på ännu en genialisk låt av Paramore.

Först på morgonen var det Bild, ett av mina MVG ämnen. Min mamma är konstnär så det kanske inte är så konstigt... Vi har precis börjat med ett projekt som vi ska hålla på med resten av våren. Ni kommer nog få följa det lite, kommer bli awesome!
Kemi, sedan Matte där jag kan säga att jag är grym. Haha, har kommit på hur kul matte är och jag är riktigt bra på det än så länge!
Hann inte äta lunch för sedan fick jag skynda mig iväg med några fler till Fyrishov (badhus) för att göra ett prov i livräddning! Usch säger jag bara. Förstör inte riktigt upplägget av provet men fick väl minst ett vg.

Slutade då vid halv ett, men stannade och chilla med Agnes ett tag till. Rätt nice?


Paramore - Playing God

Mmmmmhm bara myser till låten :)

Och ni, testa att verkligen lyssna på låten. Det är ju skillnad på att lyssna och höra, eller hur? Och försök lyssna på texten! Tycker Paramore har riktigt bra texter för det mesta.

Hejsan hoppsan!

Jag var tvungen att sticka till stallet direkt efter skolan, det var möte med ungdomssektionens styrelse. Hann ju bara slänga in en liten låt som ni kanske såg. Låten är grymt fin, grymt bra. Och Paramore har fortfarande platsen som mitt favoritband ;)

Jag har ju då varit på möte, innan det var det en ganska uttröttande skoldag och så har jag ridit också! Det var nog det roligaste med den här dagen. Om det inte är att jag köpt Paramores nya album "Brand New Eyes". Tummen upp för det, de har verkligen utvecklats!
Ska aldeles strax skriva lite mer om dagen, först ska jag bara säga några ord till min käre vän, klasskamrat och också bloggaren Alex. http://cookieswithguns.wordpress.com/ ifall ni är intresserade ;) Puss

Bild tagen i skolan, myskofta och hyffsat platt år. Vilket påminner mig om att jag måste köpa en ny plattång. Ojoj...

Paramore - Misguided Ghosts


Vlogg "favoritjulklapp"


Det här gjorde mig seriöst, jätte glad.

Har glömt att berätta detta, men mamma red Kurre i ridhuset för några dagar sen, och då hade hon fått berömm av en tränare som var där. Hon hade sagt att han såg fin ut och så, och det gjorde ju mig förvånad eftersom han har såna problem i dressyren och formen. Så tog jag reda på vem som sagt det. Och det var Nina som är B tränare i dressyr tror jag? Det var väl lite roligt! :)

Nu har jag skickat några speciella mail, håller på med ett ordentligt projekt vad gäller ridning och jobb och så. Kommer helt klart informera er om jag får svar, men annars... Ja får det vara min hemlighet ;)


Såhär går det när jag inte åker till stallet!

Då sitter jag här och dränker er i inlägg. Kurre vilar idag och mamma erbjöd sig att ta hand om honom. Imorgon satsar jag på galopparbete! Mycket intervaller och så.
  Tänkte slänga in ett tips också. Väldigt basic, men o så viktigt! När det är något som är svårt eller inte funkar i ridningen eller faktiskt i allt inom hästhanteringen, då är det viktigt att man backar tillbaka till grunden och tar det igen. Och om man går tillbaka, till grunden av grunden, grunden till inridning, utbildning och allt så finns det två saker som det hänger på. Hur bra hästen än är, hur snäll den än är, hur fint steg den än har, hur stor hoppkapacitet den här speler ingen roll, för vi kan inte ta tillvara på det om den inte har framåtbjudning och förtroende. Detta kallas F-metoden och den används oftast som utgångspunkt i utbildning och inridning. Men om man vill gå tillbaka väldigt basic, och verkligen fatta vad det är som måste sitta för att ett ekipage ska bli bra, då är det det här man ska tänka på!

Och kom ihåg! Att hästen rusar är inte samma sak som framåtbjudning!
Does it make sence? ;)

Om man kollar "noga"

För ett par dagar sedan gjorde jag en liten videoblogg om hur man gör en enkel smoothie, om ni kollar på den kommer ni se att jag gör en maaassa fel! Och att den här vloggen, inte var särskilt bra. Man hör knappt vad jag säger, bilden och ljuset är uselt, jag har glömt sätta i kontakten i mixern, jag har inte tagit fram ett glas i förväg... Och det roligaste! När jag ska hälla upp smoothien i slutet, kommer det först inget, och sen kommer ALLT och rinner rakt över mina händer haha! Men jag fångade upp det och låtsades som ingenting, sköön!

Nu en fråga till er...

... mitt mobilköp, blir det hiss eller diss? ;)

Maja goes Nokia...

Okej dagens köp här då: Pappa hade ju då lagt in pengar på mitt kort så att jag kunde köpa en ny mobil, men skulle satsa på en billig. Blev då en Nokia, för mellan 800-900 men den ser inte alls så billig ut. Den ser inte plastig ut, den är rätt liten och smal för priset. Den är grymt skön att hålla i också! Värd priset, helt enkelt.
   Jag verkligen älskar snälla försäljare :) De som jobbar i teknikaffärer brukar vara extra lättflörtade och komma med massa bra tips och erbjudanden, det gillar jag! Fick med ett par rosa sony lurar och ett bluetooth usb. Och så köpte jag ett Comviq kontantkort, tänkte att det är dags att jag lär mig hålla i pengarna. Smsar ju 4000 sms i månaden annars haha!

här har vi då nya mobilen.

och lurarna ;) rosa ska det vara!


Waynes förgyller dagen.

Efter skolan fick jag med mig Agnes på stan. Den tjejen skulle lätt platsa på hissarlistan. Störtskön och stencool, kolla hennes blogg vettja! http://whereslaura.blogg.se/ :)
   Vi sprang förbi Waynes och köpte varsin smaksatt latte. Vilket jag kan säga var underbart. Agnes tog en med hasselnöt och jag med vanilj, mums! Jag var tvungen att springa in på pressbyrån efter en bulle också...
   Sedan gick hon med mig till the Phone House för att köpa en mobil (min har ju varit borta i två veckor nu). Pappa hade lagt in pengar på mitt kort för mobilen, så min plan var att hitta en hyfsat snygg och hållbar mobil så billigt som möjligt. Då kan jag spara/önska mig en snyggare i födelsedags present, och ta resten av pengarna till kläder m.m. Är i alla fall supernöjd med mobilen! Ska skriva lite mer om den snart.

Har du mig på bdb eller facebook/känner vi varann? Fråga efter nr! :)

Bild på mig och Agnes från Maj 2009, Agnes är en klart val när det kommer till fikadater (;

Hissar och dissar

Hiss: Mysiga klasskompisar. Ja det måste jag ju hissa, ibland kan mina kära kamrater bara vara för go'a :)
Diss: Att jag måste gå in på telias hemsida för att kolla min mail, den går f*n inte att installera på datorn :@

Måste ju hissa toast också, skulle inte klara av tävlingarna utom dom! ;)

Nattlig videoblogg.

Visst har jag varit duktig på att komma på rubriker idag? ;) Super duktig. Här slänger jag in en trött och trist videoblogg, men den förklarar varför jag är trött och trist just nu!


Puss och God Natt ;)

Liten film på mig och Min-San

Här är då min gamla ponny och ja, jag vann honom i Pollux tävling! Gjorde en liten film på oss, lite snabbt och den är inte så bra. Men jag börjar ju gråta ändå..!

Följ rådet och...

Följ min blogg med bloglovin!

Marvellous på bilden!

Kommer bli sent ikväll, igen.

Har kommit på att det är så värt att gå och lägga sig tidigt. Det är ju så skönt! Och så slipper man va sur och trött nästa dag. Jag lyckas alltid somna runt tolv och då får jag huvudvärk dagen efter. Inte värt.

Idag då ska mamma på utvecklingssamtal med min bror innan vi ska ut till stallet. Så vi kommer åka ut sent. Hon vill egentligen att jag ska rida en markarbetesövning, medan jag tänkte mer på lösgjörande + lydnad. Vad säger ni?

Haha, ja jag är en chocoholic som ni ser.

Hahaha!


Ojojoj...


Bilder (vid skridskobanan, heter det så?)


Rebecka och jag.

Lunchblogg

Så, nu har jag ätit lunch och och tänkte slänga in ett litet inlägg. Ska gå till gympan snart och åka skridskor... Grymt kul! (not)

Det är jätte långt till vår gympa också. Har den på en annan skola.

gästblogg i majas hästblogg.
CHACHA BLOGGEEEN! jag heter rebecka och är majas goda vän som hon träffar allt för sällan på fritiden.. men nu är vi i skolan så jag får se hennes vackra ansikte i några timmar. okej jag har svårt att blogga seriöst.. men ja nu gick hon på toa. vad ska jag skriva? idag var det korv i skolan som vanligt, alla springer runt och skriker som idioter utan anledning och jag orkar inte åka skridskor. förresten så har alla snaggat sig också, hej random? wo fucking ho, älskar våran skola.. eller?

tänkte sluta den här gästbloggen i hästbloggen med att säga att maja är en underbar människa. PUSS!

/ rebecka

Morgonblogg!

Jo, nu är det så att jag sitter i skolan. Men det roliga är att jag sitter med min dator. Haha värt!

Svar på frågorna!

Fråga: Tränar du NH :)

Svar: Jag strävar mot ett så naturligt sätt att hålla hästen som möjligt. Och ibland går jag kurser och lektioner bara för att öva upp hur jag tar upp hästens signaler och använder mina egna. Men vissa skulle kanske inte säga att jag tränar NH.

Fråga: Är du oskuld?

Svar: Jag skulle svara på alla frågor ja. Så svarar ja!

Fråga: Har du egen polle? :)

Svar: Ja, Sekúr ”Kurre” är min egen J

Fråga: hur ser du det här med peassoa , det har vart mycket diskutioner om det just nu, så undrar hur just du tycker ?

Svar: Jag tycker att det gäller samma för pessoa som med allt annat när det gäller hästar, det hänger på ryttaren. Ett vanligt tredelat i fel hand kan orsaka dubbel skada än ett pessoa i rätt hand. Dock tror jag att det är ett bett som gått ”på modet” och som många börjat använda trots att de inte klarar det! Det är ett svårt och skarpt bett att rida på, som kräver en känslig hand och en rutinerad ryttare.

Fråga: vilket är ditt favorit märke typ som kl/ kyrka k ? :)

Svar: Har en extrem svaghet för Kingsland (hoppryttare ;P) Men annars gillar jag att blanda ganska mycket. Men mitt favoritmärka får bli Kingsland, deras grejer är så sköna!!

Fråga: Berätta allt om när du vann Min-San! :)

Och så undrar jag: hur länge har du ridit/hållit på med hästar?

:)

Svar: Ojoj! Jo, jag kan säga att jag anmälde mig en dag försent till tävlingen haha! Och att perioden runt den dag jag tog emot honom är den mest suddiga tiden i mitt liv. Vet inte vad du vill veta? Det finns så otroligt mycket att säga! Jag har ridit på ridskola sen jag var sex år, alltså tio år :)

Fråga: hur mycket kunde du rida och hade hållt på med hästar innan min-san ? , vilken super blogg ;)

Svar: Nejmen tack så mycket! :D Jag kunde väl sådär mycket, hade ridit på ridskola i sex år då. Börjat hoppa enklare banor, börjat få ihop hjälperna och börjat få vissa hästar i form. Ja kanske låg strax under LC nivå helt enkelt!

Fråga: Har du ngt smeknamn på Min-San? Vad?

Maja: Hm… Torvbollen, Bubben, Älskling, Bebis, hjärtat, terminator, monstret haha ;P

Fråga: vad är målet för dig och din häst 2010? :-)

Svar: Målet är att kunna starta 1.10 felfritt och säkert, och få honom till LB nivå i dressyr. Mer vågar jag inte lova mig själv, med tanka på formen vi är nu. (I hemlighet skulle jag lugnt säga starta 1.20 iaf ;) )


Dags för...


Svarar på allt, inga frågor är för små, för stora och kom ihåg: Det finns inga dåliga frågor! Kan vara om mitt "hästliv" och alla hästar jag ridit, kan va om mig och mitt "privatliv" också :)


Videoblogg "hur man gör en enkel smoothie"

Superdålig kvalité och usla förberedelser, haha. Men skitsamma :)

Info om Sekúr

Han är född i Tyskland eller Polen, har inte riktigt koll. Är född 1996, aldrig varit skadad. Har dock råkat ut för många skarpa bett och hård ridning (därav formen han är i). Han har dåliga hovar och hade problem med hovbölder i höstas därför har vi inte kommit igång än. Han är 50% fullblod, och tävlad int 145.

Visst får man drömma..?

Om det går bra för mig iår, då ska jag satsa på att få hem en unghäst om ett par år kanske.

Det skulle då vara underbart om jag fick se denna i min box <3

Ojojoj!

Skulle ju städa rummet, men efter att ha gjort en smoothie fastnade jag framför en gammal inspelning av världscupen ^^, Nice. Men kanske ska dra mig mot rummet nu... eller? Det här är ju så roligt :D

Blir ju så taggad på att hoppa Kurre då!

Städa rummet...!

Kom ju då nyss hem från Rosendal, det var ingen idé att gå tillbaka till skolan. Kom in i mitt rum och insåg att f*n, här var det då en röra. Tror man knappt kan se golvet! Men det är nice att städa ibland, hittar lite roliga saker då ;)
   Det kanske jag skriver om, ifall jag hittar något roligt alltså! Ska försöka få in en videoblogg med, något tips på vad det kan handla om? :)
Puss


Gymnasiebesök

Dagen spenderades från halv nio på morgonen till halv tre (en halvtimme sen), på Rosendal. Carsan (vår "rektor") har fixat åt oss så vi får besöka de gymnasium vi är intresserade av under skoltid. Och eftersom vi kommer från Balder, vill de självklart ha oss där. Fördelen med min skola haha. Vi är väl lite nerdiga men desto smartare? Och coolare! Aja, vi fick i alla fall en fadder som hjälpte oss runt. Jag, Cajsa, Jenny och Ana följde en Natur/Natur klass under dagen. Jag tycker att Rosendal är en grymt härlig och fräsch skola. Lektionerna var roliga och mycket skönare än ryktena säger. Stämningen var bra (fast vad vet jag, kände mig som en ailien...) och skolan var helt enkelt chill! Har nog helt bestämt mig nu. Frågan är om det blir Natur/Natur eller English +..? Vad tror ni?

Sigrids övning

Jag hann tyvärr inte filma igår när Sigrid hoppade Sekúr. Men kan säga att han var grymt pigg, dock tyckte Sigrid att han lyssnade lite bättre än förra gången. Hon hoppade en slags serie på medellinjen. Först tre galoppbommar, sedan 11,5 m till ett räcke och sedan 21,5 m till en oxer. Nu får han vila från hoppningen den här veckan, kommer bara att rida lite markarbete och sedan har vi bokat tid för löshoppning på söndag! :)

Steg 1: CHECK!

På väg mot mina drömmar, äntligen. Första målet att börja tjäna lite pengar är nu avklarat! Lagt upp lite annonser på bloggen som ska göra att det kommer in lite pengar för den. Och som jag lovat er, när jag tjänat lite ska jag fixa en riktigt rolig tävling åt er. ;)
   Nu satsar jag på att ge er något kul att läsa om. Det hoppas jag kommer bli mitt liv. Satsar gärnet sista terminen i nian, plus att jag satsar mer med Sekúr. Ni lär se oss på banorna snart. Och sedan... Ja det får ni höra med om sen.

Vad har ni för drömmar? :)

Och nu..

Ska jag se på Morden i Midsomer med min mor och kära bror (; hörs!


Dagen i punkter:


Thank god att jag lever!

Har nyss kommit hem från stallet, var där i tolv timmar. Hur jag orkade vet jag inte... Var inte ens pepp på att åka dit. Eller kanske :)

Som ni fattar fick jag en del saker gjort, det får ni läsa om... SNART! :D

Haha, gillar bilden! Klara och Dino närmast kameran och Jag och Kurre framför ;) Han är rätt liten eller hur?

Plötsligt händer det...!

Jag har alltid kännt så att bara för att hästen är min behöver jag inte älska den. Har alltid gillat Kurre men aldrig älskat honom. Men så idag, när det gick så bra och jag kände att det kommer verkligen bli bra. Och hur jag känner mig så glad och varm när jag ser på honom. Känner i hela kroppen att han är min och att fan, jag älskar honom! Så himla skönt, för nu är jag mer peppad än n å g o n s i n. Vi ska klara det!

Hallelujah

Så nu är jag hemma igen! Idag har jag då ridit Coolio för jag skulle visa upp honom för några intresserade. Bara red runt lite och gjorde inget speciellt då jag inte känner honom så bra. Försökte visa lite tempoväxlingar och sen låta honom själv visa sitt steg själv. Tycker det gick rätt bra faktiskt, han är ju inte lätt trots att han är så fin. Mycket ridning som gäller.
   Och sen red jag Kurre, och kan då lungt säga, att såhär bra tror jag aldrig han gått sen första gången jag såg honom! Han var mycket mjukare än vanligt och jobbade jättefint ändå från början. Han kunde vila i formen mycket bättre än normalt, det gick att förändra formen lätt och han höll den för det mesta i övergångar också. Dessutom, gick han jätte bra att jobba i galoppen! Där brukar han vara jätte svår. Så just nu är jag helt överlycklig, man blir så glad när jobbet ger resultat eller hur? <3


Lunchpaus

Sitter i stallköket och äter lunch... Lite sent jagvet, har varit här sen halv ett. Skrev nyss ett långt fint inlägg och lyckades sen klicka bort det. Typiskt mig kanske?

Vad har ni gjort idag då? :)

Rösta!

När jag är trött gör jag lite konstiga saker, som nyss då jag fick för mig att testa hur jag skulle ut i olika hårfärger genom att photoshopa lite haha... Platina, brunett eller svart, vad såg snyggast ut? ;)

Dagens outfit!


Jeans - Diesel köpta på JC
Tröja - Hittad bland mammas gamla grejer
Leopardmönstrat halsband - JC


Svar på tal:

Till Frida angående videoklippet. Jag har inte haft hästen länge plus att han var väldigt stark då och så är han svår att lägga rätt :/ Men kan inte säga att jag inte behöver träna mer heller! Definitivt, men man måste ju alltid börja nånstans ;) Tack ändå angående händerna!

Allt för Kurreburre.

Ja vissa av er kanske läste på min blogg för ett tag sen att jag är intresserad av att skaffa en skötare till Kurre. Tänkte skriva lite mer om det.
Jag börjar få rätt mycket och varken mamma eller jag har så mycket tid om dagarna. Jag vill att Kurre ska få massa ompyssling och skötsel, för det förtjänar han. Jag fixar en massa med honom varje dag, men det skulle vara skönt att få lite hjälp!
Men det måste va någon som är ganska stor och inte för liten. Då han är lite speciell och svår i vissa lägen så man måste vara tuff och orädd. Han är inte dum, tvärtom hur snäll som helst men han måste veta sin plats. Och så är han ju väldigt stor så man måste klara av honom.
Tror ni att det går att hitta en sån här tjej som inte vill ta betalt eller behöver rida?

Besök av veterinären.

Marie, vår veterinär kom och kollade Kurre i onsdags. Jag har tjatat på mamma jättelänge att hon ska få hit henne. Vill liksom få honom kollad och se att allt är bra med tanke på förra året och att vi ska sätta igång och så. Ville också höra precis vad hon tycker om allt vad gäller honom. Hon vart jätte glad för att vi ska behålla honom! Nu får ni höra flera av Kurres brister också haha ;)

Hon kollade lite på hans höger framknä där han har ett överben. Jag undrade om det på något sätt hindrar honom och om det går att lindra. Och det går det inte, men det dämpar heller inte hans förmåga ett dugg. Man ska bara kolla så det inte bir större än vanligt eller bir varmt.

Hon kollade hans ben eftersom jag tycker att han har mycket gallor. Hon sa att det inte var nåt konstigt och något man snarare får räkna med när hästen är lite äldre. Det går kanske att få ner dem men det är inget vi ska vänta oss. Dock är de heller inget hinder.

Hon kollade också hans tänder och sa att det var riktigt fina! Han hade en liten vass napp bara som hon raspade ner.

Skönt! Vad har ni får rutiner med veterinären?


Gårdagens ridpass

Testade gramanen på Kurre då. Funkade super i traven. Red lite öppnor, ställde på långsidor. Gjorde lite skänkelvikning och så. Kände på honom helt enkelt. Något väldigt viktigt med honom är att man rider mycket tempoväxlingar och gångartsbyten så man känner att han lyssnar och väntar på ryttaren, så gjorde det. Jobbade en del med åttor som en läsare påmint mig om, tack för det! :)

I början i galoppen vart han skitstark. Så jag fick vara jättenoga med att mjukna på gramanen och inte hänga mig fast i den, då gör han samma sak. I stället tar man en ordentlig halvhalt och säger till ordentligt en gång, i stället för att tjata och slita. Har insett att han behöver jobbas mycket mer i galoppen. Han är skitsvår, men det behövs att han för galoppera nästan fem minuter innan han slappnar av! Galoppen är ju hans lättaste gångart, då han är hopphäst så han blir inte riktigt trött av det. I slutet gick han riktigt fint ändå!

Då plockade jag av gramanen och jobbade en massa i trav. Åttor, runt i olika vägar och lät honom sträcka ut halsen och söka sig så mycket neråt som möjligt. Oj vad fin han var! Så himla härlig, och mjuk som smör :) Jobbade med avbrott för att han skulle lyssna, ställde igenom honom åt båda håll och plockade upp formen lite innan jag travade av lite lägre igen.

Visst blir man så glad när det går framåt?!

Ojoj! Tappa tråden..

Haha, efter Sagas och mitt lilla skrattanfall där mitt på lektionen... Så gick vi runt där och försökte stanna så länge att vi skulle missa språket när vi kom tillbaka haha. Jag såg jätte många i mina kompisars klasser men såg knappt en enda av dom! Jätte synd.
   Av det som hände tillbaka på min skola kan jag säga att vår tekniklärare är dum i huvudet! Helt plötsligt skulle vi få en lektion på oss att skriva en uppsats om en uppfinning och förbereda en muntlig redovisning vi tydligen ska ha nästa vecka. Vad ska vi få med i den? Frågade jag. Det får ni komma på. Jahapp... Ingen hjälp alls fick man. Hon har gett typ alla g i teknik... För ingen fattar något av hennes lektioner.

Gymnasiepeppad!

Så, hemma från ännu en skoldag! Skulle hellre sitta och skriva massa roliga inlägg till er. Eller nu ljög jag, vill ju till Kurre också såklart! Idag var det då besök på Skrapan (Lundellska Skolan) som gällde. Hittade knappt till ingången först, och sen kom inte rektorn och inget var så särskilt bra planerat. I varje fall fick vi vara med en klass på lektion. Fattade inte riktigt varför vi bara skulle sitta där och kolla liksom, ville hellre gå runt till fler. Jag och Saga började skämta lite om hur vi skulle fly när vi blev lite uttråkade.

Saga - Kan vi inte bara gå här ifrån?
Maja - Ja!! På tre? Ett två tre..!!
Saga - Haha precis.
Maja - Eller så kan vi hoppa ut genom fönstret?
Saga - Jaa!
Maja - Vi slår sönder det!
Saga - Men tänk om det är plexiglas?!
Maja - Haha jag skulle stå och sparka där utan att nåt händer och alla skulle kolla på mig....
Saga - Hahahah...
Maja - Haha jag skulle säga till alla i rummet: Väänta lite bara! Sedan skulle jag springa ut och hämta en yxa.
Saga - Haha men då är du ju redan ute!
Maja - Sedan skulle jag springa in och slå sönder rutan och hoppa ut!!!!

Jag säger såhär, om ni inte fattar, HAR NI DÅLIG FANTASI! :)


Heby 13-14/2

Hade ju tänkt åka med och kolla. Men nu fick jag veta att den 13/2 ska min årskurs på min skola framföra vårt musikprojekt, Carmina Burana, i musikens hus! Det ska faktiskt bli jätte roligt. Det verket är rätt roligt att sjunga. För er som inte vet går jag i en musikskola, så det är därför vi gör detta. Biljetterna är släppta ifall ni känner för att komma haha!

Om Carmina, det är ett väldigt känt verk och ska lägga upp ett YT klipp från den första satsan "O Fortuna" dom är den mest kända. Den används ofta i filmer, tror faktiskt dom flesta av er känner igen den!

Torsdag = nästan fredag?!

Just nu sitter jag hemma med en skorpa i handen, och försöker knepa ihop min ansökan till gymnasiet! Lite pirrigt, men jag tror att mina betyg räcker någon vart i alla fall. Skoldagen har varit rätt chill, har haft två av mina bästa ämnen dvs bild och matte! Vi ska tyligen göra nåt stort projekt resten av våren i bild som slutar i en utställning. Ska bli kul!  
Och imorgon ska jag åka till Lundellska Skolan för att se hur det är och så. Det också bli riktigt roligt faktiskt.
Ni som går i nian, har ni gjort ert val?

Midsomer Murders

Måste bara säga att det är Morden i Midsomer på 1:an nu :O nytt avsnitt, bästa assistenten! <3

Nu j*vlar!

Taggade för året? :D Inte långt tills tävlingarna drar igång nu ju! Jag kanske har en plats på Cattis Hadin träningarna på Lilla Bärsta, och så tänker jag lägga in lite andra träningar/läger lite här och var. Några förslag? Sedan har jag fått en lektion för John Hickey i födelsedagspresent, det ska bli grymt kul.
När har ni eran första tävling? :)

När det blir budgetpris, det är då mina pengar rinner iväg!

Ni har väl inte missat att det är fraktfritt på Hööks fram till 31/1? Jag ska in och kolla där nu, värt att ta en titt kanske :D

Hejsan hoppsan!

Ska inte klaga på skolan för det gör varken mig eller er gladare. Ska istället fokusera på att jag snart ska till Sporren (uppsalas kanske enda hästbutik med kvalitétsmärken?) och shoppa! Eller ska köpa lite grejer bara, bland annat en GG graman. Jag har en i ponnystorlek här hemma, brun är det någon som vill ha? (passar både c och d ponnyer)

Dagens sista!

Nu tänker jag sova, bara för att man fått egen dator kan man ju inte glömma att sova! Men först tänkte jag skriva ett sista inlägg. Vill ju inte att ni ska glömma mig bara för att skolan börjat igen? :O

Ska i alla fall skriva att det är ju ganska jobbigt detta med kläder haha. Jag är väldigt intresserad och bryr mig oftast om vad jag har på mig. Har ni tänkt på att, vi hästtjejer egentligen har en väldigt bra anledning att va lite efter i modet? Vi ska ju shoppa till två liv..! Jag bryr mig om vad jag har i stallet med, och man måste ju ha kläder där med. Dessutom är stallkläder dyrt, och man har mindre tid att shoppa eftersom man är så mycket i stallet. Eller hur? Vad har ni för åsikter om detta? :S

Wannabe..?

Kom på att jag verkligen strävar efter att ha en stor blogg, haha vilken nyhet? Nej men jag tänker fortsätta skriva om hästar. Men det kanske är roligare om mitt liv går med som en röd tråd?

Dagens fråga till er: Jag vill färga mitt hår, ska det vara blondare eller mörkare..?
Haha såå sugen på att ha det platinablont... ;)

Dagens...!

Känner att jag borde köpa nya kläder, och tvätta det jag har haha! Det är ett tvättberg i mitt rum just nu. Sugen på att göra om mitt rum dessutom. Det kanske blir ett projekt att följa.
  Första skoldagen idag, inte peppad kan jag säga. Men jag gillar faktiskt min klass. Tror jag var väldigt flummig som vanligt, och gjorde bort mig mer än en gång som vanligt!
  Efter skolan fikade jag och Klara på Årummet, mysigt fik! Jag är the queen of fika vetni haha. Kan fika hur mycket som helst! Konstigt nog går jag inte upp ändå haha. Är lite inne på ett annat projekt... "ridning made this body" vad sägs om det va? ;)
  Efter fikat drog Klara och jag till Sporren och kollade, såg minst ett träns jag vill ha, ett par schabrak, två par ridbyxor och lite mer (: Men hade inga pengar... Mamma ska åka dit med mig imorgon, för vi ska köpa en graman och ett par ridbyxor till mig! Ska även skaffa ett till bett, för att kunna variera lite och rida ut på. Funderar på pehlam eller kanske också ett äggbett... vad tror ni?

Smygreklam...

Idag tänkte jag tipsa er om en 100% hästfri blogg vid namn whereslaura! Min sjukt snygga, coola, underbara klasskompis och tjejkompis framför allt! Vill ni ha tips om inredning, musik, vardag, KLÄDER framför allt (hon har sjukt snygg stil :O) Läs hennes blogg!

Lägger in flera under en rubrik i stället... Smaaart!


Kids - MGMT

Emergency - Paramore

Brick by Boring Brick - Paramore

Kan ju säga såhär, sista låten... är ju bäst! Underbar, och härlig att nynna på. Gjort det hela dagen. Så nu vet ni lite mer om vad jag lyssnar på. Paramore är mitt favoritband som ni kanske märker!

Tröttnar aldrig!

Muse - Supermassive Black Hole

Angående filmen på Sigrid och Sekúr

Fick en fråga om hur högt de hoppa, och det låg på 120-125 som högst :) Och det var ju första gången hon red honom! Bra tycker jag i alla fall ;) Ska snart skriva om vad jag gjort idag, men tills dess får ni stå ut med att jag länkar lite låtar. Har 114 bilddagböcker att kolla och ja jag kollar alla!

Paramore - Ignorance


Film

Japp nu kommer den! Som sagt ser det väl sådär ut, han var väldigt stark och jag var okoncentrerad. Och som ni kanske ser är vårt ridhus lite smalt för den här övningen :/ Men jag är nöjd med honom! Det skulle inte gått såhär bra för några månader sen ;)

Ibland kan det väl vara, liite varmare?

Ja det håller ju sig i alla fall under tio minus här. Det är kallt om tårna, kallt och fingrarna, kallt överallt och man är allmänt opeppad på att springa runt ute i den här kylan. Tänk när det blir varmt, solen värmar, man kan gå ut i bara t-shirt. Tävlingarna börjar, det är färg överallt, man kan vara ute sent på kvällen utan att vara rädd för hur man ska komma hem och slippa tro att man ska dö av kylan. Och så är det inte så förbaskat mörkt heller! Någon mer som längtar?

Datorn är nog lika trött som jag?

Försöker fixa filmen men när jag ska lägga över den till youtube stängs det av -.- och jag glömmer såklart spara! Bara att göra om allt. Det är skola imorgon också, känner bara hur man inte orkar med nåt! Men ändå, sista terminen i grundskolan!

Dagens övning.

Är hemma från stallet, oh gosh vad min häst va pigg! Skulle rida markarbete och tänkte rida på det vanliga bettet men han var så jävla stark. Då är det ju bättre att sätta på ett skarpare bett och säga till en gång i stället för att sitta och slita i värsta dragkampen... I början gick han på tårna och hoppa för allt blev riktigt trött på honom. Men i slutet slappna han av som vanligt, den hästen alltså! Red en liten övning ni kanske får se film av, den är lösgjörande och man över svängar. Och det hjälper mig som har en pigg häst att öva på bibehållet tempo ;)

Det kommer se sådär ut, men det blir bättre för varje gång!

I vissa lägen är ni så grymma...!

Det är så roligt att folk verkligen vill läsa min blogg! Och det är jätte kul att läsa de kommentarer man får :) Jag är lite sugen på en frågestund eller en tävling, men vet inte om det finns nåt kul att fråga om mig och vet inte vad jag skulle ge i pris. Har ni något önskemål om det här?

Puss!


Nu är jag på bra humör (:

För det första är jag jätte nöjd med ridpasset. Red utan thidemantygeln för första gången på ett tag (han har varit så stark). Och han var jätte fin! Ett tag i början vart jag mest frustrerad för att han är så stel och inte vill ta stöd på bettet :/ Dessutom fuskar han och springer mest iväg... Men efter ett tag slappnade han verkligen av och ja i slutet var han jätte jätte fin! Elin från mitt stall pratade med mamma och sa att han såg jätte fin ut också, att det är en stor skillnad sen början. Åh sånt blir man så glad av!
   Och sen sa mamma att om det går bra i år, då kan vi fundera på att skaffa en till yngre häst sen. Ja ni förstår nog att jag är på gott humör! Men om ett år eller två då detta skulle ske, ja tills dess kan mkt ha hänt. Men vi får väl hoppas!

Ja och mer angående graman!

Vissa har sagt att graman kan få en sorts "tvärtom"-inverkan. Alltså att man efter att ha använt den så går hästen och spänner och drar upp huvudet ännu mer. Det är vad jag tror är förklaringen:

Gramanen ska användas för att visa hästen vägen till en önskvärd form. Dvs den leder lite neråt. Ryttarn kan korta gramanen till ett önskvärt läge, jobba med den och när hästen ger efter måste man lätta på gramanen. Då lär sig hästen läget och blir avspänd för att den kan vila på bettet och den vanliga tygeln. Gramanen kan ju också användas på pigga hästar men även där måste man komma ihåg att gramanen visar vägen, men den ska inte användas på samma sätt som tygeln om ni förstår? Det är den hästen ska vila på för att kunna gå ärligt!
   Då ryttaren spänner in gramanen spänner den på något sätt också in hästens huvud och hästen kommer gå med huvudet där men inte vila på bettet, dvs den spänner emot lite. Har ni någon gång testat att stå i en dörrkarm, trycka armarna så hårt mot sidorna ni kan och sedan tagit ett steg bakåt? Då vet ni att armarna flyger upp. På något sätt tror jag att samma sak händer i detta fall. Hästen har inte sökt sig framåt neråt utan bara fått huvudet indraget så när man tar bort gramanen är spänningen kvar = hästen drar upp huvudet!

Det är därför en graman kan orsaka lika mkt skada som nytta om man inte kan använda den rätt. Ett tips är att ta hjälp av en tränare eller någon från marken som ser när man blir hängande i den (: Vad tycker ni?

Utrustning, vad är bra och vad är dåligt?

Ni har väl alla märkt hur mycket det skrivits om pessoabett, gramantyglar osv. Är det bara jag som tycker att det är ett dåligt pr trick? ^^, Jag menar alla har ju sjuukt mycket åsikter och det blir alltid heta diskussioner så att ta upp detta på sin blogg och annonsera om det lockar besökare och massa kommentarer. Men for what? Inte för att man skrivit ett bra inlägg utan för att folk blir uppretade av ämnet. Aja, jag ska säga min åsikt kort och gott som jag står fast vid i alla lägen.

Vilken utrustning hästen än bär, vilka metoder man än använder, så hänger allt på ryttaren. Ryttaren ska veta vad den håller på med och känna sig själv och hästen tillräckligt bra för att veta hur han/hon ska göra och veta de troliga konsekvenserna. En människa som rider sin häst med martingal, pessoa, massa skydd osv KAN faktiskt ha en lyckligare häst än någon som tror sig behandla den bra genom att låta den lufsa runt i paddocken utan nåt. DET HÄNGER PÅ RYTTAREN. Utrustningen ska anpassas efter hästens psyke och fysik och ryttarens bra och dåliga sidor. En ryttare med känslig hand som använder sig av ett skarpt bett kan orsaka betydligt mindre skada i munnen än någon som rider på ett vanligt tredelat med hård hand!

Sigrid och Sekúr, hoppning.


Första gången hon red honom, plus att han var verkligen piggelin och har inte hoppat såhär på månader. Han blev helt överlycklig! :)

Godmorgon!

Har nyss vaknat till doften av nygräddade pannkakor, mums! Idag ska jag rida Kurre, för första gången på flera dagar och jag längtar. Försöker tänka på någon rolig övning... Kan skriva om den här sen i alla fall.

Vilken är eran favoritövning? :)

Ett trevlig ekipage, enligt mig.

Något som säger väldigt mycket om ett ekipage tycker jag är utstrålningen. Häst och ryttare ska utstråla trygghet, glädje, belåtenhet och målmedvetenhet enligt mig. Jag kommer skriva lite om vad jag tittar mycket på hos häst och ryttare. Tar Evelina Oskarsson och Iron Lady som exempel (Evelinaoskarsson @ bdb).
   På denna bilden tycker jag att man ser att hästen är i ett bra skick dvs slank kropp, glänsande hårrem och rätt muskler. Det är tydliga tecken på att hästen är välskött. Ryttaren sitter rätt över hästen med jämn förbindelse till hästens mun genom tyglarna. Ni kan också se att Lady riktigt skjuter in baken under kroppen, det kommer ni höra mig säga fler gånger: Kraften från bakkärran! :) Den kraften fångas upp av Evelina i handen genom en jämn förbindelse till munnsen där Lady går med nosryggen lodrätt och med stängd, löddrande mun. Detta tyder på att hon går och tuggar på bettet vilket är något önskvärt. Om ni kollar på öronen så är de avslappnade som hästen och hon spelar med dem eftersom hon lyssnar på ryttaren.



Ni kan se på den här bilden hur ryttaren följer hästen i språnget med balans och ger henne den tygel hon behöver över hindret. Hästen hoppar då i en fin båge med hela kroppen och lyfter frambenen jämnt. Ekipaget utstrålar glädje, vilket jag tycker är en förutsättning för att man ska hoppa överhuvudtaget! Hästen har öronen fram och ett sug över hindret. Ni kan se att hon rider på ett pessoabett. Jag tycker att det i detta fall är positivt, ni ser ju det fina språng hästen fått, skulle den va obekväm skulle det inte bli så. Bättre att kunna ta en ordentlig förhållning då på ett skarpare bett än att sitta och slita på ett tredelat. Tycker inte ni det? Däremot tycker jag inte man ska sätta på hästen ett sånt här bett om man inte vet vad man gör, det ligger i handen.





Till sist, lägger jag upp denna bilden och sammanfattar inlägget med att säga att det jag vill få fram är att man kan se på ett ekipage hur bra och välmående de är genom att kolla på utstrålning och en del detaljer som jag tagit upp här. Evelina och Lady ser också otroligt trygga ut tillsammans, något man uppnår genom tid tillsammans och träning! Man måste lära känna hästen. Ni kan se på den sista bilden hur mycket vänskap och tillit det kan finnas i ett såhär snyggt ponnyekipage :)


På väg mot målen?

Nu håller jag på att fixa så att jag ska börja tjäna pengar på bloggen! Det gör man genom att lägga in reklam på den och det är komplicerat så det tänker jag inte gå in på nu. Något jag tänker gå in på är att om jag tjänar något på bloggen, är det första jag ska göra att ha en liten tävling och dela ut ett fint pris till någon av er som gör att detta är möjligt!

Ditte och Min-San

Ditte är då Min-Sans nya ägare, jag är så nöjd med henne (kan inte sluta säga det).

Det var kallt och mycket snö och jobbigt underlag. Lite svårt att komma på övningar och muka upp hästen då, dessutom var de lite ur form. Jag bara gav Ditte mitt lilla tips till en supermjuk häst, ger er det nu också ^^,

Det handlar om att lirka och ställa igenom hästen ordentligt i båda varv. Forma ordenligt runt innerskänkeln och hålla ett ordentligt stöd på yttertygeln så att hästen blir rund och inte bara viker in huvudet om ni fattar? Sedan rider man långsidor och nästan överställer hästen inåt och utåt så den lossnar i sidorna. Se till att hålla koll på bogarna med hjälp av ytterhjälperna. Hästen måste gå på framåt så att formen kommer från bakkärran, motorn ska skjuta fram hästen och kraften fångas upp i handen lätt och lugnt så det blir power i formen! Detta tar tid att öva på dock. Men sen gör man övergångar och lite mer ställa igenom, sen blir hästen som smör. Kom ihåg att inte dra hästen i munnen utan led och lirka försiktigt med ett bibehållet stöd på ytter.

Att rida Min-San igen!

Jag fick som sagt rida Min-San för Ditte. Jätte snällt! Det kändes jätte konstigt att va uppe på honom igen, fattar inte hur jag klarat att rida en så liten häst och hur han klarat mig... Kändes som att jag höll på att falla över åt alla håll. Lite synd för jag tyckte också att jag vet bättre hur han ska ridas nu. Har mognat massa i min ridning sen jag sålde honom. Har mer fått grepp om innerbörden att rida från skänkel till hand och fått ett bättre stöd i handen också. Mer stilla hand och mindre stumt. Kan skriva lite mer om hand och skänkel sen, har en del åsikter och tankar om det :) Nu ska jag ändå lägga upp lite bilder på sötnosen.


 haha kolla det ser ut som att han ler ^^,

Nyinköp!


Jobbig bild, men ni ser nya luvan som matchar schabraket! Jätte nöjd, han är så fin i det :)

Kärt återseende.

Så nu sitter jag på tåget hem. Ska skriva en snabb förkortning av vad som hänt och sedan gå in på det mer.
* Åkte med till stallet och hälsade på Min-San
* Fick rida älsklingen<3
* Handla godis (a)
* Myskväll med Ditte <3
* STÖRTFLUMM mitt i natten.
* Morgonfodring och utsläpp
* Somnade om till 12
* Morgonmys med datorn :)
* Kort tur till stallet

och sen hem :'( saknar dom redan!

Snaabb uppdatering

Som sagt uppdatering är dålig, är ju upptagen! Slänger in en liten bild bara och så hörs vi imorgon!

Puuss från Min-San :*

Sitter i Dittes rum med min bärbara dator nu, som jag för i övrigt älskar! Förlåt att blogguppdateringen vart sådär, har ju träffat älskling :D Jätte gullig var han som vanligt, han kommer ihåg sitt trick (hälsa) <3
Fick rida stjärnan lite, och minns då varför jag sålt honom... Jag får själv ingen balans, hur ska han då kunna ha det? När jag rider lätt är det nära att jag sätter mig bakom sadeln. Alla hjälper blir ju fel. Men jag har saknat honom jätte mycket!

Ska äta mat snart och hoppas att alla ni underbara bloggläsare ska ha en kul kväll! Jag har, puss.

Uppdatering från tåget

Nu sitter jag äntligen på tåget på väg till Ditte. Jag lyckades installera ett mobilt bredband, så teknisk är jag! Jag tror tyvärr att jag glömde kamerasladden hemma, annars skulle ni fått se filmen från när Sigrid hoppade Kurre imorse...
Det gick för i övrigt jätte bra! Hon har inte ridit på tre veckor, det var första gången hon red honom och han har inte hoppats på månader. Han är, som ni kommer få se på filmerna, väldigt pigg och jag tror att han vart en sån häst med kapaciteten dom satt en ung ryttare på med ett skarpt bett bara. Så det har liksom bara vart gasa, hoppa typ. Men vi tränar lite på att han ska vänta, och efter ett tag gör han det och då kan man hålla om med skänklarna mer så att galoppen blir bättre :) Vi la upp två hinder på en långsida och en upphöjd bom på volt bara så hon kunde lära känna honom lite. 120 kom dom upp i i alla fall. Bra tycker jag!


Chunky Monkey

Sitter här med en chunky monkey (ben&jerrys slår allt). Har nyss kommit hem från stallet och ska snart se ett avsnitt av Poirot med familjen! Vi har lånat dvd samlingen av min farmor.
Kurre lyssnade inte så bra idag och det måste tagit minst en trekvart att få honom att slappna av. I slutet var han väldigt fin dock. Vi fortsätter såhär för vi håller på att korta ner framridningstiden, alltså tiden det tar att få honom mjuk och avslappnad så att man kan jobba ordentligt.

Imorgon ska en tjej i stallet som kommit betydligt längre med sin ridning än mig hoppa Kurre lite. Det är super, så han kan få träning och självförtroende medan jag tränar upp mig lite :)

I väntan på skjuts...

Jag sitter och kollar på OS hoppning i Athen. Snappar upp jätte mycket av deras ridning och jag brukar sätta mig och kolla på elitryttarna ofta när jag vill ha inspiration.
Måste bara säga hur glad jag blir när ni kommenterar, hoppas ni vill fortsätta med det! Imorgon åker jag till Min-San och då blir det mycket rolig uppdatering kan jag lova!

Ska fota då, är det nåt speciellt ni vill veta om honom eller se bilder på? Då fixar jag det! :)

NH människa eller tävlingsmänniska?

Det har blivit så mycket prat om NH på senare tid och jag måste bara få säga min åsikt i sammanhanget. NH står för Natural Horsemanship, och jag tänker nu gå in djupare i betydelsen. Det betyder alltså att man hanterar hästen på ett så naturligt sätt som möjligt. Det finns inget som säger att en tävlingsryttare på hög nivå inte kan sträva efter nh. Vissa går in mer i ämnet bara. Det finns också något som kallas horsemanship helt enkelt och det betyder att man behandlar hästen på ett rättvist sätt. Detta är inte någon träningsmetod, utan helt enkelt ett sätt att hålla häst! Jag måste också få påpeka skillnaden mellan trickträning och nh. Bara för att man behandlar sin häst på ett så för den naturligt sätt som möjligt behöver man inte lära hästen massa trick? Däremot kan man ju lära hästen trick med hjälp av nh! För att man använder hästens egna signaler.

Bara för att man håller på med NH behöver man ju inte sluta rida/tävla heller. NH har visst med ridning att göra. Om hästen inte skulle lyssna på dig på marken, varför skulle den då se dig som sin ledare när du är på ryggen? Det handlar ju om att med glädje och förtroende, ett gott ledarskap få hästen att utföra de uppgifter vi ber om. Inte genom att betsla på den eller sporra den, inte att tvinga den eller att den med rädsla ska göra det.

Vad tycker ni?

Nu har Elin åkt hem.

Innan det har vi kollat lite på bl.a. Strömsholms metoden som jag kan se tusen gånger om! Snappar alltid upp nya detaljer. Kollade in nån övning jag kanske kör idag, lite låga hinder eller markarbete för att Kurre tycker det är så kul. Man kan hoppa flera gånger i veckan, men då bör hindrena inte vara högre än 80cm! Det finns så många ryttare som hoppar sin häst 1-2 gånger i veckan på höga hinder. Det sliter mycket på hästarna. Om man kollar på många av de bästa ryttarna tränar de på lägre hinder ett par gånger i veckan för att ridningen mellan hinder är den samma och kanske nån gång i veckan eller varannan vecka lägger man upp hindrena för att checka av att anridningen och tekniken, att allt sånt stämmer. Hoppa högt är ingen konst. Svär att om du ställer en häst i en padock med 120-150 cm högt staket och släpper in ett lejon eller vad fan som helst då hoppar den över! Och det går att "tvinga" över en häst i stort sätt allt. Det är när hindrena kommer i följd och det blir lite tekniskt det blir svårt! En ryttare som kan få sin häst över ett 130cm högt hinder behöver inte få den felfritt runt en 1m bana!

Tycker att det också är så fel när folk klagar på t.ex. mig för att jag hoppar/rider markarbete flera gånger i veckan. När jag gör det ligger hindrena oftast mellan 50-60cm och jag kanske mest rider över bommar, för att han ska få varierad träning, slappna av mellan hindrena och vi ska träna på ridningen mellan hindrena jag vet ju att han kan hoppa högt. Vad är det som dom menar? Sliter det på hästen? Det gör det faktiskt inte när hindrena är på en så låg höjd. Skulle han tröttna? Inte när jag rider ut, är noga med dressyren och ger honom en vilodag i veckan. Själva då? Rider säkert dressyr i ridhuset varje dag och fattar inte att inget är bra om man gör samma sak hela tiden. Det sliter på hästen att bara rida i ridhuset hela tiden också! För en hållbar häst, variera träningen och rid på varierat underlag!


Hahaha igen...


Elin and I'm up for some very serious videoblogg igen. Lite tråkiga haha men jag gillar't. I alla fall att hon är här för första gången på ett tag :D

Haha...


En vääldigt seriös videouppdatering! Hahaha... och man fattar inte vad vi snackar om heller ^^,

Nattlig uppdatering

Igår (6/1) hade jag ingen inspiration. Men nu kan jag berätta att Elin är här och Cajsa var här och såg "I Know Who Killed Me" med oss. Vi såg på trailern att Lindsay Lohan spelade och trodde det skulle kunna va en ganska kul film men den var asläskig! Haha jag tror att jag och Elin såg mindre än hälften av filmen. Lite B story kanske men ändå en ganska bra film. Nu har Elin och jag sett Lilla Kycklingen också. Disney efter skräck är alltid bäst! Annars kan jag inte sova x) Menmen, slut på filmen nu och tid att sova kanske? Vi hörs imorgon!


Nattlig uppdatering

Igår (6/1) hade jag ingen inspiration. Men nu kan jag berätta att Elin är här och Cajsa var här och såg "I Know Who Killed Me" med oss. Vi såg på trailern att Lindsay Lohan spelade och trodde det skulle kunna va en ganska kul film men den var asläskig! Haha jag tror att jag och Elin såg mindre än hälften av filmen. Lite B story kanske men ändå en ganska bra film. Nu har Elin och jag sett Lilla Kycklingen också. Disney efter skräck är alltid bäst! Annars kan jag inte sova x) Menmen, slut på filmen nu och tid att sova kanske? Vi hörs imorgon!


mmm is for music!


Salem Al Fakir - It's True

Varför bloglovin?

Jag måste bara tipsa er alla om att skaffa bloglovin! Jag vet att många tycker att det är jobbigt att läsa bloggar. Det tycker jag med, det kan vara kul ibland men sen måste man hålla på att skriva alla adresser och hänger inte med i uppdateringen... det är därför man ska skaffa bloglovin! Det blir lite som bilddagboken, att man bevakar bloggarna och sen ser man vilka nya inlägg som finns och sen bara markerar man att man sätt dom. Supersmidigt och det gör det mycket roligare att kolla bloggar! Det är lätt att skaffa också, gå in på http://www.bloglovin.com/ bara :)

Hoppas att ni väljer att bevaka mig? ;)

Terminsplanering

Jag sitter och funderar på vilka träningar jag kan boka in, lite läger och tävlingar och så. Har ni nåt tips på vart man kan leta efter bra såna? Jätte snällt om ni vill komma med tips!

Nu ska vi se till att komma nån vart med den här hästen!

God Morgon!

Jag vet, klockan är halv tre men jag har inte riktigt kommit upp. Det är så kallt ute ju, jag vägrar gå upp! Jag skulle ju åkt till Ditte och Min-San idag, men så blir det inte. Kommer åka lite senare i stället. Ligger här i soffan med min lillebror och kollar på TV i stället... Usch det är så kallt! Tänker flytta utomlands om det ska vara så här.

Eller vad säger ni?

Planerna för imorgon!

Nu avslöjar jag dom... Imorgon sätter jag mig på tåget och tar mig till Ditte och Min-San!! Har saknat dem båda två så otroligt mycket. Det ska bli grymt roligt. Min-San har jag inte träffat sen i somras... Tar med mig datorn och mitt mobila bredband, så det blir en hel del uppdatering mår ni tro!

puss på er duktiga som läser bloggen!

Kan en hästblogg bli riktigt stor?

Vad är intressant att läsa om? Vad gör att ni fortsätter läsa? Vad lockar kommentarer? Hur mycket "vanligt liv" ska man skriva om?

Jag tycker det är jätte roligt att min blogg på mindre än en vecka gått från en vänblogg på tio läsare om dagen, till mellan 60 och 70 nu. Men jag tycker att ni kan bli bättre på att kommentera! Så svara på frågan nu tjejor ;)


Videoblogg!


Dagens fråga!

Hur mycket tänker ni på ryttarens och hästens utrustning och hur mycket betyder märken?

Svara ärligt nu! Själv kan jag säga att märken spelar ingen roll för hur bra man rider, har dock fått den illusionen av att man får mer självförtroende, känner sig bättre och i alla fall i mitt fall rider bättre av att känna sig proffsigt klädd! Och ja jag är nog en märkesnörd egentligen, men tycker inte alls att det är det viktigaste!

Så nu vill jag ha erat svar!

Dagens motion...

... för Sekúr blev att mammas kompis Märtha red imorse. Hon är jätte duktig och brukar hjälpa till med ridskolehästarna på Akka. Det är jätte skönt att få en liten paus ibland!
   Hon sa iaf att hans trav kändes mycket mjukare och att vi måste gjort ett bra jobb sen sist hon red! Jätte kul att höra, det beryder ju att det går framåt! :')

Peach Pearl

Sitter nyduschad hemma, grubblar över min mobil och smuttar på alkoholfritt persikobubbel, som pappa brukar köpa varje nyår :) Suuuper gott! Känns lite lyxigt. Försöker få tag på Ditte trots att jag inte har någon mobil, och se om jag får komma till henne imorgon! Hoppas, den som lever får se ;)

Mobillös i över ett dygn!

Igår skulle jag och mamma åka och shoppa, och nånstans från att jag klivit in i bilen till när  vi kommit hem försvann min mobil!! Vi har letat i heeela bilen under aallaa säten och över hela parkeringen men den är borta :O den har också stängt av sig själv gud så trött jag blir... Skitsvårt att leva dagen normalt utan mobil, speciellt när man har så mycket planer!

Det är svinkallt ute!

Nu är jag hemma från stallet, min mamma skulle fota när jag red Colle men hon kom aldrig! Jag blev jätte arg, hon sa att hon skulle va där typ halv två. Men när jag ringde henne och klockan var tjugo i tre var hon fortfarande inte där. Jag hade ju tänkt rida fram innan hon kom så jag började ju rida innan halv två också! Och så var det så kallt att jag inte kunde vänta på henne :S

Inga bilder, och så kunde jag inte rida i ridhuset för det var tydligen nån hoppträning... Jag red runt på anläggningen i stället och på de snöiga ridbanorna så han fick pulsa i snön i stället. Mysig var han den lilla valpen :) Såg till att bjudningen kom för han kan va lite seg, men han blev lite pigg av snön faktiskt. Han blir så himla fin i handen när han har bra bjudning. Fast man märker fortfarande att han inte är så gammal.

Vad ska ni göra ikväll? :)


Godmorgon!

Nyvaken var man här, jag har ställt om mitt dygn och har lite svårt att sova på kvällarna... Men nu ska jag tagga för att åka ut till stallet och rida Coolio :) funderar över vad jag ska träna på,

Har ni några favoritövningar? :)

Min-San var Pollux Vinstponny 2006!

Tänkte berätta om tävlingen. Under hela året hade de olika småtävlingar där man fick rösta fram ras, kön, temperament, färg och så vidare. Alltså medlemmarnas drömmponny! Om jag ska vara ärlig röstade jag inte, men det blev exakt som jag ville! Ändå sedan jag var kanske tio har jag drömt om en mörkbrun connemaraponny med temperament men inte för pigg, en valack. Och sedan såg jag att det var Min-San de skulle dela ut och var ju tvungen att ta chansen!
I ett av paketen som kommer en gång i månaden låg det ett formulär där man skulle fylla i ålder, ridvana, telfonnr och nr till instruktör + att man skulle svara på några hästfrågor. På baksidan skulle man skriva en "uppsats" om vad man skulle göra med hästen om man vann. Jag skrev att jag ville börja tävla smått och testa på flera grenar som hopp, dressyr och fälttävlan men mest hoppning. Och att jag ville rida ut, rida i grupp och träna privat för att variera. Och så skrev jag ju en del mer som de tydligen gillade...
Redaktionen på Pollux läste igenom alla 3500 formulär. De valde sedan ut fem de tyckte passade, ringde till instruktörerna tillsammans med uppfödarna och valde sedan den de tyckte verkade passa hästen bäst. Sedan ringde de och pratade med föräldrarna så att allt var okej och jag fick veta det en dag senare via telefon :)
En månad senare åkte jag till Globen och träffade Bettan, blev intervjuad av Uppsala Nya Tidning och filmad av Lilla Sportspegeln nere vid framridningen där jag också fick prata med Maria Gretzer. Vi åt lunch tillsammans med uppfödarna för att lära känna dom och kunna ställa frågor. Sedan gick mamma och jag runt tills det var dags för mig att åka in i arenan! Förutom min drömponny fick jag 10.000 på hööks, en prenumeration på Häst Focus ett år och ett års försäkring på Sveland :)


Calle Kristiansson - Walking in Memphis


Shoppingrunda!

Ja mamma och jag köpte lite grejer idag ju, det blev:
*Mark Todd vintertäcke med hals
*vinterhandskar till mamma
* en luva till ett av mina schabrak
* krafft groov 90
* krafft miner blå
* b-vitamin
* krafft oil

Vintertäcket är skitsnyggt! :) ska bli skönt för Kurre, det är ju så kallt och blåser så jobbigt ute :S

Ska Maja Jonson tävla dressyr på Sekúr?!

Hmm... idag fick mamma och jag faktiskt en riktigt knäpp och sjuk idé. Fnissande och asgarvande höll vi på att lägga på Min-Sans gamla Globus Dressyrsadel på Kurre! Ja, den låg faktiskt rätt bra! Vi hade en pad som fyllde upp i bogarna där Min-San hade extra mycke utrymme bara. Knäpp som jag kan va ibland testade jag att rida i den... DET GICK ÅT HELVETE! Den var aldeles för liten för mig, och jag fattar inte poängen med att rida lätt när man inte ens lämnar sadeln... Fast jag har inga problem att rida i Pajazzos dressyrsadel, så vi kanske ska satsa på en annan dressyrsadel om vi ska ha en helt enkelt. Ja jag gav i alla fall upp rätt snart för det gick inge bra, sprang runt med honom för hand i stället :)

Shopping på g!

Nu ska mamma och jag ut och köpa grejer till Kurre. Sålänge kan ni ju... kommentera min blogg?;) vad ska ni göra idag?

"hälsa"

Som flera av er vet lärde jag Min-San att "hälsa". Han flemade då på kommando ;) Tänkte berätta hur jag lärde honom det!
Min-San är en häst som flemar väldigt mycket. Han gjorde det varenda gång jag skulle smörja hans mungipor med helosan, och det var så det började. Jag testade att peta med en klick på mulen och när han flemade berömde jag med godis. Sedan behövde jag bara peta utan helosan, och sedan bara peka i luften. Det tog mindre än en halvtimme för honom att lära sig det. Som de säger, en matglad häst är alltid lättast att handskas med ;) Han lärde sig det bättre med tiden såklart, att lyfta på läppen mer och längre.

Det är faktiskt MÅNDAG idag.

Ja eftersom klockan är över tolv och jag är en sån som envisas med att säga att det är morgon då! Så IDAG ska jag och mamma åka och shoppa. Ska se hur mycket mitt inflytande kan påverka henne denna gång hehe, vi ska köpa ett täcke med hals, foder och lite andra grejer :) men det brukar ha en tendens att bli mer än vi tänkt oss...

Vad använder ni för kraftfoder och hur tycker ni att det funkar? :)

Hoppträning med Min-San

Kristin har filmat och gjort filmen av en hoppträning. Alba & Sammy, jag & Min-San i fokus :) Nu får ni se hur han ser ut in action, men tro mig, vi har sett bättre ut ;) Ni får också se lite hur han kunde "hälsa" på kommando :') han blev bättre på det sen också!

Strömsholmsmetoden

Nu har jag kommit tillbaka från kvällsfodringen i stallet. Innan det plockade mamma och jag fram bommar i ridhuset och körde några övningar jag tagit från lärarna på ridskolan Strömsholms film.
Vi började med att lägga ut åtta travbommar på ena långsidan, fyra och fyra med lite mellanrum emellan. I mitten lade vi två bommar som en passage man skulle rida igenom. Och två mittenbommar på ena sidan höjde vi upp med hjälp av sockerbitar. Ni kan se på min fina bild till höger här...
övning 1: Man travar över bomserien ett antal gånger tills det flyter på bra och känns bra. Då gör man samma sak i andra varvet.
övning 2: Sedan saktar man av till skritt nästa gång man rider emellan bompassagen. När man kommer ut kommer man fram i trav och travar över bommarna med bra tempo och takt. När det känns bra, byter man varv. Dessa två övningar får hästen att lyfta på benen och jobba med bogarna och den sista hjälper en att träna lyhördhet och även lösgjörande. (bild till höger, kryssen visar vilka bommar som är upphöjda)


övning 3: Man kan sedan sätta några av bommarna (de som inte är upphöjda) till ett kryss och sedan komma på travbommarna först och hålla takten hela vägen fram till hindret, hoppa, landa i galopp för att sedan sakta av och fortsätta övningen ett par gånger tills det känns bra.
övning 4: Nu kommer man på hindret i trav, landar i galopp, börjar en volt mellan bommarna, saktar av till trav mellan bommarna och fortsätter sedan över travbommarna i en bra takt.
övning 5: Vi gör det lite svårare genom att sakta av direkt mellan bommarna efter att vi hoppat hindret. Efter det här var i alla fall Kurre mjuk och nöjd!

Han var väldigt pigg och glad när han fick gå över bommar för första gången på länge. Men han var riktigt! Red på hoppbettet vilket kan ha bidragit. Det är ganska skarpt men ändå väldigt snällt om man kan vara känslig och fin i handen. Vi klarade alla övningarna riktigt bra, han lyssnade fint och man märker att vi börjar lära känna varandra. Jag vet också vad vi behöver träna på och är beredd att ta tag i det. Peppad på att träna nu!


Erik Hassle - Don't Bring Flowers

Han har gjort det igen. Gillar denna lika mycket som Hurtful, och den betyder väldigt mycket för mig.

Foderstat

Sekúrs foderstat är i grund och botten baserad på grovfodret. Han är ju ganska stor, och med mycket fullblod så han behöver mycket mat och dessutom har han lite svårt att hålla hull. Därför ger jag honom (3+3+3+5+4)kg=18kg hösilage! Tror det måste vara mest i stallet. Men han äter upp allt det och är ändå inte mätt. Sen får han Krafft Groov90 0,6kg om dagen + 0,4kg lucern. Han har fått groov för att hålla temperamentet och lucern för att bygga extra muskler (mycket protein). Dessutom får han lite B-vitamin, biotin och glukosamin. B-vitamin för pälsen och hans svans som växer så dåligt, biotin för hans dåliga hovar och glukosamin för att förra ägarna rekomenderade det. Han är ju en lite äldre hopphäst och de kan ju lätt va lite slitna, glukosamin är då bra för lederna.

Alltså han får: 18kg hösilage, 6dl krafft groov90, 4dl krafft lucern, b-vitamin, biotin och glukosamin!

Då ska jag ställa dagens fråga, vad ger NI era hästar?

Longering...

Jag hade inget att göra, så testade hur kameran funkar att filma med och jaa... Mamma och Kurre fick bli motivet ;)

Stalltjänst

Har just kommit hem från stallet. Mamma och jag har morgonfodrat, släppt ut hästarna, sopat, longerat Kurre och lunchfodrat;) Ska tillbaka snart och rida, mocka och sådär. Behöver verkligen putsa också... Är så otroligt sugen på att skaffa en skötare! Jag kan självklart göra allt men ibland har jag inte tid, och jag tycker att Kurre förtjänar den där lilla extra skötseln...
   Det är svinkallt idag, skulle fotat Klara när hon rider men nu tror jag seriöst inte att jag kommer ut... Har knappt nån känsel i kroppen hehe.


Mika - Lollipop


Bedtime...

Det är verkligen dags för mig att sova, ska upp halv sju imorgon och fodra. Har hela stallpasset imorgon (morgon, lunch och kväll) så kommer vara i stallet i princip hela dagen! Så ja, nu går jag och lägger mig ^^, ni börjar bli duktiga på att kolla min blogg. Det gillar jag! Har ni förslag på vad jag kan skriva om för att få er mer aktiva?

Dagens pass.

Mamma åkte till stallet imorse och mockade och longerade Sekúr.
 Det var jätte skönt för mig som kom ut senare eftersom han inte var riktigt lika pigg och kändes nöjd väldigt tidigt skulle jag kunna säga. I slutet, de sista tio minutrarna kanske, var jag riktigt nöjd! Då tog han verkligen stöd på bettet och sökte sig neråt i stället för att streta emot. Det är ett framsteg att han lossna tidigare än vanligt, och mamma och jag kommer nog fortsätta att försöka få in ett litet lugnare, extra pass om dagen. Försöker övertala henne om att boka en tid med en equiterapeut också! Det gjorde en så stor skillnad för Min-San...
   Klara och Elin Samrell var i ridhuset och tog några kort. Måste tipsa om Klaras blogg, hon och jag har ett litet samarbete som jag tror kommer vara väldigt roligt och intressant att följa!
http://klarahovstadius.blogg.se/ alltså :)


FearDotCom

Igår blev det skräckfilm med brudarna -Paulina som inte gillar skräckfilm haha. Den hackade så vi fick knappt se nåt, ändå var jag så rädd att jag slängde mig under täcket haha. Vi var ensamma hemma och det lät som att det gick någon på övervåningen... Sen blev det BERT (<3) innan alla åkte hem förutom jag som stannade och slagga hos Cajsa.

Norah Jones - Chasing Pirates


klara hittade knappen!!

Idag skulle Klara fota lite när jag red. Elin Samrell var också med och hon knäppte lite också. Det är ju en D90 min nya kamera, och jag har inte fotat med den tidigare så kan den inte så bra. Men klara hittade filmknappen och såhär såg det ut då...

Nya planer

Mamma har varit i stallet imorse för att longera Kurre. Jag ska dit och rida alldeles snart. Tycker det är bra att han får gå två pass såhär om dan, eftersom han har ett så stort behov av att röra sig och så. Jag tänker nog mest rida lösgörande och försöka satsa på avbrott och sånt så att han verkligen lyssnar. Han är ju lite pigg av sig...
  Mamma har pratat en del med en tjej i vårat stall som är en väldigt duktig hoppryttare och har mycket mer erfarenhet än mig, hon ska nog börja rida Kurre på några hoppträningar eftersom hennes häst är i vila och hon har lite ridabstinens... ;) Det ska bli jätte kul att se att han får hoppas ordentligt tills jag är mer sugen igen! Känner i alla fall att intresset börjar på nytt, så nu lägger vi upp en plan för i vår och jag satsar på att komma igång och tävla igen!

Första januari, 2010

Nytt år som börjas med en frukost klockan två. Är riktigt nöjd med igår. Jag, Hanna, Sissela, Cajsa, Alice, Linn, Johanna, Agnes och Paulina hade först en lyxig middag (och vi var alla skitsnygga) och sedan peppade vi med hög musik hemma hos Cajsa. Vid tolv var vi självklart vid slottet och träffade folk. Sedan fortsatte kvällen till fem då jag tror att jag somnade någon gång... Och vaknade igen av att Cajsa dukat fram frukost halv ett! Riktigt värd kväll. Bilder kommer, är fortfarande kvar hos Cajsa ;)

RSS 2.0