Addaa!

Visste ni att Sekúr har en egen facebook? Gå och bli vänner med honom! Och håll koll på hans updates o kommentar till hans kompis Ruben... Alltid lika rolig underhållning när man har tråkigt!
Haha, min humor alltså..
Sekúr Kurre Jonson för er som undrar.

So sorry

Inte för någon annans skull, men för min egen för att jag har så svårt att få allt att gå ihop. Just nu är min motivation så himla låg att jag skulle kunna lägga mig hemma och sova i tre veckor. Skita i betygen, skita i hästarna, sluta med allt. Men nej, jag kommer beta mig igenom detta och göra mitt bästa hela vägen fram!

Det har alltid varit mitt motto. Ge aldrig upp, även om jag är lat så avskyr jag att förlora.
Min sommar kommer nog att kräva många stunder då jag behöver sätta mig ner och tänka över hösten, allt jag vill göra och så. Det är det allra viktigaste. Klart att det går att göra många saker, som skola, hästar, blogg, vänner m.m. det gäller bara att veta vad du vill. För om du gör något halvhjärtat kommer du ändå aldrig att lyckas, plus att det är svårt att verkligen fullborda saker du inte tror är värda tiden och arbetet.

Ingen hoppning, MEN...

... en frisk häst! :D tjohoo, snartsnartsnart får vi börja trava på rakt spår och om sex veckor får jag börja hoppa smått!

Med bra råd från veterinären har jag en någorlunda plan och lite mål. Vi ska minsann få honom att hålla för tävlingsbanorna i ett tag till!!
Prinsen friisk <3

24/5 - 2011

Idag blir det mycket plugg för mig, som vanligt nuförtiden. Men Lordens ägare bad mig faktiskt att hoppa honom där borta vid gården där han står imorgon! Lite markarbete blir det nog snarare, kanske lite små skutt. Hoppas att mina ben orkar det haha ;)


Mamma har varit med Kurre på Ultuna idag! Jag kunde inte ta ledigt från skolan och åka med, så jag är supernervös nu för hon har inte berättat hur det gått. Aaaah...

Lorden 23/5-2011: Dressyrträning

Tränade för Jeanna, och vi la inte ner lika mycket tid på sitsen som annars så jag tror faktiskt att det börjar bli bättre! Det jobbigaste var att det blåste och Lorden var rätt ofokuserad. Fick jobba med att ställa honom inåt en hel del för att få honom att slappna av. Annars var han ganska seg och svag, som vanligt. I galoppen och i ökningar fick jag driva som aldrig förr! Men det blev en rätt fin längning på slutet :D Är nöjd i varje fall! Det är svårt.

Dressyrträning

Åkte ut och tränade Lorden för Jeanna idag! Men jag är så trött nu på allt plugg och det så jag får nog skriva mer om det imorgon... Bloggis är lite bortglömd nu när slutprov och annat ska utföras innan sommarlovet!

Saknad


Grunder

Jag har börjat jobba Kurre i skritten och nu när jag inte kan göra så mycket annat fokuserar jag väldigt mycket på basic saker. 

1. Han ska lyssna på handen. Jag vill ha kontakt utan att han blir tung. Oftast så biter han tag i bettet och ignorerar det helt, så man måste plocka och lirka lite innan han börjar lyssna vilket jag är nogrann med nu och hoppas att han ska mjukna fortare för varje pass! Viktigt att tänka på: Mjukna. Sitt inte och dra, agera istället snabbt och väl genomtänkt så att hästen lyssnar fort och man genom det kan mjukna fortare.

2. Han ska ta skänkeln. Han är just nu otroligt döv för skänkeln! Speciellt vänsterskänkeln, han flyttar inte ett dugg för den. Så jag jobbar med att flytta honom i sidvärtsrörelser, är snabb och konsekvent som med handen för att sedan mjukna i stället för att tjata och göra saken värre. Jag vill ha resultat! Viktigt att tänka på: Ryttarens position och hur man jobbar med förhållningar kan ofta påverka hur hästen tar skänkeln så man måste komma ihåg att sitta rätt innan man blir sur på att den inte flyttar sig som man vill.

3. Lydnad är viktigt. Tror inte att jag behöver förklara det mer, han ska bara lyssna på det jag "säger".

4. Framåtbjudning. Han får inte sega och luffsa runt utan han ska vara aktiv! In med bakdelen och skjuta på ordentligt!

Mitt mål: om 2 veckor ska jag ha hyffsat lätt för att få en stadig form i skritten, just nu ser han ut som en giraff.

Jo det var en...

... GPA Speed Air :) Otroligt glad för den! Har haft min Charles Owen Wellington i över tre år tror jag och man ska ju inte ha dem hur länge som helst, speciellt inte med tanke på att jag åkt av cirka 30-40 gånger med den...
Välkommen in i familjen snygging <3

Vad är det för dag?

Är det en vanlig dag? Nej det är ingen vanlig dag för det är min födelsedag :D
Igår var jag på stan med min favorit Hedda, vi kollade på lite fina saker som jag ska visa upp snart! Sen gick vi med min familj på Pirates 4. Jag tycker att den var asbra! Är ett stort fan, älskar alla filmerna och denna var ett gott tillskott till serien tycker jag. Lite fresh sådär.
På kvällen var det fest för att fira min barndomsvän Cajsa som fyllde 17 år igår!
Cajsa, jag och Tova vårat första år. Vi har varit vänner sedan dess!

Nu imorse blev jag väckt med jordgubbstårta på sängen! Helt underbart. En present ska jag visa er, kan säga att jag är såhäääääääääär glad!! Äntligen slipper jag rida runt i min tre år gamla hjälm som är på gränsen till för liten...

Bilderna

De som jag tycker var bra redigerade jag lite. Oftast så gjorde Kurre nån knäpp pose när jag såg bra ut... Så det blev mer fokus på mig o shootet var ändå till för att hitta en ny profilbild åt mig hehe.

<3


Smygtitt


Mitt rum är...

... på god väg! Känner mig lite händig som byggt ihop en hel byrå näästan helt själv. Nu är det en hylla som ska fixas, och sedan ska jag bädda min nya säng och äntligen slippa bäddsoffan i källaren!!
Kämpa, kämpa! Det här ska bli så bra :D

Humör: Bra

Morgon på skolan. Vi sitter och rapporterar in vilka böcker vi läst under året, vilket jag varit duktig och gjort allt eftersom så därför har jag lite ledig tid framför datorn nu!
Är så glad för att, även om jag varit så dålig på att uppdatera de senaste dagarna, så har statistiken stigit. Jätteroligt tycker jag! Mamma och jag fotade faktiskt en del igår. Även om Kurre var otroligt sur och otrevlig p.g.a. alla flugor runt om honom och mamma är ganska dålig på att fota... Ska bara redigera dem lite så kommer de upp ikväll! :)

Lev och lär, var som du är

Ta alla chanser du får till att älska.
Gör ditt bästa för att leva alla dagar.
Göm dig inte för motgångar, lär av dem.
Älska mångfald, älska bristerna som gör dig unik.
Vidga dina vyer, döm aldrig någon eller något. Inte ens när du tror att du känner personen bra.
Undvik till det yttersta att hata.
Älska livet i sig självt.

Bild

Iväg till hjärtat mitt!

Och nu tar jag med mig kameran, någon bra bild ska det f*n bli!

Heddsson / Majsson style


Njut, ni som kan

Det finns inget jag längtar mer efter nu, än att sätta mig på Kurre och ta en ordentlig långtur ute. Jag har aldrig, aldrig hittat något som får mig att må bättre!
Att känna hästen lunka på under dig, samtidigt som du kan tänka på allt mellan himmel och jord. Du behöver inte bevisa något för någon, du behöver inte säga något utan du kan bara slappna av. Och sen när man tar en frisk galopp i skogen, känner alla hästens muskler under sig och vinden i håret... Känner att hästens ben och muskler är en förlängning av dig själv... Det är nog höjden av lycka och tillfredsställelse!
Känner att det är dags att knäppa lite kort, det är verkligen slut i mina mappar!

Piggelin

Kurre är verkligen Lordens motsats. När jag kommer till stallet så ställer han sig vid dörren och skrapar med hoven för att han vill ut! Och sedan går han med otrolig framåtbjudning och öronen spetsade framåt. Världens härligaste!

Mod

Jag tror inte att mod handlar om att inte vara rädd. Det handlar nog mer om att våga vara rädd, för att sedan möta sin rädsla. Är man inte rädd för något kan man inte heller vara modig. Mod handlar om att övervinna svåra saker. Saker som rädslor. Därför måste man vara rädd för att kunna vara modig.

Hjääälp

Någon mer än jag som har svårt med html-rutan? Jag kan få upp den och lägga in koder men kan inte trycka på "klar" och få ned den igen. Någon som vet hur jag ska göra?

körig helg

Nu är jag tillbaka! Har inte ridit sen i torsdags och kommer inte att träna för Jeanna idag eftersom Lorden ska skos och hans ägare brukar låta honom vila då.
I helgen har jag firat min kompis som fyllde 17 i fredags! Och jag har varit helt upptagen med förberedelser och städning sen i fredags :)
Men nu laddar jag för inlägg, undrar vad jag ska ta upp idag...

Jag är död.

Totalt. Det blir en bloggpaus över helgen, för jag kommer verkligen inte att hinna uppdatera. Kanske något inlägg här och där ifall jag hittar en lucka.
Nästa vecka kör jag igång på allvar igen! Hoppas att ni inte överger mig på grund av min dåliga uppdatering <3

Finaste tjejen.

Jag saknar dig så jävla mycket snäckan!
Bella är en sån tjej som bara satt spår i mig liksom. För hon har varit något som jag gillat ända sedan första gången vi pratade! Ni vet när det händer ibland, att man känner att man har ett speciellt redan på en gång? Man klickar! Och den här fina tjejen är väldigt speciell för mig. Jag bryr mig sjukt mycket om henne. Men vi träffas alltför sällan!

Blogg.se...

Skärpning! Nu kan jag inte jobba med html-koderna, så kan inte lägga upp klippet jag tänkte :( Aah va arg jag blir!
Ska snart åka ut till Kurre, ska rida för första gången på veckor!! :D Hoppas att han inte får spel och slänger av mig.. hehe.
Blir kvällsfodring också, men ska försöka att slänga in ett inlägg med klipp eller bild. So long!

Renoverar

Håller på att fixa och trixa lite här i bloggen, så ni får stå ut med lite random färgklickar och andra halvdana grejer här och var under veckan :) Tror inte att jag har tid att sätta mig ner och göra allt på en gång liksom...
Men satsar på att försöka göra bloggen lite enklare och roligare. Lite mer färger och somriga bilder! En ny header ska helt klart upp.
:)

Älska att jobba

Jag har alltid haft en speciell motivation när saker varit extra svårt och jobbigt. Hemma hos mig har det alltid varit körigt, mycket att göra för att allt ska gå ihop och att alla ska trivas hemma. I stallet har jag ofta haft motgångar, vad gäller skitsnack eller svåra hästar. Ända sedan fjärde klass har jag gått i väldigt "satsiga" skolor som sätter hård press och kräver mycket arbete, dessutom har jag alltid siktat på höga betyg.

Alla kan väl förstå att det blir mycket att göra? Dessutom är jag en sådan person som måste "leva" lite. Se filmer, lyssna på musik, läsa böcker, träffa folk, göra nya saker. Annars kan jag inte fokusera.

Hur ska man orka jobba, jobba och jobba hela tiden? Jag har ett svar till mig själv: Jag tjänar på allt jobb jag gör. Är det påfrestande, då blir jag starkare. Jag lär mig av varje ridpass. Om jag jobbar hårt så får jag ett gott rykte. Jag kan tjäna pengar, jag kan tjäna kunskap och jag kan tjäna erfarenheter. Även om det inte är roligt så ger det mig någonting, och med den inställningen har jag lärt mig älska att jobba! Även om det är tråkigt, så kan jag stanna upp och tänka på det positiva jag får ut av det.
Det finns inga genvägar till framgångar! :)

Beröm, beröm, beröm!

Jag har pratat om beröm förut.

Och jag ska göra det igen!

Enligt min åsikt ska man ALLTID berömma hästen när den gör rätt. Omständigheterna avgör hur du berömmer hästen men den ska alltid tjäna på att göra rätt, och den ska veta när den gör rätt. Om jag rider på Kurre och ska göra en halt (en halt är ju något alla hästar ska klara av va?) så kanske jag inte slänger mig runt halsen på honom och gullar med honom som aldrig förr. Men, så fort han tänker halt och stannar så lättar jag på handen och kanske berömmer med rösten. Så fort han går fram för min skänkel, så mjuknar jag i den. När han slappnar av i kroppen och formen, då blir genast alla mina hjälper mjukare. Under banhoppningen så jobbar jag med att mjukna i hjälperna samt berömma med rösten när han lyssnar och gör rätt.

Det finns vissa saker som Kurre tycker är svårare. Som t.ex. att slappna av i formen. Oftast när han spänner av och kommer under sig med bakdelen så brukar jag klappa honom med innerhanden på halsen och berömma. När något är extra svårt, ja då berömmer man lite extra. Lorden är inte lika kvick i avbrotten som Sekúr, så när han saktar av klappar jag ofta med båda händerna på halsen och berömmer lugnt. Då är det ju större chans att han reagerar fortare nästa gång, visst?

Som jag sa så ska formen av beröm bero på omständigheterna. Du kan inte stanna upp om berömma hela tiden, men du kan göra lite. Det finns alltid något du kan göra, som att mjukna eller ge hästen ett uppmuntrande ord. Sedan finns det saker som är mindre passande att göra. Som till exempel om jag ger framåtdrivande hjälper är det kanske inte så smart att lätta på handen som beröm. Den hjälpen vill jag bibehålla, men eftersom jag satte press framåt på hästen så tar jag bort de hjälper som pressade den framåt. Då lär sig hästen: Ryttaren trycker med skänkeln, jag går framåt och då slutar ryttaren att trycka med skänkeln! Aha! Det ska jag allt komma ihåg nästa gång... typ.
Tänk efter, vad ber jag om? Hur gör jag det? Har hästen lätt/svårt för detta? Och anpassa berömet efter det!

Behandla hästen som ni själva vill bli behandlade. Skulle ni vilja springa omkring och göra vad folk bad om, ifall de aldrig visade när du gjorde rätt eller om du heller aldrig blev av med deras krav? Där snackar vi stress och dåliga arbetsförhållanden!
Beröm är en del av hjälperna och det sätt vi pratar med hästen! Vi behöver använda det i allt vi gör för att de verkligen ska förstå, lära sig och jobba med oss med glädje

Cool brud

Jag kommer någon vart! Kors i taket, men oj så segt det går. Min studieteknik måste suga! Är det någon som har bra tips på hur man kan jobba mer effektivt?
Jag var ute och lirade basket igår kväll, några bollar satte jag allt! Kanske ska springa ut och skjuta några skott innan jag nöjer mig för ikväll... ciaao!

Första gången någonsin...

... som jag prioriterar skolan framför stallet. Har aldrig haft det behovet förut! Har slarvat liite med skolan för att vara i stallet, men nu har jag verkligen känslan att jag inte kommer hinna ifall jag åker dit. Därför har Lorden fått vila i två dagar och mamma har tagit hand om Kurre.
Både imorgon och på fredag ska jag dock fodra hästarna på kvällen! Ska bli megamysigt, älskar att kvällsfodra!
Vad har ni för rutiner i erat stall?

Seg häst

Gillar de här två bilderna, för jag sitter och driver av satan samt lättar på tyglarna, märkte knappt att han ökade haha... Länge sen jag satt på en häst som inte gillar att öka galoppen!

Era bästa träningstips

Har ni några bra tips eller övningar att dela med er av? Jag behöver inspiration! :D
Lilla Lorden hälsar!

Balansträning

Ibland vill jag låta mina hästar få sig en riktig "joggingtur" då de får galoppera ute eller inne utan större krav, lugnt och i balans. Då passar jag på att träna upp min egna styrka och balans!

Innan du börjar:
- Tänk noga igenom vad du ska göra. Alltså hur länge du ska galoppera, ifall du ska lägga in hinder och hur länge du ska trava etc. Annars är det svårt att hålla motivationen och fortsätta stå upp hela tiden.

- Korta stigläderna, jag brukar ha samma hål som mina hoppläder och snurra lädrena två varv... Mesa inte!

- Var inte själv, då är det lätt att fuska... Var med någon annan som kan vara på dig om du sätter dig ner.

- Fortsätt även om det känns som att du ska spy!! Tänk att Malin Baryard står och kollar på och du ska visa vad du går för... Ta vara på detta tillfället att träna dig ordentligt fysiskt fast du är på hästryggen! :D

- Stå så nära sadeln du kan, att bara spänna ut benen ger inte mycket träning! Det ska vara som att stå i 90 grader...
Jag mesar lite med lädrena på bilden, och är inte så nära sadeln som jag borde. Men det var första gången jag ridit Lorden på så korta läder så jag tar i lite mer nästa gång nu när jag vet att han är snäll :)

Lorden vilar, Sekúr knallar på


Lorden 9/5 - 2011

Tränade för Jeanna.

Vi började med att longera, jag fick sträcka mina armar utåt, längs sidorna och hålla på så att jag kunde känna efter mer hur jag satt och hade balansen. Asbra träning!! Kändes som att massa bitar föll på plats, ska be mamma att longera mig ibland också.
Jeanna sa att jag satt jättefint, som en riktig dressyrstjärna när alla bitarna föll på plats :D *stolt tjej*
Thanks to that pretty little horse.

Massa problem

Verkar inte som om nåt jag postat de senaste dagarna har kommit upp. Har ni sett något? Annars får jag försöka igen!

Vardagen full av stress

Nationella prov flera gånger i veckan fram till sommarlovet. Och massa inlämningar som ska fixas efter skoltid. Och träningar. Och ett liv? Hur ska det gå?

Jag har en bra planering nu, men det är ju så svårt att lyfta på arslet och göra skiten! Eller vad säger ni?


Dags för dressyrträning för Jeanna nu. Idag är det sitsträning rakt igenom, ska longeras! Haha, jag kommer dö men snart den där sitsen vara bättre. Bara att bita ihop och komma igen!

Solkräm, vatten och salt

Jag vill påminna alla som läser den här bloggen att även om det är ganska tidigt på året och vi bor i Norden så tar solen rejält här med. Ta med en vattenflaska när ni går ut, spelar ingen roll om ni är i trädgården, på stan eller i stallet. Smörj in er för f*n, även om ni inte brukar bränna er! Brännan blir för det första jämnare och snyggare och man blir faktiskt inte mindre brun om man smörjer in sig. Riktigt ovärt att bränna sig när man rider, man är så himla oskyddad då.

En sak man lätt glömmer är att äta salt när det är varmt. Det är en balansgång mellan salt och vatten och vi behöver båda under varma dagar (detsamma gäller hästarna). Unna er salta chips eller något annat salt och gott! Annars så tar inte kroppen upp vattnet utan gör sig bara av med det och så får man solsting även om man hinkar i sig vatten. Dessutom så känner man sig mindre törstig om man inte äter salt.

Så sammandraget: Smörj in er, ät salt, drick vatten!

Spelat brännboll och är jävligt bränd

Har nyss spelat brännboll med några barn från grannskapet. Jag äger ju!!! Seriöst jag träffade nästan varje gång... Hur kul som helst var det i alla fall, sommarkänslor på hög nivå där :D

Har ju varit städdag idag. Hjälpte mamma att ränsa lite i rabatterna och promenerade med Sekúr. Sen grillade vi och fikade med stallkompisarna, samt hade möte om diverse saker gällande stallet. Jag hade linne på mig hela dagen, och gissa vad jag märkt? Mina axlar är knallröda. Inte undra på att jag hade huvudvärk och somnade i två timmar när vi kom hem... Varför smorde jag inte in mig?!

why, blogg.se. why?

Aaah har kämpat och kämpat med att lägga upp en bild. Men det är tydligen error.

Det är blogg.se som suger just nu, inte jag.

Grovfoder före kraftfoder

Hästen är naturligt en gräsätare. Den är gjord för att äta gräs. Att äta kraftfoder är alltså inte naturligt för den, vilket vi måste komma ihåg varje dag.

- Hästens foderstat bör baseras på grovfodret som den helst ska kunna ha nästen fri tillgång till, det förebygger beteendestörningar. Nu vet jag ju att många hästar blir överviktiga av för mycket mat, men det jag vill få fram är att man då i första hand bör minska på kraftfodret och ge så mycket grovfoder man kan.

Nu till vad jag vill få fram med det här inlägget. Hästens hela kropp är anpassad för gräsätande, den har en mycket känslig foderstrupe som lätt kan skadas eller bli förstoppad. När hästen äter grovfoder (gräs, hö, hösilage, halm..) så tuggar den det först ordentligt och salivproduktionen sätter igång så att fodret "smörjs" och lätt glider igenom hästens matsmältningssystem. Ger man kraftfoder efter att hästen fått tugga en stund är salivet igång och kraftfodret glider också lätt igenom strupen.

Fodrar man med kraftfoder före grovfodret finns det dock en risk att hästen snabbt sätter i sig fodret som knappt behöver tuggas och det åker då ner, torrt och vasst genom den känsliga strupen. Här sitter risken att strupen skadas eller att hästen drabbas av förstoppning och kolik!

Jag fodrar alltid grovfodret först. Även om jag har bråttom, så är det bara. Vi sätter ständigt hästen i onaturliga situationer därför bör vi göra allt vi kan för att underlätta/kompensera för det. Det är vad som kallas god horsemanship!

Vi måste göra allt vi kan för våra vackra djur, vi har dem bara till låns!

Städdag

Det är städdag i stallet idag. Jag, mamma och pappa åker snart ut för att hjälpa till och eftersom jag ska motionera Kurre och Lorden så tar det nog lite tid innan jag hinner uppdatera idag...
Nu försöker jag ligga på minst 5 inlägg per dag och bloggen börjar faktiskt sakta närma sig sin "forna glans" för nu kan det bli runt 90 besökare per dag!  Även om det inte är ett antal som vittnar om en stor blogg är jag stolt. Det är så kul att kommunicera med så många människor jag inte känner, jag verkligen älskar att skriva!
Ska försöka slänga in flera inlägg under dagens gång. Och fota lite i stallet! :) Ha en bra dag så länge!

Stalltjänst

Så nu har jag varit i stallet sedan halv 8 på morgonen. Har fodrat, släppt ut hästar, mockat, gjort foder och promenerat med Kurre! Sen har jag också ridit Lorden, ute en sväng och han var go och gla som vanligt :)
Jag måste plugga nu, men jag tänker berätta sen varför det är viktigt att man fodrar grovfodret före kraftfodret och lite andra "bra att veta" saker... Så vi hörs, som vanligt ;)

Tryckfels Nisse

Jag menade såklart att man inte måste vara bra för att bli bra, tur att ni reagerade på det!
Alla har vi våra bra/bättre sidor men det som gör oss "bra" är viljan att utveckla sig och kämpa!

Sug på den!

Nu vill jag att ni alla tänker på detta och sedan kommer ihåg det:
Man måste inte vara bra för att bli bra. Ingen är bäst men alla kan bli bättre!
Puss

Bråttom!

Hade tänkt att jag skulle hinna både stan och mys med familjen idag. Men nähää, jag missuppfattade allt... Ska rida två hästar nu! Kurrilur måste promenixa cirka 40 min och jag trodde att mamma skulle göra det. Fail.
Så vi hörs mer ikväll om jag hinner det, tills dess: Ha en grym kväll! :D

Ärliga människor

Såklart är det bäst med ett mellanting tycker jag. Man behöver inte ljuga men man kanske inte behöver slänga den hårda sanningen i ansiktet på folk hela tiden, de vill ändå inte höra den. Om man ändå måste välja vad som är bäst, total ärlighet eller lögn så väljer jag nog mer ärlighet. Jag går bättre ihop med de människorna helt enkelt, för jag har sällan problem med att hantera sanningen.

Jag blir snarare orolig runt människor som man känner ogillar en, men inte visar vad de tycker. Jag blir väldigt osäker i de lägena. Om man träffar någon som är totalt ärlig måste man tänka två gånger på allt de säger, för att inte bli arg. Och man måste ha klart för sig att man inte kommer tycka lika om allt. Men man måste acceptera allt man tycker olika om och lära sig av det i stället, visst är det underbart att vi alla är så olika??

Mimmi kommenterade att t.ex. en bra tränare ska kunna vara ärlig på ett pedagogiskt sätt. Helt rätt! En bra tränare måste man kunna lita på och därför måste den vara ärlig. Men en bra tränare ska också veta när det inte är läge att kommentera och att man inte kan påpeka allt på samma gång.

Ibland är det helt okej att överdriva, ifall det är för att uppmuntra någon annan! Det är i alla fall vad jag tycker :)
Men folk måste lära sig att lögner är genomskinliga, och sanningen ofta är hårdare än många kan ta.
Hästar har en förmåga som människor sällan har - en förmåga att vara helt ärliga och samtidigt ödmjuka!

ordspråk

The perfect bond between human and horse is reached when the horse is an extension of your own body.

Ärliga/trevliga människor, samma sak?

Vad tycker ni egentligen?
Är det bättre om någon är ärlig, säger vad den tycker och står för det men kan uppfattas som hård och ibland otrevlig. Eller är det bättre om man framstår som trevlig men ljuger, genom att hålla inne med vad man tycker och sedan gå bakom ryggen?
Så vad är värst, en totalt ärlig men otrevlig person eller en lögnare som vet hur man beter sig?

Sommarnostalgier


Världens bästa

Han får så mycket beröm hela tiden! Av tränare, veterinär, hovslagare, stallkamrater... Han är så COOL. Helt sjukt bra temperament på den här hästen, har nog aldrig träffat någon trevligare! Kan inte fatta att han vilat i tre veckor och börjat bli riktigt på tårna de senaste dagarna och ändå så höll han sig på marken hela tiden idag :')
Hovslagaren sa att han tycker jättemycket om Sekúr, att han är jättesnäll att sko och en trevlig häst alltid annars.
MIN PÄRLA. Kan inte fatta att du är min, hoppashoppashoppas att du blir bra snart igen så att vi kan ut och leka på banorna igen. Du är bäst Kurre gubben! Världens bästa.

Så här gick det...

Han är bättre! Definitivt, inte halt innan böjprov. Efter böjprov var vänsterbenet bra men det är fortfarande kvar i höger så vi behandlar en gång till. Jag får i alla fall skritta uppsuttet nu, och han slipper äta antiinflammatoriskt! :)
Hoppas, hoppas, hoppas att han är bra snart <3 Och tack för att ni höll tummarna!

Ultuna

Nu åker vi!!! Håll alla tummar och tår...

Running

Idag fick Lorden vila, han var så duktig för Jeanna igår - som vanligt! Jag sitter snett som bara den... men det blir bättre! Nästa gång ska hon longera mig så att jag kan lägga ner ännu mer fokus på sitsen :) Får se hur många träningar jag får med Lorden på, men hoppas att vi kan börja jobba mer på att påverka honom snart.
Jag är så laaat så att jag dööör, min kondition suger och jag måste börja orka mer!!! Därför känner jag bara för att sticka ut och springa nu... Ändå ingen skola för mig imorgon, så plugga kan jag göra sen när vi kommer hem ifrån Ultuna! :)

Aah en dag kvar...

Tänk att det har gått tre veckor nu?! Imorgon ska vi tillbaka till kliniken och kolla honom! Lova att ni håller tummarna?
Det gör egentligen inte så mycket om han får vila lite till, det viktigaste är ju att han blir fräsch! Men han börjar tröttna på att bara gå och gå... Igår kväll var han faktiskt sitt snälla gamla jag igen, thank god för jag hade inte orkat passa på honom.
Snälla bebbe bli bra nu...

Vem är Sekúr?

Sekúr är över 50% fullblod men har också Hannoveraner i sig. Han är över 170cm i mankhöjd men det mesta är bara långa ben, han är annars så smäcker att han inte känns så stor att rida. Han kan ha ganska mycket galopp, det är nog den gången han känns som störst för det är lätt att tro att han går för fort och då sitta och hålla tillbaka honom.

Våren 2009 gick han en internationell 145cm final i Italien, direkt därifrån köptes han till Sverige och det försäljningstall som jag köpte honom ifrån fyra månader senare. Första halvåret var han spänd som en planka och drabbades även av flera hovbölder.

Nu i veckan fyllde Kurre 15 år, och han nu en av de trevligaste hästar jag känner! Han är väldigt mogen och trygg i sig själv, så han säger till mig på en gång när jag gör fel så att jag kan korrigera det i stället för att bli nervös själv. Han kan vara lat, och då måste jag se till att han jobbar. När han är på jobbet så ställer han alltid upp! Hoppning är det bästa han vet, så han spätsar öronen och letar efter varje hinder även om de är över 1.20 cm höga.

Han är mysig i all hantering, eftersom han alltid blivit väl behandlad av människor. Det är bara i ridningen han kan bli spänd för han har antagligen inte blivit dressyrriden på rätt sätt. När han slappnar av har han dock ett bra steg och en underbar känsla! En duktig dressyrtjej i mitt stall brukar säga att hon föredrar honom framför hennes MSV dressyrhäst i de lägena ;)

Han är min bästa vän. Han har en sådan otrolig personlighet! Som hans sätt att kommunicera med människor, alltid vara uppmärksam och försiktig mot en. Trots det har han temperament och älskar att springa och busa!
Kurribus är min absoluta favorithäst, den härligaste häst jag suttit på <3

Träning ikväll

Ikväll ska jag åka och träna på Lorden för Jeanna. Ska bli kul, men jobbigt haha! Längtar tills jag får börja hoppa igen, längtar efter lite fart hehe ;)

Varför köpte jag Sekúr?

Jag åkte från Skåne till Uppsala och prevred flera hästar på vägen. Vi var på ett försäljningsstall i Skåne där jag skulle provrida en 6 årig valack som dock inte passade mig helt. För att få en bättre bild av mig som ryttare ville Magnus där från försäljningsstallet att jag skulle provrida en mer erfaren hopphäst, så de tog ut Sekúr. Mamma och jag trodde att de skämtade! Han såg ju en som en stel gammal älg...
Det som gjorde att jag bestämde mig för att köpa Sekúr var att han ändå hade så trevligt temperament och var så erfaren, visste att han skulle lära mig mycket och sen såg jag det väl lite som ett projekt att rida till honom på marken.

Många tyckte att jag var lite dum i huvet, och många frågar hur f*n jag tänkte. Men jag är så glad! Han är ju typ världens bästa läromästare och hur gullig som helst. Han har mycket kvar att ge trots hans ålder.

Scrolla ner...

Hittade ni samma sak som jag? :D
http://www.hippson.se/artikelarkivet/lifestyle/hippson-bloggar-fran-globen.htm

Hästen på höger sida

Har tänkt på varför det där är viktigt, om det ens är så viktigt? Varför ska man ha hästen på höger sida??
Jo, för om man möter en annan som leder en häst håller man till höger. Och då hamnar människorna inåt med hästarna bort ifrån varandra. Så det är mycket lättare att kontrollera sin egen häst bort ifrån den andra hästen och samtidigt kan man ha koll på både den andra hästen och personen som leder den. Är det inte ett jättebra sätt att undvika olyckor?
Dock är jag en sån som gärna leder hästen på min vänstra sida då och då, bara för att tänka mer liksidigt och kolla att den lyssnar på mig... har faktiskt varit med om att hästen stack iväg när man skulle leda den "fel" haha :) knäppt!
Jag vill helst hoppa upp från "fel" sida ibland också, så att hästen inte ska bli sned i ryggen för det känns som att det borde vara risk för det...
En sak ska man i alla fall tänka på: Det är viktigt att ha hästens huvud på sidan av dig hela tiden och inte bakom dig. Ifall hästen blir rädd för något så hoppar den på sidan av dig i stället för att trampa över dig, vilket faktiskt kan hända även om man har en bra kommunikation med hästen i övrigt. Det är bara dens naturliga instinkt.
Hästen på höger sida vid risk för möte av annan häst eller person! :)

Hjälp?!

Jag kan inte göra styckesindelning på min blogg! Alltid när jag skriver vill jag ha avstånd mellan raderna mellan mina stycken, men texten flyter ihop när jag publicerar vilket gör det såå jobbigt att läsa tycker jag.
Är det någon som vet vad jag ska göra? (till exempel när jag skulle skriva den här raden tyckte jag på enter två gånger, men det syns ju f*n inte?)

Viktigast med tittiga hästar

Det här är grunderna enligt mig, sedan beror det ju från häst till häst men i stora drag är det nog detta man ska tänka på:
1. Att ryttaren rider bra, är säker och stadig i sadeln och som håller sitt eget lugn.
2. Bra uppfostran, hästen ska lyssna och respektera ryttaren från marken annars är det stor chans att den inte gör det från ryggen.
3. Miljöträning. Så tidigt som möjligt ska man börja rida förbi spännande saker och göra det ena och det andra. Skjut inte upp miljöträning till tävlingarna! Då blir situationen bara pressad och sakerna blir värre.
4. Allt ska vara lekande lätt! Hästen ska alltid kunna ta sig ur situationen lätt som en plätt, så att den känner att det inte är någon press. Pressar man hästen i en svår uppgift som att sätta för stora krav på form eller att hoppa högt i lägen den tycker är läskiga så kommer det bara bli spänt och påverka hästen negativt.
5. Chilla!! Ta det lugnt, prata med hästen, låt den kolla lite, ta ett steg närmare och rid sedan iväg, rid emot, kolla, gå närmare låt hästen ta tid på sig. Den behöver inte klara av allt på en dag!
6. BERÖM. Klappa på halsen, beröm med rösten, låt den vila och allt när den klarar av en svår uppgift. Då slappnar den av och du ger hästen positiva minnen av situationen. Mycket större chans att hästen gör rätt nästa gång då! Kom bara ihåg att klappa lugnt och berömma med en lugn röst om hästen är stressad.
7. Hjälp hästen! Är det för jobbigt, träna från marken ett tag. Ta hjälp av en äldre och mer erfaren häst som draghjälp! Att ha en lugn häst som "stoppkudde" framför en nervös häst utomhus kan vara en väldigt bra idé.
Så ifall jag skulle lära en häst att hoppa vattenmatta skulle jag göra såhär:
Se till att ha kontroll ifrån marken, vänja den vid att gå runt mattor tidigast möjligt, lukta på den, kliv över den, låta en erfaren häst visa vägen över, sitta stadig och följsam och sedan berömma massor när hästen hoppar över! Även om den stannar får den bara kliva över, sedan behöver man inte hoppa 20 gånger på en gång. Utan man låter hästen vila när den gör rätt.
Tålamod är nyckeln!
Varken Kurre eller Min-San är tittiga. Det beror nog på bra uppfostran och att jag själv är lugn över alla hinder :)

Lord Sandro 2/5 - 2011

Idag fokuserade jag mest på igångsättningar. Red minst 50 övergångar idag! Gjorde halter, bytte från skritt till trav, trav till skritt, trav till halt, halt till trav, trav till galopp, galopp till trav, galopp till skritt, skritt till galopp. Allt för att göra honom lydigare och starkare i bakbenen! Det gäller att vara tålmodig med detta och successivt kräva honom att samla sig mer och mer. Det kommer när han är starkare! Ska träna mer på tempoväxlingar också. Att verkligen korta upp honom så att han måste vänta på bakdelen och sedan skjuta iväg i en ökning, också riktigt bra för bakdelen.
Har märkt att han kan vara lite tittig. Han flyter iväg från lite olika saker, hoppar till för det ena och det andra samt blir ofokuserad när det händer saker omkring honom. Något som måste tränas på om han ska ut och tävla! Ska börja med att ta honom till olika situationer och bara lugna honom, ge honom tid att tänka över problemen och absolut inte stressa honom. Kan inte tvinga honom att gå förbi saker han tycker är läskigt, men jag kan visa honom att det inte är farligt!
Ska alltså samla ihop massa knäppa grejer att rida runt och kliva över. Ska inte hoppa några höga hinder utan allt ska vara så enkelt att han kan stanna framför och sedan kliva över! Över ska vara superlätt att komma över så att han inte lär sig att stanna, och så att han får mer självförtroende :)

Snart återbesök!

På torsdag ska vi tillbaka till Ultuna! HERREGUD jag kan inte vänta!!
Fast jag tror nästan att vi kommer behöva spruta honom igen, känns otroligt att han som sliten gammal hopphäst skulle läka ihop så fort... Men jag hoppas! Tänk att äntligen få sitta på min favorithäst igen. Jag var ute och promenerade med honom igår och han var på tårna som attan, sparkade till och med bakut en gång. Haha han har en del överskottsenergi :)

Svar:

Julia om Valborg igår:
Hej. Jag har sett att man får tävla i långärmadtröjor bara tex en långärmad kingsland :).Men en fråga, vad är det för vit krage alla har under ? Och måste man ha den ? :).Svara gärna i ett inlägg :D . ps. ÄLSKAR dín blogg
Svar: Hej! Ja man kan tävla i en mörk, långärmad tröja i stället för klubbjacka eller kavaj. Jag vet dock inte till vilken nivå man får göra det, har inte sett någon på nationell eller internationell nivå som har
När jag var mindre stod det i TR att man måste tävla i skjorta med vit krage. Du kan alltså tävla i en sådan också men den måste ha långa ärmar, har man kavaj över så ska man ha skjortan under. Vet inte om det står i TR fortfarande men jag brukar alltid ha det ändå, tycker att det är mycket snyggare när man inte har bar hals, det ser mer prydligt ut och så är det tradition :)
Tack så mycket! :)
Hittade ingen bild då jag tävlar i svart tröja, jag har bara gjort det ett par gånger :) Brukar alltid tävla i skjorta och kavaj! (guud vad jag saknar att rida Kurre nu...)

Lord Sandro Foderstat

3/4 kg havre
en näve betfor
fri tillgång till hösilage
Det är ju då inte jag som satt upp foderstaten, vet inte vad jag skulle tänkt på men jag skulle nog använt Krafft för att det är det jag är van vid... Jag är så van vid hur deras produkter fungerar och passa varandra samt så gillar jag att de är så lätta att använda. Jag använder mig av deras "gasa och bromsa"-metod som jag tycker fungerar utmärkt.
Men det är inte så mycket som behövs vad gäller kraftfoder om hästen har fri tillgång till hösilage och rörelse. Man får kolla upp bara så att det täcker hela mineralbehovet, och börjar hästen att bli tjock så får man dra ner på kraftfodret och ge den mer motion helt enkelt!

Sekúrs foderstat, maj 2011

2 dl Krafft Groov 90
½ dl Miner Blå
2 dl betfor
1 dl sojamjöl
b-vitamin
glukosamin
biotin
12kg hösilage
2 kg halm
Det är vad han får nu under konvalescensen. Han får fortfarande krafft och soja för att jag inte vill att han ska falla ur (tappa hull) och lite betfor för att det är fiberrikt och bra för magen (han får lätt kolik) och däri har vi tillskotten som jag vill att han ska få i sig även om han inte rids. B-vitamin för pälsen och tarmarna, glukosamin för lederna eftersom att han börjar bli äldre och biotin för hans dåliga hovar.
Sedan får han mycket grovfoder! Det är det allra viktigaste, så länge han äter upp allt kan jag ge honom hur mycket som helst.
När han är frisk ska vi långsamt gå tillbaka till detta:
1,5 kg krafft groov 90
0,5 kg krafft sport
1 dl miner blå
5 dl betfor
2 dl sojamjöl
b-vitamin
glukosamin
biotin
8 kg hösilage (hoppas att det är varmare ute när vi sätter in den här foderstaten, och då får han mindre hösilage)
2 kg halm

Foderstater

My om Morgonpromenad!:
Jag undrar om du inte kan göra ett inlägg om Kurres och Lordens foderstater just nu ? :) Ger du din häst kraftfoder på sommaren,vad isåfall? Har du några andra små tips att dela med dig av? Kanske lite tips inför sommaren nu ? :) Du gör ett fantastiskt jobb med dina hästar!!!

Svar:
Jag lägger upp ett inlägg om deras foderstater snart! :) Kan svara på de andra frågorna först.

Jag ger dem kraftfoder beroende på hur hårt de går, hur de är i hull och temperament samt hur grovfodret är. Så alltså om jag rider Kurre normalt om han går ute i en gräshage brukar jag ge kraftfoder men inte lika mycket som på vintern. Sedan ökar/minskar jag beroende på hull och temperament :)
Bästa tipset är att lära känna hästen. Då märker du när den börjar bli smal/tjock, het/seg och ifall den tappar glans i pälsen. Annars är det viktigaste att utgå ifrån grovfodret, helst ska man göra en analys av det och se ifall man behöver komplettera med vitaminer, mineraler eller proteiner. Har man ett bra grovfoder så behöver man inte mycket kraftfoder och hästen mår bättre av att äta mycket grovfoder då den naturligt äter den största delen av dagen.
Om hästen av någon anledning inte kan äta mycket hö eller hösilgage och behöver tugga mer så kan man ge den halm. Då får den fibrer och magen funkar som den ska, utan att den får i sig massa energi som den inte behöver :)
Se till att hästen äter ordentligt om den går utomhus i gräshage! Jag var tvungen att ge Kurre hösilage också, för han åt inte så mycket på grund av flugorna...

Tack så jättemycket! :D

Kurrilur

Nu ska jag ut till hjärtat, ta in hästar och ta hand om honom! Har lite bråttom så ska bara slänga på mig stallkläder fort som attan... Vi hörs när jag kommer hem för då börjar uppdateringen på allvar igen! :D
Vill vara så blond igen...

Valborg igår

Därför jag bara hann slänga upp ett litet inlägg lite snabbt sådär ;) Träffade faktiskt Bella och Klara lite snabbt! Valborg är ju stort här i Uppsala, betydligt större än nyår haha!
För er som inte vet är verkligen hela stan ute. Först äter folk champagnefrukost på bryggorna längs ån eller i stadsparken framför forsränninger, då massa studenter har gjort roliga båtar i frigolit som de ska klara att åka nedför ån och forsarna med. Sedan går alla runt på stan och det är fester och musik överallt! Och väldigt många fulla studenter... De flesta har däckat innan middagen, men är man i hyfsat skick blir det ofta grillat till middag med massa vänner och sedan majbrasa! :)
Hedda hade sovit över hos mig och vi träffade Kalle och Ivar vid 11. Vi gick på stan och fixade mat, satte oss i Ekonomikumparken och träffade massa folk! Hedda och jag fick mat hemma hos mig på kvällen, tog ett mysigt bubbelbad med massa prat och sedan grillade vi med kompisar i Sunnersta innan vi sov hos Hedda :)
Mamma tog hand om Kurre. Men nu ska jag se världscupen på 1:an och läsa alla 187 missade inlägg på Bloglovin...

RSS 2.0