Hälsning till Bella!

Bellas tidigare projekt Totte hälsar! :D
Undrar om han kommer ihåg att han träffat Kurre tidigare..?
Från en tävling i somras :)

Morgonpromenad!


Cassandra spanar in Sekúr...

En av ridskolans söta ponnyer verkade tycka att Kurre var en riktig goding!

Kärlek


Så jäkla vackert.


Sockersöt Welshponny

Bonfighter från Bergåkra, snacka om steg? ;)

Lorden ikväll

Ikväll hoppar Johan i stallet för Hannah, så jag kanske promenixar med Kurre och pluggar ikväll!
Hoppas att han orkar haha...

Gårdagens övning

De två bommarna på långsidan använde jag för att kontrollera galoppen genom att öka och minska antalet galoppsprång.
De två på diagonalerna använde jag för att träna på att byta galopp.
De tre på andra långsidan travade jag bara över som lösgörande och för att träna ryggen.
Sammanfattning: Han orkar inte samla sig och bära sig så mycket på bakdelen, därför var det svårt att korta galoppen och han ville inte byta tills jag la upp tempot ordentligt. Han orkade liksom inte trycka ifrån i kortare galopp :P

BÄST


Go horsie!

Hur söt är den inte?! På en utställning för miniatyrhästar så springer den här lilla krabaten lös, och vill inte låta sig fångas! Även små hästar är snabba ;)

Dagens övning:

Ikväll ska jag ägna lite tid åt denna övning med Lorden, bra träning speciellt för en häst som är rätt ung! Men bra för äldre hästar att träna upp självförtroendet på rätt lätta övningar som dessa också :) Kommer öva detta med Kurre sen när han blir frisk, för han suger på byten haha...
H&M We Love Horses är alltid bra för inspiration!

Hur man tar hand om mugg

Det är jätteviktigt att man tar hand om mugg på en gång, annars är det stor sisk för lymfangit som oftast aldrig försvinner helt! Kurres ben är fortfarande stort...
Det här är de anvisningar som jag fick av min veterinär, som jag litar mycket på och det funkade bra för mig!
1. Tvätta karlederna med Lactacyd, det är en mild och oparfymerad tvål som går att köpa på apoteket. Jag tycker att det är den absolut bästa och den borde finnas i alla stall!
2. Torka med en ren handduk, det ska vara helt torrt!
3. Smörj med Hästsalva. Den är mjukgörande och innehåller lite tjära, så den ser till att inga nya bakterier kommer in i såren.
Så, nu tvättas såret rent och det är viktigt att det är torrt eftersom att bakterierna trivs i fukt. Försök att inte skrapa bort skorporna, låt de falla av själva annars finns det en risk att det blir öppna sår där bakterierna kan komma in.

Svar:

nellie om Svar på kommentarer::
Tack, men fortfarande så att jag inte är intresserad av att tävla :) elller var jag vet:) 
tack för ditt svar i alla fall :D
Svar: Oj då såg jag fel haha! Köp en ponny då, go ahead! ;) Köp en d-ponny, och ifall du vill låta den tävla ändå kan du alltid leta en yngre medryttare som kan få rida den nån gång i veckan och tävla i framtiden. På så sätt kan du fortsätta att jobba med den och ha mål i form av tävling även när du är över 18 :) Som sagt, lycka till!!

Va bara nöjd

Nu skriver jag det en gång för alla. VARFÖR gå runt och nojja. Det gäller alla, både tjejer och killar.
Jag säger såhär: Jag äter för att jag tycker att det är gott. Jag tränar när jag tycker att det är kul.
Alltså, jag är inte supersmal och är inte "välsvarvad". Jag äter glass mitt i veckan om jag vill, och när jag tränar srävar jag efter att må bra och inte se snygg ut. Om jag får tvättbräda, lovely! Vill inte bli tagen för en tjej som bara är smal, utan en som tar kontroll över sig själv och är en stark person :)
Haha bara sjukt bra, Ben & Jerry mitt i veckan!

Jag <3 Bloggen

Jag har inte lika mycket besökare som jag hade förut. Ändå tycker jag att det är roligare än någonsin! Bara det att jag kan rensa huvudet och nå ut till nåra människor är underbart.
Men nu börjar jag nå en mer stadig nivå besökare, och det stiger lite ändå! Hoppas att jag får värsta flytet snart så fler trillar in här.
Känner mig rätt stolt idag som har fått besök av både Sara Carlsson och Nicholai från Ponnyakuten. De var här och svarade på kommentarer, men superkul att få "kändisbesök" och att de tar sig tid att göra det :) De är i alla fall ett par av alla de bloggar jag tycker är bra!

Det här är mina åsikter om ridmode!


Till vardags vill jag gärna slänga på mig ett par chinosaktiga ridbyxor, ett par i jeans från Martha Ridewear ska snart införskaffas! Då vill jag att det ska vara stilrent, jordnära (rätt så iaf) och rätt likt en vardaglig snygg stil!
Till träning och tävling vill jag ha sportigare tryck, material och design. Som träningskläder alltså! Gärna funktionsmaterial, klara färger mer då sällan övermatchat. Skulle sällan rida med allt grönt eller rosa, men kanske blått + rosa eller svart + grönt och liknande.
Hur tänker ni i "ridmode"? Brukar ni bry er? :)

Svar på kommentarer:

Nellie om Lord Sandro 25/4 - 2011: Dressyr för Jeanna!:
Jo jag är 16 år och ska kolla på häst, jag är inte jätteintresserad av att tävla, så sånt tänker jag inte på. Men jag vet fortfarande inte om jag ska ha en ponny eller stor häst. 
Jag har lite svårt för häst så helst en ponny men jag vet inte, sen ska jag ha en C- eller D-ponny? 
jag är typ 166 lång, vad tycker du? din blogg äger så mycket!!! 
skulle verkligen uppskatta ditt svar :D
Svar: Ska jag vara helt ärlig så tycker jag att du ska köpa en storhäst! Jag vet att det känns tråkigt, för det känns mycket roligare och mysigare med ponny men du kan ju ändå bara tävla den i två år till och det kanske tar ett tag innan ni är igång :/
Jag tycker att du ska kolla på en vändbar storhäst, runt 160-165 hög med lite temperament! Blir nästan som en stor ponny ;) Dessutom lär man sig mer av storhästar, de kräver oftast mer ridning än ponnyer!
Och jag kan säga att jag saknar Min-San och ponnytiden, varje dag. Men jag ångrar mig inte en sekund att jag köpte Kurre! Jag älskar honom minst lika mycket och det är skönt att veta att jag inte har bråttom och att åren med honom inte har någon gräns :)
Tack så jättemycket! Och lycka till, i slutändan så måste du bara känna att du gör det du själv vill :)
Skulle aldrig byta ut min gigantiska åsna, även om Min-San var min drömprins!

Lord Sandro 25/4 - 2011: Dressyr för Jeanna!

Vi dressyrtränade, riktigt kul! Inte för att Lorden behövde det, han strutta runt på alla sätt vi bad honom. Rund o fin hela tin! Urmysig häst. Men jag däremot har en del att träna på vilket är perfekt på en sådan häst! Det är så svårt att fokusera på detaljer på t.ex. Kurre eftersom har är så svårriden och behöver massa knix för att slappna av. Lorden går liksom fint även fast jag skumpar när jag försöker rätta till det ena och det andra.
Jag måste rätta till mina axlar, antingen höja vänsteraxeln eller sänka högeraxeln om ni förstår?
Måste höja upp vänsterhälen, spjärnar emot med den.
Ska sänka högerhälen och trycka in högertån.
Måste vinkla ut min vänster handled så att den blir rak.
Slappna av i låren.
Och sitta mer till vänster.
Tror ni att det är lätt att rätta till eller? ;) Rätt mycket att tänka på!
Lorden är i alla fall hur mysig som helst!
Jeanna sa det flera gånger, att han är så himla härlig och hur mysig som helst haha :) Håller med!

Otroligt bra kommentarer

Det finns en tjej som ofta kommenterar mina inlägg med så smarta och bra kommentarer, som på den om att planera sin tid. Det är dottern till en gammal tränare till mig, och jag vet att båda de två vet vad de snackar om så det är alltid lika kul att läsa hennes kommentarer! Så håll utkik efter Mimmi o kommentarsfälten ;)
Och Mimmi, jag kollar in på din blogg och vill svara på kommentarerna men det går inte! Går inte att kommentera om man inte har något google-konto eller så verkar det som, eller så är det bara jag som är oteknisk som satan... Hehe :) Tack så jätte mycket för kommentarerna i alla fall!

Planering av tid, tips?

Är ni bra på att planera eran tid? Hur gör ni för att slappna av och hinna med saker? Har ni någon awesome studieteknik ni kan dela med er av? Share!
Jag lägger upp era tips här för att det är något så intressant och viktigt som alla borde få ta del av :D

Prioritera skolan

Hejsan, nu tänker jag berätta varför ALLA ska prioritera skolan. Oavsett ifall ni satsar på något annat, som hästar och inte tycker att ni "behöver" det.
1. Du behöver det. Man får så himla mycket mer respekt här i livet ifall man har en bra utbildning! Jag tycker att alla borde satsa på någon sorts högskoleutbildning efteråt också, bara för att man aldrig vet vad man vill göra sen i livet och då är det bra med bästa möjliga utbildning bakom sig. Vem vill vara den dumma på alla middagar som är helt oallmänbildad osv., även om man nu är en rätt duktig ryttare?
2. Även en duktig ryttare behöver utbildning! Oftast kan man inte bara leva på att rida, och man kan inte heller göra det för alltid se på till exempel Jan Brink som ny tränar, säljer, rider till osv. Man måste vara tillräckligt kompetent att kunna driva företag, göra affärer och jobba tillsammans med olika papper, betalningar och så där. Det hjälper dig dessutom att förstå hästens anatomi, sjukdomar, utfodring och skadelära ifall du gör bra ifrån dig i skolan. T.ex. så har idrotten, kemin och fysiken hjälpt mig i min hästhållning redan, inte bara biologin alltså! Ifall du har en bättre utbildning tror i alla fall jag att du är en mer attraktiv arbetspartner.
3. Du vill prestera bra i skolan. Och varför? Jo för att ifall du inte gör det får du dåligt samvete, du vet ju att du kan bättre och du får dålig respekt och en dålig relation till många elever och framför allt lärare.
4. Nu när du kanske förstår hur viktigt det är så finns en sak till att ta upp: plugg. Och det kommer alltid i andra hand, efter hästen. Eller hur? Så är det för mig i alla fall! Men nu tycker jag att vi ska ändra på det, för jag tror att ifall man prioriterar plugget och gör det först så gör man det snabbare och kan sedan lägga ner all tid på hästen utan dåligt samvete! Annars ligger läxorna alltid över en och orsakar stress och annat, man skiter i att putsa eller borsta hästen noga för att man måste hem och plugga. Istället kan vi börja med att plugga, göra det effektivt och eventuellt ta hjälp i stallet om man kan. Och nästa dag är man klar och kan både borsta och putsa, utan stress och dåligt samvete!
Jag ska kämpa för nya rutiner med väl planerad tid och midre stress, ni borde göra det samma!
Jag suger på att plugga, brukar hamna framför såna sköna grejer som narvalar på internet och.. haha ^^,

Inspiration

Alltid när det är segt eller jag behöver en extra knuff framåt så brukar jag sätta mig och kolla på alla inspelningar och hästfilmer jag har hemma. T.ex. inspelningar från OS i Athen, de där gamla "börja rida"-filmerna, H&M We Love Horses klippen på nätet, Strömsholmsmetoden osv. Bara att se och höra stjärnorna prata tycker jag ger en inspiration, att se proffsiga människor liksom!
Sista tävlingen innan skadan var på Jälla och Jens Fredricsson var där med åtta hästar. Snacka om inspiration! Man såg sån himla skillnad på honom och de andra ekipagen, på amatörerna och proffset liksom. Man förstår varför han tävlar på den nivån för herregud vad han kan rida! Även om det bara var 1m och 1.10m så såg man kvalitén, hästarna gick i perfekt rytm och kom med bra avsprångspunkt på varenda hinder. Åh jag vill också bli så bra!
Bara att kämpa och kämpa, så kanske man är så bra om 20-30 år. Eller vad tror ni? ;)

Svar

Liz om Om det skulle varit på mitt sätt...:
Har du tillåtelse av ägarna att skriva detta? Kan väldigt lätt uppfattas som negativ "kritik", bättre att prata med ägarna direkt istället!
Svar: Nej det har jag inte, och du har ju helt rätt i det! Lite dumt av mig att inte skriva det men han rids ju knappt alls just nu och står på lösdrift sedan länge. Det är liksom inget de gör fel, det är bara att de inte prioriterar likadant som jag gör :) Hästen mår ju bra så att säga! Skulle de bli intresserade av att rida och tävla honom mer så skulle de säkert göra samma sak som jag :)

Men som sagt du har rätt, dock spelar det ingen roll ifall jag pratar med hans ägare för hon har inte den tiden att göra de sakerna. Det var mer en grej som jag kom att tänka på, haha.

Plan för Lord Sandro:

Ska satsa på mycket grundridning, det ska sitta alltihopa. Ska alltså rida med framåtbjudning fram till ett mjukt stöd på bettet och långsamt bygga upp muskler för en högre form och mer vikt på bakbenen. Successiv konditionsträning blir utomhus, ska galoppera längre och längre sträckor med små skrittpauser.
Lydnad kommer att få fokus. Just nu är han seg både fram och tillbaka så vi ska finslipa hjälperna och det. Sedan blir det mycket markarbete, lösgjörande och uppbyggande för att träna honom till en hopphäst! :D Mitt mål är att, utan att själv hoppa honom högt, ge andra ryttare en känsla att han är klar för mer intensiv träning och tävling av banhoppning vilket han helt klart inte är i form för än.
Mamma är bäst på att ta skarpa kort...

Om det skulle varit på mitt sätt...

- Lorden har två schabrak till hans dressyrsadel som jag rider mest i just nu och båda är skitiga! De är täckta av torkad svett och massa stixiga hårstrån... Jag brukar vara väldigt noga med att schabraken är såpass nytvättade att hästen inte kan få skav av dem eller så att de inte blir obekväma!
- Han har boots i hagen, vilket jag förstår eftersom att det är mycket stenar och träd där men då måste man vara så noga med skötseln! Han har ingrodd skit o lite mugg :/ Skulle det vara min häst skulle han inte ha boots dygnet runt som Lorden, så himla lätt för skav och sen känns Lorden aningen varm och svullen där de sitter. Annars skulle jag se till att bootsen hela tiden är hela, rena och att han är helt ren runt karlederna.
- Han är ju såå tjock! Men rätt lat, så jag förstår att de vill ge honom havre men jag skulle ta bort nästan allt eftersom han har fri tillgång till hösilage och sedan kanske ge honom några nävar Krafft Groov 90 när han är i bättre hull. Framåtbjudningen kommer med ökad styrka och kondition samt minskad mage!
- Jag skulle rida på ett mildare bett, kanske ett gummibett eller ett tjockare tredelat men rida på något skarpare kanske en dag i veckan, bara för att få honom mer lugn men uppmärksam i munnen.
Nu är det ju så svårt att vara nogrann med en häst som går på lösdrift, speciellt eftersom att Elenas dotter tröttnat. Men jag lovar er att efter några månader hos mig skulle den här hästen se såå snygg ut! (Jag är ju expert på att skämma bort mina hästar...)
Kurrilur gläänser! Och är i bra hull för ett fullblod, fick massa beröm från veterinären! Jag är en stolt hästägare till denns pärla :D

Lorden 24/4 - 2011

Helt underbart ute, men det dammar på ridbanorna så jag red ut i stället :) Tänkte mest på att ha roligt, ha framåtbjudning och mjukt stöd. Han är lättast i galoppen och svårast i dressyren då han inte har så mycket framåtbjudning och balans. Lilla tjockisen behöver träna!
Passade på med lite miljöträning, red förbi ett stall i närheten där det fanns massor med håriga kossor och det var ju så läskigt!! Han ville inte gå förbi, och sen kom en traktor och gjorde saken värre :P Men jag lät honom ta det lugnt, ett steg i taget och tid till att titta och lukta. Vi tar en tur förbi där igen om några dagar! Älskar såna här uppenbara grejer man kan träna på ;)
Lorden är jättemysig ute, toppen! :D

Ute på landet

Är just nu hos min farmor och farfar för att fira påsk med familjen! Och väl här börjar jag få massa idéer...
De bor på en liten gård där de har får och höns, de brukar tjata på mig att ta hit hästen på sommaren men det är en del jobb med hagarna innan jag kan göra det samt så jobbar jag och tränar hela sommaren. Men jag har ju inte bokat upp mig för nästa sommar än, så tänkte att jag kan åka hit och jobba med hagarna i sommar så kan jag ta hit Kurre nästa år! Vad jag också kan göra är att ta hit ett par kompisar. Pratade om det med pappa och nämnde att det i så fall blir sjuukt billigt att ta hit hästen och då kanske jag skulle kunna ta med mig en till häst för tillridning över sommaren... han verkade tycka att det kunde vara en bra idé! ;)
Ojojoj... drömma kan man väl i alla fall?

Vad är så bra med hoppning?

Jag tycker, om jag får vara så fräck att säga det, att hoppning är mer mångsidigt än dressyr. Du testar din mod, din ridning och din kontroll över hästen i många olika situationer.
Jag vet inte, men jag tror att många hoppryttare tidigare börjar tänka på ordentliga träningsupplägg och hållbarhet och sådant än vad dressyrryttarna gör. Man vet att man måste variera och att det sliter att sitta och harva i ridhuset varenda dag men att låga hinder och bommar inte alls sliter om man gör det mer än en gång i veckan utan snarare hjälper en att få igång hela hästen, motivera den och utveckla dens steg.
Jag vet att jag måste rida mer dressyr och jag vet hur viktigt det är att variera form och ställning samt att ha kontroll på hästen. Jag rider inte alltid hästen i hög form liksom för jag vet att den blir spänd då. Det finns en hel del dressyrryttare som alltid rider runt i tävlingsform och bara tränar på den, tillslut tappar hästen massa ryggmuskler och blir spänd.
Men bäst av allt så älskar jag stämningen och friheten i hoppning! När man har ett sådant flyt att alla språng sitter perfekt och varenda språng ger en kittlande känsla i magen av lycka. Och sen så är det mer att man kämpar och kämpar även om det inte ser superflott och glassigt ut, liksom otippade ekipage kan visa sig jobba superbra tillsammans så de vinner klassen.
Så jag älskar hoppningen på grund av variationen, vi hoppar OCH rider dressyr. Jag menar en bra hopphäst ska minst klara LB dressyr med bra resultat, helst LA. Jag använder mig ibland av bakdelsvändningar/nästan piruetter i omhoppningar ;) Friheten och stämningen är också ett plus!
När man är helt ense om vart man ska, när man är högst upp i ett perfekt språng - då lever jag!

Mer av Lorden

Han är fiiin! Måste få lite bättre styrka och kondition och bättre form (/figur...) och så måste jag träna. Inte vinkla över händerna och framför allt slappna av i vänsterhanden (Kurre har fått mig att börja hänga mig där, iiinte bra...) Och sedan är det bara att bli säkrare på att rida en så ridbar häst som Lorden och inte bara tro att man måste trixa hela tiden som på Kurre.

Svar

Frida om Bild på Lorden:
Heter hästen Lucky Lord och står på Ekensberg? :)
svar: Han står på Ekensberg men heter Lord Sandro :) (e. Lord Sinclair III och Sandro Hit därav namnet!)

Bild på Lorden

Yeey första bilden när jag rider honom! Herregud vad jag måste öva på min sits, men till mitt försvar är han så tjock att skänkeln trycks fram av magen... hehe.

Viktigt att hålla sams

När man står i ett privatstall med flera olika hästar och hästägare så är det väldigt viktigt att man håller sams. Det blir ju så himla tråkigt ifall det är spänd stämning där och sedan kräver ju ett stall mycket arbete och då måste man hjälpas åt.
För mig är det en självklarhet att sopa efter mig i ryktspiltan och se till så att det inte är stopp i avloppen efter att jag använt spolspiltan eller tvättmaskinen. Jag försöker alltid att hålla så bra koll som möjligt på passen så att jag aldrig missar något och hjälper gärna till om någon har problem.
Det är ju så himla viktigt att man kan lite på de andra i stallet, tycker inte ni det? Det är ju inte kul att sitta och undra ifall ens häst kommer få mat eller inte, om den kommer in eller inte och det är inte heller kul att behöva tillbringa en halvtimme till att rensa skit ur avloppen därför att den som var där innan sket i det. Då blir man ju bara stressad och sur! Därför är det viktigt att alla ser till att man utför sina egna uppgifter, är nogrann och hjälper varandra.
Min tränare har nyligen fått två hästar skadade på grund av att folk lämnat dem ute i hagen. Det är sånt som bara inte får hända! Man måste kunna lita på att hästen inte blir lämnad ensam långt borta när de andra hästarna står inne och äter... Så nu har hennes egna häst en ordentlig sträckning och kommer inte att vara igång för än typ i juni. Den andra har slitit upp hoven och kommer vara igång till juni/juli tror jag. Ni kan ju tänka er vad det gör för stämningen i stallet?
För jag brukar tänka alla hästarna som min egen, skulle jag lämna min egen häst där ute? Nej, då tar jag in den där hästen då. Skulle inte jag vilja att andra ger min häst mat ifall jag missade en höpåse? Jo men klart jag ger en till den där hästen då! Hästarnas bästa kommer först, låångt före lata och otrevliga människor ;)

Lord Sandro 23/4 - 2011

Idag fick han vila. Han har gått hårt de senaste dagarna och är i dålig form, samt att han är rätt ung och ovan vid att ridas mycket så han behöver både fysisk och mental vila.
Dessutom går han på lösdrift, så det är nog ingen fara med honom! Imorgon kör vi på lösgjörande BIG time. Han ska kännas som smör i händerna! Och på måndag kanske vi tränar dressyr för Jeanna, skulle va skönt att vi lite hjälp :)

När hästen har kolik

Om hästen är orolig, vandrar runt i boxen, ser sig mot magen, har dålig aptit och ständigt vill lägga sig ner är det troligt att den har drabbats av kolik.
Först: Ta tempen (det är bra att ta tempen regelbundet bara för att veta vad just din häst har för temperatur normalt), kolla hur hästens avföring är, ifall den är hård eller lös. Har hästen ätit? Har den druckit? Lyft hästens överläpp och kolla på slemhinnan, den ska vara ljust rosa och ifall du trycker med fingret på den ska färgen snabbt återgå till den normala då man släpper. Lyssna mot magen, vanligtvis låter tarmen ganska mycket och vid kolik kan det då vara helt tyst. Dessa saker är bra att kolla upp så att du snabbt kan ge din veterinär en hyfsat klar bild av läget.
Sen: Ring din veterinär! Som jag brukar säga, hellre en gång för mycket än en gång för lite och din veterinär kan ge dig råd för hur du ska göra. Ofta är det bäst att röra på hästen, men det kan också göra saken värre i vissa fall därför är det bäst att kolla. Vår veterinär brukar åka ut och kolla på honom för säkerhetsskull. Men det är inte alla som kan få ut sin veterinär så fort.
Till slut: Promenera med hästen, se till att den INTE lägger sig ner och rullar, försök få den att dricka och ifall den fortsättar att vara orolig längre än ett par timmar är det definitivt dags att få hästen kollad av en veterinär. ÄVen när hästen verkar bra är det bäst om de andra i ditt stall håller koll på den och ringer ifall det verkar oroligt.

Kurre fick kolik...

Vad är det med hästen?!
Nej men han är så hiiimla känslig, stör något hans mage så får han problem på direkten... Så jag kom hem sent igår efter att ha träffat folk ute och sen fick jag rusa upp på morgonen för att gå ut och gå med en kolikhäst :D jippiiie!
Som tur är var det ett rätt "vanligt" kolikanfall som gick över innan lunch. Trots det är det lika läskigt varje gång! Var i stallet från cirka halv nio till halv fyra med Kurre, höll koll på att han drack, åt och inte såg orolig ut :)
Efter det tog jag ut Lorden i cirka trekvart ute i skogen för att bara springa av sig lite, rida lite sidvärtsrörelser och bara mysa i solen :) Riktigt snäll häst det där!
Bilder på Lorden kommer snaaaaart!

Hur du fixar raktställningen

Någon mer än jag som tycker att det är enklast att rida på böjda spår? Tänkte väl, men tack vare Louise Haaga och Linda Heed börjar jag få kläm på raksträckorna!
Nyckeln är: Rid hästen med innerskänkeln och ytterhanden! Det blir så himla mycket lättare i alla situationer ifall man gör det, och ni kanske tror att ni gör det? Nja det är inte så lätt som det låter. När ni rider upp på långsidan får vi se ;)
Men börja med att rida på en volt. Ställ hästen inåt och håll emot med innerskänkeln så att du kan fånga upp stödet på yttertygeln ifall du har svårt att hitta det. Låt det ta tid, var sedan mjuk men stadig i ytterhanden och se till att hästen tar innerskänkeln. Ha den i balans och på bakdelen.
Börja lungt med långsidorna. Ifall du tappar stödet, vänd in på en volt och fånga det igen! Men rakställning är viktigt att träna på, där tränar du balans och styrka i hela hästen och i dig själv.
Ett annat tips för att få hästen på bakdelen är att rida öppnor samt göra bakdelsvändningar (alltså låter hästens framdel röra sig runt hästens bakdel, som ska trampa på stället) om hästen är svag i bakdelen och inte jobbar på den så kommer den flyta ut. Bakdelsvändningar är alltså en bra koll på hur hästen jobbar med baken!
Även om du har en häst som Kurre, som man vill rida lång och låg genom att böja och mjuka upp så är det viktigt att rida rakställt. Att alltid rida på böjda spår sliter på kotorna om inte annat!

Svar

Evelina om Hemlisen:
Vart har du gjort av den andra? =)

Svar: Sekúr har kotledsinflammation och vilar så därför rider jag Lorden medans hans ägare är borta :)

21/4 - 2011

- Promenera med Kurre
- Fixa allt i stallet
- Rida Lorden
- Åka och handla
- Plugga
- Fixa för middag ikväll
Vi hörs! ;)

Därför ska du inte ha bråttom

I vår ålder är det lätt att man hamnar där. Man börjar satsa, och helt plötsligt måste man klättra i klasser hela tiden och om det inte funkar med häst eller tränare så byter man. Man har bråttom att komma uppåt toppen helt enkelt.
Jag tror så här, fast ni kanske inte håller med mig...
Att varje erfarenhet är en bit på vägen och det finns något att lära sig av ALLA situationer! Jag menar att vi alla har svackor då och då, det är bara att acceptera men man lär sig av dem också. Man lär sig hur man ska ta sig upp igen om inte annat.
En gammal tränare sa till mig att stanna länge i varje klass. Stanna så länge att det känns enkelt och du börjar tröttna på alla rosetter... Så ska det kännas liksom! Barnsligt enkelt så att man förtjänar och verkligen kan känna att man har en bra grund inför nästa klass. Det är ju svårt att känna så ifall man slarvade igenom den förra.
Om du och hästen redan har tävlat de där klasserna förut, ja men fine då kan man ju avancera snabbare! Men när du ändå inte försörjer dig genom att rida är det faktiskt inte bråttom upp i stora klasser. Det du vill göra nu är att bli tillräckligt bra för att kunna jobba med detta, och de färdigheterna får du genom alla erfarenheter du kan få.
Genom att rida igång en häst från konvalescens, genom att rida perfekta rundor på 1m, genom att rida massa olika hästar oavsett hur tröga eller spända de är: ju svårare ju bättre! Det kommer du ha nytta av sen.
Så, tills jag känner mig tillräckligt mogen och säker samt har en häst som är redo för de stora klasserna kommer jag inte ha bråttom dit. Jag tänker ta vara på varenda sekund på vägen som gör mig bättre!
Plankan Sekúr lär mig något, varenda ridpass oavsett vad vi gör. Han kräver sjukt mycket arbete, men det kommer jag tacka honom för i framtiden när de flesta hästar känns lätta! ;)

4/20 - 2011

Började med att promenera med Kurre. Hur snäll som helst!! Han är verkligen är pärla, är så glad att denna underbara häst är min egen. Hann putsa sadel, mocka, göra foder, mocka hagen, byta vatten i box och hage samt promenixa en gång till och ge medicin innan mamma kom och vi tog in våra hästar.
Sedan vart det premiär med Lord Sandro! Han är riktigt fin han, men det är en hel del att jobba med! Elena som äger honom åkte idag och är borta i tre veckor då jag kommer att rida cirka fyra gånger i veckan och så hörde jag att hon ska bort i sommar med och då kan jag nog rida honom igen. Kanske någon gång i veckan fram tills dess, vem vet? Skulle vara kul att ha ett långsiktigt projekt.
Johan i mitt stall hopptränar Lorden så det blir inte mycket att det för min del, men kanske lägger in småhinder och bommar i mitt markarbete någon gång. Jag red ju Lorden idag då och han är lite överviktig och i dålig kondition så det tål att jobba på. Sen känner man att han har svårt att bära sig speciellt på rakt spår då så ska öva på att göra honom starkare i baken! Annars är han känslig, mjuk och fin och väldigt rolig att jobba med :D Mamma tog lite bilder, kan lägga upp sen!
Lorden som föl :D

Att göra-listor

Är du stressad som jag? Skulle inte förvåna mig, det är väl de flesta hästmänniskor?
En väldigt basic grej man kan göra när man är stressad är att planera sin tid. Egentligen är det bäst att ha en rätt grov veckoplan för att sedan dela upp dagarna i mer konkreta mål. Det borde man göra senast dagen innan, men eftersom att det är lov så slarvar jag med det... Men nu är det onsdag! Inte långt kvar alltså så det är dags att ta tag i sakerna. Ska planera kommande dagar lite och lägga på ett kol. Det gäller att inte börja klockan halv tolv som idag utan komma upp lite tidigare istället...
Så det ska ut som idag ungefär:
- runt 12.30: promenera med Kurre
- putsa hoppsadeln
- städa ut ALLT i mitt rum
- köpa färg
- börja sandpappra väggarna
- ta in hästar
- promenera med Kurre
- mocka, foder
- rida Lorden
- börja skriva på min uppsats
- träffa Adam
Ja så kan tidsoptimisten Majas dagar se ut!
Saknar att rida bebbe

Lord Sandro

Här är hästen jag ska hålla igång!
e. Lord Sinclair III ue. Sandro Hit så vi har en riktigt fin dressyrstam där!
http://www.equistrian.net/lord%20sandro%20II.htm

Hemlisen

Jag har hittat en häst att rida! Ska hålla igång den medan hans ägare är bortrest i ett par veckor, ska inte träna den så intensivt men det är ändå sjukt kul för att den är så fin!! Ska berätta mer om hästen ikväll och imorgon ;)

Tisdag 19/4 - 2011

Dags att åka till stallet! Ska försöka hinna med att fixa så mycket som möjligt där. Mamma är där nu och har gått med Kurre och så har han blivit skodd imorse vilket var på tiden.
Lite senare ska jag fixa min hemlis som ni förhoppningsvis får reda på snaart :D hihi!
Och i eftermiddag ska jag hinna med att städa mer i rummet, köpa färg och kanske springa på stan! Håll ögonen öppna efter uppdatering och glöm inte att kommentera kära vänner :)

Små sår och fattiga vänner

En kostnad man måste vara beredd på och inte får snåla med när man skaffar häst är veterinärkostnader. När hästen känns annorlunda eller du upptäcker något när du visiterar som du är orolig över är det bäst att ringa veterinären! Även när hästen är frisk så är det bra med regelbundna kollar. Därför att då är det större chans att man kommer före skadan liksom.
Det är bäst att ringa en gång för mycket än en gång för lite. Du vill väl hellre lägga ner ett par hundra här och där på en besiktning än över fem tusen på en behandling, som det tar tid att komma tillbaka efter och du kan inte rida på hästen samt att den har ont!
Men det är ju bara min åsikt.
tacktack för den bilden <3

Har ni sett??

Noaks ö på svtplay!! Lätt mitt favoritprogram när jag var liten, har inte sett alla avsnitt och det var så jobbigt ett tag så vågar inte ens tänka på hur det ska sluta...
http://svtplay.se/v/2047417/noaks_o/den_forsvunna_djurparken?sb,p120044,3,f,-1
Och hur dåligt är det egentligen att ponnyakuten inte kom ut på svtplay igår? Jag som sett fram emot det. Men det får la bli att vänta till på söndag. Tycker ändå inte att det varit lika givande i år som det var förra året!

Hemlis :D hihi

Ja idag ska jag nog hinna fixa en sak till, om det inte blir imorgon. Men vad ja det.. får ni veta senare ;) kanske på torsdag om det blir av? Jag är på tårna av glädje i alla fall! :D
Något mer ni vill läsa om den här veckan? Eller något videoinlägg jag ska göra? :) Let me know!
Ännu en läsarbild! :D

Åker nu för att besöka Killen med stort K!

Mamma och jag åker till Kurrilur (ett till smeknamn?!) och ska promenixa i 15 minuter nu samt försöka hinna borsta ordentligt.
Ikväll är det clinic på Akka med Linda Heed! Ska bli stört kul att se, trots att jag kommer hoppa på stället av längtan att få vara med... Vilket jag skulle ha varit buhu :( så är det i den här sporten!
Annars ska jag försöka göra detta den här veckan:
- Duscha Kurre
- Raka honom
- Städa mitt skåp och mina hyllor
- Putsa ALLT i läder!
- Tvätta allt
- Städa ut mitt rum och MÅLA
- Shoppaa
- Ha middag med klassen
- Klippa Kurres man
- Flytta in i mitt rum igen
- Skriva en 10-sidors uppsats om Marie Curie och plugga till fysikprov!
Är jag överambitiös..?
Bilden gjordes av BeOne på bilddagboken, vet inte vad hon heter nu :) Jättetack till alla som gjort dessa bilder till mig!

Vill du komma någon vart med din häst/ponny?

Mina tips:
- Se till att ha en peppande tränare, kompisar eller föräldrar.
- Gör upp mål! Ett långsiktigt som inte ska vara tidsbegränsat och sedan små mål på vägen dit som ska vara någorlunda tidsbestämda men flexibla! Allt beror ju på hur du och hästen håller er i form. T.ex. så vill jag hoppa 1.20 innan 2011 är slut. Delmål 1 är felfria och säkra rundor i 1.10 innan sommaren börjar (vilket jag kanske får skjuta på nu eftersom han är halt), ha bra koll på galoppen i sommar och sedan börja starta försiktigt i höst.


- Ta hjälp av tränare! Inte bara en och samma, testa gärna flera och träna gärna för olika tränare varannan vecka eller två gånger i veckan. På så sätt är du rätt säker på att två olika personer ser er och ser olika brister hos er som de kan rätta till med olika metoder! Och då kan du lättare hitta något som funkar.
- Se till att regelbundet kolla hästen med en veterinär, för att komma före skador och alltid kunna utesluta det när ni stöter på problem. Varannan - var tredje månad eller efter var femte tävling kan vara bra att börja med!
- Våga!! Utmana er själva heela tiden. Är något läskigt? Försök pusha dig själv till att göra det, det är utmaningarna som får oss att växa så ta tillvara på dom ;) Men i de allra flesta fall är det bra att ha någon kunnig med som kan hjälpa dig om du kör fast!
- Var inte rädd för att börja tävla och träna för bättre tränare. Du behöver erfarenheterna!
Man kommer nära varann och har kul tillsammans när man utvecklas. Tävla är spännande!!!

Är det söndag idag?

Joo... det är det väl? Nu känner jag mig mycket bättre! Mamma är ute och går med Kurrie nu, så jag åker ut på eftermiddagen och gör det jag med, ska försöka hinna med en ordentlig rykt samt se till att putsa något!
Ska städa lite här hemma också, mitt rum ska målas om nu i veckan tänker jag mig. Kan slänga upp bilder på det.
Sedan är det dags för plugg, plugg och plugg! Hur låter det liksom? Sjuk på lov med massa plugg... Gaah!
Gissa vad som hände imorse då? Det var massa myror på golvet i källaren där jag sover! ÄCKLIGT! Jag sover inte där ikväll kan jag ju lova...
Bild från bilddagboktiden :D vet inte vad hon som gjorde den heter där nu

SICK

ÅH fyfan. Hatar att va sjuk. Även om jag bara är förkyld och springer omkring med nysningar och snuva, egentligen ingen feber men FYFAN va tråkigt det är!! Om jag skulle vara frisk skulle jag vara nästan hela dagarna i stallet och putsa, mocka hagar, borsta på min ädla springare... Men nej då. Imorgon får jag knarka medicin och vatten istället.
Ska nog fixa ihop en photoshoot med Heddz0r på måndag i alla fall! :D Får se hur det blir!
Hoppas det blir bättre bilder än dessa som min elva åriga lillebror tog... Kurre får nog vara med! :D

"If you rub a dandelion under your chin and your chin turns yellow, you're in love"


Vänner eller fiender?

En sak som nyss slog mig är hur otroligt tråkigt det är i livet ibland, när gamla vänner blir fiender genom konkurrens och hur onödigt det är i många fall!
Jag har som exempel flera väldigt nära vänner jag hade förut som jag knappt har kontakt med nu. Vi var påväg att bli riktigt tajta kompisar men ju äldre vi blev och ju mer seriösa vi blev med ridningen så vågade vi inte öppna upp oss för varandra och stämningen blev spänd. Och nu när jag träffar såna vänner känner jag så tydligt hur man är på sin vakt för att inte visa sig svag! Visst det låter sjukt, men till viss del är det så. Känner ni inte igen er?
Har också en kompis som jag red tillsammans med en del på ridskolan. Vi var ofta i samma grupp och ofta bland de "bättre" vi umgicks ofta i stallet och hon såg upp till mig eftersom jag var äldre och hade lite mer erfarenhet och mod. Nuförtiden har båda häst, och hon skulle ALDRIG på något sätt vilja tänka på hur bra jag är med hästar. Hon skulle liksom aldrig ens fråga mig om hjälp om hon så skulle bort och verkligen verkligen behövde det för att hon inte vill visa sig ett dugg sämre än mig eller beroende av mig på något sätt. Det är synd!
Känner ni inte också så ibland? Att allt blir så spänt och komplicerat bara för att man börjar konkurrera med varandra?
Things can be so damn hard sometimes! Eller vad tycker ni?

Bra start på lovet?

Nej mamma är sjuk och tror att jag åker dit jag med. Även fast jag skulle kolla på Hedda idag så behöver jag stanna hemma och se till att inte göra saker värre. Blööh. Så ska se till att mamma stannar på övervåningen och så glor jag på lite hästfilmer. Moahahah!

sup?

Idag har varit chillerill. Efter att skolan slutade tog jag en chokladboll med min speciella vän HeddoPeddo och lite snack i solen! Hon följde med mig hem och hjälpte till med allt i stallet, mockning, foder, intag och 10-minuters promenad med Kurre. Mamma gick 10 minuter imorse också.
Han är så snäll! Bland de snällaste hästar jag träffat. Man blir så glad när han glatt lunkar på bredvid en med spetsade öron och en urgo attityd! Bebis <3
Nu ska jag sova, kanske upp rätt tidigt imorgon o promenera igen och sedan ska jag kolla på Hedda när hon har sitt KM i Fyrishov! Min kära vän hoppar trampolin serni och jag har aldrig sett henne live förut :D ska bli spännande! Ni som bor i Uppsala kan säkert titta förbi ifall ni är intresserade ;)
Whoooh flying Hedda!

Konvalescens

Nu gäller tre veckor med sjukhage och skritt för hand.
10 x 2 minuter dagligen nu och så ska vi öka det successivt till 25 x 2 minuter.
Om tre veckor blir det återbesök och då får vi se ifall vi behandlar igen och kanske röntgar eller om vi fortsätter att lugnt sätta igång honom då.

Veterinärbesök

Så idag var vi på Ultuna och kollade honom. Jag är väldigt nöjd med besöket. Förutom att veterinären var duktig och rekommenderad av min tränare så känner hon och samarbetar i ett forskningsprojekt om halta hästar med den veterinär jag oftast anlitar. Så hon litar på hennes gamla prognoser liksom. Dessutom var det en veterinärstudent som var med och klämde och kände så det var dubbelkollar liksom.
Positivt: Hon berömde honom jättemycket för att han var bra i hull, hade så glänsande hårrem och otroligt trevligt temperament. Mamma är stolt över bebi! :D Hon sa att såg välmående ut i allmänhet och han var snäll som ett lamm hela dagen. Han verkar inte ha något problem med ryggen som vi misstänkt förut då han rörde sig bra i galoppen och inte reagerade alls när man klämde på ryggen. Vi frågade lite om att han varit lite lös i magen och det skulle vi inte oroa oss för heller sa hon. Ofta har hästägarna mer problem med det än hästen och eftersom han ser så välmående ut och det inte är så farligt borde vi inte bry oss så mycket.
Negativt: Han har... KOTLEDSINFLAMMATION! Han markerade redan när jag bara travade rakt fram på hårt underlag, inte så farligt på volten men när vi sen gjorde böjprov markerade han både fram och tillbaka. Så nu är han behandlad och ska skritta, stå i sjukhage och äta antiinflammatoriskt i tre veckor innan vi ska på återbesök... Jo det känns skönt och veta och nästan bättre att det fanns en anledning till att han stannade snarare än att det var jag som red illa eller att han tröttnat.
Har någon av er erfarenheter av kotledsinflammation? Kan ni berätta hur ni gjorde då, hur lång tid tog det att komma tillbaka och är det stor risk att det går upp igen?


Svar på kommentarer:

Liz om Hingstar:
JJ Ray Ban<3

Svar: Jo där har vi en riktig godbit ;)
14 April, 10:04

Bellaaaa om Hingstar:
MAJA, jag får panik.... jag hittar inte dig på facebook och det går inte att smsa till dig heller? Har du ny mobil? Puuuuuss, saknar dig!
Svar: Bella! Jag har inge batteri på mobilen och inga pengar heller... min laddare är borta :O Ska försöka fixa snaaart! Varför hittar inte jag dig på facebook heller? Du är borta :O Oooh well saknar dig superdupermycket och vi MÅSTE träffas snart! Puuss
14 April, 09:47

Cecilia Bergåkra om Hingstar:
Hej! Kommer du ihåg mig? Du var hos oss på Bergåkra! har skickat vänförfrågan till dig på bdb!<3 ha det bra
Svar: Självklart kommer jag ihåg dig Cissi! Grymmaste tjejen ju :D Kul att du kommer ihåg mig med, jag går in och accepterar på en gång! Hälsa mamma, syrrorna och alla era fina hästar och ge en extra puss till dina fina ponnysar :) Detsamma!

Hingstar

Är det någon av er som har Marwin eller Obelensky i era hästar stam? Säg till i så fall och länka bild eller något! :D
Vilka är era favorithingstar?

It is said that...

"Hästen saknar inte klokhet, mycket oftare motverkas emellertid denna klokhet av allt för stor känslighet. Det har mycket riktigt framhållits, att hästen snabbare lär sig att förstå människan än människan hästen."
- Ubertalli

Dagens ögongodis: Marwin 942

Jag var jättekär i en unghäst en gång. En kolsvart valack vid namn Marvellous. Självklart var det en dröm för jag har varken tid eller råd med en till häst just nu och dessutom är jag nog inte redo för en så ung häst. Men o så fin han var!
Han var efter hingsten Marwin 942, som jag tänkte berätta lite mer om nu!
Här är info taget från http://www.marwin942.se :
Marwins omdöme vid bruksproven 1997
"Hopphäst med stor kapacitet, speciellt bra benteknik och god spänst (87/88). Ridbarhet: Framåt och uppmärksam för hjälper. Bekväm att rida, god rytm och balans. Hög ridbarhet och utmärkt temperament. Testryttare dressyr 9/8"

Marwin har sporadiskt tävlats i dressyr av Sigrid Bergåkra, de har bl.a. tre starter i LA Dressyr och vinst i alla. I Holland placerade de sig i MSV Dressyr och 120 Hoppning. Marwin började sin hoppkarriär i maj 1999 vid sidan av avelsarbetet (naturlig betäckning). Tillsammans med sin ryttare John Hickey har han vinster och placeringar vid nästan varje meeting både nationellt och internationellt. Marwin och John vann Falsterbo Hunting 2000 liksom 135 i Djursholms Invitational, samt ett av kvalen till Agria Hopphäst för Sveriges bästa 7-8-åriga hästar där de slutade på 11:e plats i finalen. De har därutöver ett 40-tal vinster och placeringar tom 140 hoppningar i Sverige. Marwin och John har även tävlat internationellt för Irland med bl.a. placering i Norge, 3:a i CSI Polen 135 och seger i 140 Bastion i Finland.

Till sina hoppmeriter har Marwin segrar och placeringar till och med MSV dressyr.


Några av Marwins avkommor på Bergåkra:


NEJ JAG ORKAR INTE

otursdag för mig idag. Låste in nycklarna i moppen och tappade ett diamantörhänge under vår veranda... döda mig. Nu håller jag dessutom på att bli förkyld!
Varfööör jag orkar inteee. Jag är på tok för stressad för sånt här!
Ska i alla fall åka till Jälla och träna för Mia ikväll. Ska bli spännande att se hur han känns och ifall jag och Mia kan komma fram till något vettigt. Hon är duktig och det brukar gå bra för henne!

Ni är bäst

Tack för stöttande kommentarer. Kan inte sluta känna att även om jag inte har många läsare måste de som följer mig vara de bästa läsarna! Känns som att ni alla är mina vänner.

Cornet Obolensky

Så jäkla snygg häst. Synd på hans temperament för här snackar vi ögongodis...

Måndag, ganska segt

Jag är trött som f*n efter den här jobbiga helgen, hela morgonen gick skit men när jag kommer hem är det dags att ta nya tag och plugga!
Känns så viktigt att verkligen lägga ner tid på plugg, speciellt som hästtjej. Vad du än vill göra med ditt liv är det ju alltid bra att vara allmänbildad bra på det man gör! Dessutom slipper jag så mycket stress ifall jag slipper ångest i skolan, skönt att ha gott samvete liksom.
Vet ni vad jag ska göra sen ikväll? Träna för Jeanna Högberg! Dressyr då haha ;) Ojoj, jag kommer nog dö... ni kan läsa mer om henne här.

Help I'm Alive

Metric - Help I'm Alive

Planen:

Den här veckan kommer han att genomgå minst en besiktning för att kolla om han är bra eller om något är fel.
Om något är fel kommer jag att lugnt ta mig tid att låta honom bli bra igen. Han börjar bli äldre nu, och det är bara naturligt att han har lättare för att bli sliten. När han är bra kommer jag först fokusera på att leka utomhus och hoppa lågt för att få upp suget igen och sedan ta honom upp i hans tempo.
Om han är helt bra så får han ändå ta en paus. Han kanske ändå är sliten, så han kan få gå lugnt och bara skritta ute någon vecka och sedan jobba mycket utomhus med mycket positiv lek med fokus på framåtbjudningen. Jag vill att allt ska vara roligt och enkelt för honom då. Vi kommer då hoppa mycket lågt och enkelt för självförtroende ett par veckor och sedan hoppa en eller ett par lokala tävlingar innan vi kommer tillbaka dit vi var förut. Jag har inte bråttom.

Han är en sån man kämpar för <3

Kärt barn har många namn

Sekúr
Kurre
Currie
Burrie
Pelle
Älgen
Helge
Bambi
Pelski
Bebbe
Prinsen
Currieman
Julkorven
Bebi

Sekúr 10/4-2011: Ska det tolkas som bra eller dåligt?

Idag red jag ut i cirka en timme med full fokus på framåtbjudning med lydighet. Alltså ville att han skulle tänka och bjuda framåt hela tiden men lyssna på alla mina hjälper ändå, hade inga stora krav på hur han jobbade utan med ett mjukt stöd i handen så kom ryggen så småningom!
Skrittade mycket innan jag travade runt i skogen och hoppade små naturhinder, han tyckte att det var spännande! Och han skötte sig exemplariskt, rusade inte och studsade inte en enda gång. På vägen hem galopperade jag över en äng där alla hästar brukar bli pigga och testade hans lydighet och balans genom att ge honom mer tygel och då gick han kvar i samma form och tempo vilket är jättebra såklart!
Men när jag tänker efter, så brukar Kurre alltid busa och bråka lite ute. Han brukar helst vilja galoppera fort istället för att skritta, om man inte låter honom springa iväg med huvudet i vädret (som han vill) blir han först sur och kan hoppa och kasta sig åt sidan. Och idag var han lugn som en filbunke. Inte seg, men han skrittade lugnt och fint när jag sa till honom. Och han ökade inte tempot om jag inte bad om det. Känns inte som om jag har tränat så mycket på det att det skulle sitta där han annars vill rusa...
Hoppas att vi kan reda ut detta snart.

Bryter ett dåligt mönster

Det värsta jag kan göra just nu är att analysera för mycket. Så jag fixar mig nu, sticker och hyr film och sedan åker jag till HeddoPeddo! :) Imorgon tar jag itu med problemen igen.

Kotledsinflammation kanske?

Han stoppade på framhoppningen, nån gång men det kändes ändå bra. Jag behövde bara driva ordentligt.
När vi var inne på banan för 1m red jag lite fel väg mot första hindret och kom i korsgalopp och då la jag av för att jag blev osäker. Andra gången så kändes det bra, då slappnade jag av och då stannade han igen. Ett. Två. Ute.
Han kändes jättebra på framridningen inför andra klassen. Kändes som att jag hade honom mellan hand och skänkel och att han lyssnade. Framhoppningen gick både bra och dåligt. Han stannade ett par gånger på grund av att jag inte hade tillräckligt bra galopp. Han rev och kom rätt illa när jag hade för mycket galopp. När jag höll ihop honom men såg till att han fortfarande var aktiv gick han av bra på hinder och sprången kändes bra, men då rusade han och halvt bockade efter hindret... Jättekonstigt, det brukar betyda att han inte är nöjd med något. Och jag försökte komma på vad jag kunde gjort som var fel men det kändes bra!
Inne på banan så kändes han bra, jag höll ihop honom som på framhoppningen men då backade han av för mycket innan ettan och stannade... Trots att jag höll benen om och smackade. Andra gången likadant, och det är första gången någonsin som jag kände att han gick emot skänkeln! Ett. Två. UTE. Men jag fick över honom på tredje försöket. Klassiskt!
Vad tror ni? Är det något fel på honom, en dålig period eller har han tröttnat på att hoppa? :S

Sämsta resultatet

Gissa vad? Vi stannade ut oss på första hindret i båda klasserna!
Nej jag börjar tro att det är något fel på honom, eftersom han tappat suget så... berättar mer sen.
Precis när vi var bättre än någonsin...

Clinic för Linda Heed

Akademistallet (UVFK) i Uppsala ordnar en clinic som hålls av Linda Heed 18/4. Jag ska rida där i gruppen som hoppar 1.10/1.20 :) Ska bli jätteroligt! Och spännande att se hur hon är att träna för.
Men jag är så nervös också eftersom det är rätt klurigt med Kurre nu. Han är bekväm och jag feg och för nogrann. Jag måste verkligen rycka upp mig och ta mig förbi det här hindret! För jag har varken tid eller ork att fastna i något sånt här...

Sekúr 8/4-2011

Idag red jag honom ganska lätt ute på dressyrpadocken! Första gången ute i år, gud va skönt!! Jag verkligen hatar att rida i ridhus... Han var stark i början men släppte mer och mer, i slutet var jag riktigt nöjd med hur han jobbade och det viktigaste var att det känns så inför imorgon.
Han har blivit lydigare, han stannar och väntar i samma tempo även om jag glappar på tygeln vilket förut skulle fått honom att öka tempot.
Så nu taggar jag inför imorgon, lär vara klar där hyffsat tidigt så håll tummarna!

videoblogg: rädsla


Lätt coolaste barnstjärnan!

Willow Smith - Whip My Hair
Självklart är det Will Smiths dotter! Älskar honom, kommer hålla ögonen på både henne och Jaden som både verkar mycket talangfulla, de följer i pappas fotspår! Vilken framtid va?

Go go go!

Enligt mig är Britney en så himla bra förebild!
1. Hon visar att man inte behöver vara pinnsmal för att vara smokin' hot!
2. Hon visar att det går att ta sig tillbaks till toppen när man varit på botten.
3. Tycker du att ditt liv är skit och vill ge upp? Tänk på hur allt gick för henne! Hennes sammanbrott, när hon rakade av allt hår, miste vårdnaden om sina barn... och nu är hon tillbaka! Det går vänner, det går!
Go Brittan!

Jag ber om ursäkt...

... men jag var i stallet hela dagen igår för att mocka hagar och få ihop pengar till vårat dagsverke. När jag kom hem var jag så trött så jag öppnade inte ens datorn! Och Hedda kom hem till mig för att äta middag, dricka smoothie, plugga o snacka skit :D
Inte för att ni har saknat mig (självklart har jag saknat er!!!) men nu är jag tillbaka igen! :D

Roligaste träningen EVER

Jag är så smart!!! Fast jag känner mig riktigt lat o töntig hehe... Men igår fastnade jag framför tv:n (som vanligt) och eftersom jag får dåligt samvete när jag inte rör på mig tillräckligt så la jag mig ner och började lyfta mina ben raka uppåt, så många gånger som möjligt. Och jag har träningsverk idag! Hur awesome är inte det? Ska lätt fortsätta med detta haha, kanske göra lite bicepscurl med hantlar framför tv:n också haha ;)
Choklad är ju min bästa vän... Men nu är det dags att premiäråka moppen för i år! :D den måste värmas upp så den startar imorgon...

Huvudvärk!

Nej jag kommer inte åka till stallet idag... Har en huvudvärk som bara blivit värre under dagen, är dock väldigt glad över att det inte är migrän!! Ska försöka plugga trots helvetet i mitt huvud, sedan sova och äta lite med en ipren i magen sedan ikväll kommer Hedda. Vi har dagsverka imorgon och ska jobba i stallet, så hon sover här så skjutsar jag ut henne på min moppe imorgon. Det blir nog rätt mysigt att vara så mycket i stallet efter att ha suttit hemma i dagar haha!
Haha, det är en gammal bild på mig och farmors katt!

Ridlägertider


Han är snygg innerst inne...

Vad hände Kurre? Var fick du den där kroppen ifrån?
Visst ser han inte så stor ut på den bilden? 170+ liksom ;) Här kommer de långa benen till användning!
Men visst ser han riktigt snygg ut på den bilden? Ska bara fortsätta jobba på den där formen så han kan gå mer avslappnat så :D

Svar på tal

nattis om Sekúr 1/4 - 11:
Jo, jag vet att de här var ett april skämt men jag har en fråga om det, va du påväg att sälja kurre förut? eller va de också ett april skämt? 
om du va de, kan du inte berätta lite mer om de?
Svar: Jo jag höll faktiskt på att sälja honom förut. Det hade gått nästan ett år sedan min svacka med Min-San började tills vi köpte Sekúr. Jag hade varit hästlös i ett par månader och var så himla sugen på att få börja rida och träna med en häst som kan mycket. Snart visade det sig att Kurre krävde mer arbete än jag klarade av samt att han stod till och från i ett halvår på grund av hovbölder...  Inte så man vill börja precis.

Jag tappade intresset helt enkelt. Jag såg inte att det skulle sluta bra och började bli mycket mer intresserad av att göra annat. Så vi skulle byta honom mot en annan häst från där vi köpte honom. Dock började det lösa sig precis när han var påväg att åka och vi bestämde oss för att kvar honom :)


Veckoschema Maja: 14

Måndag: Pluggapluggapluggaaa (ev. promenad sen...)
Tisdag: Ha muntligt nationellt engelskaprov, matteprov, rida Kurre, ev va med Hedda
Onsdag: Dagsverke (ska jobba i stallet), rida, ta in hästar, plugga med Hedda, simma
Torsdag: Kemiprov, hoppträning
Fredag: Rida Kurre, packa inför tävling
Lördag: TÄVLING!
Söndag: Leka med Heddz0r!!

Veckoschema Sekúr: 14

Måndag: Medryttare Märta rider för Jeanna ikväll! Vill ni veta mer om Jeanna så kan ni gå in och läsa http://klarahovstadius.blogg.se för jag vet inte så mycket haha :D hon kanske ser detta och skriver en liten kommentar med info här under..?
Tisdag: Roadwork!
Onsdag: Markarbete / Backträning
Torsdag: Hoppträning / Markarbete (bara lågt) för Hannah!
Fredag: Ska rida igenom honom på gramanen
Lördag: Tävling! Björklinge RF har en regional tävling på Jälla (där jag brukar träna) och jag ska hoppa en 1m och en 1.10m :)
Söndag: Blir nog att mamma rider ut!

SKOLTRÖTT

Jag har inte ridit sen fredag morgon! Känns otroligt dåligt måste jag säga. Har varit p.ga. att jag åkt till Stockholm och firat min årfyllande pappa samt pluggat. JAG ORKAR INTE. Hinner ju knappt med att tänka!
Är det bara jag som känner att det knappt går att plugga och fokusera när man är så här stressad?
Dessutom blir jag så sjuuukt sötsugen när jag är stressad...  Bilden är btw underbar! Blev lite frosseri under vår spexfotografering <3

Nästan precis samma...

Johanna Grant la rätt nyligen upp den här outfiten på hennes blogg. Jag har faktiskt suttit och knåpat på en mycket liknande i veckor!
Skillnaden är att jag tänkte beställa ett svart schabrak från Anna Scarpati med limegrön kant + matchande luva, ha mina Veredus skydd och skippa de gröna stigbyglarna. Allt för att det ska matcha vår klubblogga som jag tänkte be att få broderad på schabraket!
Detta är vår logga, skulle inte det vara sjukt snyggt?!

Uppdatering = 0

Har precis kommit hem från STHLM, ska ha en myskväll med min lillebror så ska skita i er moahaha :D

April Apriil

Nej Sekúr var jättegullig. Vi red en runda i backarna, sämst aprilskämt jag vet ;)

Sekúr 1/4 - 11

Nej allt gick skit. Han bara bråkade och bråkade och jag känner verkligen för att sluta nu.... Är så himla nära på att ge upp eftersom vi aldrig löser markarbetet och han har börjat stanna nu dessutom.
Det är samma scenario som förra året, när jag var en vecka ifrån att den nya köparen skulle hämta honom. Nu känner jag att vi är där igen. Kommer aldrig komma dit jag vill. Och nu när han börjat krångla på 1.10 kanske vi måste gå ner i klassen... Orkar inte.
Stannar hemma från skolan idag, kan inte gå dit med helt rödgråtna ögon...

Sekúr 31/3-11: Hoppträning

Tränade för Hannah som jag sa tidigare. Vi jobba med linjer, två hinder på båga med fem galoppsprång emellan. Sedan en linje på långsidan med tre hinder, fyra och fem språng emellan. En bra övning där man kan träna på att korta och länga hästen samt hitta rytm. Till en början gick det väldigt bra på låga höjder, när vi så småningom kom upp på 1.10 blev det riktigt tajt.
Jag fick först inte till långsidan. Verkligen inte, fick stopp på första hindret och sedan vände han bort från andra hindret och sedan ramlade jag av på sista hindret... Därför att jag först blev distraherad av att folk kom in i ridhuset och tappade galopp på första hindret. Andra gången kom vi så tajt till andra hindret att jag inte trodde att det skulle funka och gav upp, så han gjorde det med. Tredje gången kom alldeles för tajt till sista hindret, han hoppade rätt igenom det och jag åkte av. Sträckte nacken och är lite stel idag haha! :)
Jag fick nöja mig med att komma tajt till tvåan, våga hoppa av kort inpå liksom så löste sig det. Och sen tog jag sista avståndet på fyra galoppsprång istället för fem haha... fuskade ja men det kändes bra! Då löste sig allt.
Jag gillar faktiskt att ha motgångar på träning, om det slutar bra för då vet man att man löser ett problem! :)

RSS 2.0