Hantering del 1

Så nu skriver jag det här inlägget om hantering på ett bra och rättvist sätt enligt mig.
Inser att jag kan prata om det här hur länge som helst så tar det i delar, detta blir då del 1!

För att kunna förstå hur jag tänker måste vi prata lite om hästens natur. Hästen är naturligt ett flockdjur som är skapt för att springa runt på stora områden. Doch är hästen satt i en för den onaturlig situation när vi tar den till ett stall eller endast begränsar området den går på. Detta måste vi också ta hänsyn till.

Hästen styrs av "de fyra F:n" alltså Flocken, Födan, Flykten och Fortplantningen. Dessa styr hästens liv. Mitt tips till er om ni vill bli bättre på att hantera hästar är att umgås mycket med dom, var nära dom, iakta dem i stallet och i hagen och försök se hur de är mot varandra och sin omgivning, lär er deras signaler!

Som min barndomsidol Peer Verner Vogel sa, "om jag vill lära mig kinesiska, då flyttar jag till Kina. På samma sätt måste man umgås med hästarna för att lära sig deras språk".

(Dittes bild på Min-San)

Från datasalen

Kommer min lilla hälsning, jag har kommit på ett jätte bra ämne jag ska ta upp! Det handlar mycket om pondus och att kunna hantera hästen på ett rättvist sätt även fast man inte tränar så mycket NH. Men vi får se när det kommer, jag börjar snart och efter skolan ska jag först shoppa med mamma, sen äta middag med henne, pappa och lillebror, sen ska vi gå på basket! Kommer bli jätte mysigt :)

Puss!

Älskar bilden jag fick av en av bloggläsarna, PinkPinsam på bilddagboken. Sånt värmer <3

Kommentarer

Jag tycker att det är svårt att få er kommentera mer, har ni några tips på vad jag kan göra för att få er vara lite mer aktiva här på min blogg? :)

Besök av ET

Glömde att berätta om imorgon när ETn kom. Hade väntat mig det mesta hon sa, det bästa är att hon kommer tillbaka om ett par veckor och fortsätter behandla :)

Hon sa i alla fall att han har en rätt ordentlig spänning i ena bakbenet, att han har dåliga muskler i ryggen och ömmar lite i ryggraden. Med lite hjälp av henne hoppas jag i alla fall att vi kommer över detta, tills dess är det väl bara att fortsätta träna i låg form!

Ny blogg!

Så, nu flyttar jag mitt hästfria bloggande till http://ssurreal.blogg.se. Det är lite mer av min egosida bara, inte helt seriöst haha.

Jag kommer självklart vara kvar här, och satsar ju mer på denna som vanligt!

Förlåt!

Min uppdatering har varit usel ja, men mitt liv är ganska hektiskt också så jag måste lära mig att få ihop allt annat med bloggandet.

Lite nyheter har jag, de kommer snart.

Ny blogg..

Jag funderar på att flytta mitt hästfria bloggande till en egen domän, nu har jag ju det som en "underdomän" till den här, den heter ju http://majajonson.blogg.se/surreal men det skulle va lite mer najs att ha en egen adress till den. Då blir mitt problem, vad ska den heta? Hmm..

Kom gärna med förslag! :)

Söndag

Idag jobbade jag vidare på det jag tränade på i onsdags. Man måste se till att han verkligen följer handen och slappnar av i underhalsen, så man börjar med att överställa honom ordentligt inåt, och när han börjar ge efter och sänka sig lägger man långsamt över stödet på yttertygel och rätar ut halsen men försöker att samtidigt hålla honom i samma låga form. Så håller man på och tillslut slappnar han av mycket fortare.

I vänster varv slappnar han av mycket fortare, i höger varv är det som att det sitter en planka ivägen! Ska bli så himla intressant att höra vad equiterapeuten har att säga...


Min-San's stam

Här kommer lite bilder på Min-Sans släktingar!
Juno Rory, Min-Sans pappas helbror! Har 10 SM medaljer i dressyr (varav 5 guld och 4 silver) vilket han är ensam ponny om att ha!















Nice 'n Curly, Min-Sans mammas halvbror, (alltså son till Nice-N-Easy :))
























Min-Sans pappas halvbror, Janus. Finns på Irland!


Min-Sans halvbror Lotus II, efter Rolls Royce


Min-Sans pappa, Rolls Royce!

Ängaskog

http://www.angaskog.se/

Är ni intresserade av att köpa en connemaraponny tycker jag verkligen att ni borde kolla hos Ängaskog. De är mest inriktade på att avla fram hopponnyer men jag kan ju säga att Min-San har all kapacitet för dressyr också!

På bilden, Ängaskog's Cooper f. 2005. Har samma morfar som Min-San (Nice-n-Easy)

På bilden, Ängaskog's Dexter som jag fallit lite för, han är byggd väldigt likt Min-San :D Han är f. 2006 och har också samma morfar som Min-San (Nice-n-Easy). På treårstestet förra året fick han 46p som gångartsponny (klass 1) och 48p som hopponny, utmärkelse som lovande hopponny!


Maja granskar:

www.globussport.se !

Utvärdering: Hemsidan kunde ha en bättre design, den kändes ganska oambitiös och tråkig men Globus har ändå ett rätt stort sortiment, många olika bett har dom dessutom! Hittade en del snygga schabrak jag skulle kunna tänka mig att köpa dessutom.

Globus hemsida får: 3/5 !

Dålig uppdatering igår

Jag var med Bella och några under kvällen! Men nu ser jag fram emot att rida Kurre idag, första gången sen träningen i onsdags :) får fortsätta träna på det vi gjorde då. På måndag kommer en equiterapeut, det ska bli riktigt intressant att höra vad hon har att säga!

Ängaskog's Min-San


Fredag

Äntligen fredag. Min mamma tar hand om hästen, jag ska jobba och sen vara med min kära Bella, som annars bloggar på http://domkallarmigbella.blogg.se ! Grymt bra blogg, den borde ni läsa!

Puss.

Dressyrträning

Tränade dressyr för Elin igår, oj så jobbigt det var! Har en del träningsverk idag :)

Vi tränade mest på att få honom i låg form och få honom att sluta bita ifrån, slappna av i underhalsen och ta yttertygeln bättre. Jag tycker att det var ett stort steg på vägen! Fortsätter jag träna så noga som jag gjorde igår blir det nog jätte bra.

Har kanske en rolig träning på g, men det får ni höra om IFALL det blir något!

Ciao!


Bettet jag hoppar på

Vanligtvis rider jag på ett tredelat bett men när jag hoppar vill jag inte behöva sitta och dra så då betslar vi upp honom. Det här är det bettet de gamla ägarna red på och rekomenderade mig, och jag känner inte honom tillräckligt bra för att veta vad han skulle passa bättre på så jag har inte bytt än.

Kombinationsbettet verkar både som ett hackamore, över nosryggen och som ett bett i munnen. En kedje finns bakom som man kan sätta ett skydd över för att göra bettet mindre skarpt. Mitt är tredelat men överdraget med gummi plus att jag har ett fårskinnsludd över nosryggen så det blir lite snällare, men det beror helt enkelt på hur mycket man vill ha i handen.

Jag tycker att det är ett bra bett, men som jag alltid säger ska man aldrig skaffa nåt bett om man inte vet vad man gör, hur man gör eller varför man gör det!! Fel hand är värre än alla bett.

Rädd för eltråden

Här kommer en video hur ni kan se hur nervös han är när han ska äta vid staketet. Jag slutar filma när jag märker att han börjar försöka springa därifrån... :/

Videoblogg: Hur man uttalar "Sekúr"


Videoblogg: Transporten


Träning: Tisdag

Hoppträning igår alltså, jag är jätte nöjd! Vi har verkligen kommit på vart problemen ligger och börjat öva på det, riktigt bra efter 4 träningar tycker jag? Det jag ska träna på är:

- Att sitta lite lättare med axlarna mer framåt så att jag kan följa med bättre i språnget.

- Att vara så lätt i handen som möjligt så han inte blir stark i munnen.

Vi hoppade i alla fall en liten bana med olika svängar och det kändes verkligen jätte bra! Är riktigt nöjd, och taggad för tävling och ett par veckor! :D

Stressigt

Hemma från skolan, försöker få i mig ett bra mellanmål och sedan byta om. Ikväll ska jag ju iväg på hoppträning! Äntligen!

Så mamma skjutsar ut mig snart så jag hinner packa allt, får se om jag hinner blogga nå mer idag.


Träningar

Imorgon ska jag hoppträna för Cattis Hadin igen, ser väldigt mycke fram emot det! Ska ladda kameran och hoppas på att kunna få med mig en film och lite kort!
På onsdag ska jag dressyrträna för Elin som står i mitt stall :) Hon hjälpte mig lite med Min-San förut och är jätte duktig, bara jag orkar med att det är så dressyrinriktat haha! Men man ska ju alltid börja nånstans :)

Tror ni att Sekúr och jag kommer få bukt med dressyren?

Affärer

Just nu sitter jag inne på postens hemsida och försöker läsa ALLT om hur man säljer över nätet. Ska skriva mig en egen liten guide haha. Jag är väldigt intresserad av att jobba, ekonomi och olika affärer så därför försöker jag komma på många olika sätt att tjäna pengar. Just nu håller jag på att sälja alla hästgrejer jag inte längre använder! Om ni är intresserade, gå in och kolla under kategorin "till salu" och maila [email protected] ifall ni har några frågor ;)

Statistik

Tänkte bara säga att igår var vi uppe i 164 besökare och över 300 sidvisningar, det tackar jag inte nej till :) Hoppas ni fortsätter kolla! <3

Dagens fråga


Hur många av er har skydd på era hästar i hagen och vad för såna i så fall?

Bra kondition

Ska skriva upp några enkla tips på att få hästen i bra kondition.

Först och främst måste man komma ihåg att för hästarna precis som för oss är träning en färskvara. Vilket betyder att man måste fortsätta träna och hålla efter.

En enkel övning är att rida intervaller. Börja med att ordentligt värma upp hästen i skritt och trav så den är varm och kommer upp i andningen. Dock krävs ingen ridning i form eller något som tröttar ut hästen, man kan lika gärna trava fram på långa tyglar.

Börja med att galoppera 3 minuter i ena varvet, ta sedan en skritt paus på 1 min och byt varv och galoppera 3 min igen. Så här kan man fortsätta i tre till fem etapper beroende på hur bra kondition hästen är i. Alltså, 3 min galopp, 1 min skritt, 3 min galopp, 1min skritt. Kom ihåg att också trava av och skritta av ordentligt efteråt, så hästen får någorlunda normal andning och puls igen och får transportera ut all mjölksyra den fått.

För att bättra på konditionen måste man också komma ihåg att åka kraven lite allt eftersom. En till mysig sak man kan göra är att rida ut på låånga ritter om minst 2 timmar och galoppera i skogen! Långa skritt och travturer är också bra :)


Ut och galoppera i naturen!!

Har ni sett vädret eller?!

Okej det var värre igår. Folk körde ner i diken och mitt lilla hopp om vår dränktes i 15cm snö. Nu när jag tittar ut skiner dock solen för fullt, kanske har det smält innan valborg då. Vi kan ju bara hoppas!!

Ny header!

Av min allra bästa älskling Bella som annars bloggar på http://domkallarmigbella.blogg.se :) Bästa bruden i stan!

Go' vänner

Nu är det så att jag valt att starta en till blogg. Den bloggen är enbart om mitt liv utanför hästarna, alltså mer för mina ointresserade vänner eller ni som är intresserade av mitt andra alter ego :)

http://majajonson.blogg.se/surreal

Tävlingsset

Sitter och kollar på vad jag vill tävla i med Kurre, kan inte riktigt bestämma mig men hur tycker ni att detta ser ut..?


(den vita luvan)

Ny foderstat

Min duktiga, underbara mamma har också gjort denna fina fodertavla till mig:

Mycket fyndigt mamma. Det nya med foderstaten är bland annat att vi börjar gå ner med höet allteftersom det blir varmare. Vi har ökat lite på krafften efter att kraven höjs på honom. Vi har börjat med Steeljoint och ska se hur bra det funkar. Samtidigt som vi börjat med det har vi varit tvungna att sluta ge honom biotin och de andra mineralerna, det skulle bli risk för överskott och förgiftning! Men b-vitamin och glukosamin får han fortfarande :)

Bra mamma!

Hejdå, slitna glassburkar.
Nu har vi äntligen lite foderburkar man slipper skämmas för! :D Mamma har inköpt dessa på IKEA, perfekt storlek och allt!

Och jaa jag gillar att ge min häst mycket morötter! (a) Det är sjukt bra med dessa bunkar för ingen annan har dem :) Och eftersom de alla har samma gröna lock ser man direkt att de är mina. IKEA har sjukt bra grejer för hästägare, kanske ska visa min guide genom IKEA för att leta stallgrejer nån gång, vad sägs om det?

Osäkert

Det är fortfarande osäkert vad som hänt Kurre men något som är säkert är att något har hänt! Jag ser tydligt på något på honom att något är fel. Jag har en teori som tyvärr inte är så rolig:

Det kan vara hon som tagit ut våra hästar som är rätt hård, hon kommer inte alls överens med Kurre. Något kan ha hänt och hon kan ha blivit riktigt arg på honom i samband med eltråden, t.ex. att han råka trampa på den när han skulle in i hagen. Vi ska prata med henne och se om hon sett något hända :/ är orolig för min pojke ju, inte kul att se honom så rädd!!

Lite galopp


Mamma tjuvfilmade lite kort när jag jobbar i galopp med gramanen, tyvärr fick hon inte med den biten då det gick riktigt bra :(

Red på volt och ställde lite in, ut samt rakställde och tränade lite på att ändra tempo, form och göra volten mindre och större. Försökte jobba mycket för vikt, säte och skänkel och använda handen så lite som möjligt, trots att det blev en del på den här filmen... otroligt seg var han! Men han kunde samla sig i riktigt fina volter i slutet :)

Trots att filmen är usel så får ni nöja er med den tills jag för den bättre biten på film!

Stalltjänst

Idag var jag i stallet runt sju på morgonen. Mamma och jag fodrade och släppte ut hästarna. Har också hunnit tvätta lite täcken och schabrak, putsat lite och kollat vad jag behöver köpa. Kommit fram till att jag behöver:

- Tvättmedel för fårskinn
- Små handdukar till putsning
- Silvertape att ha runt alla spännen på täcken när man tvättar dem.
- Sadeltvål
- Ett nytt träns
- Benskydd till hagen
- Svampar till hästen

Blir väl att åka på en liten shoppingrunda snart igen!

Stackars häst!

I fredags berättade mamma för mig om en lite läskig händelse som skett i stallet. När hon skulle ta ut Sekúr från hagen var han livrädd för eltråden! Han håll på att kasta sig, springa iväg, och var jätte nervös när han skulle gå ut genom grinden.

Igår när jag var där och skulle hämta honom från hagen stod han och tryckte i andra änden. Han hade inte rört sitt lunchhö som låg i en krubba nära stängslet, och då måste han ju verkligen vara rädd om han avstår från maten!! När jag skulle hämta honom och sätta på honom grimman höll han på att gå iväg och annars brukar han alltid komma fram och själv stoppa huvudet i grimman! Något måste ha hänt!

Och sen var det ett himla uppdrag att få honom att gå igenom grinden, så fort han hörde ett litet klick från staketet flög han åt andra hållet... Stackars häst.


Pigga/heta hästar

Här har jag problem, min häst är väldigt het och känslig, han springer iväg bara man ger liite för mycke tryck eller hamnar lite fel. Och han är svår att stanna, plus att han har svårt att gå lugnt i skritten.

Vad jag brukar göra är att prata mycket med honom. Jag har ett lugnande ord jag använder när jag saktar in, och har bett min mamma använda samma ord. Väljer att säga "whoa" i stället för "ptroo" eftersom jag tycker att tonläget lätt blir för högt när man säger de senare.

Man måste se till att själv va lugn och sitta djupt i sadeln, lite på sig själv och komma på saker att göra i stället för att bli stressad och otålig. Tålamod är a och o. Jag brukar göra lite halter, skritta på kort tygel med lång och låg hals, då brukar han lugna ner sig och sen släppa helt. Själv vara lugn alltså, det smittar av sig :)

Vad gäller avsaktningar gäller det att vara konsekvent, inte sitta och dra utan snarare ta flera korta förhållningar. Dra inte mer än nödvändigt och försök att i första hand använda röst och säte! Träna mycket på avsaktningar och igångsättningar så börjar hästen lyssna bättre och vänta mer på dig :)

Hästar som är okoncentrerade

Har fått en frågan att skriva om hästar som rycker med huvudet. Det kan bero på flera saker, det kan va en ovana hästen lagt sig till med eller att den är okoncentrerad. När hästen drar upp huvudet är det bäst att man håller en jämn kontakt utan att rycka hästen i munnen, och lägga på skänkel alltså driva framåt. Det lärde min ridlärare mig. Om hästen drar upp huvudet när du tar tygeln är det bästa du kan göra att hålla kvar en jämn kontakt och driva hästen fram till tygeln, hästen ska då börja ta stöd i munnen. Man kan lirka lite, komma på olika övningar som håller hästen sysselsatt och göra lite volter och sånt och ge det tid! När man inte riktigt kommit ihop sig med varann kan det behövas tid att värma upp och få hästen lösgjord. Det kommer! :)

Hur man gör hästen till en BIFF!

Det var ett tag då jag hade Min-San han verkligen var sjuukt musklad! Och jag tänkte ge er tips på hur man uppnår detta.

Börja med att sträva mot att hästen ska svettas varje pass. Var inte rädd för att rida mer än en timme. Bara man skrittar fram och av ordentligt är det inga problem!

För att få till riktig kraft i bakkärran har jag lite bra tips, rid i riktigt samlad galopp på en liten volt vid A eller C. Öka sedan galoppen på långsidan så hästen verkligen får ta i och skjuta ifrån. Samla sedan upp i en liten volt på nästa kortsida igen. Om du har ett fält i närheten, ut och rejsa! Hästarna brukar tycka att det är kul också :)

Var inte rädd för att rida hästen i låg form, verkligen låta den arbeta igenom hela kroppen. Min-San var ju ute och klättrade mycket också, galopp i uppförsbackar ger en ordentlig workout!

Vi tränade också mycke igångsättningar, trav från halt, galopp från skritt och galopp från halt så han verkligen fick skjuta ifrån. Starka bakben fick vi bra användning för i omhoppningarna, han kunde hoppa från ingen fart alls, travhoppa 1.10 som ingenting, vilket gjorde att jag kunde ta huuur snäva svängar som helst, hoppa på snedden och vända genom att nästan göra piruetter!

Foderstaten är också viktig. Vi ökade på proteinet när han var i hårdträning. Han fick Krafft Sport och lite lucerrn när han gick som hårdast. Och man ska inte vara rädd att ge mycket grovfoder, om hästen inte får ordentligt med mat bygger den inte muskler utan går ner i vikt.


Till mig själv

För att jag ska orka med ridningen måste jag vara noga med att ta hand om mig själv, se till att jag själv mår bra och har kul. Igår tog mamma hand om Sekúr och jag var med Simone, snackade en hel del och sen träffade vi lite andrs människor :)

Idag ska jag ut i alla fall, kul att träffa pållen igen.

Annat minne.

Ett annat starkt minne jag har med Min-San är en gång vi red ut och jag bestämde mig för att vi skulle klättra lite. Min-San är en riktig bergsget, han älskar att klättra! Han spetsade öronen lite extra, trampa friskt på uppför backen. Vi kom till en hög topp jag fick för mig att vi skulle klättra upp för, och kolla hur utsikten var. Detta skulle jag aldrig gjort om det inte var Min-San jag red, för jag vet att han är säker på foten och jag känner honom utan och innan, kan känna genom kontakten i sadeln hur han känner i princip. Så jag tvekade inte alls i det läget att leta upp den bästa stigen upp. När vi kommit en bit upp ser jag att vi kommer mot en brant, alltså vi skulle vara tvungna att hoppa för att komma upp! Och då skulle vi ju inte komma ner igen... Det var för trångt för att vända så jag börjar släppa stigbyglarna för att hoppa av, när jag har en stigbygel kvar så... hoppar Min-San upp! Galna ponny, han var då inte rädd för nåt och tvekade aldrig att göra det han ville...

Jag fick då snällt hoppa av och leta upp en annan väg ner, och ge en extra puss på min otroliga ponny som aldrig slutar överaska mig!


Ängaskog's Min-San

Nu tänkte jag skriva lite mer ingående om Min-San, gick ju nyss igenom vem det är men nu ska jag gå in på detaljerna.

Jag skrev först ett lååångt inlägg, och insåg att det bara var om när jag fick honom. Jag skulle antagligen kunna sitta och skriva hela min och Min-Sans historia i timmar, att förkorta den skulle inte göra den rättvis. Kanske skriver jag mer nån annan gång, men nu ska jag hålla mig till en enda speciell sak med vår historia.

Jag ska hoppa över problemen, tävlingsresultaten, och allt annat som hände. Jag fokuserar på de stunder jag minns allra mest, som jag tror beskriver vår relation allra bäst. Han var inte bara min älskade ponny, han var min vän och jag älskade honom mer än alla mina andra vänner, min bästa vän.

Ett väldigt tydligt minne har jag från en uteritt vi gjorde. Vi red själva ut på ett fält, lekte lite, racade lite och tillslut var vi framme på andra sidan. När jag vände fick han fnatt och ville galoppera hem, men det gick inte för sig sa jag och höll tillbaka. Inte föräns jag säger till! Jadu... Då FLÖG han upp i luften! Rodeoponnyn, mustangen Min-San gjorde skäl för sitt namn och jag flög i backen. Snällt stod han kvar dock, skitponny... Jag satt upp igen, fly förbannad och gjorde en riktigt ordentligt fin volt innan jag fattade galopp. OJ sån fart vi hade! Jag kunde känna hans muskler arbeta under mig, vi flög fram över fältet som ett!
   Då glömde jag, att längre fram korsas fältet av ett stort dike!
Ett djupt, runt två meter brett dike närmade sig oss med stormfart och jag kom på det endast några få meter innan... Vad skulle jag göra? Jag hann inte stanna! Då skulle vi flyga ner i diket. Jag försökte styra undan, hann bara få honom att se åt höger innan jag insåg att det var försent med. Då kände jag Min-San under mig, kände den där kontakten mellan honom och mig och kände att han tänkte hoppa. Han hade aldrig tvekat. Med det i tanken gav jag honom stöd med skänkeln, tänkte med hela mig att jag stödde honom. Och han stampa av, och vi flög över! Jag följde med honom, höll mig kvar och lät honom sköta allt med lite längre tyglar. Vi landade säkert på andra sidan, en upplevelse rikare än fem sekunder innan.

Helt otroligt att man kan få en sån känsla av endast en 5 sekunder lång händelse.

Vinnare!

Av veckans blogg blir:
http://nasvallensbirk.blogg.se/ !

Motivation: En blogg jag hade lätt för att läsa och lätt att följa. Så nu hoppas jag att ni andra också läser den bloggen? :)

Sekúr och Ängaskog's Min-San

Tänkte berätta lite mer om mina älsklingar, som jag skriver rätt mycket om.

Ängaskog's Min-San:
Connemaravalack f. 2000, i november 2006 ringde chefredaktören på Pollux Hästbokklubb och berättade för mig att jag vunnit deras tävling och priset var att få ta emot drömponnyn Min-San under Stockholm Horse Show, i Globen, inför 10.000 tittare!! Det var den lyckligaste dagen i mitt liv, följt av de lyckligaste åren.
   Min-San blev inte bara min favoritponny, utan också min bästa vän. Han betydde allt för mig, men efter ett tag växte jag ur honom och har nu sålt honom till Ditte, som blivit en av mina bästa vänner!

Sekúr:
Blev min nya häst efter Min-San. Efter litet letande kom vi till ett försäljningsstall i Skåne där vi egentligen skulle provrida en annan häst. Sekúr visade sig dock passa mitt sätt som ryttare, och han kom upp på listan för intressanta hästar. Efter att ha provridit två gånger till tog vi upp hästen till Uppsala. Han har nu varit i Sverige ett år, kom till Skåne från Tyskland för ett år sen och kom till mig i augusti. Är en korsning mellan engelskt fullblod och hannoveranare, f. 1996. Han har tävlat internationellt upp till 1.45 finaler i bl.a. Italien för ett och ett halvt år sen innan han såldes. Nu hoppas jag kunna lära mig ett och annat från denna fantastiskt mysiga häst!

Projekt

Eftersom min dröm alltid varit att bli designer, eftersom jag inte har något att göra och eftersom ridningen är en så stor del av mitt liv bestämde jag mig för att starta ett litet projekt.

Jag designar nu en egen kollektion av utrustning, för både häst och ryttare. Bara för skojs skull men jag kanske testar att sy något av det :) Till "modeller", alltså de jag ritat av och sedan ritat sakerna på, har jag valt ut vissa av mina vänner från bilddagboken! Alltså vissa hästar och ryttare jag tycker är fina som jag nu ritar av. Ni kommer få veta senare vilka det är!

Lite spännande va? ;) Tänk va kul det skulle vara om man fick ge ut sin egen kollektion nån gång!

Ditte och Min-San på bilden.

Drömmar och mål

Medan jag sitter här och väntar på konstnärerna försöker jag underhålla mig på olika sätt. Så jag leker med alla mammas ljuslådor, program, penslar, färger, verktyg med mera. Superroligt, och det väcker mina drömmar jag hade när jag var liten till liv igen.

När jag var 5-6 år började jag designa prinsessklänningar. Och sedan dess har jag ridit lite egna klädesplagg då och då. Någon gång i livet skulle jag verkligen vilja sy min egen kollektion, har så många idéer! Men den stora drömmen har alltid varit att bli kostymdesigner, och designa kläder till olika filmer.

Den drömmen la jag dock på hyllan för ridning och skola. Nu är drömmarna snarare något i stil med att bli tränare, uppfödare, tävlingsryttare eller något annat i den stilen. Men då måste jag verkligen satsa, för jag nöjer mig inte med att bli ridskolelärare....

Vilket yrke tycker ni verkar vara det roligaste inom hästsporten?

På jobbet

Just nu sitter jag på jobbet. Min mamma driver ett galleri i Uppsala där hon erbjuder mig jobb, då och då står jag och vaktar eller gör andra sysslor. Som idag, nu sitter jag och tar emot konstverk från olika konstnärer till en utställning :) Det är ett väldigt skönt jobb där jag får träffa mycket människor och lära mig en hel del, samtidigt som jag får erfarenheter av jobbet i sig och självklart, pengarna. Tycker verkligen att det är bra att man försöker börja jobba rätt tidigt så har man lite att stå på när man ska försörja sig själv.

Dressyrträning

Nu var jag nära att säga att jag varit duktig och dressyrtränat, men nej. Det är faktiskt min kära mamma som tränat för Birgitta Segerfeldt (ridlärare på akademistallet, C-tränare i dressyr).

Trots att min mamma ofta brukar vara missnöjd, hon brukar inte hitta rätt på honom och inte vara nöjd med hennes sits så var hon nöjd! Vilket gör mig jätte glad eftersom hon var så nervös innan.

En dressyrträning till Sekúr, check!

Ridning, en av världens farligaste sporter?

Varför jag sätter ridning som en av världens absolut farligaste sporter är för att vi själva inte alltid utsätter oss för risker. En backhoppare kan se ett hopp och tänka "nu hoppar jag" och är därmed förberedd. Visst vi kan utsätta oss för en risk genom att hoppa en bana, men vi kan aldrig bestämma när hästen ska bli rädd!

Hästen skulle lika gärna kunna snubbla, precis som vi människor och vi skulle kunna råka komma under. Något oväntat skulle kunna hända, som en skällande hund, en annan häst som sliter sig eller en människa som gör en hastig rörelse. Det kan inte VI styra över, men hästen kan lika gärna göra fel. Människor är inte ofelbara, vi är oförutsägbara. Precis som hästarna och det är det som gör sporten farlig.

Farfarströjor <3

Oj så värt! Det är mysigt, och jag tycker inte att det är helt fel heller :) "för den som inte orkar satsa?" hehe...

Maja och Bella...


Maja tänkte se Män Som Hatar Kvinnor med mentalt stöd från vännen Bella (http://domkallarmigbella.blogg.se) men hon var ju inte mycket till stöd...

Miljöarbete

Har precis lekt med mina vänner Cajsa och Hanna, vi har ett geografiarbete som handlar om miljön och håller på att göra en film. Kanske slänger upp en av filmerna sen om de går med på det ;)

Idag har vi också haft engelska nationella proven, tycker att det kändes bra men hörförståelsen var ganska svår.

Var det fler som gjorde den idag? Hur tycker ni att det gick?
Mamma tar hand om baby idag <3


Hoppbett

Fått en fråga om vilket bett jag hoppar på, och här kan ni nog se ganska bra:

Det är ett kombinationsbett, som en blandning mellan ett tredelat och ett hackamore. De jag köpte honom av använde det, och jag känner inte att jag känner honom tillräckligt bra för att kunna byta. (Målet är ju att rida på ett vanligt tredelat).

Jag har dock dragit över bettet med gummi och satt ett ludd över nosen, vilket gör det lite mildare. Det beror helt på hur mycket man vill ha i handen, funderar på att sätta på skydd över kedjan också...

Vad tror ni? Kommer jag kunna lära mig denna utantill? ;)


Daft Punk - Technologic

Måndagens:

Så idag har jag hoppat lite! Var hopptid i ridhuset och jag har studiedag, vilket vi passade på att utnyttja. Två andra var i ridhuset och hoppade också, kul med lite sällskap :)

Vi satte upp en liten bana, jag vill känna vad jag måste öva på inför tävlingen som är om ett par veckor. Försökte få in rätt mycket svängar eftersom det är där problemen ligger, han är rätt svår att svänga eftersom jag måste göra det för skänkel och säte och inte med innerhanden vilket jag inte är så van vid.

Under hoppningen uppstod dock ett annat problem: Någonting händer i samband med hinder, som gör att jag stör honom och han far iväg studsandes efter hindret så jag helt tappar balansen! Försökte få kläm på vad det var som hände, men kom inte riktigt på och min mamma är inte till någon större hjälp...

Så jag hade väl en otrolig tur att mina gamla ridlärare, Hanna och Alex kom in? Alex skulle hoppa sin häst så vi passade på att be dem titta och se om de kunde ge mig några tips. De sa båda att han har en sån kraft i språnget, så man skjuts liksom upp ur sadeln. Om jag då sitter bakåtlutad innan hindret, eller bara rak i ryggen så kommer jag i bakvikt, och kommer också landa i bakvikt. Han är ju rätt känslig och hästarna brukar hata när man landar i bakvikt också. Det blir ett stort påskjut från mitt säte och han far iväg, samtidigt som jag bromsar upp och det är därför han börjar studsa: dubbla budskap.

De gav mig tipset att komma fram med axlarna lite, sitta lite mer i en trepunktsits så jag är beredd i språnget :)

Det är bara att öva och öva!


Söndagens övning

Ännu mer paintskillz.
Helt enkelt en bra övning för att kolla upp hur bra koll man har på hästen, så man hinner svänga. Går att hoppa hindrena lite på snedden och också ta in bågarna så svängarna blir snävare :)

Lördagens övning:

HAHA förlååt för mina "fina" paint bilder hörni...
Men det här försökte jag mig på i lördags när det var så mycket folk. Volt i volterna gör hästarna mjuka som smör! Och det är bra att de lagt in den delan när man rider ut på en volt så man för ställa om. Riktigt bra övning för att mjuka upp hästen!

Fattar ni? ;)

Finns ingen bättre.



Vilken stövel är snyggast?

Ridsporten utvecklas, nya bättre stövlar kommer ut på marknaden och nu är min fråga till er:

Vilken stövel verkar bäst om man tänker funktions och utséendemässigt?

1. Mountain Horse Supreme High Rider - Supermjuk och lätt stövel som sitter som ett andra skinn.
2. Mountain Horse Supreme High Rider - Samma fast liknar ormskinn.
3. Tretornstövlar av den äldre modellen i olika färger.
4. Nya Tretornstöveln
5. Nya Veredusstöveln

Dagens outfit!


Sekúr:
Luva - Hööks
Träns - TEW
Bett - Pessoa Tredelat
Skydd - JHL
Sadel - Tolga
Padd - Jacson
Schabrak - Hööks

Jag:
Chaps - Dyón
Ridbyxor - Kyra K
Fleecetröja - Kingsland
Hjälm - Charles Owen
Handskar - Granngården

Sneakpeak...

Här kommer lite oredigerade bilder från idag, de redigerade kommer komma upp lite allt eftersom ;)

Istiden är på väg mot sitt slut!

Solen skiner, fåglarna kvittrar, isen SMÄLTER. O så härligt! Har nyss varit i stallet och har faktiskt fått lite bilder :) Dock så hann jag inte rida igenom honom, eller hade inte plats till det eftersom de hade dressyrträning i ridhuset... Men vi hade mysigt ändå :)

Underbart väder!

Upp och Hoppa!

Nu ska vi passa på att åka ut till pållen när det är fint väder. Kommer försöka få med kameran och försöka göra nån rolig övning som jag kan tipsa er om :)


Sekúr myser i sina back-on-track och sitt Amigotäcke <3

Nu ska ni få höra

Min familj är inte en vanlig familj, det är så att min lillasyster är handikappad. Jag får ofta vara barnvakt och hjälpa till med henne och sedan jag var liten har jag haft en liten oro. Eftersom hon också har epilepsi och kan få kramper ibland.

Men hon är världens gulligaste lillasyster!! Så därför ska jag lägga upp ett klipp på henne och lillebror Oskar i bilen från när vi var i Toscana i sommras.

Söta va?!

Ridsug

Nu ni har ridsuget dragit igång på allvar! Längtar som bara den tills imorgon då jag ska rida igen. Mamma gör det idag så jag kunde jobba lite. Får min lön imorgon och funderar på att lägga den på ett schabrak eller nåt kanske... Eller spara till något dyrare. Får se!

En fråga till er: Hur ofta pratar ni med era föräldrar om pengar eller ber dom om pengar?

Stackars Adrian!

Sitter och kollar igenom lite bilder på pappas dator, hittade de här filmerna från vår klassresa till Kreta! Haha stackars Adrian säger jag bara!

Han försöker sova vid poolen men det går inte med oss runtom.. ;)

Min-San

Hittat lite bilder på pappas dator, vad tycker ni?
Klara och Min-San:



Equiterapeut

Vi brukade träffa en equiterapeut regelbundet med Min-San och nu håller vi på att ta kontakt med en som kan kolla på Sekúr. Såhär skriver stallboken om equiterapeuter:
" Equiterapeuten letar likt en detektiv efter orsaken till problemen och uppmärksammar alla små detaljer som för andra kan verka banala men som i slutändan kan leda till stora snedställningar och överbelastning."
När kan du anlita en Equiterapeut?
- Efter att hästen varit skadad, konvalescens tiden kan då halveras!
- Efter en hälta. Hästen får nästan alltid problem i ryggen då de avlastat ett ben. Kroppen är mycket snabb att anpassa sig till det "nya" avlastningsläget men blir tyvärr överbelastning. Spänningarna kan vara små till att börja med, ofta märker inte ägaren/tränaren något förens det har orsakat till ytterligare problem i kroppen eller att hästen börjar att bete sig annorlunda.
- Vid köp av häst, ett komplement till veterinärbesiktningen.
- Komplettering till veterinärbehandling t.ex. vid en hälta.
- Hästen är ojämnt musklad.
- En genomgång att allt är ok så att man kan jobba vidare, hästar kan precis som vi behöva en "hälsoundersökning" emellanåt för att undvika problem innan de uppstår.
- En equiterapeut informerar hästägare och tränare om förebyggande åtgärder som minskar skaderisken såsom träningsupplägg, träningsdos, friskvård, foder och liknande.
- Hästen har muskelspänningar.
- Hästen är oliksidig t.ex. har ett svårare varv, en sämre galopp, svårare för ena galoppombytet, m.m.
- Hästen springer snett i vagnen, hänger på en töm, drar eller sticker ett ben, är orytmisk i traven, stannar i lopp, m.m.
- Hästen är sur vid sadling, har sadeltvång, stegrar sig, bockar, kastar av ryttaren, vägrar vid hoppning, m.m.
- Hästen har blivit på sämre humör, lagt sig till med ovanor eller är stressad och nervös.

En equiterapeut behandlar med kiropraktik, akupunktur, laser, massage, stretching, magnetterapi och elektroterapi.

Ni förstår att de alltså är bra vid många tillfällen? :)


Uteritt i mörkret

Nu har jag spenderat flera timmar i stallet hos min älskling. Kom på lite sent att det var hopplektioner i ridhuset och fick då för mig att jag skulle rida ut istället! Pojken var pigg men gjorde inget dumt, tränade lite galoppintervaller på 2x4 och han var faktiskt svettig när vi kom hem från mörkret :) På hemvägen tittade faktiskt stjärnorna fram då och då!
   Gav honom lite massage med arnika innan jag åkte, hann snabbt gå igenom hals, rygg och lår. Hoppas det var tillräckligt för att han ska va lite mjukare imorgon. Har också påbörjat en ny period av behandling med BoT, nu ska han ha skydden i cirka 2 timmar fram till lördag innan jag ökar till en natt exempelvis ett par dagar. Sedan ska han stå med dom i princip dygnet runt i två veckor.

Tycker ni att...

... ska jag införa något liknande dagens övning igen och sortera alla de övningarna under samma flik eller ha de under kategorin "hästhållning" som jag har nu?

Tiden jag har framför mig

Skulle haft två hoppträningar den här veckan som blev inställda, så den här veckan ser i stället ut såhär:

- måndag, red ut plus red på graman: gick bra!
- tisdag, rider så gått jag kan i ett smockat ridhus: gick helt okej!
- onsdag, mamma rider: det gick bra hälsar hon :)
- torsdag, galoppintervaller.
- fredag, lösgjörande.
- lördag, lätt hoppning/markarbete.
- söndag lätt markarbete, bomserier etc.

Letar också dressyrtränare, ja egentligen hopptränare och alla sorters tränare! Några ni kan rekomendera?


Är ridning för dyrt?

Någon tog upp detta på sin blogg nyss också. Måste säga mina åsikter.

Vi får höra här och där att ridning är så dyrt, att det blir en överklasssport. Att hästar för 50.000 är dyra, att en stallplats för 3.000 i månaden är dyrt, att tävlingar och biljetter till våra stora hästshower är dyra osv.

Men tänk på vad som ligger bakom detta! Alla de som jobbar och lägger ner pengar på detta, och som ska leva på det. De måste få sina pengar! T.ex. vad gäller ridskolor, man säger att lektioner är dyra. Men hur ligger det till egentligen? Det är ridlärare som ofta jobbar med lite lön, ponnyer som får gå så många lektioner de KLARAR inte BORDE, ungdomar som jobbar gratis och så. I slutändan är det hästarna som förlorar på vår girighet. Det är dom som får gå en massa lektioner till kanske lite mat och med utrustning som knappt håller i vissa fall.

En annan sak är, att ridningen i Sverige skulle vara mycket större om vi la ner mer pengar på den! Vi tar Tyskland som exempel, där finns det många rika människor som har som nöja att investera i hästar, tävlingar och satsa. Det blir liksom en kultur. Därför blir vinstsummorna större och därför åker fler dit och tävlar, det är alltså svårare att försörja sig på sporten här!

Samtidigt tycker jag att det är viktigt att vi har kvar gbg, falsterbo och globen horse show därför att det är några av världens största tävlingar med den atmosfären, där så många kommer inte för pengarna utanför hästarna och upplevelsen! Vilket jag tycker är underbart!

Vad tycker ni?

Att träna föl

Var det någon vis som skrev om på bilddagboken. Tänker ta upp ämnet, med MINA åsikter. Kommentera gärna så kan jag ta upp era också!

Jag tycker att det är jätte viktigt att man strävar efter en så naturlig uppväxt som möjligt. Alltså att hästen får vara med sin mamma, springa på stora ytor med sina vänner i samma åldrar och utvecklas. Det är faktiskt så, vad jag har hört och av det jag sett, så att hästen inte utvecklas psykiskt som den ska om den inte får tillgång till detta.
   Dock anser jag att det är fel att bara "uppfostra" unghästen som en skogsmulle. Vi ska ju ändå jobba med hästen i framtiden, så vi borde göra det naturligt att vi finns runtom i närheten som en kamrat, en ledare, en förebild men inte påverkar för mycket. Kanske klappar, ger dem mat och hanterar fölet lätt. Med åldern ökas kraven.
   Att ställa för höga fysiska krav tycker jag också är fel, i värsta fall kan det påverka unghästens växtfas negativt! Man måste acceptera att alla hästar växer olika fort, precis som vi människor. De är inte alla i samma fas vid treårstestet exempelvis, så bara för att det inte går så bra då behöver det inte betyda att hästen inte blir bra när den vuxit färdigt!
   Det här tycker jag att man kan göra:
Vänja fölet vid att ha människor i sin närhet, försöka ge den positiva upplevelser och stärka psyket och förberede den inför framtiden. T.ex. genom att låta den muskla sig själv med stora hagar och kompisar, naturliga hinder i hagen som den får ta sig över själv (det främjar hoppglädjen och tekniken!), olika föremål som plastbalar, traktorer, hinder etc. i närheten så det blir naturligt. Vänja den vid enkel hantering såsom att ha grimma på sig och bli ledd, (dock inte tvinga den!!) och bli borstad.

Alltså, keep it natural! :)

Huvudstaden

Idag åkte jag med hela min årskurs till tekniska muséet vilket var VÄRT. This is why:

När vi gick genom en mörk gång kallad "gruvan" gick jag med min biffiga killkompis på 1.90, fick lugna honom för att han skrek som en tjej och var rädd haha :) passade på att skrämma honom också...

Vi fick kolla på en 4D film och Cajsas skrik i början kommer jag leva på länge!! Haha..

Sedan gick jag och några av mina vänner och fikade, såg lite roliga människor och hade det jätte trevligt :)

Så värd dag! Men det gjorde att jag inte hunnit blogga så mycket, men har lite idéer på gång som ni får läsa om snart!

Min checklista inför tävling

Tips! Kopiera och skriv ut! :)

Ryttaren:
- Kavaj
- Vita Ridbyxor
- Ridblus/skjorta
- Ridstövlar
- Handskar
- Sporrar (använder jag dock inte på Kurre)
- Spö
- Hjälm
- Putstrasa för stövlarna
- Överdragskläder
- Hästlicens
- Ryttarlicens
- Grönt kort
- Vaccinationsintyg
- Tävlingsreglemente för den aktuella grenen
- Ryttarmeddelande och vägbeskrivning
Transporten:
- Lädergrimma
- Täcken
- Transportskydd
(- Svansskydd)
- Eventuellt foder
- Hönät/hösäck
- Transportgrimskaft
- Vattenhink
- Longerlina (om du skulle få problem med lastningen) <-- dock är jag inte för att "tvinga" in hästen i transporten.
Hästen:
- Sadel
- Träns
- Nummerlapp<-- glömmer jämt :P
- Schabrak/vojlock
- Skydd (kolla i TR att de är tillåtna!)
- Borstar
- Trasa att putsa av hästen med
- Extra tyglar
- Gräsbrodd om tävling eller framridning är på gräs
- Läderputs
- Ev. regntäcke
- Första hjälpen-låda för hästar

Mitt tips till er

Det hjälper en alltid att ha bra ordning i stallet. Jag är en rätt slarvig människa men jag har ett enkelt knep för att börja organisera sig: Just organisering!

Jag har en liten pärm med massa övningar, sorterade efter vilken sorts övningar de är, och med tävlingsresultat och proppar, ryttarmeddelanden och annat jag behöver ha koll på.

Och så har jag en liten bok med övningar, avståndstabeller m.m. som jag kan ha i stallet.

Jag har stallboken där jag kan planera mina träningar och tävlingar i förväg.

Och en kalender köpt på en vanlig bokhandel, där varje dag har en egen sida och där brukar jag skriva vad jag gjort när jag ridit och hur det gått.

Enkla tips! Superskönt att ha det såhär också :)

Tisdagar är inte min dag.

Fick tillbaka kameran av min tekniklärare (puh!), hade mattenationella imorse som var rätt svårt! Det kändes liksom väldigt lätt men tydligen hade jag missat nåt ändå och kommer inte få full poäng... Vad ska man göra åt det nu?

Jag åkte till stallet vid fyra och det tog en timme för mig att göra klart Kurre? Får skylle på att han var extra len och mjuk idag så var tvungen att mysa lite extra länge :)<3

Hade tänkt göra en galoppövning i ridhuset idag, men det var smockat med folk när jag var där! Fick inte riktigt plats, så red runt utan en plan och det brukar aldrig gå bra... Tillslut gick det lite bättre, han lossnade inte helt men det tar nästan en timmes ordentlig ridning för det! När han blir lite mer eftergiven och jag rider bättre lyssnar han fint i alla fall. Galoppfattningar gör han ju med plus i kanten kan jag säga! Bara att trampa lätt i innre stigbygeln och flytta ytter liiite längre bak :)

VARFÖR?!

Blogg.se verkar ha något emot mig så det går inte att kommentera alla mina inlägg :(<3

För i övrigt ska jag hälsa att Kurre skoddes idag, och flera av er kanske har läst om hans problemhovar? I varje fall sa hovslagaren att hans hovar var jättefina och växer så det knakar!! Alltså kanske vi slipper hovbölderna i vår och kan satsa utan att behöva oroa oss :') Lyckan rusar i hela kroppen!!

Dåliga nyheter har jag också, kan ju inte träna imorgon på grund av bakterien i stallet. Riktigt surt, så jag måste tänka på massa annat att göra i veckan och försöka boka in andra träningar. För om tre veckor ska vi starta vår första tävling! Hoppas att det går bra :)

Kombinationsbettet

Jag använder det i hoppning, den funkar rätt bra och använder det mest för att de gamla använde det på honom och jag känner inte att jag känner honom tillräckligt bra för att byta.

Såhär skriver Stallboken om bettet:
Det har kommit flera kombinationsbett på sista tiden, detta är en blandning mellan bett och hackamore, bra på heta hästar.

Dock ska man ju veta vad det är man rider på och ha fått det rekomenderat helst. En mjuk hand krävs.

Såhär ser Hööks variant ut, mitt liknar det dock är skänklarna lite längre och det är ett vanligt tredelat bett som är täckt av mjukt gummi. Och så är det över nosen täckt av ett fårskinnsludd :)

Ni är Bäst!

Detta inlägg är till min kära vän Isabella. Som jag nu känt över ett år och som är en underbar person på alla sätt.

Min kära vän är grym på att rida. GRYM. Hon är nog den bästa ponnyryttaren jag sett! Hon är grym i dressyren trots att det är hoppningen hon satsar på.

Och min lilla vän, hon har en superfin ponny som tyvärr inte är den lättaste. Alla kan se att han har alla kapacitet, han är supersnygg och har en otrolig teknik! Men det är såklart ett otroligt jobb för Bella att få honom uppåt. Trots det har de debuterat MSV, och jag LOVAR dig Bella, det är inte allt och det vet du ju i och för sig lika bra som jag. Om ni två nu är så grymma är det klart som f*n att ni klarar allt! Och inget jävla skitsnack kan slå er!

 http://domkallarmigbella.blogg.se/ <--- värd att kolla!!

Ooh sommarkänslor!

Kent - Blåjeans                   UNDERBAR!!

Och det är inte alls bara deppmusik, jag älskar de flesta av Kents låtar.


Vad tycker ni om min musiksmak? ;) Vill ni höra mer, kolla under kategorin "musik"!

Dagens fråga!



Vilka är era favoritbloggar? :)

Första testet jag lägger upp!

Och så vill jag tacka min 34e bevakare på Bloglovin :* Ett steg mot en bättre blogg!

VAD HAR DU FÖR... (HÄSTUTRUSTNING)

...hoppsadel: Svart Tolga
...dressyrsadel: Har kvar Min-Sans Globus som är knappt använd, den är till salu om nån är intresserad :P
...aachenträns: Ett från TEW x) men gillar det mycket, riktigt bra kvalité! :D
...pullarträns: Inget
...remontträns: Inget
...hjälptyglar: Thidemantyglar som jag inte använder nu (trasiga), martingal/brösta från Kings, gramantyglar Glen Gordon :)
...framskydd: svarta senskydd JHL
...bakskydd: Inga, lindar ibland
...sadelgjord: En vanlig lädergjord från Granngården och en svart hoppgjord med vita sömmar (älskar den!!) från Tolga.
...ridtäcke: Ett mörkblått med Reflexer från Horseware.
...täcke: Mörkblått, tjockt vintertäcke med hals Mark Todd, vintertäcke utan hals WeatherBeeta, rött, fodrat innetäcke Amigo Insulator (Horseware), blått fleece Mark Todd, Blått Fleece med front Hööks och ett tunt innetäcke från Sverigetäcket! :D
...pannband: Ett blågult Swarowski, och det vanliga svarta som sitter på mitt TEW träns :P
...transportskydd: Blå Bucas
...bett: Tredelat som blir rakt när man tar i båda tyglarna, kombinationsbett när jag hoppar.
...luva: En blå med röd kant minns inte märket, en blå från Sjöhagen, en beige/brun med blå kant, Hööks, en cremefärgad från Hööks.
...tyglar: ett par flätade, ett par gummityglar och ett par till thidemantygeln. 
...padd: En i fårskinn från Jacson och en Rambo Air
...stigbyglar: Ledad stidbygel Mark Todd och extra aluminiumplattor :)


VAD HAR DU FÖR... (RYTTARUTRUSTNING)
...hjälm: en svart Charles Owen
...stövlar: Har inga.
...säkerhetsväst: Racesafe..? Är det så den heter?
...ridbyxor: 2 par Kyra K, ett par beiga och ett par blåa, ett par blå Jacson, Ett par blårutiga och ett par bruna båda helskodda back2back
...ridtröja: Olika! Men favorit: min blå fleece, Kingsland Ontario :D
...ridstrumpor: Många många många...
...sporrar: Rider jag helst inte med atm :)
...handskar: Tjocka vinterhandskar från Granngården, tunna sommarhandskar från Kingsland.
...spö: Hehe dom försvinner alltid :P
...ridjacka: Svart JW, och en del andra :P
...ridväst: Sveland
...ridskor: glömt märket!
...chaps: Dyón :)
...stallmössa: Pannband från Kingsland!


Idag dog jag, sedan återuppstod jag.

I fredags glömde jag min systemkamera i skolan! Fattar ni att jag inte kunde sova i helgen eller? Så jag åkte till skolan lite tidigare i morse för att leta.

Kollade på expeditionen, inte där. Kollade i en av de salarna jag kunnat glömma den i, inte där. Kollade i den andra av dom salarna, inte där. Kollade med hon som städat där, hade inte sett den. Kollade med fysikläraren, hade inte sett den.

HJÄÄÄLP!!!

Sen fick jag höra att min tekniklärare som hade min sista lektion hade tagit den och skulle köra hem den till mig (Gud va snällt?!) men då var jag och fikade med Simone och vaktade galleriet. Får den imorgon i alla fall!!

Slutet gott som vanligt? :)


Veckans blogg!

Under den veckan som kommer tänker jag utmärka "veckans blogg". Anmäl er genom att kommentera under så kollar jag igenom alla och väljer ut den jag tycker förtjänar titeln bäst.

Med mina cirka 100 besökare om dagen är det stor chans att era besökare ökar! För att er anmälan ska giljas måste ni lägga upp ett inlägg där ni skriver om tävlingen och länkar till min blogg tillsammans med bilden:

Lamicellhjälmarna,

pratade med en tjej som nyss ramlat av. Inget speciellt, på helt vanlig ridhusbotten och ändå sprack hennes Lamicellhjälm och hon var tvungen att åka in på sjukhus. Så borde det inte vara va? Någon annan som har en Lamicellhjälm eller vet något om detta? Tydligen sprack hela bakstycket och trycktes upp i nacken på henne:S


Hur tänker jag när jag ramlar av.

När jag var mindre var jag jätte rädd för att falla av. Nu ser jag det som en del av sporten.

Ni har väl hört "man ska ramla av 100 gånger innan man blir en duktig ryttare"? Det stämmer! Varenda gång man ramlar av lär man sig något, och varenda gång man sitter upp på hästen efteråt blir man ännu starkare och har vunnit över sig själv. Därför ser jag avramlingar som något positivt ;)

Jag brukar också alltid säga att jag sitter upp på hästen igen oavsett vad som hänt, även om jag brutit benet skulle jag be om att få sitta upp igen, bara skritta tillbaka till stallet eller något. För ju längre tid det tar för en att komma upp igen brukar göra rädslan större. Och sittar man inte upp på hästen igen brukar man bli rädd för den. Hitta bara något positivt att tänka på och kämparandan så kommer du sitta upp och rida bättre än någonsin! :D

Mina snyggaste avramlingar: När Min-San slängde av mig i en vattenpöl, och när han slängde av mig så jag landade i rumpan på hästen framför...

Några av mina favoritbilder, hästtema ofc.

.... Finns uppe på bilddagboken, där blir de större och dessutom har jag HD :) Så skynda er dit och kommentera!

http://majaminsann.bilddagboken.se/


Tävlingsmappen

Nu ska jag jämföra två varianter, den första är en väldigt klassisk och bra variant. Man får plats med sina licenser och gröna kort, också med papper och annat man kan behöva ha med sig. Ni ser min är i min favoritfärg blå, och den finns i flera färger. Jag har också autografer på den, från Maria Gretzer, Malin Baryard och Peder Fredricsson så min tävlingsmapp är som en liten turmaskot för mig.

Den andra är från Stallboken, också i min favoritfärg och det är den jag använder nu. Jag gillar designen på den, tycker att den är väldigt snygg och väl värd de extra pengarna jag la ner på den. Den har plats för licenser, papper men också fack för pengar, nummerlapp och massa annat. Dessutom, kan man sätta fast Stallboken däri vilket jag tycker är praktiskt, använder den ofta för att skriva ner mål och resultat :)

Dagens fråga!


Tycker du att du är "klimatsmart"? Vad innebär det och vad gör du för att värna om miljön?

Ledsen för dålig uppdatering

Men har haft ganska mycket att göra i helgen. Igår red jag ut på Kurreskrutten en liten runda, han skötte sig finfint förutom att han hellre taktade än skrittade hem. Bara att kämpa med att lugna ner honom! Sedan red jag lite på gramanen i ridhuset och jobbade med igångsättningar/avsaktningar. Det gick väldigt bra tycker jag, och han var faktiskt svettig efter passet.


Fina bilder va? Aja det här är vad jag började med, bytte mellan skritt och trav vid typ varannan bokstav och siktade på att han skulle lyssna och sakta av så snabbt som möjligt och inte kasta sig fram i traven samtidigt som jag ville ha ett bra flyt mellan övergångarna och känna att han blev lösgjord.








Nästa övning gick ut på att få en lugn galopp som jag kunde förändra, dvs. öka och ta tillbaka. När jag närmade mig medellinjen och varvbyten saktade jag av till skritt ett par steg och gjorde sedan en halt. Där ser man till att förbereda hästen på varvbytet och ställa om. Ett par skrittsteg innan man fattar galopp igen. Man kan försöka ta bort skritten så mycket som möjligt för att sedan göra halt från galopp och fatta från halten när man blivit bättre på det. I den här övningen är halvhalter väldigt viktiga så hästen hela tiden är beredd på de nya uppgifterna samt att den bär sig själv.


Genialisk, så vacker, oslagbar.


Kent - Dom Som Försvann

Tävlingsplaner!

Jag är nu så sjukt sugen på att tävla. Har kollat igenom terminen lite och hittat några intressanta, ska rida idag och tänka efter, kanske ta några språng och känna om jag vill börja tävla nu i mars eller vänta till april :) säger till sen!

Vad har ni bokat för tävlingar? Kan kanske komma och fota på nån :)

Trots ryktena

kan jag med glädje berätta att alla Hiltons hästar lever ;) Haha så det är inte så dramatiskt.

Bella har sovit här :)<3 Och imorgon ska stjärnskottet tävla, hoppas det går bra! Kolla hennes blogg: http://domkallarmigbella.blogg.se/ den bästa träningsbloggen jag läst!!

Måste understryka

Varför det är rörigt på Lurbo: Är väl inte så konstigt på grund av smittan. Klart folk blir oroliga liksom.
Det är inte Lurbos fel att det började: Menar jag inte heller, det har ju själva blivit smittade ute vilket de inte alls borde blivit.
Varför jag vill flytta: Jag tycker inte att LRK passar mig längre, det är lite mer en dressyrsatsning och jag vill testa hur jag trivs i andra klubbar. Jag vill byta stall för att jag inte riktigt kommer överens med alla, även om jag börjat gilla flera av dom på Hilton. Men det är alltså anledningen. Ingen skit till Lurbo som faktiskt har en anläggning med alla möjligheter.

Något som är oklart?

Jobbar

Planerar min säsong och min blogg, har lite övningar att dela med mig av snart :)

Och ska säga att jag är så himla glad! Helt underbart att jag har runt hundra besökare om dagen, känner mig hedrad! Och ska helt klart se till att ni får ut något av att läsa.

Sov gott kära läsare!


Tror ni att jag behöver städa...?


Smitta på LRK

Fler av er kanske har hört om smittan som går på Lurbo och några andra klubbar. Det har blivit jätte stora problem på Lurbo på grund av det, eftersom det är en stor anläggning där allt styrs från ridskolestallet där smittan är. Men det är många andra som använder ridcentrat vilket sätter dom i en risk också. Jag står i ett stall lite över Lurbo och vi har alla varit lite oroliga över hur mycket som kommer drabba oss.

Nu har ni kanske hört att en av hästarna i mitt stall också drappats av bakterier. Och tänkte nu berätta vad det är,

vad jag hört, och jag har hört det från min mamma, Elin och hennes mamma som har pratat med hästens ägare och själva gjort lite research. Lillen (hästen) blev smittad på Ultuna under operation. Han är där nu också, i karantän. Bakterien är resistent, vilket då är rätt farligt. Men den smittar inte via luften utan via direkt kontakt! Vanligtvis sprids smittan under operationer. Om en människa får bakterien, vilket kan ske, är det inga särskilda regler för att det inte ska spridas utan man får åka och hälsa på hos vänner, kramas och ta i hand men man ska vara noga med hygienen. Alltså är risken att det sprids inte så stor, vilket gör att det är lugnt för oss att rida i RC enligt veterinären.

Dock är det jätte synd, det är så himla rörigt på LRK just nu. Jag hoppas jag kan flytta snart!

Stallets mysigaste häst!


Jag gör bort mig inför halva Sverige!

Nejdå, men jag skulle visa Molles (hästens) trick. Så jag står och ser ut som en mupp för han har glömt hur man gör :O valigtvis behöver man bara kolla på honom med godis i handen så nickar han hur djupt som helst, dumma dressyrtanter!

Nyköpt

Så det här har jag köpt:

+ ett longertäcke som jag ska berätta mer om sen, hästgodis, stallboken, back-on-track paddar och ridstrumpor från Kingsland och LTS :)

Ska se om han ser ut som en tomte i luvan annars lämnar vi tillbaka den!

Michael Jackson - I Just Can't Stop Loving You



Nu ska jag göra mat till mig och mamma så vi höörs snyggingar :)

Shoppingrunda!

Har precis kommit hem från en liten shoppingrunda med mamma, ska snart berätta vad jag köpt tänkte bara slänga in ett snabbt litet inlägg :)

Vi började med att åka till Granngården där vi träffade Elin i mitt stall (jätte snäll och gullig tjej som också har en gryyymt fin häst!!). Jätte roligt att vi sprang på varandra. Sedan åkte vi till Sporren, där vi komiskt nog också sprang på Elin. Och sedan åkte vi till Hööks och gissa vilka vi träffar på väg in haha? Ja kan ju då konstatera att det finns en vanlig liten rutt man åker när man ska på shoppingrunda i Uppsala!

Kolla Elins blogg vettja :) http://fornbrandt.webblogg.se/

För er som kommit in lite senare.

För er som nyligen börjat kolla min blogg, här kommer ett litet klipp från en hoppträning för några veckor sedan :)

Det var en av våra första riktiga träningar och den första i grupp så det var lite nervöst! Nu går det ju bara bättre och bättre :)

Mina åsikter: NH och Pessoabettet.

Har ställt två frågor till er nyligen om Natural Horsemanship och pessoabettet. Här kommer mina åsikter.

Enligt mig och min uppfattning är Natural Horsemanship ett sätt man bemöter hästen i alla situationer. Det är något alla borde sträva mot. Natural Horsemanship betyder då att man hanterar hästen på ett för den så naturligt sätt som möjligt och alltid sätter dens bästa i första hand. Det gäller inte bara i träningen, där vi själva måste sätta oss som bra ledare för hästens välbefinnande. Utan också i hur vi utfodrar hästen, hagvistelse, skötsel m.m.

Hästen är ju ett flockdjur som är van vid att springa fritt på stora ytor. ALLA situationer vi sätter hästen i här hemma är onaturliga! Inte ens de "fria" russen på Gotland lever helt naturligt, de har fortfarande en begränsad yta med många människor efter sig hela tiden. Detta tycker jag är viktigt att komma ihåg, att vi alltså ingen av oss låter hästen leva helt naturligt. Men vi borde alla sträva mot att låta det bli så naturligt som möjligt!

Det viktigaste med Natural Horsemanship är att vara en bra ledare alltså: Skydda hästen från fara, ge den mat, lek, närhet och en säker plats i rangordningen. Alltså hästen VILL veta sin plats, så det är ingen idé att dalta med den! Man ska vara säker, tålmodig och konsekvent men rättvis. Annars blir hästen bara förvirrad, stressad och orolig och bildar dåliga beteenden.

Och om pessoa tycker jag så att det inte ska hamna i fel hand. Man ska ha fått det rekommenderat av en tränare man verkligen litar på och ha tränat för denna med det bettet om det är nödvändigt och sedan vara otroligt försiktig och inte rida dressyr på det eftersom det inte går att arbete hästen ärligt på det. Det är min åsikt!

Nu "behöver" jag verkligen nya grejer!

Så imorgon ska jag försöka dra med mig mamma till Sporren, Hööks och Granngården. Vi får se vad det för med sig, har en plan jag kanske återkommer med senare. Ska väl kolla på lite tävlingsgrejer och skötselgrejer, plus lite ridkläder och sånt... Vi får se! :)

Dagen:

Efter en dag som inte riktigt varit på min sida och efter lite plugg på Judendomen fick jag skjuts till stallet för att rida plutten. Red på gramanen idag vilket jag också gjorde igår för att följa upp arbetet lite. Gick inte riktigt lika bra som igår, igår var jag riktigt nöjd.

Vi är inne i en liten svacka nu i dressyren och det går ut över hoppningen som F***n vilket är väldigt drygt. Har tjatat och tjatat och tjatat tusen gånger till på mamma så att hon bokar dressyrträningar åt både henne och mig. Dessutom letar vi efter numret till vår gamla ET, som brukade hjälpa oss med Min-San. Tror att det skulle vara så bra för honom!

Jag är ju så tävlingssugen!! Bara måste komma igång nu!

Lättroad häst?

Inget ljud tyvärr...

Aw så söt :)<3

Liiten film när mamma longerar Sekúr.


Klara och Dino gör sitt trick.

När de ställer upp som modeller passar jag på att smygfilma... ;)

Hade precis kommit hem när jag gjorde denna..


Haha, fattar ni meningen med bilden?

Dom som listar ut får en puss!

Rabatt!!

20% rabatt på alla Hööks schabrak kära vänner :) Dags att fynda!

RSS 2.0