vlogg - drömmar och mål


Jag är en vampyr...

Haha, jag har en liten grej jag håller på med rätt ofta och det är att jag biter folk. Det är kul... Och igår hade jag så tråkigt så jag lekte lite i Photoshop (obs! Jag suuger i ps, kan nästintill ingenting..) och detta blev resultatet:

Orginal

Yeah, jag som vampyr. Coolt.

Vad är speciellt med mig?

Vad får just dig att läsa min blogg?

Jag försöker komma underfund med varför jag skriver. Och hur jag vill skriva. Och vad som kan göra just MIN blogg speciell. Jag vill ju skriva lite om Kurres och min träning som jag gör, fortsätta med mina träningstips och så. Förut brukade jag såga massa saker inom ridsport och vara lite provocerande. Undrar om jag ska ta upp det igen, eller om det blir för tjatigt..

Weeell, hang on för era önskade videobloggar! :D

Videobloggar


Min-San

Fick en fråga om det var Min-San, ponnyn jag vann genom Pollux för några år sen, som jag hälsade på hos Ditte.

Yes det var det :) Det är helt sjukt att det gått fyra år sen jag tog emot det lilla underverket.

Ditte och Min-San i somras, två av mna favoriter!

Sekúr 9, 10 och 11/1

9/1 - Jag red lite enkel dressyr i ridhuset. Red på ett rakt gummibett vilket funkade bra dock var han något stum. Med tanke på det och att han var så pigg så slängde jag på en graman när jag jobbade i galoppen så jag fick ihop honom med bakbenen och ryggen med. Han fick rulla i låg form i galoppen ett tag utan större påverkan från mig. I skritt och trav jobbade jag mest med att få ett bra stöd och och bra kontakt med munnen, jag ville ha framåtbjudning men en känslig mun. Var ganska nöjd med passet!

10 och 11: Mamma trimmar dressyr i ridhuset och är riktigt nöjd med busen!

Sekúr 6/1-2011

Igår kväll och imorse var det hoppträning på schemat. Första på några veckor och det har gått jättebra!

Igår var det mer markarbetsaktigt med låga hinder, idag hoppade vi bana! Fick öva mer på att lägga upp galoppen och rida med mjuka, låga händer. Vi slutade när banan låg på 1.20 vilket kändes bra! Säsongens första träning och vi i laget är taggade för Division 1! :D

Vilka klubbar tävlar ni andra för?

Det blir bara bättre och bättre! Den här bilden är från i somras, någon dag innan hans ben svullnade till dubbel storlek på grund av lymfangit.

Kärt återseende

I måndags satte jag mig på tåget mot Österskär för att träffa min älskling Ditte, som köpt min favorit o gamla ponny Ängaskog's Min-San! Dagen jag kom har bästa Ditte lånat en tinker i stallet så hon och jag kunde rida ut tillsammans, jag på lilla fina Min-San!

Har saknat honom så mycket. Men Ditte har gjort ett bra jobb med honom och han var jättemysig att rida.


Anledningen att jag var tvungen att sälja prinsen var min längd. Hälarna under magen med hoppläder o så satt jag nästan på bakvalvet... Men han är en otroligt fin häst den där lilla ponnyn!

Övning för att få hästen mjuk


Det här är en klassisk övning som brukar funka för de allra flesta och är en av mina favoritövningar. Man rider på en av volterna vid A eller C och flyttar ut hästens bakdel utanför voltspåret på den öppna delen. På detta sätt får man hästen att börja jobba med bakbenen och få in dem under sig.

Jag har justerat denna övning för att få ut mer av den för Kurres skull. Det är värt att testa!
1. Flytta ut bakdelen på den öppna delen som vanligt. På den slutna delen överställer du hästens hals inåt, du vill att den ska få sträcka ut nacken och lossna.
2. Flytta ut bakdelen igen, när du kommer till den slutna delen denna gång ställer du hästen utåt i stället.
3. Flytta bakdelen, och denna gång rider du rakt fram när du kommer till väggen. Vid hörnet gör du en framdelsvändning/skarp vändning så du rider rakt fram längs kortsidan, vänder upp längs väggen igen så att du har ridit på en halv fyrkant. Nu får du se att hästen verkligen är lösgjord och kan ta stöd och gå helt rakställd på de raka spåren.
4. Sista gången du kommer till den slutna delen kan du rida på ett vanligt voltspår där hästen ska vara lätt böjd i kroppen men bara så normalt som den brukar vara.

Sedan kan man upprepa detta i båda varven och i olika gångarter, så många gånger man vill! Hästen lossnar och aktiverar bakbenen, denna övning har funkat hur bra som helst för mig. Vill man kan man lägga in avbrott/igångsättningar där man växlar mellan den öppna och slutna delen alternativt göra halter för att få hästen att lyssna och då har vi en bra dressyr-/markarbetsövning som får in det mesta!

När hästen väl slappnar av och bli lätt att jobba är det lättare för ryttaren att själv öva på sin sits, hand och all annan inverkan. Toppen för mig!

1/1 - 2011

Nytt år, känns inte som att det blir så stor skillnad utan jag fortsättar att jobba och hålla mig till planen! Ledsen att jag inte uppdaterat de senaste dagarna, min barndomsbästis var här från Stockholm och det händer så sällan, var tvungen att ta hand om henne!

Mamma tog hand om Kurre idag, jättesnällt av henne så jag har kunnat fokusare på film och att rensa i mitt rum. Dags att ta ut möblerna och måla om! Ska visa er resultatet sen :)

Nu sätter vi igång Kurre på allvar och börjar träna kondition, styrka och smidighet inför den kommande säsongen! Lurbo har med ett Div 1 lag i hoppning som vi planerar att vara med i ;)


Vad jag tycker om NH

En läsare frågade jag vad tycker om NH (natural horsemanship), så här kommer svaret!

Jag tycker att vi i all hantering av hästen borde sträva efter en hästhållning som är så naturlig för hästen som möjligt. Den domesticerade hästen lever inte på långa vägar likadant som dess förfäder gjorde trots att den har väldigt liknande instinkter och behov. En helt naturlig hästhållning skulle innebära att vi behöver släppa hästarna fria på savannen, vilket inte heller skulle funka eftersom de är så formade av avel och inte naturens gång så de skulle troligtvis inte överleva.

Jag tycker inget dåligt om NH, vill bara göra klart för vissa skillnader. Trickträning, att få hästen att stegra, lägga sig ner eller liknande är inte NH. Man kan lära hästen dessa saker med hjälp av NH, men det skulle i praktiken funka med andra metoder. Sedan tycker jag inte att man borde säga att man håller på med NH eller inte, ALLA borde sträva efter att låta hästen leva så naturligt som möjligt oavsett vad man håller på med. Det är svårare för oss som håller på med hästsport, men jag märker tydligt hur mycket bättre hästen mår när jag strävar efter naturliga förhållningssätt.

Jag kan uppfölja detta inlägg om mina synpunkter på små delar inom horsemanship senare.

Att få leda min lugna, glänsande och friska häst förbi oroliga hästar i hetsande miljöer ser jag som en belöning för att jag alltid försöker hålla "naturligt" i tankarna.

RSS 2.0