Från arkivet: Tillägnat Klara

Eftersom Klara firar 3 veckor med sin feber, tänkte jag lägga upp ett gammalt inlägg jag skrev för något år sedan...
"
Kände på morgonen att min hals inte kändes så bra. Kändes svullen, och som att en mandel hade fastnat typ :S Reste mig för att gå och göra en kopp te, och jag mådde skit. Så fredag ägnades åt att kurera mig... eller neh, jag sov två timmar till sen satte jag på Grinchen :D men vägrade äta... kanske inte så bra. På kvällen slog det mig, att jag borde kolla min temp! Och jo, den var drygt 38 grader och min normala är 36,5. Well, jag somna vid tio men frös som en gris så jag vakna efter en timme och pälsa på mig med pyjamasbyxor och sockor!!

Tänkte dela med mig av mina huskurer!
Varmt te med honung hjälper mot nästan allt! Det är super för halsen och om du är snuvig, och sen blir man så lugn och glad så man mår bättre i de flesta lägen. Grönt te och rött te är koffeinfritt, så de är nyttigare än t.ex. svart te som  vanligt earl grey. Dessutom, är grönt och rooibus vanilj (rött te) mina favoriter :D
Lite ingefära i teet hjälper mot förkylningar, magsjuka... Ja det mesta :) alltså ingen mald ingefära, utan små bitar bara!
Vitlök må lukta äckligt, men stärker immunförsvaret!! Aldrig riktigt tänkt på om det funkar, men jag häver alltid i mig detta när jag är sjuk. Har ju hört från många källor att det ska funka.
Cola när man mår illa brukade mina föräldrar ge mig när jag va liten, kan inte säga att nåt funkar bättre!
Bra mat och lagom motion, behövs faktiskt för att kroppen ska funka som den ska och man ska hålla sjukdomen borta. Men är man sjuk ska man självklart ta det lugnt så det inte blir värre!
En skön dusch, brukar i alla fall få mig att slappna av! Man tänker positivt och det är som att man sköljer av all skit. Nya rena kläder får en att känna sig fräsch och aningen friskare åtminstone.
Efter det brukar en bra film få mig på andra tankar, man blir faktiskt sämre om man känner sig sämre, så koppla av och njut framför en skön film så kommer du må bättre!
Bra med sömn! Funkar.
En matsked olivolja är ett knep som många sångare använder sig av, bland annat dom i Metro Station, för att hela tiden kunna hålla rösten i bra form och fri från slitage och halsont. Dessutom får man i sig fleromättade fettersom gör att hela kroppen mår bättre!

Det var allt från husmor idag, ciao! "

Roadwork, träning på hårt underlag

Detta är en jättebra träningsform som många nog är lite rädda för. Vad den går ut på är att hästarna både under arbete och under sina rusher i hagen utsätter sina senor för stark påfrestning genom stötar, och när man tränar på asfalt eller hårda vägar så utsätter man hästens ben för just stötar men det måste man göra för att hästen ska tränas på att kunna ta emot dessa och på så sätt förebygger man skador!
Något viktigt är att vänja hästen successivt vid detta. Till en början skrittar man lätt i cirka 5 minuter och sedan kan man långsamt öka tiden och antalet gånger man gör det. Trava får man göra senare, men bara ifall hästen är i bra balans.
Louise Haaga, A-tränare och tävlingsryttare, föredetta lärare på Strömsholm som jag tränar för låter sina hästar gå roadwork 1-2 gånger i veckan!

Sekúr 30/3-11

Började med roadwork. Ska vänja honom vid att gå på asfalt nu så det blev en tur à cirka 5-10 min på en cykelväg en bit ifrån oss. Kanske blir en gång till den här veckan och målet är att göra den här sortens arbete 1-2 gånger i veckan cirka 20 minuter åt gången.
Sedan galoppjobbade jag i ridhuset på graman. Han var sjuukt stark men jag lyckades nog få honom att jobba med bakbenen tillslut. Plockade sedan av gramanen för att fortsätta travjobbet jag gjorde igår men idag blev det ganska mycket bråk mellan oss, han villa inte jobba idag! Fick honom att sätta under sig mer och mer. Jobbade utan stigbyglar i nedsittning för att verkligen kunna använda hela kroppen men tillslut orkade jag verkligen inte mer... Har fortfarande träningsverk sedan helgen :P Travade av i lättridning (han blev stark då igen...) och sen fick det vara slut!
Ska fortsätta jobba på det här. Han får inte springa ifrån arbetet i dressyren så som han gör, utan han måste vänta och ta bettet istället för att bli så stark och smita. Då han lyssnar och jag kan driva honom fram till bettet går det riktigt bra nuförtiden!
Det är nog dags att be Elin om hjälp igen! Sist jag tränade för henne var vi båda lite för spända för att verkligen få ut mycket av lektionerna :P Är nog mycket bättre nu!

10 sanningar om mig

1. Jag älskar matte, men inte mattelektioner.
2. Jag är rätt duktig på att rita, min mamma jobbar som illustratör
3. Musik är mitt största intresse vid sidan av ridning.
4. Jag blev scoutad av Stockholmsgruppen under Falsterbo Horseshow 2009, men tackade nej
5. Jag var rädd för att hoppa när jag var mindre
6. Jag är lite galen, och har usel humor
7. Jag vann Polluxhästen 2006 och fick ta emot honom i Globen!
8. Mat kan vara det bästa jag vet, förutom hästar
9. Jag bor i stan, men nästan alla mina vänner bor rätt långt ifrån mig
10. Min favoritfilm är Transformers och jag älskar Harry Potter så mycket att jag ibland gråter för att jag inte går på Hogwarts...

10 sanningar om Sekúr

1. Han älskar godis mer än något annat.
2. Näst mest älskar han att hoppa och springa.
3. Han kommer från Polen och är brännmärkt.
4. Han har tävlat 145cm hoppning internationellt, senast för två år sedan.
5. Han har dåliga hovar och får lätt problem, t.ex. hovbölder, om man inte är nogrann.
6. Han gillar inte när man ska ta på/av honom täcken, då kan han nafsa i luften.
7. Han är kinkig med maten, men behöver äta mycket eftersom han är så tunn.
8. Han är otroligt känslig för regn, snö, flugor etc. finns det så tänker han knappt på annat.
9. Han älskar att bli borstad i ansiktet!
10. Han är en riktig tjejtjusare, älskar att stå och prata med ston...

Svar på tal

Anonym om Det blir ingen träning idag:

Hej Maja! Kan du berätta lite mer om din skolgång? Vad för klass går du i? Hur är människorna där och vilka umgås du med?

Svar: Hm, vad finns det att säga? Jag går i ettan, NV10C på Rosendalsgymnasiet. Linjen är en naturlinje med extra engelska, alltså vi läser ett par av våra ämnen t.ex. historia på engelska. Folket på skolan är väldigt blandat, då vi har två stycken samhällsvetarlinjer och fyra naturlinjer i varje årskurs. I min klass är vi rätt töntiga :P de flesta är väldigt smarta och det kompenserar vi genom att vara väldigt barnsliga!

Jag umgås mest med två tjejer som heter Felicia och Hedda i min klass. Två satsande idrottare, Felicia simmar och Hedda tävlar i trampolin så de förstår mig när jag är stressad och har svårt att prioritera ;)

Hoppas det var svar på din fråga!


Sekúr 29/3

Egentligen skulle jag bara stannat hemma för att plugga hela kvällen, men mamma övertalade mig att åka med till stallet och det är jag väldigt glad att jag gjorde! Stod och kramade om Kurreburre jättemycket för att jag saknat honom <3 Hade ju inte träffat honom på nästan två dagar! :o

Jag red lite i ridhuset, fokuserade på att han skulle ta skänklarna och ta stöd på bettet samt jobba med hela kroppen. Han var jättespänd i början, som vanligt. Men efter ett tag när jag fått honom att lyssna tillbaka och vänta så att jag kunde driva honom ordentligt framåt så gick det superbra! Han gick stadigt i formen åtminstone för att vara honom ;)

Galoppen var svårare. Han spänner sig, blir stark och lång istället för att jobba ordentligt med bakbenen. Får fortsätta jobba på det!

Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med passet, och det var skönt att få komma ut och rida!

Vinterbilder, forts.


Det blir ingen träning idag

Måste verkligen spika provet, jag har så mycket att göra så jag håller på att bryta ihop av stress så vi hoppar träningen ikväll. Skulle ändå inte kunnat hoppa så högt eftersom han gick så hårt i helgen. Blir nog att antingen ta en vecka med fokus på fysisk träning eller så satsar vi på att köra en ordentlig träning för Hannah på torsdag så kan vi visa henne vad vi verkligen går för :D

Är riktigt tävlingssugen, har en tävling nästa helg men sedan vet jag inte så mycket mer om terminen..

Dö, världen, dö!

Laga mat, plugga till massa stora uppgifter, rida nästan varenda dag, försöka börja rida fler hästar, träna  själv, träffa vänner, skriva bloggen, läsa böcker, jobba... En normal vecka!

Jag vill bli vältränad, brun och blond igen. Och smart, så jag hinner allt.

Hej o hå!


Fler vinterbilder


Bomben will continue, när jag kommer hem från skolan ;)

Sushi och ponnyakuten!


Fröken "hej-jag-är-inte-80-år-,-jag-har-träningsverk!" laddar för myskväll!

Sammanfattning av helgen:

- träna mer sits och styrka
- få honom lydigare för skänklarna
- öva upp Kurres styrka
- lägg upp ett bättre träningsschema

Jag har ONT i kroppen och är SLUT i huvudet. Skulle kunna gå och lägga mig nu och klockan är bara 18!

Sitsträningen vi gjorde igår var så jobbig, sedan kom man i säng klockan 22 efter att ha kollat på alla och fodrat, upp klockan 6 på morgonen (dessutom sommartid...) för att fodra och rida klockan 8!

Stackars bebben hade så mycket träningsverk idag! Han har aldrig känts så stel! Vanligtvis hoppar han allt med glädje och det brukar kännas så himla lätt, mellan hindrena vill han alltid alltid alltid galoppera och absolut inte skritta! En bit in i träningen brukar jag få sitta och hålla tillbaka honom rejält. Men idag så var han stel i skritten, seg i galoppfattningarna och han ville helst stå stilla... Sedan stoppade han flera gånger på hindrena så vi sänkte och hoppade bara banan lugnt en gång. Louise sa till mig att inte bry mig om stoppen, han gick snällt fram till hindrena men när han skulle sätta sig på baken och trycka ifrån så kände han av bakbenen, blev lite bekväm och valde att inte hoppa. Jag förstår honom!

Skrittade en låång runda ut runt fina Skästa Gård efter träningen. Promenerade kanske 10 minuter innan vi åkte hem och skrittade ut en halvtimme barbacka väl hemma. Har också masserat honom med arnika och stretchat, så hoppas han är lite mindre stel imorgon!

Så imorgon ska mamma longera honom, och jag ska troligtvis skritta ut honom en lång runda förutsatt att det inte är alldeles för mycket plugg.

Allt luktar häst

Jag är trött som in i *******, så här tidigt hade jag aldrig kunnat tänka mig att sova! Fan va bortskämd man känner sig som har häst i stan där man knappt behöver tänka på någon fodring eller något... Och fan va bortskämd jag känner mig som aldrig tränar mina ben och magmuskler. Fy Maja! Skärpning!

Snälla, be en bön för att jag kan gå imorgon. Än viktigare för att jag kan hoppa imorgon! Nej, dags att sova. Puss o hej leverpastej

Update från Skästa!

Ja, uppdateringen kommer suga medans jag är här. Men förhoppningsvis har jag mycket att skriva om när jag kommer hem! :D Har precis kommit in från dagens pass, har gett Kurre mat och pysslat om honom och snart är det dags för en teorilektion av en duktig föreläsare som ska prata om hållbarhet! Ska blir mycket intressant :)

Dagens sanning: Jag måste träna mycket mer. Orkar knappt hålla mig upprätt i sadeln.

Men nu ska jag springa! Ha det bra :D

Varför är pullarnosgrimman bra?

Förut tyckte jag att det var en meningslös accessoar som användes av fjortisponnyryttare. Har dock fått ändra min uppfattning ;)

Engelsk nosgrimma - är nog den absolut vanligaste inom dressyr? Med tanke på att det är den enda som funkar med kandar. Ifall man spänner den fel, för högt/lågt eller för hårt kan den orsaka skav i hästens mun då den trycker mot kindväggen och tänderna.

Aachennosgrimma - En engelsk nosgrimma fast med nosrem. Har samma risk för skav som ovanstående, spänner man nosremmen för hårt hindrar man också hästens andningsförmåga.

Remontnosgrimma - designades först för unghästar och för hästar som har problem med skav från engelsk nosgrimma. Kan också hindra andningen om den spänns för hårt.

Pullarnosgrimma - ger ett punkttryck på nosryggen som förstärker tygeltagen. Pullarnosgrimman sitter där det inte är risk för skav, dessutom kan man spänna den hårt utan att den hindrar hästens andning.

bilden tagen från shop.textalk.se

På språng!

Nu åker jag till stallet och packar inför kursen i helgen! Mamma ska longera honom idag så han får spänna av och fokusera på sig själv. Sedan ska jag till min knäppa kompis Hedda och laga våfflor för det är VÅFFELDAGEN idag, och vi är aldrig sena att fira en högtid som handlar om mat ;)

Tack för alla fina och peppande kommentarer! Det ger mig så mycket styrka i allt här i livet, och speciellt tack till ni som följt mig och kommenterat flera gånger - ni betyder jättemycket och jag tror ni vet vilka ni är :)

Fölbilder

Eftersom vädret är så underbart får man riktiga vår/sommarkänningar! Snön är snart borta här i Uppsala, äntligen :D Tänkte förstärka det goda humöret med lite bilder på underbara fölungar från mitt gamla ridläger!

Ett stort steg


Slutet av sommaren 2010

Hösten 2010

Som Hannah sa idag: Det är ett stort steg från att sitta med otroligt mycket skrot i munnen och undra hur man ska få stopp på hästen till att sitta på ett vanligt tredelat och försöka mjukna så mycket man kan i handen. Var inte för hård på dig i början utan var glad för alla små framsteg som kommer av det! Helt plötsligt hoppar han avspänt och ordentligt, går som en klocka och byter galoppen vilket han haft väldigt svårt för.

För bara ett halvår sedan skulle jag knappt vågat drömma om den här kontakten och de enkla språng jag nu får flyga med i över 1.30 oxrar, vilket var läskigt högt för mig förut :) älsklinghesten

Sekúr 24/3-2011: hoppträning

Idag tränade vi för Hannah, rätt simpelt med en låg trekombination och lite cavaletti. Dock så nyttigt att få rulla på! Han kändes i bra form, väntade och jobbade fint med frambenen eftersom jag verkligen lyckades med att mjukna och ge eftergift, samt att hålla en bra galopp, idag! Nöjd och glad är jag :)

Något som kunde vara negativt var att det kändes som att han var redo att ta stöd i betten och jobba från början, men sedan började han spänna sig och bita ifrån. Efter att ha rullat på kombinationen några gånger och kämpat med kontakten i munnen och öppnor och slutor mellan varje hopp så galopperade jag runt honom i en väldigt rund och härlig galopp där jag kunde vara supermjuk i handen för att han tog den så bra! Så allt slutade bra :)

Så börjar han liksom att ta tag i hindret, hoppa mer med ryggen och lyfta bättre på benen, bättre än han går på den här bilden!

Skaffa ponny #1: När är du redo?

Jag tänkte ge lite tips när det gäller att skaffa egen häst/ponny! Och börjar min lilla serie med när man är redo för att skaffa egen ponny.

Enligt min åsikt är det bra att ha ridit på ridskola ganska länge. Jag red där i sex år innan jag fick Min-San, där får man en bra grund, men får göra mycket olika saker och rida olika hästar vilket ger en erfarenhet.

Innan du skaffar egen ponny uppmanar jag dig att utföra vissa "test" på att du klarar av ansvaret. Visa att du kan hjälpa till hemma och hålla det snyggt där, håll koll på dina läxor och se till att du inte har några problem med att göra dem för annars kan det bli körigt. Bli skötryttare eller medryttare på en annan häst så du känner på lite hur det är att ta hand om en egen häst, att man måste mocka, göra foder och allt sånt.

Försök att hålla på med någon annan fysisk aktivitet, det hjälper dig att hålla fokus under långa stalldagar!

Min medryttarponny var en connemara som kallades Sebbe. Han var stabil och aldrig elak men väldigt egen och lät mig varken bestämma över honom eller gulla med honom! Lärde mig verkligen mycket av honom, att ponnyer verkligen inte är leksaker och att de kräver mycket arbete att sköta om dem - men också hur otroligt roligt det är!


Drömmer vidare


Har ni något tips på utrustning som är snygg? Vad vill ni ha just nu?


Sekúr 23/3-2011

Backträning idag. Körde gånger skritt och fyra gånger galopp. Bara upp och ner alltså! Rätt intensivt och han fick nog allt jobba lite. Låg form hela tiden, tyckte att han skötta sig riktigt bra! Så avslutade med att skritta runt i cirka 10 minuter.

BTW, I kind of made it. Simmade cirka 1 km vilket inte är så mycket I know... men solade 10 minuter också! Ska kanske sola en gång till innan sommaren men det blir nog allt för i år! Gick en långpromenad på en timme med Adam och nu är jag slut och vill gärna sova. Hej och Hå.

Hälsningar från eran Maja!

Och dagens schema är...


Kommer jag hinna..?


Mer vill ha, skoltid


Jätteonödigt, men så äre

- Måste ge en stor hiss till http://internationalshowjumping.blogg.se, och helt hålla med henne i hennes diss av andra bloggare som dissar mycket haha :P Som när de skriver att de inte gillar ett speciellt schabrak eller något träns... Visst, klart de inte behöver gilla det och det får de väl skriva. Men att de skriver hur fult de tycker att de är och lalala, någon annan kanske precis har köpt det där tränset och nu blir ledsen. Töntigt visst, men klart att man tar åt sig lite i alla fall?
Som exempel, när Linn från Dressyrmupparna dissade massa träns från Hööks, bland annat ett som Linn från TeamSL precis hissat. Jag tycker att hon själv borde bli lite mer ödmjuk och uppdatera sin "o så stilrena smak" när hon nu tror att lackat deffinitivt inte är för hoppryttare när Linn Olsson precis sakt att hon tyckte att det var snyggt vilket jag håller med om!

- Blir också trött på de bloggare som verkar ha nischat in sig på att skriva om hur fina deras hästar är, hur duktiga de själva är, och att dissa massa utrustning. Här vill jag ge en hiss till http://carlssonpataket.blogg.se, för att hon har riktigt cool och annorlunda smak när det kommer till utrustning och är bra på design så hennes blogg är intressant att läsa. http://teamsl.blogg.se har faktiskt en stilren smak, båda dom två och http://ussing.blogg.se känns väldigt uppdaterad på hästvärlden så man kan ofta se olika klipp på nyheter, intervjuer eller träningstips samt annan rolig läsning! Så nu har jag totalt länkat till fyra bloggar jag tycker är riktigt värda att läsa :)

Summan av kardemumman, Dressyrmupparna har nu mist en prenumerant. Även om de inte bryr sig ett skit haha, men så är det.

Vilka bloggar läser ni andra? :)


Ny tävling!

Bilden är länkad :)

Plan

Det är viktigt att ha ett mål. Med mål kommer man mycket längre, fortare! För man vet vart man ska och då är det lättare att veta hur man ska ta sig dit, än om man bara springer runt på måfå.

Nu är mitt närmsta mål att starta 1.20, men jag vet inte när det blir än. Vill inte skynda utan jag vill känna mig redo när jag startar! Fram tills dess vill jag rida säkra rundor regionalt.
Ska träna nu på torsdag för Hannah, i helgen ska jag på träningsläger på Skästa Gård för Louise och om ett par veckor ska jag tävla i Enköping. Så långt har jag kommit nu, så får vi se hur det blir sen!

Du kanske inte visste det, MEN

Jag äääälskar att läsa... Har kallats läslusen hela mitt liv ;) ojojoj vad mycket böcker jag läst... Håller nu på med Svindlande Höjder, inte min typ av bok men den är bra! Känner mig fett kulturell eftersom den trycktes för 50 år sedan ;)

What ever, gammalt videoinlägg här där jag tipsar om en mycket bra bok!

Btw, visste ni att hästar kan lukta sig till rädsla? Vi människor kan det också, men hästar är mer utvecklade till att känna lukten av adrenalin som vi utsöndrar när vi är stressade. Hästar knippar ju främst adrenalin till rädsla, så när vi är stressade och rädda kan de känna det på lukten och då blir de också nervösa! Visste ni det? ;)

Fler tävlingar...

Beroende framkallande kanske? Nej men, jag ska inte till stallet idag. Vad göra? ;)

Klicka på bilden för att komma till tävlingen!


Vill haa...

En jobbig måndag i skolan, man hinner knappt vara inne på datorn... om man inte är pr0.

Jag vill ha caash!

Jag är med och tävlar! :)

Första gången jag är med i någon sån här faktiskt! Ska kanske börja, varför inte liksom? ;) Planerar att ha någon själv i framtiden... Var med själva här! http://onceagaiiin.blogg.se/2011/march/tavling.html

Inget av de skulle sitta fel! Men ett Dyonträns har jag så gärna velat ha speciellt nu när han inte behöver sin luva längre :)

Sekúr 20/3-2011

Jag red ut en sväng, mamma skulle fota men det gick ju sådär. Han var så saatans spänd! Så fort jag nuddade med skänkeln ville han flyga ut åt sidorna eller kasta sig framåt och när jag bara höll mjukt i handen stannade han och skrapade i marken. Genom att vara mjuk men konsekvent fick jag honom att ge med sig någorlunda, och inte kasta av mig...

Jag hade ju en misstanke i huvudet, som besannades när jag kom hem. Han var ju kissnödig! Stackars häst, han blir så himla spänd då... Måste låta honom stå själv i boxen typ en kvart efter att jag tagit in honom så att det här inte händer igen :/

Ifall någon bild blev bra mot alla ods slänger jag upp den sen!

Nya kategorier!

Skötsel och hantering - tips i vardagen, är nu ihopslagna.
Träningstips och övningar - Nu en kategori som innefattar alla typ av träningstips.

Några kategorier är också borttagna, ska sortera inläggen bättre när jag kommer hem ifrån stallet ;)
Ha en bra daag kära vänner! Njut av solen :D

Lederskap, förtjänar du det?

Det allra viktigaste i hästhållning måste nog vara att du är ledare över din häst. Att den följer och respekterar dig. Men ett ledarskap är något du måste förtjäna!

Hästen har en naturlig instinkt att vilja lyda. En bra ledare för hästen till mat och vatten och håller också ihop flocken vilket gör att den skyddar sin flock mot rovdjur. En häst utan en bra ledare blir väldigt nervös.

När vi är med hästarna tar vi ledarhästens position. Det innebär ett stort ansvar!

Räta på dig och gå med självförtroende, det smittar av sig på hästen som känner sig trygg. Var tydlig med vad du vill och behandla inte hästen för mycket som en kompis, låt den ha sitt privata space och få den att respektera ditt! Tänk efter, hur trevligt är det om någon ställer sig med ansiktet tio centimeter från ditt och pratar? Rätt obehagligt eller hur?

En bra ledare sätter gränser för att skapa klarhet och trygghet. En bra ledare sätter alltid hästens bästa i första hand! Tänk över orsakerna till dens beteende och se till att den får bra mat. Spendera mycket tid med hästen, var nära den, led runt den, flytta på den och skapa kontakt!

Med tillit och respekt kan man göra nästan allt! Efter mycket träning klarade jag och Min-San att galoppera runt och hoppa, barbacka utan huvudlag ;)

Surprised Kitten


Ängaskog's Min-San


Backträning, vad ska man tänka på?

Hur många hästbloggare sitter uppe klockan halv ett och bloggar?

Nej men eftersom jag inte har något bättre för mig så slänger jag in ett inlägg om träning i backar.

Vid Lurbo har vi flera bra backar jag ofta använder mig av i träningen. Min-San fick riktigt starka bakben av intensiv backträning! Hoppas på att det ska göra underverk för Kurre också...

Först och främst ska man tänka på detta:
I nedförsbacke gäller endast skritt, i uppförsbacke skritt och galopp och trava ska man helst inte göra i backar. Detta för att det sliter på både ben och rygg på hästarna!

Backträning är jättebra, men gör det inte varje dag. Precis som med all annan träning måste man variera sig.
Försök få hästen att gå kontrollerat i låg form upp i backen, både i skritt och galopp. Lycka till!

Ändrade planer

Jag var helt inställd på att åka med division 1-laget till Enköping imorgon. Men nej så blir det inte, skittråkigt!

Tre hästar och en ryttare är skadade, vi har alltså två fungerande ekipage... Det blir det inget lag av!

Känns onödigt att gå upp tidigt och åka iväg bara för att rida en 1.10, så jag stannar hemma istället. Jätte tråkigt för laget... Det blir nog inte något Div 1 år, hästarna kommer nog inte igång så pass. Vi får kanske satsa på att försöka vinna Div 2 i höst istället. Haha!



Svar på kommentar:

nattis om Döda mig...:
Jo jag har en fråga, hur hög är min-san och hur lång är du?
Sedan hur mycket kostade Kurre när du köpte honom?
Har du något tips till en tjej som försöker övertala sina föräldrar att köpa häst?
ÄLSKR din blogg :)

Svar: Min-San är 145cm hög och jag är 175cm lång! Mina ben är rätt långa, så de når honom nästan till knäna nu haha :P
 Pris på hästar är något jag tänker undvika att ta upp i bloggen, hoppas du förstår :)
 
 Först, gör upp en lista på vad som är bra med stallet. Du kan lägga fram massa bra argument för dina föräldrar som t.ex. att man blir ansvarsfull och modig av att vara i stallet, man håller sig aktiv och får träning och frisk luft istället för att sitta hemma och slöa framför datorn och det är mindre risk att man är ute och ränner på kvällarna...
 Sen är det viktigt att du visar dig ambitiös, övertala dem om att du kan ta hand om en egen häst genom att städa hemma, göra dina läxor, hjälpa till mycket i stallet, skaffa medryttarhäst och sköthäst och så :) Det är bara att skriva till mig ifall du behöver mer hjälp eller vill prata! Lycka till :D
 Tack så mycket!! :D

Sekúrs bett


På bilden ser ni det bettet jag först använde i hoppning. Det var ett kombinationsbett, alltså som ett hackamore med ett bett i munnen. Det skapade tryck både på nosen och i munnen, skarpt men han var så himla stark då. Dock gillar jag inte att rida med det, är inte tillräckligt stadig i handen och han gillar inte när jag rider med det.

Svårt att se på bilden kanske, men detta är ett Pessoa Magic som jag hoppar med nu. Det är inte ett så tjockt bett och det blir rakt i munnen på hästen när man håller i båda tyglarna så det blir rätt skarpt. Men jag gillar det, det funkar väldigt bra nu! När jag fick honom red jag dressyr på det här men nu är det mer till hoppning eller uteritter.
Han tar stöd i det men blir inte stum, vilket han blir i hoppningen på tjockare bett. Jag kan komma ur handen på detta och vara mjuk samt korrigera snabbt utan att det blir dragkamp. Ett fungerande konsept!

Detta är ett D-ringat och rätt smalt bett med en rörlig kopparrulle i mitten. Inte ett bett jag rider på så ofta, men det funkar att trimma markarbete då och då ifall jag vill ha något lite skarpare som gör honom mer uppmärksam i munnen!

Ett tredelat gummibett med äppelsmak, brukar mest ha det när jag rider ut eller rider markarbete bara för att det är trevligt i hans mun.

Ett rakt gummibett som är smalare i mitten, brukar vara det jag rider dressyr på ett ut med, han tar stöd på det bra men kan bli lite stum ibland. Man måste vara nogrann, konsekvent och inte bli hängande i handen bara!

Brukar variera bett ibland bara för att varken han eller jag ska bli för bekväma med bettet, finns risk att den ena eller den andra, eller båda av oss, hänger oss i bettet då bara för att vi vet hur det är. Bättre att vi är uppmärksamma, och är det skarpt får man vara försiktig bara!


Sekúr 17/3-2011

Idag tränade jag i vår backe, red där i runt en halvtimme. Skrittade uppför den kanske 5 gånger och galopperade uppför den 4 gånger. Var noga med att han skulle gå i låg form och jobba med ryggen, duktig var han! Han blir så himla fin av såna övningar som tvingar honom att jobba med ryggen, som hoppning, markarbete och backar. Då slappnar han av med framåtbjudning och tar bettet!

Bra pass i alla fall, vi jobbar på med bakbens- och ryggmusklerna!

Döda mig...

Läxor, häst och så försöker jag hinna med ett liv. Jag får svårt att somna på kvällen på grund av stress och då blir bloggen lidande...
Jag försöker komma på idéer på vad jag ska skriva, vägrar falla in i en bloggtorka igen! Så, ge inte upp mig än.

Jag saknar Min-San, och mitt blonda hår...

Tränatränaträna!

Jag märker verkligen hur viktigt det är att träna när man rider, eftersom jag har en häst som kräver mycket av sin ryttare fysiskt. Jag blir riktigt utmattad och ibland räcker jag inte till den sista klassen!

Vi ryttare behöver stark bål, stark rygg för att balansera och hålla bra hållning, starka armar för att orka bära handen och vara konsekvent utan att hänga i tygeln och bli stum, starka ben för att orka hålla dem stilla och driva hästen framåt. Vi behöver också träna massa kondition så vi orkar prestera både fysiskt och kanske framför allt psykiskt hela tiden!

Hur många av er gör någon sorts träning förutom ridningen? Tänker ni på er kondition?


Sekúr 15/3-2011

Vi var och tränade för Mia, Louises stallchef på Skästa Gård. Hon och Louise har varannan träning som jag skrivit tidigare. Hon är väldigt rolig och bra att träna för!

Vi började med massa markarbets jobb i alla tre gångarterna. Det var riktigt jobbigt eftersom han blir så himla spänd, det är verkligen något vi får jobba på! Vi fick också in lite lydnad genom att rida över travbommar och sedan travhoppa ett räcke, sakta av till skritt och kom sedan fram i trav över trambommar igen på en långsida. Kurre lyssnar väldigt bra nu så det var inga problem!

Annars red vi över ett räcke och en oxer med galoppbommar innan, som högst låg oxern på 1.30 och det kändes superbra! Min fina häst var bra i balans :) Nu taggar vi inför tävling på söndag!

Börja bevaka kära vänner!

bloglovin





Hållbar häst: träning

För att hästen ska hålla länge spelar flera saker stor roll.

- hästens kroppsbyggnad och hur den är tränad
- utfodring
- skötsel
- hästens beteenden

När man tränar, vilket är den del jag tänkte gå in på nu så ska man tänka på tre regler: variation, kontinuitet och successiv anpassning.

Variation är något jag är väldigt nogrann med. Det är i mitt huvud i nästan allt jag gör! Ingen träning är bra om man gör samma sak hela tiden. Så därför är jag noga med att Kurre får hoppa, gå markarbete, longeras, ledas, ridas ut, gå lättare dressyrpass, hårdare dressyrpass osv. Och är noga med att han går på varierat underlag, varvar de olika banorna med hårdare ridvägar ute, ängar, snöfält och så. Hästen ska tycka att det är roligt och den ska sätta muskler på hela kroppen, dessutom sliter all ridning åtminstone lite, gör man då samma sak hela tiden så sliter det på samma ställe och då uppstår skador snabbare än ifall man "sprider ut" slitaget.

Kontinuitet och successiv anpassning betyder att man liksom inte låter en dåligt tränad häst börja träna på medelsvår nivå på en gång, utan man går försiktigt fram så hästens lugnt får vänja sig vid ny belastning. Om man t.ex. ska galoppera mycket, börjar man med att galoppera 5 minuter i sträck, sedan ökar man till 10 och så vidare.
Samma gäller ifall man ska rida på nya underlag. Det finns en stor risk att hästen drabbas av benhinneinflammation ifall man t.ex. plötsligt börjar trava runt på asfalt. Hästen kan trava på asfalt, men den måste vänjas vid det försiktigt och ska inte göra det under längre intervaller!
Det gäller också att du inte ställer av en häst till och från, låter den gå i träning och sedan får den vila en vecka och sedan träna igen... utan den ska hållas igång hela tiden!

Min Kurreman är 15år och har gått upp till 145 hoppning internationellt. Men han har varit fri från skador och är superfräsh! :D Med rätt träning kan hästen hålla länge, som t.ex. Flippan och Tamina som båda var 18-19 år när de slutade hoppa internationellt!

1.20, pay n jump

Igår hoppade jag 1.10 och 1.20 på en pay n jump hemma på klubben. Ska man säga resultatmässigt gick det väl inte så bra... två pet i 1.10 och ett pet plus tre stopp i 1.20 haha!

Men jag är väldigt nöjd, för känslan var så himla bra! På framhoppningen tog han allt typ helt perfekt, börjar verkligen hitta känslan jag ska ha innan hindrena. En oxer på 1.30 som ingenting, fina häst! Det blev lite rörigt inne på framhoppningen dock då två ekipage krockade... Jag vart lite ofokuserad efter det haha. Men in på banan i 1.10 och alla språng var jämna och fina! De två peten kom av att jag hade honom lite kvar i handen och inte helt framför mig, då blir han lat och flack. Han lyssnade grymt och var så himla fin annars!

I 1.20 så kommer jag inte ihåg petet... nu blev jag osäker på om jag ens fick något haha! Men i så fall var det på samma sätt som i 1.10, för han var så jämn och fin! Stoppen kom av att jag var liite för petig, var så himla noga med att ge honom handen att jag ibland fokuserade för mycket på den och tappade framåtbjudningen. Han var så jämn annars! Kändes inte som något problem alls! :D

Sammanfattning: Känslan var underbar, han lyssnade och allt funkade som det skulle. Jag visste innan att jag inte är startklar för 1.20, ville bara känna hur det kändes men den känslan säger mig att jag bara måste våga rida med mer galopp och mer framåt, samt vara mycket mjukare med handen så kanske det inte är långt kvar tills vi kan gå upp! :D


Det går inte att beskriva känslan!

Vi har kommit så himla långt nu, om man jämför med var vi var för ett år sedan. Vi har verkligen börjat lära känna varandra, Kurre och jag. Till en början litade ingen av oss på den andra. Och vi jobbade emot varandra båda två.

Han sprang ifrån mig därför att jag hade dålig balans och han hoppade mig ur sadeln så jag kom efter honom vilket han inte gillade. Jag höll tillbaka honom för allt jag var värd därför att sprang ifrån mig med huvudet i vädret och hoppade på fart. Det blev en dragkamp som jag aldrig vann men som han inte vann något på.

Nu jobbar vi som ett team. Han lyssnar och väntar på vad jag har att säga honom, går sedan dit jag vill i den galopp jag ber honom. Han bjuder mer på sig själv nu, när han litar mer på mig. Och jag litar mer på honom, så jag vågar ge honom mycket mer frihet eftersom jag litar på att han "klarar sin del av arbetet" vilket gör att jag kan rida honom med mycket mindre hjälper men med mer kontroll.

Och nu när vi samarbetar såhär, äntligen, känns allt bara så himla härligt! Och att känna att han tycker att det är så roligt är nog det bästa av allt! :')

Sekúr 9, 10 och 11/3

Onsdag 9e: Jag började med att trimma i ridhuset. Red med gramanen för att få hjälp att länga ut halsen på honom och göra det enklare för mig att plocka in bakdelen på honom. Tycker att vi fick till bra galoppjobb där jag fokuserade mycket på att jobba med ryggen och bakdelen för att sätta mer muskler där. Gjorde små, små volter på kortsidorna i kort galopp men var noga med att hålla honom aktiv och sedan fick han trycka ifrån ordentligt genom att hastigt öka galoppen på långsidan. Den här övningen ger tillfälle till lydnadsträning och att träna kvalitén på galoppen också! Avslutade med att skritta upp och ner för vår backe i låg form.

Torsdag 10e: Tränade för Hannah. Vi red en caprillibana (typ en cavallettibana med små hinder) vilket är jättebra för Kurre eftersom vi behöver jobba mycket på markarbetet. Senare övergick vi i att träna på omhoppningar! På väldigt låg höjd till en början så man kunde leka fram svängarna, testa vad som funkar bäst och så. Till en början satt jag som en dressyrtant på honom, tunkt i sadeln och styrde vartenda steg med alla möjliga hjälper men det gjorde att det blev otroligt tungt att svänga snabbt och jag tog bort ganska mycket galopp från honom. Efter att ha lättat i sitsen och i händerna så blev allt mycket bättre! Han längde ut halsen, var med på noterna och lyfte mycket bättre även när han kom nära.

Fredag 11e: Mamma skulle rida idag men eftersom jag slutar nu (tre timmar tidigare än jag skulle!) kanske jag tar och rider ut en sväng :)

Klagodag


Det har varit så himla fint väder den här veckan! Och nu snöar det! Vafan? Förhoppningsvis kommer det övergå i regn och skölja bort en del av den halvmeter snö vi har här i Uppsala.

Det är riktigt slitigt med Kurre nu, jag kämpar och kämpar för att hålla motivationen uppe. Allt blir ju bara bättre och bättre men det känns ibland som att det går liite för långsamt. Och ibland är jag rädd för att jag ska gå in i väggen och inte palla mer.

Men vi ska snart testa att rida 1.20 på pay 'n jump, jag är så nervös! Jag vet ju att vi kan, vi har hoppat flera banor på träning där flera hinder legat på 1.20 -1.30! Men jag ser väl i mitt huvudet att detta är som det testet som visar ifall det blir 1.20 för oss eller inte. Och då blir jag lite nervös. Dessutom känns det som att det skulle vara för bra för att vara sant, efter allt vårt slit så jag ger upp halvvägs.

Nej vafan! Nu ska jag skärpa mig och göra mitt bästa, träning ikväll och då ska jag pressa mig själv så jag känner att jag är bra.

Gör det samma alla ni, ni är lika bra allihopa! Glöm aldrig att kämpa

Horse Life-byxorna


Utveckling Del 1

Tänkte köra lite sammanfattning av Kurres och mitt år 2010 till 2011 eftersom det är den tiden vi tränat och tävlat ordentligt. Hoppas det går att se skillnad!

Publicerat 27/1-2010

6/4-2010

Nya ridbyxoor

Glömde berätta att mamma och jag var och köpte foder i torsdags, självklart blev det mer.. tur att mamma ofta åker dit när jag är i skolan!

Blev teddyfodrade damasker att ha i dressyr och longering, hästgodis (ofc!) och ett par nya ridbyxor! Jag är lite halvt kär i dem... sömmarna och detaljerna är skitsnygga plus att materialet är underbart. De var rätt billiga också, och inte typ whitikerbyxor som alla har. Det fanns bara ett par kvar och de var i min storlek! Aaawesome, det var ödet att jag skulle köpa dem...

Lägger upp en bild sen när jag premiäranvänder dem idag ;)

Hästlös

Idag är det fettisdagen! Så jag hoppas att ni varit riktigt feta och proppat i er bröd med grädde på, det har jag!

Åt en semla med min kära vän Hedda hemma hos mig, vi såg Dumma Mig och satt sen och latade oss i solen! Uuunderbart.

Dock har jag inte ridit sedan i söndags och känner mig sjukt rastlös!! Hur klarar sig folk som inte har häst?? Min medryttare red igår och mamma red imorse, jag som trodde att det var min dag idag.. blev riktigt besviken. Nu får jag träna fys själv ikväll och hoppas att de kommer få mig att känna mig bättre.

Alla dagar utan honom passerar förbi. De flyter ut och smälter samman, meningslösa dagar där alla handlingar bara är för att fylla ut tiden. Varje dag med honom, är en dag värd att leva för.

Skickar lite av mina myslåtar till er! Säg gärna vad ni tycker om dom! :)
Taylor Swift – Untouchable sjukt vacker låt
Guns N' Roses – November Rain klassisk
Green Day – Wake Me Up When September Ends
Eminem – Mockingbird
HOFFMAESTRO – Got Left
Miley Cyrus – When I Look At You
T.V. Carpio – I Want To Hold Your Hand Across the universe / beatles <3

Eftersom att det inte funkade förut

Heddas hälsning från Sälen! :D

Jag kommer alltid att älska dig


Snabb uppdatering

Sitter i skolan och ska kolla på Ponnyakuten eftersom min lärare tydligen är sjuk... SCORE

Utvärdering av tävling + plan

Jag är väldigt nöjd då han lyssnade så bra hela dagen. Gäller bara att jag blir lite kallare och nogrannare, men det kommer med tiden och rutinen!

Dagens bästa: På framhoppningen till 1m då det var väldigt rörigt på framhoppningen och vi fick väja precis innan oxern men hoppade ändå, han kom helt fel så jag trodde att vi skulle totalkrascha hindret! Gav honom nästan all tygel och gjorde mitt yttersta för att bara peppa honom och stödja honom, och han bokstavligt talat lyfte sig i skinnet så att han inte var nära på att så i en bom. Snäll hest, hoppa kan han :)

Planen inför säsongen: Mitt mål är att snart komma upp till 1.20m och därför bryr jag mig inte särskilt mycket om placeringen i lägre klasser. Jag ska sikta på att rida säkra dubbelnollor med bra väger i stället för att satsa i omhoppningen, så jag får ihop kontrollen på ridningen och känner mig säker. När vi gjort en dubbelnolla ska jag gå vidare till att tajta till vägarna och när det också går säkert ska jag lägga in omhoppningssvängarna en efter en, bara för att gå lugnt fram och skaffa rutin.

När det känns säkert på träning och tävling är det dags att starta 1.20! Jag har verkligen inte bråttom, tycker det är viktigt att man känner sig trygg och känner att man har alla förutsättningar för att klara en felfri runda redan från början. Även om man nu inte gör det, så kan man inte starta med inställningen att man inte kan rida felfritt!

6/3-2011: tävling i Heby!

Så jag var ju och tävlade idag. 1m och 1.10m regionalt för att checka upp inför säsongen! :)

Red på 0/4 fel i första klassen. Var faktiskt väldigt nervös idag! Jag vet inte varför, men jag vart lite chockad efter sista hindret i grunden och gjorde inte en så bra sväng till första i omhoppningen så vi rev den.. och jag var lite slarvig resten. Fy på mig! Men det gick ändå rätt bra, han svängde bra när jag gjorde rätt haha!

Innan andra klassen kändes han så himla seg! Och jag var trött, så jag var jätterädd att mina benmuskler inte skulle räcka till hela banan och att vi skulle få soppatorsk i slutet med ett stopp som utgång... Men han lyssnade faktiskt bra inne på banan! Han var inte jätteladdad, men positiv som han alltid är. Tänkte i kombinationen (två galoppsprång) att han skulle få lite friare tyglar eftersom han inte hade så mycket go och den var rätt lång. Så jag blev lite i framvikt och han kom flackt på andra hindret och petade... jätteonödigt, skulle jag rätat upp mig skulle inget hänt! Men han är sån, lite lat speciellt på lägre hinder så han bryr sig inte att lyfta på benen även om det bara blir lite fel!

Så kul att åka iväg med honom, han är en pärla på tävlingarna :D

Sekúr 3 och 4/3-2011

3e: Jag började med att skritta barbacka i backarna vi har runt stallet flera gånger. I låg form, så att han fick jobba med bakbenen och ryggen! Sedan red jag i ridhuset. Han var så himla fin! Jättepigg, så jag hade ett sjå att få honom att vänta och inte springa på som ett lok. När han lyssnade så tycker jag ändå att han kändes rätt avspänd och tog stöd på tygeln. Hade jag haft sadel hade jag kunnat trimma mer, han är så välborstad så det är svårt att få grepp och sitta still när han är så pigg ;)

4e: Idag jobbade jag hela eftermiddagen, så mamma red ut på dagen!

Idag trimmar vi och imorgon blir det tävling!


Cred till Klara!

Måste ge lite cred till Klara, ni som läser hennes blogg har säkert sett hennes PMS inlägg på senare tid haha ;) Men jag vet hur jobbigt hon har det! Satsar med hästen, tränar sig själv, våran satsiga skola (vi går på samma), kompisar, familj, flera aktiva bloggar och sedan en mycket ambitiös och engagerad ordförande i Lurbo Ridklubbs ungdomssektion på allt! Det tar mycket tid, förstår inte hur hon får timmarna att gå ihop!

Nej, cred till dig Klara!

Klara och jag har ridit tillsammans sedan 2003 tror jag... Eller ännu tidigare? Då vi började i samma ridgrupp på Lurbo. Vi har sedan tränat tillsammans från det till att båda fick egen häst runt 2006/2007 och även efter det! Båda står fortfarande kvar där också :)
Klara var sedan början en av mina bästa vänner på klubben och senare en av mina bästa vänner hur som helst! :) She still is, hon är en otroligt snäll person som är lätt att umgås med <3

Klara och hennes ponny Dino på bilden :)

Vem är jag?

Maja heter jag ju (captain obvious strikes again...) och är närmare 17 år nu, fyller om lite mer än två månader!

Jag går på Rosendalsgymnasiet i Uppsala, naturlinje english + alltså har lite andra lektioner t.ex. historia på engelska. De bästa ämnena i skolan skulle jag säga är matte och svenska! Jag gillar att lösa problem och hitta mönster men också att skriva.

Utanför skolan är jag väldigt intresserad av musik, gick i musikskolan 4an-9an och kan grunderna för bl.a. piano, gitarr och bas. Jag är också väldigt intresserad av design men mest av allt är jag en riktig livsnjutare som gillar god mat, att umgås med mina vänner, resa och ta härliga promenader i solen!

Några av mina favoritband är Muse, Kent, Bring Me the Horizon... Har ganska varierad musiksmak.

Annars har jag ridit sedan jag var 6 år då jag började på ridskola. Vann Min-San från Polluxklubben när jag var 12 år, han var min första egna ponny! Sålde honom i juni 2009 och augusti samma år köpte jag Kurre! Så har haft älgen i över ett och ett halvt år :)

Är det något mer ni vill veta så är det bara att fråga! Nu ska jag ta vara på dagens sista timmar i solen och rida Kurre! Ha det bra allesammaaans :)


Andra bloggare

Nu är jag sugen på att leka gnällig bloggare och snacka skit om alla andra bloggare! :D

Jag brukar inte vara en person som bryr mig så mycket. Genom hela livet har jag fått lära mig att lägga fördomarna åt sidan och ta allt som det kommer, jag dömer någon efter hur den beter sig mot mig och de handlingar jag själv sett personen göra och inte efter rykten eller hur personen framstår när jag inte känner den.

Men såklart har jag fördomar liksom alla andra! Jag är dessutom en effektiv bloggläsare, så jag har en del åsikter ;)

Många bloggare som Dressyrmupparna, TeamSL och Johanna Grant håller jag alltid inte helt med. Och vad heter hon, Jessiejump något? De har jag inte suuperlätt för. Skulle kunna tänka mig att jag skulle kunna komma överens med Johanna och tjejerna från SL men hon på Jessiejump kan vara en riktig gnällspik ibland... Och kan tycka att dressyrmupparna verkar liite töntiga..


Två bloggare jag vet är jättesnälla! Eftersom de är mina vänner! :) Om ni inte läser deras bloggar så gör det! Bella och hennes ponny Ruben på övre bilden och Jag, Klara och hennes ponny Dino på den undre :)

Begär och beröm

Två saker jag har jättemycket i huvudet alltid när jag håller på med hästen.

1. Begär är egentligen ett väldigt dåligt ord. Men jag menar i alla fall att man som ryttare ska ha klart för sig vart man vill komma och hur man ska ta sig dit. Sedan måste man förmedla detta på ett så bra sätt som möjligt till hästen, och hästen ska ta sig dit. Man måste visa tydligt vad man önskar av den.

2. Så fort hästen gör rätt måste man berömma! Det ska alltid vara trevligt för hästen att göra rätt, då lär den sig fortare! Beröm behöver inte vara klapp, godis och fina ord. Utan beröm kan vara mjukare hand, snällare skänkel etc.

T.ex. När jag ber Kurre att gå framåt drar jag först lätt i grimskaftet så det blir ett tryck han inte gillar, så fort han går dit jag vill släpper jag kontakten och låter honom vara ifred. När jag rider, och ber honom öka farten så lägger jag på ett tryck med skänklarna för att sedan mjukna såfort han går framåt så han förstår att han gör rätt.
När jag ber honom att göra en öppna, sänka halsen eller något annat då brukar jag slappna av så mycket jag kan i handen för att han också ska vara avslappnad och komma ihåg att det är skönast att vara avslappnad. Jag brukar också klappa honom och berömma med rösten, för att han ska bli lugn och känna sig hemma. Då kan man använda det senare på tävling för att effektivt göra honom trygg och säker!

Hur brukar ni tänka ikring krav och beröm?

Sekúr 1/3-2011

Så skönt att det är mars nu! Det betyder ju bara att det blir varmare och varmare, mindre vinter för var dag som går!

Idag kommer Kurre och jag att åka och hoppträna för Louise Haaga, eller om det blir Mia hennes stallchef det vet jag inte. De brukar turas om och ha varannan träning men nu ska Louise snart föda så det är lite osäkert...

Igår när medryttaren red hade det gått jättebra! Hon tycker mycket om Kurre och värkar passa honom. Hon bryr sig inte om vad andra tycker och låter inte det påverka hennes ridning, utan hon läser av alla hästar och tar sig sedan an dem på ett rättvist sätt! Det passar Kurre, man måste vara konsekvent men tydlig och shyst mot honom.

Jag är supertaggad på träning ikväll!! Och på söndag är det tävling i Heby, regional 1m och 1.10 som genrep inför Div 1! :)

RSS 2.0