Ryttare = Idrottare?

Ja för fan. Men det är dags för skärpning!

De flesta av oss ryttare blir utsatta för massa fördomar från utomstående som säger att inte ridning är en sport. Men herregud, att styra runt flera hundra kilo med egen vilja i olika väldigt tekniska och påfrestande moment är mycket klurigare än flera andra sporter! Och visst är det krävande för kroppen, jag kan väl inte vara den enda som kan sluta svettig efter hårda ridpass och med träningsverk efter mina hoppträningar?

Dock så är de flesta av oss så himla slarviga. Vi är så inställda på det här att ridning faktiskt är en sport, så vi glömmer att uppföra oss som riktiga idrottare. Visst tränas man när man rider, men i princip alla idrottare måste träna utöver sina tekniska träningar! Jag menar, en löpare tränar ju inte bara löpteknik och en fotbollsspelare har ju inte bara fotbollsträningar. De tränar kondition och styrka för att bli bättre! Och det borde vi med göra.

Även om du kan klara dig långt på kunskap och erfarenhet i ridning så blir du mycket bättre ifall du är stark och har bra kondition. Det handlar inte om att orka trycka hästen hårdare i sidorna, eller dra den hårdare i munnen. Utan att orka vara konsekvent, alert och fokuserad hela passet! Ofta blir man slarvigare ju längre passet går (ofta rider man också sämre i slutet av sin tävlingsklass!) för att man blir trött.

Så hörni, ut och spring och börja träna för att göra rätt för er själva och sporten!

Sekúr 27-28/11

Igår red jag i backar, såg till att han skrittade på i låg form så att han fick jobba med ryggen och bakbenen. Avslutade med att trava i låg form i djup snö så att han fick upp flåset och fick lyfta ordentligt på alla benen. Det är bra träning att jobba i snö, men kom ihåg att inte göra det för ofta eftersom det sliter och kan ge hästen bl.a. inflammation i lederna.

Idag rider vår medryttare, men jag vet inte hur det gick för henne än!

Back to Basics

Kanske är det för att blingbling börjar ge mig mardrömmar, men jag kan inte sluta tycka att det här skulle vara så snyggt!

Tjocka dressyrhästar

Visst kan det inte bara vara jag? Bara jag som tycker att det finns så himla många överviktiga dressyrhästar?

Så himla ofta tycker jag mig se lite mulliga hästar här och var. Ofta är det ponnyer och dressyrhästar. Det är väldigt sällan man ser tjocka hopphästar! Ofta har dessa dressyrhästar så himla fin form och så himla fin trav, men rätt dålig galopp. Jag har funderat och funderat vad detta kan bero på.

En möjlighet i mitt huvud är att många dressyrryttare är lite för "snälla" ibland och låter först sina hästar stå på halm, så de har i princip fri tillgång till mat och sedan så rider de inte sina hästar jättehårt och då blir de lite överviktiga. Jag skulle kunna tänka mig att den dåliga galoppen beror på att den stora magen är ivägen för hästen när den galopperar.

Nu har jag fått det bekräftat! I ett lite äldre nummer av Equipage skriver Kristian von Krusenstierna om just tjocka dressyrhästar. Han tycker som jag att dressyrhästar ofta är tjockare och säger att det beror på att dressyrryttare travar för mycket och galopperar för lite. Det är galoppen som stärker magen och får hästen att gå ner i vikt, inte traven! Galoppen är också svårare på runda hästar säger han.

Så ni dressyrryttare där ute, ni kanska ska ta åt er lite i alla fall och få upp flåset på era hästar. De kommer att orka mycket mer och röra sig ännu bättre ifall ni lägger ner lite mer tid på galoppen! :)

(OBS! Jag säger inte att alla dressyrhästar är tjocka...)



En kraftfull galopp kan vara minst lika utrycksfull som en bra trav tycker jag! På bilderna är det Lotus II (Min-Sans halvbror e. Rolls Royce) med Sara-Henrietta och Minna Telde med Santana.

Så inspireras av toppryttarna och hoppryttarna, låt hästarna galoppera på friskt och våga låta dem jobba längre, så blir de lika snygga, slimmade och vältränade som Tornesch!


I'm back! + Mitt stall

Sent igårkväll kom vi hem från sälen, så nu ska uppdateringen komma till det normala igen!

Det blir mycket i stallet idag, har stalltjänst hela dagen.

Stall Hilton, där jag har Kurre uppstallad, är ett privatägt stall ägt av oss som står där. Det startades för över 20 år sedan. När de skulle bygga stallet behövde de ungefär 2 miljoner kronor, och för att få ihop dem satte de ett pris på 100 000 kr per box i stallet. Hyran där är väldigt låg, eftersom det inte är någon som vinner på "verksamheten". Kostnaden när man köper en box kan verka dyr men man får igen det så fort man säljer boxen för samma summa och då har man tjänat på den låga hyran. Du betalar lite hyra som går till reparationer och annat underhåll och sedan betalar man för utsläpp och skriver upp så mycket foder man tar, alltså betalar jag inte för foder jag inte använder vilket man ofta gör annars.

Alla fodringar, vilket är lunch, eftermiddag och kväll och morgon på helger delar vi upp mellan alla 20 boxägare. så man behöver inte ta så jättemånga pass vilket är rätt skönt.

En bild på Kurre utanför vårt stall!

Hola!

Vi har det bra här i fjällen. Hedda och jag är duktiga och åker över tio åk per dag! Hooly macaroni! Svart backe har jag åkt o allt, men Hedda är snabbare än mig...

Vi har spelat kort, och min bror blev sur på mig för att jag fuskade i bluff.

Ikväll ska vi ut på middag och ser väldigt fina ut just nu! Fina flickor!

Jag skulle skriva mer om Kurre, men jag har ju inte träffat honom på dagar. Precis innan vi åkte tappade Kurre en sko, så han har bara gått lugnt fram till idag när han fick en ny. Jag kände nämligen att han ömmade lite på det benet och ville vara försiktig. Han ska få ta det rätt lugnt den här veckna hur som helst, han gick så hårt förra och det lär bli rätt intensivt när jag kommer hem igen! Snart genrep med laget inför Div 1.

Ha det så bra allihopa! :D

Svar på kommentar:

Stina om Maja tänker tillbaka...:
Super fin blogg Maja! vilken skola går du på? :)
Är du och jens fortfarande tillsammans? om inte...varför gjorde ni slut?
jag och min pojkvän gjorde precis slut och jag vet inte hur jag ska komma över honom...tips ?
Kram !


Svar:
Tack så mycket! Jag går på Rosendalsgymnasiet jag.
Oj, hur visste du att vi varit tillsammans? ;) Neej vi är inte tillsammans längre, av lite olika skäl jag inte ska ta upp här.
Angående tipsen, så vet jag inte om det finns något enkelt sätt att komma över någon. Jag tror aldrig att man gör det helt, och det bästa man kan göra är att acceptera det och låta det ta tid att gå vidare. Sätt dig ner och skriv ner varför ni gjorde slut så kanske det kan hjälpa dig att komma ihåg att du har det bättre utan honom. Och sedan, kom ihåg att ta hand om dig själv och dina vänner, gör det du tycker är roligt så kommer du ha annat att tänka på! :)

Min kompis Hedda hälsar från sälen!


Maja tänker tillbaka...



Till den tid då min blogg började gå bra förut, ser ni hur det steg? Och mer steg det sen. Men sen tog jag min bloggpaus och nu måste jag jobba megahårt för att hålla kvar er jag har nu ;) Men jag är påväg tillbaka, tro mig!

Till den del av året då man snabbt och smidigt kan ta moppen till stallet och var man nu vill åka.

Saknar mina otroligt snygga workouts

På våren plockar vi fram trampolinen ute i trädgården och då står jag gärna där och studsar innan jag kör fys. Min lillebror kommer ut med kameran och då brukar jag se såhär fin ut...

Ge mig vår nu snälla?

19/2-2011: Stackars liten...

Idag red jag först i mammas dressyrsadel på gramanen, ville länga ut halsen på honom lite och så få in bakdelen. I början var han lite stark, han kan bli så när han får på gramanen att han spänner halsen så mycket det går i den positionen gramanen ber honom hålla. Vilket inte alls är bra såklart! Så då får jag vara konsekvent och visa med en tydlig halvhalt att han ska lyssna på mig i stället för att bråka med den. Jag får inte bli dragande för då spänner han sig mer utan tydliga halvhalter och sedan mjukna, och när han ger efter mjukna mer och tänka mer på min egen sits. Då börjar han slappna av och bära sig själv! Då kan jag sitta där med mjuk och stilla hand och bara jobba med halvahalter och säte.

Han jobbade så himla fint i slutet! Så jag tänkte att jag plockar av gramanen, men då slog han upp huvudet och blev så himla lat. Han spände sig som attan och sprang undan för skänkeln. Och så fort han slappnade av ville jag klappa honom på halsen för att skapa en behaglig situation, kolla att han bär sig och ge massa beröm. Men då försökte han dra tygeln ur handen på mig! Inte särskilt ärligt alltså. Jag hade himla sjå med att få honom att slappna av och bära sig sedan.

Så fort vi kom in i boxen ställde han sig och kissade i flera minuter... Han hade sprungit och hållt sig jättelänge och det kan ha varit därför han var så himla spänd! Stackarn...


18/2 - 2011: Uteritt

Idag tyckte jag att Sekúr gjort dig förtjänt av en ordentlig uteritt! Han har hoppat och tränat rätt intensivt den här veckan, men haft en hel del överskotts energi. Så jag tog ut honom i nästan två timmar. Galopperade kanske 45 minuter! Han fick liksom rulla i ett lugnt tempo i bra form, så han blev inte jättetrött utan det var mer som konditionsträning. Med lite skrittpauser emellanåt blev det jättebra. När vi kom hem var han lagom trött och belåten!

Det är så roligt att rida ut. När det är så här fint väder får jag nästan skynda på mig själv så att jag inte rider ut för långt. Det blir otroligt bra mental stimulans för både mig och hästen!

Träningsupplägg

Tänkte lägga upp ett exempel för hur mitt träningsupplägg brukar se ut för två veckor!

vecka 1
Måndag: Vår medryttare rider, antingen dressyr eller ut.

Tisdag: Hoppträning för Louise Haaga

Onsdag: Mamma rider dressyr.

Torsdag: Hoppträning för Hannah

Fredag: Jag rider i backar / lösgörande i ridhuset

Lördag: Jag rider ut

Söndag: Löshoppning / longering / skritt i minst 30 min

vecka 2
Måndag: Vår medryttare rider

Tisdag: Jag rider i backar / dressyr i ridhuset

Onsdag: Mamma rider dressyr

Torsdag: Hoppträning för Hannah

Fredag: Mamma rider dressyr

Lördag: Jag rider markarbete / dressyr och känner igenom honom. Försöker få till ett skönt och trevligt pass

Söndag: Tävling!

Såhär ser det ofta ut, brukar dock försöka rida ut mer och det blir ännu mer av det på sommaren! Ofta rider jag mina markarbetsövningar ute så han får gå på varierande underlag och sen är det mycket roligare! :)


Andra bloggare

Tar lite pauser i mitt franskapluggande för att läsa andras bloggar / blogga själv... Jag är ju sjukt aktiv idag? Herregud! Har massa att skriva om men eftersom jag redan skrivit cirka 4 inlägg idag får det vänta till imorgon ;)

Hoppas att Klara (tjejen bakom klarahovstadius.blogg.se bland annat) ska logga in på facebook så att hon kan hjälpa mig med min header... Mitt photoshop gillar verkligen inte mig! Hon måste hjälpa mig med att lägga in en text.

Läser också ponnysanning's "hot or not". Tkr att de är så himla tråkiga, skulle vara mycket roligare ifall hon rankade toppbloggarna istället. Dessutom, hon klagar så otroooligt mycket på att folk ska trampa ner hälarna när de har dem rakt/bara något neråt. Jag som hänger med i det nya och varit på sitsclinic och allt vet ju att man måste vara flexibel i skänkeln för att kunna följa med hästen bra och därför ha svikt i hälen i stället för att bara pressa ner den ;) moahaha! Jag om någon har ju faktiskt inget att säga till om när det kommer till sitsen...

Är väldigt intresserad, vilka andra bloggar läser ni? :)

Ta mig tillbaka till sommaren och gör mig brun igen...


16/2-2011: Sekúrs foderstat

Hösilage: 10 kg
Hö: 4 kg
Krafft Groov 90: 0,9 kg
Krafft Sport: 0,6 kg
Betfor: 0,5 liter (torr)
Sojamjöl: 2 dl

Sedan även: Krafft miner blå, Glukosamin, Biotin och B-vitamin

Detta funkar väldigt bra, han äter allt, håller bra hull och ser ut att må bra.
Han har fått ökad mängd grovfoder på vintern därför att han lätt tappar hull, när det blir varmt kommer vi minska lite på mängden. Anledningen till att han får blandat hö och hösilage är att han kan få hosta av hö och blir dålig i magen av bara hösilage. Känslig häst!

Jag använder mig av Kraffts "starta och bromsa" metod. Alltså reglera hästens temperament fårn krubban så att säga. Krafft Groov är för ett stabilare temperament medan Krafft Sport ger mer energi och jag kan behålla samma mängd krafft och enkelt reglera protein- och energinivån genom att ändra proportionerna. Både Min-San och Sekúr har funkat bra på detta!

Betfor är smakfullt och bra för tarmarna pga sina fibrer och det har jag alltid gett hästarna. I betforen löser jag hans tillskott. Glukosamin för hans ben och leder (han är en äldre hopphäst, bäst att vara på den säkra sidan), biotin för att han haft dåliga hovar (de har blivit mycket bättre sen vi började med biotin!) och b-vitamin för hans päls och den är otroligt blank och fin! :D Jag har också sojamjöl i betforen så att han får i sig extra protein eftersom han ska sätta muskler.


Tack tack, tusen tack

Jag hade ju en rejäl bloggpaus ett tag och tappade mer än hälften av mina besökare och en hel del prenumeranter. Nu försöker jag komma igen, även om det går segt så tycker jag verkligen om att blogga! Det är kul att nå ut till folk och ha kontakt med er läsare.

Jag vill ge ett stort tack till er som läser och kommenterar, och speciellt till er som kommenterar så himla fint! Ni borde veta vilka ni är och ta åt er, jag blir så himla glad av all positiv kritik jag får av er och alla frågor och tips. Det är det som får mig att fortsätta och försöka bättra mig!

Det är ni som gör bloggen, tack så otroligt mycket.


Kurres lädergrimma

Har fått en del frågor om Sekúrs lädergrimma, så tyckte att den förtjänar ett eget inlägg!

Den är en lackad lädergrimma från Flyinge Outlet som mamma köpte åt mig när vi var i Globen. (Eller ja, hon låtsades springa iväg på toa och lyckades gömma den för mig hela dagen och hela vägen hem! Sen fick jag den i julklapp :D) Jag tycker att den är riktigt snygg eftersom att den är lite bredare, ordentligt paddad och lackningen ger ett lite exklusivare intryck. Sen är det snyggt med mässingsspännen.

Graveringen gjorde de på plats men borde gå att beställa från deras hemsida! :)

Ny design upcoming!

Yes, jag sitter och filar på en header. Och jag suger på designer, så vi får se hur det blir! Tänkte passa på att fräsha upp lite här o var. Kan ni hjälpa mig? Vilka katagorier tycker ni att jag borde ta bort / lägga till? Tycker att katagorier är sjukt svårt. Det är alltid något som saknas och när jag lagt till någon använder jag den aldrig sen!

Ett par headers jag haft tidigare, får se hur länge den kommande får stanna!

Hoppträning ikväll!! Taggaa :D

Yes, jag var väldigt nöjd med känslan senaste tävlingen men har lite saker jag vill fråga Louise om. Ska bli så himla roligt att träna ikväll! :D

Vill ni veta mer om min tränare Louise kan ni läsa här.

För er som läser mycket bloggar (och er andra också!) ska jag hälska en grej, ni kanske såg att jag skrivit in till Ponnysanning och jag tänker stå för det innan det kommer fram skit om det. Jag hade skrivit något om att Ingrid från Dressyrmupparna skrev lite rörigt i sitt inlägg. Visst skriver hon bra, jag prenumererar själv på Dressyrmupparna och tycker att de är duktiga. Men det där inlägget var lite för pressat med text och skulle behövt bättre styckeindelning helt enkelt. Skulle göra det lättare att läsa och jag hoppas nu att Ingrid får nys om detta och försöker bättra på sig! Då blir bloggen genast ännu bättre :)

Håller ni med mig?

Ännu en bild på min favorit <3

Önska

Nästa helg är det som ni säkert vet dags för Göteborg Horseshow, aah jag vill dit! Meen jag ska till fjällen med min familj dock. Ska i alla fall inte bli så illa för jag får ta med en av mina bästa vänner dit! :D

Är det någon av er som ska till GHS? Ser ni fram emot att se nåt speciellt och är det nåt ni leter efter i shoppingväg? :)

Och sen undrar jag! När jag är i fjällen, vill ni läsa om något speciellt då?
Usch för att inte träffa Kurre på en vecka.. Är "hästledig" idag med, vår medryttare tar hand om honom. Men de kommer bra överens så det känns lugnt!

Vårkänsla

Brukar inte tycka så värst mycket om Hööks grejer, men dessa skulle jag inte tacka nej till! Feminint och vårkänslor med lite edge. Mhm, dags att leta i plånboken...

13/2-2011: Tävling!

Idag red vi en 1m och en 1.10m. Hann knappt rida fram innan första klassen, tappade helt bort tiden och när vi kom in på banan var han het! Ojojoj! Han kändes så himla pigg och glad och såhär het har han inte varit på länge!

Förut blev han bara stark och rusade runt hela banan utan en tanke på mig. Han kan köra upp huvudet med bettet mellan tänderna och skita i allt annat. Men idag kändes han mjuk och lyssnade så himla bra. Men så fort han kom in på banan började han steppa och blåsa upp sig, skulle visa upp sig och tagga som tusan. Min fina kille! Grunden gick jättebra, dock fick jag några extra sekunder i omhoppningen där jag inte riktigt tog tillbaka honom så han flöt ut i svängarna. Inför sista hindret haha, jag försökte svänga och ta tillbaka honom men han bara krullade in huvudet och paddlade på med frambenen. De som känner Kurre vet att det är jättekul. Han brukar alltid dra upp huvudet, spänna sig och bli stark. Det här är hans sett att visa att han lyssnar, men verkligen vill springa. Dubbelnolla blev det i alla fall!

I 1.10m blev jag inte helt klar inför ettan och tvåan, hade honom kvar i handen när han hoppa vilket leder till att han släpper ner bakbenen och petar.. Jag hann inte känna problemet då, eftersom att det kändes som att han både lyssnade och att jag hade honom framför mig. Kan ha berott på att jag var så trött också. Men resten av banan gick han fint! 8fel då, men det var ett shyst genrep inför resten av terminen och jag är nöjd! Taggar inför träningen för Louise på tisdag :D

Mitt hjärta <3

Jag blir en tönt runt honom

Haha, jag springer runt o filmer när han står där i boxen.. Sanningen är att jag blir helt varm o pirrig när jag är med min plutteskrutt! Vad kallade jag honom idag.. typ Laban? haha. "nej stanna där du Laban!" sa jag, fråga inte varför... Oh well, så jag upptäckte inte hur ointressant videon blev hehe (a) min älskling <3

12/2-2011: Tävling!

Idag har vi haft årets första tävling. Vädret var fint och allt flöt på väldigt bra, dessutom var alla som var där och både tävlade, kollade och jobbade väldigt trevliga!

Jag och Kurre startade en 90cm Clearround, som uppvärmning inför imorgon. Vill liksom känna på tempo och allt och bara öva upp tävlingsnerverna! Imorgon blir det 1m och 1.10m! :)

Han gick i alla fall som en klocka. Jag blev lite orolig på framhoppningen för att allt kändes så problemfritt, han kom bra på alla hinder och lyssnade som han skulle. Tänkte att vi båda skulle bli lata inne på banan och få lite pet vilket skulle vara dåligt för oss som börjat få så mycket rutin på 1.10m...

Inne på banan blev han bara mer taggad. Men så fort jag gjorde en halvhalt lyssnade han, jag hade honom framför mig hela tiden och allt var som det skulle! Hela banan flöt på bra och det blev en rosett vid utgången :) Jag kände aldrig att han var för slö eller för stark, riktigt trevlig polle idag <3

Älskling får komma in i boxen efter tävlingen, den var hemma! Mycket sköönt.

Lackad lädergrimma med graverad namnskylt som vi fick av mamma i julklapp! Nu är min häst väldigt stilig...

Sen fick han komma ut i hagen och blev kladhest :D

Vad händer när allt faller i bitar?

Jag fick frågan av en läsare, ska försöka få ihop ett bra svar. Frågan löd mer, "vad gör du när det inte funkar, när du får dåliga besked etc.?"

Detta är något jag helt enkelt fått lära mig den hårda vägen, är dock väldigt glad för att jag gjort det! Kan beskriva det med en enkel metafor, det är som att ramla av hästen. I början är det läskigt, och ju hårdare man faller ju läskigare kan det vara och ju svårare kan det vara att ta sig upp igen. Med varje gång man faller blir man bättre. Man lär sig något av det, inser att man måste kämpa hårdare eller sitta annorlunda i sadeln nästa gång. Varje gång du faller blir du bättre på att sitta kvar längre, landa mjukare men också ta dig upp igen.

Samma sak är det med svackor. Vi får alla svackor, någon gång. Även proffsen får det! Men vi har alla stunder när det går bra också. Det gäller att vara positiv och uppskatta de stunder då det går bra och försöka få ut det mesta av dem, utan att stressa. Men man måste lära sig att tackla motgångar också.

När jag känner att allt går emot mig, när ridningen är tråkig, jag bara får massa kritik på träningarna, hästen är skadad och jag är nära på att ge upp brukar jag börja med att försöka skärpa mig ordentligt. Jag tänker ut mer exakt vad som är jobbigt, vad gör allt svårt och tråkigt. Sedan försöker jag lösa problemen. Är det något fel på hästen så försöker jag gå till botten med problemet. Jag tar hjälp av folk jag litar på och kommer sedan fram till en lösning, hur jobbig den än är om den är nödvändig. Eller ja, jag kämpar på!

Försöker alltid komma på varför jag gör det här. Jag hittar motivationen! Sätter mig och kollar på bilder, läser inlägg jag skrivit från när allt var bra och inser att jag vill ha det så igen. Jag hittar alltså på så sätt en "morot" som driver mig framåt. Sedan letar jag upp en "sporre", jag tänker typ "nu j*vlar ska jag visa dem hur bra jag är!" och sedan ger jag allt jag har tills det ger med sig, för det gör det nästan alltid tillslut :)

Försök bara att alltid ha kul, oavsett om det går bra eller dåligt, tillåt dig o hästen att göra något ni båda kan och tycker om även om det bara är att mysa i hagen. Bygg upp ett förtroende, och sedan kommer det börja gå bättre igen så småningom! :)

När Min-San och jag kom in i en svacka insåg jag att min brist på motivation mycket berodde på min längd. Kunde liksom inte förmå mig att slita hårdare när det ändå alltid kändes fel p.g.a. den. Så jag sålde honom till en kortare ryttare vilket jag inte ångrar!

Sekúr drabbades av lymfangit och det var inte första gången vår träning avbröts p.g.a. sjukdom. Motivationen var riktigt låg men jag spenderade dagar i ändå i stallet för att behandla honom så fort som möjligt med bara en sak i huvudet: Han är min älskling o vi ska tillbaka ut på banan och bli bättre än vi någonsin varit <3

Ibland är det skönt att slippa ponnyryttare

Ibland hatar jag min längd och önskar att jag kunnat rida ponny ett tag till. Ponnytiden är ju helt klart bland det bästa man kan uppleva med allt roligt och spännande den har att erbjuda. Dock, finns det ett par saker jag är glad att slippa.

Ponnymammor. Okej, det finns varianter till oss storhästryttare med. Men det är väldigt skönt att slippa höra alla mammor stå och skrika på sina stackars ungar, se dem kasta bitchblickar till varandra och snacka skit om alla andra och andra ponnyer. Kommer aldrig glömma när jag tävlade med Min-San i Enköping. Jag hade precis gjort en kanonrunda, felfri och klarade en omhoppningssväng innan annan hade klarat. Så står mamman till ryttaren som red innan mig och sa när jag kom ut "fin ponny, synd att han hoppar så illa". Men va?! Kul att hennes dotter kom tvåa på sin maxade hopponny och jag och lilla Min-San vann :D

Ponnyryttare då, finns nästan värre såna. Här pratar vi skitsnack hit och dit. Avundsjuka och skryt. Varför måste ponnyryttare vara så att de trycker ner varandra? Skryter om sina ponnyer och blir så avundsjuka på andras framgång och snygga utrustning så att de måste snacka skit om varandra? Och sedan all stress på framhoppningen.. Nej alltså, det är skönt att rida storhäst. Nu kan man mer inspireras av andra och anta att de som är bättre har jobbat för det dom har. Så då gäller det bara att jobba mer själv. Och man kan vara glad för andras framgång, bara för att hästen har vuxit två eller tre storleker växte man helt plötsligt fem storlekar som person...

Hur mycket skit fick man inte ta under den tiden liksom? Nej, varför är ponnytiden så fylld av skit?

Se din häst som en unghäst

Jag tror att vi alltför ofta glömmer att hästar är individer, och just hästar och vi pratar inte samma språk. Även om man har en välutbildad tävlingshäst är det viktigt att ta sig tid för att se var hästen är. Vad tycker den är svårt? Vad tycker den är kul? Har den dåligt självförtroende i något sammanhang? Behöver den en paus? För ibland bara kör vi på med massa nya svåra övningar och jobbiga övningar för muskler och uthållighet innan vi åker ut på tävling efter tävling. Ibland kanske det är svårt för hästen att förstå. Och den kanske inte har lika lätt för saker den kunde förut. Då är det viktigt att vi ger hästen lite extra tid.

På ett pedagogiskt sätt, väldigt enkelt, konsekvent och med en massa tålamod måste vi låta hästen bli säker. Jag tar Sekúr som exempel, massa delar saknas i hans utbildning och då måste jag se till att börja från början i dressyren och få honom att slappna av och lita på mig. Han har också dåligt självförtroende vad gäller sina gångarter, så jag longerar och släpper honom lös i ridhuset ibland så att han kan tänka efter själv och känna var han har alla sina fyra ben.

Se till att hästen alltid har kul och vill lära sig mer, även när den börjar bli lite äldre! Varierad träning är viktigt samt att man ibland hoppar av och jobbar med kontakten från marken. Tänk efter: vilka delar i hästens utbildning är viktigast för en hållbar häst? Stäm av saker såsom förtroende och framåtbjudning även mitt i säsongen. Ta aldrig hästen för givet.

Vad är en snobbryttare?

Nu tänkte jag skriva lite om snobbryttare, men först vill jag höra era åsikter!
Vad är en snobbryttare, vad utmärker en sådan och vad tycker ni om dessa?

Träning igår, död idag

Coldplay – Shiver
Superfin låt, muntrar upp mig med den nu på morgonen.

Varannan tisdag åker jag med Kurre till Jällaskolan för att träna för Louise Haaga. Min träning börjar halv nio och oftast kommer jag inte hem förän halv tolv. Man kör så det ryker på kvällen och nu dagen efter är jag som vanligt sjukt trött och har träninhsverk. Underbart! Eller..?

Idag är tre av mina fyra lektioner inställda, jag skulle alltså egentligen börja min franska 11.55 och sluta skolan 12.45. Men icke! Jag hade samtal om mina individuella val klockan 9.20 och har utvecklingssamtal efter skolan så jag kommer komma hem runt klockan halv 5.... döda mig.

Det är dock så värt det, träningarna är grymma!
Louise brukar alltid ha roliga övningar och jag lär mig en massa varje gång jag är där. Igår jobbade vi först med avslappnande övningar, kanske kan lägga upp någon av dem sen :) Sedan jobbade vi mycket med balans och avståndskänsla. Och vad som är bra med Louise är att hon är nogrann och konsekvent men ändå rättvis, man får jobba med övningen så länge man behöver för att klara den bra om hästen orkar det.
   Sedan hoppade vi långa avstånd, cirka 7-8 språng mellan två hinder och en bana med en del långa vägar + en lite tajtare kombination så man skulle vara tvungen att ha kontroll. Jag fick skutta runt på 1.20, vilket gick bra dock var han inte riktig framför mig o stoppade på kombinationen... Jag flög av! Haha första gången på nåt år :) Jag bara skrattade och kom igen, mer bestämt och då gick det superbra haha. Fina häst!
På bilden hoppar Sigrid från mitt stall 1.30 på honom vintern 2009-10 :)

Schabrak från mami!

Det här fick Kurre och jag i julklapp av mamma, jag hade ett likadant till Min-San med mitt och hans namn på som jag fick av en gammal tränare :)

RSS 2.0