Bilder från Folkärna

Det är ju det här vi vill göra!

Bella och Totte

Bli frisk nu!!


29 Juli

Jahapp. Det blir bättre, men inte fort. Har gett upp lägret även fast jag inte vill. Viktigaste är ju att han blir frisk såklart.

Nej nu orkar jag inte deppa, ska se på filmen om Peter Eriksson och proppa i mig kosttillskott.

Sekur 27/7

Svullnaden hade gått ner synligt idag! Man kunde nästan tro att det var ett normalt ben, om man inte jämförde det med det andra...

Sekúrs ben med alsolspritomslag andra dagen tror jag. Jämför knäna! Men nu är han inte halt alls i alla fall...

På väg ut

Nu ska vi ut och ge mer antiinflam, gå lite med honom och se hur han mår idag. Ni får väl hålla tummarna och hoppas på att han blivit lite bättre... Ni får gärna skriva till mig också, kan behöva göra lite annat :/

Kurres ben med alsolspritomslag igår kväll. Ser ni knät..?

Tävlingsresultat


Lite roligare info, tävlade ju fredag-lördag och jag är jätte nöjd!

Fredag: 1m - Dubbelnolla, fin runda enligt mig då jag red och han svarade! Blev en sjunde placering.
1,05m - Startade halv åtta, han var trött så jag skulle behövt rida 105% men var själv trött så red kanske 85% tycker ändå inte att jag red skitdåligt och han lyssnade i alla fall... Blev ett pet då han var lite slarvig tycker jag, och ett stopp på en björkoxer som han fatiskt kollade på och det var jag inte beredd på! Han var fin annars :)

Lördag: 1m - Superfin första fasen, satsade lite mer i omhoppningen och låg liiite efter i ridningen vilket gjorde att jag missade sista oxern haha ^^, fick ett stopp för han kunde helt enkelt inte hoppa ur den vinkeln med den lilla ridning jag hade. Annars var jag grymt nöjd! Så det är dags att träna omhoppningssvängar nu! :)

Hoppas vi kan åka på lägret... Aja han har fått Antibiotika och antiinflam. nu så är det forhoppningsvis lite bättre redan imorgon :)

Lymfangit

Agria.se: "

Vad är en sårskada?
När hud eller slemhinna skadas uppstår en sårskada. Man brukar dela in sårskador i olika typer efter hur de har uppstått, till exempel skärsår, rivsår, sticksår och krossår.
Hur allvarlig en sårskada är, beror på var den sitter, hur omfattande den är och hur mycket det blöder. Även en liten sårskada kan vara allvarlig om den skadat känslig vävnad som leder, senskidor, ögon eller större kärl.

Vilka är symptomen?

  • Trasig hud eller slemhinna
  • Blödning
  • Svullnad
  • Värme
  • Ömhet
  • Tecken på infektion - feber och varflöde"

Följder av sårskador
Den vanligaste komplikationen är att såret infekteras av bakterier. Ett infekterat sår läker inte, så gäller det att snabbt behandla infektionen. Tecken på infektion, är att såret varar och att hästen får feber. Var består av sårsekret, döda celler och döda bakterier. Det är ofta tjockt, gulaktigt och kan lukta illa. Om det ansamlas mycket var i sårhålan, uppstår en böld. Vid en infektion i en led eller en senskida, blir hästen kraftigt halt och får hög feber, ett tillstånd som är mycket allvarligt. Om såret sitter på ett ben, är det vanligt att hästen drabbas av lymfangit, det vill säga en inflammation i lymfkärlen som gör att hela benet svullnar kraftigt.

Capactiva.se: "

Lymfangit

Lymfangit är en inflammation i lymfkärlen i benet, t ex på grund av en sårskada eller mugg. Benet blir svullet, men det är inte alltid hästen får feber. - Lymfangit kan bli kroniskt, berättar Marianne, men om man behandlar orsaken i tid så brukar det gå bra. Man kan också minska risken genom mycket rörelse, massage och stallbandage. - Olika hästar har olika lätt att drabbas av lymfangit. Vet du att din häst är känslig så lägg gärna ett antibakteriellt bandage om den får ett sår."


Behandling av mugg

Pratade med Marie (veterinären) om behandlingen av mugg och hon säger att man inte ska pilla bort sårskorporna som många tror. De är ju ett skydd mot att bakterier ska komma in, blir det öppna sår blir de lättare infekterade.

Men man ska se till att hålla det rent och torrt i karlederna. Tvätta med en mild tvål som t.ex. Lactacyd, torka med en ren frottéhandduk och smörj sedan med en fet, mukgörande salva. T.ex. Hästsalvan (svart burk) är väldigt bra då den också innehåller lite tjära som hjälper till att hålla torrt och fritt från bakterier.

Om inte muggen går ner inom tre dagar borde man kontakta veterinär.

(Häst med mugg på bilden)

Mugg

Agria.se: "Mugg är en hudinflammation i karleden på hästen som beror på en sårinfektion. Huden i karleden är tunn och känslig och hålls den inte ren uppstår lätt småsår."

Vi tror att Kurre fick mugg p.g.a. att hans back-on-trackskydd var smutsiga längst ner. Det kan ha skapat en irritation som fick i sig smuts och det blev till mugg. Något mycket intressant är att hästarnas ljusa hud, den rosa där pälsen är vit är känsligare än den svarta / mörka. Det kan jag tydligt se nu, då Kurre bara har mugg där huden är ljus och kanten på såret följer kanten mot den svarte fläcken. Det ena benet har mer ljus hud i karleden än den andra, det är på det benet han nu har lymfangit.

Agria.se: 

Symptom på mugg

  • Sårskorpor i karleden
  • Värme
  • Svullnad
  • Rodnad
  • Ömhet
  • Hälta

    De tjockmarkerade symptomen visade Kurre, han har ju mer påbörjad mugg och inte så ordentlig mugg.

    Agria.se: "Följder av mugg
    Om mugg inte behandlas i tid, kan den sprida sig. Om den sprider sig uppåt och drabbar huden på skenbenet, kallas det rasp. En vanlig komplikation är lymfangit. Lymfangit innebär att lymfkärlen i hästens ben inflammerats. Lymfkärlen transporterar normalt bort vätska från vävnaderna. Vid en inflammation i lymfkärlen sker inte detta. Då samlas vätska i hästens ben som sväller kraftigt. Tillståndet kan bli kroniskt om det inte behandlas i tid. Hästen får ett så kallat elefantben.

    Hur påverkas användbarheten?
    Det kan gå så långt att hästen blir halt av muggen, på grund av att det gör ont i såren och att huden spänner av svullnaden. Så länge hästen inte har ont eller visar hälta så är det bara bra om den får röra på sig som vanligt. Är hästen svullen, brukar svullnaden gå ner när hästen får röra på sig. Om hästen har ont och haltar har det gått så pass långt att du borde ha kontaktat veterinär, det är alltså hög tid att göra det nu!

Att tänka på:
  • Håll karlederna rena.
  • Spola gärna av leriga ben.
  • Försök att hålla hagarna lerfria.
  • Spola av benen om hästen gått på saltat underlag.
  • Mocka minst en gång om dagen.
  • Kontrollera att hästen inte får skav av benskydd, till exempel boots.

 


Kolik och lymfangit.

Klockan halv tio imorse hade vi bokat en besiktning med våran veterinär Marie. Jag ville bara kolla att allt var bra efter tävlingen och att allt såg fint ut inför träningslägret så att jag skulle kunna köra utan att oroa mig för att han skulle vara lite krasslig eller så.

Klockan tio över nio imorse ringer de från stallet och säger att han inte verkar må bra. Han hade dålig aptit och en ordentlig svullnad på vänster bak. Jag och mamma, som ändå var på väg ut, åkte fort till stallet och inväntade veterinär.

Hela bakbenet var dubbelt så stort som normalt, hela vägen från hoven till över knät var det svullet som på en elefant. Första tanken från mamma och mig var att han skulle ha haft kolik i natt (med tanke på den upprivna boxen och hur lite vatten vi fick i honom igår), slagit i benet och så svullnat upp. Marie bekräftade fort teorin om koliken, men han har fått lymfangit (lymfkörtelinflammation). Lymfangit får de om ett sår får i sig nån bakterie, det är rätt vanligt och behandlas lätt med antibiotika. Hans sår satt i karleden = alltså påbörjad mugg som vi var medvetna om och hade hållit efter med tvål och vatten i flera dagar, inte visst jag att det kunde ta en sån vändning över en natt...

Egentligen skulle han åka till Skåne imorgon, men det kan vi bara glömma. I stället kommer jag få vaka över hans kolik en eller ett par dagar (är i stallet nu och har varit det sedan imorse), gå med honom och tvinga i honom vatten, spruta i honom antiinflammatoriskt och antibiotika i några dagar, i bästa fall är det klart om fem dagar, annars troligtvis om sju och då kan vi åka på lägret ändå. Marie säger att en veckas vila inte påverkar konditionen stort så det ska inte vara några problem.

Nu är jag otroligt tacksam att han ännu en gång bara dragit på sig något lindrigt, att min mamma är så otroligt snäll som hämtade hit alla grejer jag underhåller mig med nu och frivilligt ställer upp på att själv köra mig och Kurre till Skåne och att jag har en så otroligt trevlig, duktig och ja.. otrolig veterinär.

Sekúr 22/7


Idag tränade vi lite lätt för Hannah, ska ju på meeting imorgon så det blev inget hårt. Vi ville bara känna så att tempot och så sitter. Riktigt duktig var han i alla fall så jag är taggaaad :D

Sekúr 21/7

Idag red vi lösgjörande då han vilade igår så jag förväntade mig att han skulle vara stel... Faktiskt var han helt okej, till och med riktigt trevlig vissa stunder! Det går framåt i alla fall, alltid roligt :)

Flashback: Terrible Handriders

Kommer återpublicera ett gammalt inlägg som jag själv tycker är rätt intressant :) Skrev det i januari /februari nångång i år.
"Det har sagts flera gånger, vi svenskar börjar bli kända för att rida med händerna istället för resten av kroppen! Jag tänkte ge er lite tips på hur man kan förbättre sitt arbete med händerna och resten av kroppen.

- För att kolla så att man inte bara rider med händerna, lägg in en klapp då och då! Klappa hästen på halsen, tygeln kommer då glappa men hästen ska fortsätta bära sig själv.
- Om du inte riktigt får hästen att ta stödet på yttertygel, detta kan bero på att du som jag kanske inte får så bra kontakt på ytter, så ställ hästen utåt på volten t.ex. och håll sedan kvar kontakten på yttertygel när du ställer in igen.
- Allt som hör till våra armar är ju våra mest rörliga kroppsdelar när vi rider. Det finns så många fel vi kan göra med dom. Försök bestämma dig för några saker du vill rätta till, och påminn dig sedan om dem när du rider. T.ex. tummarna uppåt, armbågarna intill kroppen, händerna vid manken, böjda armbågar, mjuka händer, rörliga fingrar...
- Räta upp dig i sadeln! Det kommer påverka mycket annat i ridningen. Du får bättre balans och känsligare hjälper. Din handställning kommer bli bättre och du får lättare att inverka med skänkel och säte.
- Jobba med ytterhjälperna. Det funkar att samla hästen utan att dra i båda tyglarna. Slappna av och bara visa vägen med inner, ge hästen balans och stöd på ytter. Försök att styra så mycket som möjligt med vikthjälper i stället för att slita och dra i tyglarna :) Kommer ge fler tips om det sen!

Vad har ni för åsikter om detta? Tycker ni att vi svenskar är "terrible handriders"? Vad har ni för tips angående detta? Och vad tycker ni om inlägget? :)"

Ge hästarna vettig mat!

Tänkte ta upp foder, en fråga jag tycker är ganska viktig.

Jag tänker inte heller berätta en massa eller gå in på det för djupt eftersom det finns hur mycket som helst att säga i ämnet. I stället tänker jag ta upp två saker och såga lite, sen vill jag höra era åsikter. De två fallen är: de som ger för mycket kraftfoder och de som ger för lite kraftfoder.

De som ger för mycket:
Hästen är designad för att äta gräs. Så enkelt är det. Hästen är skapt så att den passar för ett liv där den rör sig stora delar av dagen, över stora ytor, i ständig vaksamhet för rovdjur och i ständigt sökande på föda. Hästen är gjord för att kunna livnära sig på mycket näringsfattig föda från större mängder.
Att låta hästen gå på några få kilo hösilage och mångfaldiga kilo kraftfoder såsom havre, pellets och massa olika tillskott är som att du själv skulle tvingas leva på tillskott. Om någon skulle ställa fram en tallrik åt dig med bara en hög piller, hur skulle du känna dig då? Njaa, du skulle nog inte gilla det. Och antagligen varken din mage eller resten av kroppen heller.
Alltså: Det är viktigt att utgå ifrån grovfodret när man räknar ut en foderstat så hästen får all tuggtid, alla fibrer m.m. som finns i grovfodret och som är livsnödvändiga för hästen.

De som ger för lite:
Jag vill inte vara och är inte fördomsfull, men det råkar vara så att de flesta som gör denna tabbe är de som försöker vara såna kloka "naturnissar", "nhnissar", "djurvänner" att de låter hästen gå på endast hösilage. Punkt. Hoppas ni redan nu förstår felet?
De flesta hästar som går på stora mängder kraftfoder skulle nog kunna klara sig på nästan enbart hösilage MEN... Som jag sa är hästen skapt för att äta nästan hela dagen och leta sin föda över stora ytor. Alltså där växer olika sorters växter med olika halter av mineraler och anda näringsämnen. Så fort vi sätter hästen i en inhängnad begränsar vi dess förmåga att själv kunna leta upp det den behöver (hästar är bra på sånt!).
För att hästen ska funka, skelettet, musklerna, imunförsvaret, tänderna, pälsen, prestationsförmågan ja allt ska funka måste den ha proteiner, vitaminer, mineraler... Ja alla näringsämnen. De finns begränsade och i olika mängder i vårat grovfoder, men kraftfodret är till för att komplettare. Kraftfodret ska ge hästen det grovfodret inte kan ge hästen alltså extra energi, proteiner osv. Alla hästar måste få fodret speciellt anpassade efter dom och jag tror inte att endast havre skulle duga utan något med innehåll av mer näring som t.ex. pellets (krafft) eller müslifoder och olika mineraltillskott.
Får hästen inte i sig näringsämnena kommer den inte kunna utvecklas ordentligt, den kommer antagligen också att bli sjuk.

Jobb, träning, jobb...

Har haft två fodringar idag, har sett klart "Stolthet och fördom" (Amerikanska versionen) och har hoppat studsmatta tills svetten lacka. Nu ska jag åka iväg och simma med pappa i cirka en halvtimme, sedan ska vi styrketräna på gymmet... Senare ikväll ska jag rida, kvällsfodra och äta med familjen, vi ska se "King Arthur" ikväll också. Ska bli himla mysigt!

Sekúr 19/7

Red ut till en äng ungefär en 20 min skrittväg från mitt stall. Galopptränade där i kanske en halvtimme (med skrittpauser inräknat). Red på åttor och övade byten, tempoväxlingar, avsaktningar och igångsättningar. Målet var att kunna hitta en bra "hoppgalopp" alltså en galopp som skulle kännas bra att rida en bana i. Hade på gramanen eftersom han kan bli så stark och uppspelt ute, han går mycket bättre på gramanen då.

I slutet var han faktiskt trött (yeey hästen med oändlig energi blev trött!!) så jag fick driva ordentligt för att hålla igång honom. Men mjuk blev han! Och han skrittade lugnt men friskt hem med huvudet lågt, lillen vart trött haha :D

Mannen som kunde tala med hästar

Har precis sett klart filmen. Usch vad jag vill gråta! Vad jag hatar mig själv för att jag inte kan...

Den handlar i alla fall om en 12-13 årig tjej, Grace (Scarlett Johansson, en av hennes första stora roller), som är med om en ridolycka när hon är ute och rider med hennes bästa vän Judith. Grace är både mentalt och fysiskt väldigt svårt skadad. Hästen Pilgrim verkar aldrig bli sig lik igen och alla råder dem att avliva honom. Men Graces kontrollfreak till mamma vägrar, hon tar med Grace och Pilgrim till Montana, till en "hästviskare" som hjälper Pilgrim och inte minst Grace som sakta återhämtar sig. Det är ett romantiskt drama (handlar inte sååå mkt om hästen) som jag bara vill tja... dö när jag ser. Den är grymt bra.

Har någon av er sett den?


AJJJ


Brände mig på avgasröret på moppen och har fått värsta blåsan (den är större än på bilden nu). Den sitter på insidan av vaden så det gör svinont när jag rider. Usch!!

Sekúr 18, 17 och 16/7

Lite sen med uppdateringen. Men den 16 så hade vi lite markarbete, hoppade ett kryss på cirka 50-60cm och svängde sedan på en volt, nästa gång gjorde jag en volt åt andra hållet så det blev som en åtta. Förstår alla? Det är i alla fall en väldigt bra och lösgjörande övning man kan göra ofta sålänge hindret inte är högt, då sliter det inte! Man kan också ha den övningen som hjälp för att öva in ett bra flyt i galoppen.

17 gjorde jag samma övning fast med ett räcke på 1m. Lite mer nogrannhet med galoppen krävs där och jag utför inte övningen lika länge eftersom det är lite högre. Jag testade också att komma på en oxer på 1.05 som stod på diagonalen, första "riktiga hindret" på flera veckor och det satt! Allt kändes skitbra :D Mamma tog ett par kort och då blev jag lite slarvig så han kom lite nära = Hoppa lite för högt över och inte lika fin i fram som han kan vara :)

Idag (18/7) trimmade vi bara lite på dressyren :) Rätt lugnt och nu ska jag åka till Elin för att slutföra vårt Harry Potter-maraton! See Ya tomorrow <3

Ny foderstat:

Nu håller vi på att vänja om honom från "betesmaten" samtidigt som jag håller på att vänja honom vid lite andra nya givor.

Det här är målet inom två veckor:
8kg hösilage
1kg krafft groov 90
0.5kg krafft sport
0.5kg krafft lucern mix
1dl krafft miner blå
0.5 liter betfor
+ biotin, glukosamin och en skvätt b-vitamin :)

Sekúr 15/7 / Ursäkt

Idag fick han ta det lite lugnt, skrittade ut barbacka i 50 min. Han skrittade på friskt och avslappnat, så det vart en väldigt mysig tur.

Sen måste jag få förklara / be om ursäkt för två saker. Allt jag köpte på Falsterbo var väldigt mycket, men jag kan då säga att inget nytt kommer köpas på ett tag utan vi passade på att köpa allt vi kommer behöva under en bra tid när vi ändå kunde få bra erbjudanden. Och allt hade vi jobbat ihop till och nu är vi panka... Så annars tycker jag inte det är så speciellt okej att köpa så mycket. Bara så ni vet :)

Och det med stöveln, jag vill ju inte få det att låta som att det är fel att ha olika åsikter. Och jag tycker inte att det är dåligt att folk inte gillar stöveln... Det var väldigt dåligt formulerat av mig, men det egentligen ville säga är att jag inte gillar sättet kritik kan komma ut på ibland, och att vi borde sträva efter mer konstruktiv kritik. Vilket jag också måste jobba på tydligen haha...

Hoppas ni förstår mig? Alla ni som läser min blogg är bäst i alla fall!

Det är ju ni som gör min blogg, ska vara mer försiktig om er! :)

Gårdagens övningar

Hehe, hoppas ni förstår mina "fina" paintbilder. Ha lite överseende.

Övning 1:

Man rider på en av de stora volterna och börjar med att ha ett bra och jämnt stöd i båda tyglarna. Sedan flyttar man ut bakdelen för innerskänkel på den öppna delen av volten. Detta gör att hästen aktiverar sina bakben och börjar jobba mer med ryggen, detta brukar vara det snabbaste och bästa sättet att få Kurre att börja jobba ärligt. Under hela passet kan man ta upp den här övningen om man känner att man behöver mer bakbensaktivitet!
Jag brukar ha ett dressyrspö i innerhand som jag bara kan peta lite uppmuntrande med på bakdelen när jag vill få honom att flytta, så det inte blir så tjatande med skänkeln när han inte riktigt lystnar än.

Övning 2:

Här ska man bara komma i en bra och jämn galopp och bibehållet tempo. Avstånden kan variera (självklart ska man anpassa dem efter hästens storlek!) men poängen är bara att man ska öva sig på att rida igenom hela med samma antal galoppsprång på båda sidorna och krysset och samma tempo och bjudning genom hela, så hästen varken rusar eller står emot. Hindrena ska inte vara höga men kan anpassas efter utbildningsnivå och vad man vill få ut av övningen. Man kan egentligen bara ha bommar på marken, så kan man rida den i princip varje dag om man vill! Det sliter inte.

The world better prepare, for when I'm a...



Nu har jag bl.a. en lite rolig plan för att tjäna lite extra pengar. Och vad ska jag göra för dessa? Jo de ska så småningom läggas på en till häst! Siktet är att när Kurre och jag haft roligt ett tag och jag lärt mig en massa av honom ska vi väl i framtiden titta på en yngre häst hoppas jag. Har siktat inställt på flera...

En annan sak jag skulle vilja göra är att köpa hem lite hästar för tillridning. Vet några ruskigt fina ponnyer som jag med hjälp av ett par kompisar skulle vilja fixa till, tävla lite och sen sälja till ett bättre hem. Gud så härligt det skulle vara!

Vad har ni för framtidsdrömmar? :)

Dåålig uppdatering


Sekúr 14/7

Idag satte jag på gramanen och jobbade ett tag med den. Red två enligt mig väldigt nyttiga övningar, som jag ska lägga upp här sen :) Den ena går ut på att aktivera bakbenen och få hästen avslappnad och lösgjord, funkar otroligt bra på Kurre! Så red fram så, i alla gångarter och han var mycket trevligare än igår. Han kan jag känna det genom gramanen? Kan man tänka men det handlar ju inte om munnen utan bakbenen och ryggen. Gramanen hjälper mer när han blir så himla stark. Men det var bättre idag som sagt, är jag konsekvent är det förhoppningsvis bra om en vecka! :)


Sminkvideo on request!

Kommentera om ni undrar över något eller vill se nåt annat :)

Kurre hemma igen

Ska börja med att säga att mina senaste inlägg handlade om att många hade skrivit bara att de "dissar stövlarna stort". Jag har inget problem med att inte alla gillar dom, men har varit med om flera gånger att folk bara ratar framförallt Tretorns stövlar utan större anledning, och tom. snackar skit om folk som har dem det är därför jag undrade om motiven. Därför frågade jag om era anledningar och sedan redogjorde mina åsikter. Hoppas ni förstår.

Igår fick jag hem mitt hjärta till stallet igen i alla fall. Härligt. Han tyckte det var lite kul att träffa kompisarna igen, och så var det svalt och skönt i stallet hemma :) Skodd blev han också. Dagens inte lika roliga händelse var när jag red, tyckte han var tung och stark! Men så går det när man är borta, då får man nästan vänta sig att hästen inte kommer vara lika anpassad efter ens egen ridning längre. Så det är bara att hugga i och hålla ut :) Han verkade annars vara i bra form!

Forts. Tretorn

Okej nu har jag fått höra lite av era åsikter, nu ska jag svara på dom.

Ni har sagt att de är fula, bara sådär så jag frågade er varför. Jag tycker inte att jag fått ett bra svar heller. Varför gillar jag stöveln? Jag tycker att den har grymma funktioner. Den sitter skönt, snörningen gör att jag kan ha samma stövel med samma stöd även ifall jag skulle skaffa mer vadmuskler. Gore-tex skon är vattentät och lättskött, samtidigt som lädret och utformningen av skon är mer åt det klassiska hållet samtidigt som jag tycker detta är ett genombrott! Den här stöveln har flera funktioner som en vanlig läderstövel inte har.

Dessutom, det är så himla kul att det kommer nya saker på marknaden så att inte alla rider i samma sak! Okej kombinationen av färger, jag kan tycka att vissa rider i färger och sånt som inte jag tycker är jättesnyggt men det är inte så att jag kommenterar er och säger att det är grymt fult. Lite omoget tycker jag att bara haspla ur sig något för att det är annorlunda. Och så har jag en sak till att visa er.

Tycker ni att de ser så olika ut en vanlig stövel när de är på? Sluta larva er :) Har inte sagt ni måste älska den eller själva ha den, men ni behöver inte klaga på andra för det. Låt alla ha sina egna åsikter va? :)

Tretorn Falsterbo GT

Måste verkligen fråga, vad är det ni inte gillar med stövlarna? Ogillar ni bara Tretorn?

Planen för idag:

Ska nu åka ut till Kurre, så ska han skos och jag ska packa allt så vi kan åka hem. Väl hemma tänkte jag låta honom gå lite lätt lösgjörande markarbete. Målet med kommande veckor är att börja lägga träningsnivån för 1.20, så kan vi i alla fall debutera 1.10 snart :) Höjderna är ju inga problem, snarare mina tävlingsnerver haha!

Kommer lägga upp övningarna sen!

Kyla benen

De flesta av er har säkert liksom jag hört att man ska kyla hästens ben ibland. Jag tänkte här ta upp vad det är som gäller, när, hur och varför.

Efter ett hårt träningspass kyler man förebyggande. Man vill dämpa ev inflammation och överansträngning, och nerkylandet gör att blodkärlen drar ihop sig, man får bort restsubstanser och minskar mjölksyra.

Är hästen skadad finns det tumregel: Man ska kyla benen de första 4 dygnen för att få ner inflammationen, sedan värmer man med exempelvis lindor. Att värma direkt fördröjer läkningseffekten.

Så, hoppas ni får lite mer klarhet om varför man värmer / kyler. Att kyla hästen efter hård ansträngning förebygger skador och hjälper till att få en häst som håller länge!

Kyllera som jag nyss köpt kan man använda för att kyla hästens ben efter hård ansträngning, som exempelvis en hård träning eller tävling.

Det löste sig

Nu har vi fixat en hovslagare som kommer idag. Gud va skönt! Jag var så himla orolig att han skulle dra sönder hoven på grund av den där skon, nu får vi bara hoppas att de inte är för trasiga redan. Jag åker ut snart, hovslagaren kommer och senare idag kommer Lena från mitt stall att skjutsa hem honom från betet. Så jag kan börja träna inför tävlingen och träningslägret :) Ska tävla i Folkärna om lite mer än en vecka!


Sekúr 12/7 ...

Åkte ut till stallet först, målade om boxen och sedan åkte jag ut till Kurre på betet. Vad jag saknat honom! När han såg att jag kom in i hagen travade han fram till mig, sötis! Och sen var han så himla mysig och ville bli kliad på huvudet hela tiden, bästa han vet haha :'D


När jag tog in honom såg jag dock att hans bakhovar var väldigt risiga, och båda skorna satt löst! Så det blev ingen ridning för mig. Istället masserade jag hans rygg och bakben med arnika, stretchade frambenen och smörjde in hans hovar. Gick igenom hela honom efter små sår och smörjde alla sårskorpor med min mirakelsalva så de ska läka fortare! Hittade och två relativt nya sår som såg ut att ha börjat läka men blivit upprivda igen, så jag tvättade av dem med utspädd jodopax och smörjde sedan in med mirakelsalvan som ska se till att de läker fort och håller flugor borta.

Hoppas att hovslagaren kan komma imorgon så jag kan rida!

Gamla träningsvideos

Hoppas på nya snart, det har hänt massa sen dess men ni får nöja er med detta nu :)


Falsterbo - shopping:


Dags för er att hissa och dissa köpen!

Hemma igen!

Såå nu är jag hemma. Falsterbo var underbar som vanligt. Har blivit brun, ätit god mat, sett kändisar, shoppat och kollat på massa duktiga hästar och ryttare! Men som sagt, hemma och det är dags att uppdatera. Kommer alldeles strax lägga upp bilder och skriva om vad som hänt och vad som händer nästa vecka :) Hold on!

Det sista från Klara

Detta blir väl det sista inlägget för mig då Maja är hemma.
Idag har pussat på min fina welsh och badat. Det var stekhett som ni säkert vet men runt tre tiden blev det åska :S
Har också provat på att segla katamaran och vi badade från båten. Har nämligen sommarställe i halland och vi har havet utanför fönstret, typ.
Ska ni se fotbolls VM ikväll och vilket lag hejjar ni på :D??

Kärlek&kontakt

Maja har pratat mycket om kärlek, kontakt och sånt! Här är ett litet utklipp från ett av hennes inlägg som jag valde att publicera igen, då jag tyckte det var så himla bra skrivet!


"Kontakten kommer när du börjar förstå hästen som individ och se dig själv som ryttare med kritiska ögon. När du kan se hästens och dina fel, brister och förmågor och anpassa all träning och hantering efter det. Kontakten kommer när du kan lära dig sammarbeta med hästen i alla lägen, när du känner den tillräckligt bra för att veta vad som funkar och inte funkar.
Kärleken kommer när du känner hästen under dig och känner, vi är ett team."

Maja&Sekúr


Maja&Min-San

Bella&Ruben


// www.domkallarmigbella.blogg.se



Klara igen

Tjohopp Klara här igen! (klarahovstadius.blogg.se med ponnyn Dino)
Har inte så mycket att skriva så lägger upp några bilder från olika situationer med Dino:
Halt i ett dressyrprogram, följt av en ryggning. Träning ger färdighet, nu får vi nästan alltid betyg 8 på detta!
Hoppning!
Rosettbild..
Working Equitation på Kulla Vreta!
Sjukt kul sport! Om ni vill veta mer om den kan ni antingen besöka min blogg, under kategorin "Working Equitation" eller lämna en kommentar.
Vi hörs sen, nu är det nämligen cirkus 40 grader så jag måste bada!

Möller gästbloggar!

Hellu allihopa! Som Klara redan sagt så är Maja just nu i Falsterbo! Usch så avundsjuk jag är på henne och alla andra som är där! Jag vill också vara där nu, Maja har berättat allt hon köpt och herregud så avundsjuk man blir! Jag ska inte säga vad hon köpt, för jag antar att hon vill berätta själv! :)

Jag kan iallafall berätta vem jag är! Jag heter Isabella Möller och jag fyller 16 år i september! Jag har en egen c-ponny , som jag tävlat upp till medelsvår B i hoppning! Just nu har han precis varit sjuk så jag rider inte honom för tillfället! Därimot tränar och tävlar jag två andra ponnyer åt Börjedalsgård! Ni kan följa mig på min egna blogg! www.domkallarmigbella.blogg.se Det kanske är någon som hört talas om mig förut? Jag lärde känna Maja genom bilddagboken faktiskt! Vi pratade massor på internet och tillslut träffades vi på en tävling i Heby! Jag vill tacka bilddagboken otroooooooooooligt haha! Skulle jag inte haft bilddagboken så vet jag inte hur mitt liv skulle sett ut just nu! Jag skulle kanske missat alla underbara och roliga stunder med Maja liksom... :o

Jag tänkte iallafall höra om det är några av Majas underbara läsare som varit i Falsterbo och hittat några fynd? Kommentera och berätta vad ni köpt!




Ska också hälsa från Maja att hon just tittat på fotbollen! Ryttarna hade tyvärr förlorat, men Jacob LingVannerus från ponnyakuten hade gjort ett mål! :)


Klara här!

Hejhopp!
Maja är på Falsterbo och därför uppdaterar jag lite här! Jag heter Klara Hovstadius och jag har två bloggar. Min egna blogg och så har jag svenskponnydressyrbloggen med Amalie Egholm Hebsagaard. Checka in dom!
Jag är en dressyrnörd på 16 år den 15 juli, som har en welshponny kat. D som heter Sörgårns Dino. Han är utbildad FEI dressyr, LB hoppning och lätt fälttävlan. Han är guldbelönad och är 16 år.

Dino delar jag med min syster, men jag ska kanske få hem en ungponny hingst som jag ska rida till Kvalité i höst men det är inget bestämt än.
Jag ska hälsa från Maja att hon har köpt saker på mässan men jag fick inte säga vad som har köpts.
Själv var jag på Falsterbo onsdag- torsdag och köpte Charles Owen Fiona, en Anky van grunsven tröja (båda på bilden nedan) och ett par bruna pikeur byxor. Dock får jag inte använda detta förrens jag fyller år..

Vi hörs senare!

Falsterbo är hett!!

Jag bränner mig, får nästan solsting och svettas som en gris men... Det är så värt det!! Nationshoppningen idag var skitkul, Roffe var GRYM! Coolaste ritten jag sett tror jag :) Har köpt en massa grejer, men eftersom min bror åkt hem med internet och jag nu lånar Lenas (hon jag bor med nu) måste ni faktiskt vänta med mitt bloggande tills jag kommer hem! Då ni...


Men tills dess ska jag be någon av mina kära vänner att gästblogga! :) Vet inte vem än, men ni lär snart få se... ;) Ha det så trevligt, lämna gärna en kommentar och skriv vad ni vill läsa om när jag kommer hem!

Puss och varma kramar från Falsterbo!

Internet tar tiiid.

Jag har med min mitt vackra, guldiga mobila bredband här i Falsterbo. Men av någon anledning tycker den inte om mig längre, vi är mitt uppe i en skiljsmässa där alla diskussioner om vilken himla sida vi ska uppdatera tar 20 år... typ. Nej men alltså det går inte att ladda upp bilder och allting tar 15 gånger längre tid än normalt så ni får nöja er med att vänta på bilder fram tills jag kommer hem igen!

Detta har hänt: Har träffat lite vänner, har ätit goda middagar, klämt i mig wok och bränt mig i solen... Äkta Falsterboanda! Shoppingen sen sist har blivit ett träns till Sekúr, skitsnyggt med bredare nosgrimma som vi ska ha i dressyren. Också en Kingsland t-shirt till mig och en 4kg hink kyllera. Viktigt att kyla benen efter prestationer, om man vill att hästen ska hålla länge! Idag fick vi också med oss ett fint Lami-cell schabrak :)

Showmässigt då... I måndags hann vi se 5-åringarna hoppa, igår såg 5-åringarna igen och 5-åringarna i dressyr. Imponerande hur duktiga dom är! Också kul att se hur olika de är i utvecklingsnivå, både fysiskt och psykiskt. Vissa darrade som asplöv inne på banan men gjorde allt galant med fullt förtroende för ryttaren!
Idag såg vi kvalet till ponny grand prix, Isabelle Karlsson och Donja vann. Såg också en clinic med George Morris, kul, han är ju lite av en legend :) Så var det också Hunting och en massa fina 6-åriga dressyrhästar jag såg. Man blir så taggad på att tävla!!

Dag 1 i Falsterbo!

På eftermiddagen gick mamma och jag ut, vi såg på de otroligt fina hästarna och gick på mässan. Fick med mig lite grejer hem idag, det viktigaste. Blev Veredus Carbon Gel fram och bak, en kavaj från Pikeur och nya vita ridbyxor. Kommer bild sen! :)

Framme!

Efter att ha åkt bil hela morgonen är jag nu framme i vackra Falsterbo och gör mig nu iordning för min första tur runt mässan! :D Ni får ha det så bra där ni är!

Tävling: gissa musiken!

Det är många som är tveksamma till min musiksmak, och jag har så tråkigt så jag gör en tävling med temat: Min musiksmak!

Spelar 12 låtar, lägg in en kommentar med låtens namn och artisten/artisterna. Den som har flest rätt (blir det fler lottar jag) får en länkning på bdb och här, och så får man äran såklart. Lycka till, och tipsa era vänner! ;)

Videoblogg!


Countdoooown!

Jag åker till Falsterbo, om 2 dagar. Aaaah lycka! Ni borde inte missa när jag bloggar därifrån, ska försöka kolla på så många klasser som möjligt, skriva resultat och lägga upp bilder, ska skriva om roliga saker som händer, vad jag tyckte om olika föredrag, vad jag köpt, vilka jag träffat.... Alltså maaassa kunskap, sport och SHOPPING!

20 dagar kvar tills jag tävlar nästa tävling! Åh det var så länge sen, är så taggad :D

25 dagar tills jag åker på läger!! Fan va kul det ska bli!!!


Sekúr 2/7

Så nu har jag varit och ridit. Han kändes stel och tråkig, spec i höger men jag kämpa på tills han var någorlunda mjukare. Tror han hade träningsverk från igår... Nu har jag två dagar kvar att rida, nästa vecka åker jag till Falsterbo (!!) och då tar Moa som har betet hand om honom :) Hon är jätte duktig!

Två härliga

Först Billionaire feat. Bruno Mars - Travie McCoy. Bruno Mars har ju en otrolig röst, gillade inte låten först men den växer för varje gång jag hör den.

Andra låten är You don't know me (feat. Regina Spektor) - Ben Folds. Tycker den är så himla härlig! :D Gillar videon också.

Min dag 2/7

Gick klockan 7 (JISSES! Har som tidigast gått upp 11 annars haha :P) för det kom någon som skulle städa hos oss. Jag sprang ut i stället och sommarjobba lite i trädgården inför Falsterbo. När jag står och klipper i en häck, gissa inte om det är ett GIGANTISKT getingbo där?! Och minst 20 arga getingar börjar virvla runt mig... Hjäälp! Så nu har jag lämnat lite av häcken där haha (a)

Har fortsatt jobba hela dagen, förutom någon timme då jag sov i morgonsolen :) Har handlat lite, snart kommer Adam och kollar på fotboll med mig och sedan ska jag ut till Kurre! Tränade ju intervaller igår, rätt hårt så tänkte att vi ska rida ett lättare dressyrpass idag och mest fokusera på lösgjordheten! Kanske skrittar ner och doppar benen i vattnet också :)

Har ni gjort något kul den här veckan? :)

Sekúr 1/7

Tränade intervaller idag. Började med att skritta en kvart runt fälten, sedan höll vi till på en stubbåker och galopptränade. Red intervaller på 5x4 min och skrittpauser på 30s mellan varje etapp. Lite trött var han och reeedans svettig efteråt haha! Så han fick sig en rejäl dusch (jag med för den delen...).

Han har varit lite stressad på betet, men det blir bättre och bättre för varje dag när han får röra på sig lite :)

Nära ögat!

Nu har jag snart haft Kurre i ett år, men det är SJUKT hur nära vi var att lämna tillbaka/sälja honom! Kollade igenom min bilddagbok, hittade bl.a. det här:

"Jag vet inte riktigt längre om vi ska behålla honom, det blir så jävla dyrt att byta han. Men han har ju problem med sina hovar vafan... Det blev ingen bra start :/ ajaa han är rätt trevlig ändå."
"Kolla svanen va, ingen jävla hals och ingen jävla svans :S själv tkr jag att det blivit bättre, men det lär ta ett halvår att fixa honom. Och så länge är han nog inte kvar... Nån som vill komma och fota eller bara träffa honom innan han åker?"
"Idag kom några och kollade på Kurre, jag vill ha kvar honom men mamma vill ha en mindre och rundare, mer allround. Större ridbarhet alltså. Men Kurre va grym, skötte sig så jävla bra. Och dom som kolla på honom sa ju det samma. Han är ju som han är men kapasiteten är självklar! Han älskar att hoppa! Tyckte det var så jävla kul att få ta några språng. Men Kurreburre jag kommer sakna honom... Mamma åker till Skåne och kollar på hästar på onsdag!"
"Kurre åker om typ ett par veckor eller mindre. Sen kommer nya hästen, mer mammas häst nu då. Han verkar jätte gullig, lite mindre än Kurre dock lite bredare. Mammas typ dvs. Hoppar fint, lugn och jätte mysig, fin och välriden. Kapacitet för både hopp och dressyr. Min mamma rider mest dressyr men han var så trevlig att hoppa så hon satsar på att tävla 1m i vår ;) och det bästa, han heter Alfons! <3"

Vet inte riktigt vad det var som gjorde att vi behöll honom, men jag ångrar det inte i alla fall! Ska ut till kräket nu ;)<3

Senaste träningarna

Har missat att uppdatera om mina senaste träningar, då det faktiskt hänt en del.

Har dressyrtränat för Elin ett par gånger och varenda gång kommer vi fram till nya saker, ökar kraven lite och får honom att slappna av och jobba fortare och fortare. Elin är helt kär i honom, pratar jämt om hur fin trav och galopp han har och hur härlig han är! :D

Har tränat på samma saker när jag ridit själv, trots att jag inte är lika nogrann och motiverad som när Elin är med går det fortare och fortare att få honom lösgjord! Jag märkte av det när jag tränade med Hannah också, han söker stöd på bettet och jobbar rundare med hela kroppen, jobbar mer med bakbenen och hela ryggen.

Underbart när saker börjar lostna!

Sitsen och handen börjar komma lite också ;)

RSS 2.0