Hoppträning!

Mamma och jag bytte våra ridpass så jag fick hoppa för Hannah igår och hon rider idag, min häst är still wonderful :) Vi ökade kraven ytterligare genom att börja träna svängar, då lite intressanta saker hände... Kommer till det sen ;) puss

Ni som undrar..

..vad ET står för, så står det för Equi Terapeut :) Det är någon som behandlar med bl.a. massage, laser, akupunktur, kiropraktik m.m. Jätte bra kompliment till veterinärbesiktningar och veterinärbehandlingar och det är också bra att ta hjälp av en ET för att lägga upp träningen av hästen.

Ohyes!

Väntar på mamma, sen ska vi ut och kolla på ett nytt bett till Kurre :D säger vilket sen! Kommer nog köpa med mig nåt mer när vi ändå är där, är stammis på Sporren!

Bilder från tävlingen

Min mammas kamera funkade inte men en annan av Lurbo ryttarna tog några kort! Tack så mycket Matilda :)

Foto: Matilda Blom

Vissa språng blir ju mindre snygga än andra, men fan vi har ju bara börjat ;)

Träningsschema v. 18 (tävlingsvecka)

Måndag: Jag - Dressyr
Tisdag: Hoppträning för Cattis Hadin
Onsdag: (inte bokat)
Torsdag: Mamma rider
Fredag: Dressyrträning för Elin
Lördag: Hopptävling 0.95m, 1m
Söndag: Mamma rider

Träningsschema v. 17 (veckan efter tävling)

Måndag: Jag - klättring
Tisdag: Mamma - Dressyr
Onsdag: Jag - Ut / Dressyr
Torsdag: Mamma - Longering, ET
Fredag: Skritt ute i cirka 30 min (dan efter ET)
Lördag: Jag - Markarbete
Söndag: Jag - Uteritt

NÄRA ÖGAT!

Min dator har haft virus i flera dagar, kunde inte ens logga in på den så därför var min uppdatering SÄMST. J*vla virus!! Sen började min bakrund försvinna och jag trodde alla mina bilder var borta, det gick inte att instellare ett nytt virusprogram (för det hade jag ju inte gjort...) så vi skulle blivit tvungna att lämna in den. Men pappa fixade den idag, och alla bilder ikvar! :D Så nu är jag på superbra humör <3

GRYM?!


Amen gissa vad? Ditte (Min-Sans nya ägare och min underbara vän) debuterade dressyr igår. Antar att hennes tränare övertalat henne, för hon brukar annars bara fnysa åt mig när jag tar upp det :P Dom hoppar ju vanligtvis! Men de red en LC:2 och kom TREA! Bäst eller vad? Om jag inte är helt fel ute har dom plockat rosetter på alla tävlingar hittills :')

Världens finaste ponny, fortfarande jordens finaste häst i mina ögon visar än en gång att han är grym på alla plan och Ditte visar än en gång hur rätt det var att jag sålde honom till just henne! <3

Behöver er hjälp!

Så nu vill jag att ni ska såga, hissa och ge era åsikter om allt i min blogg samt komma med era förslag på vad jag ska göra för att få er att fortsätta läsa, kommentera mer och locka fler bevakare.

Vad tycker ni?

Träningsläger i sommar..?

Sitter och försöker planera sommaren och då kom det upp, vill jag åka på träningsläger? Men vart?!

Någon som har förslag / vet några bra läger/kurser som man kan åka på i sommar? :)

Bild på mig och Min-San från ett meeting i somras :)

Tävling!

Idag var Kurre och jag på vår andra tävling och tävlade 90cm (clear round) och 1m (A:0/A:0). Fick med oss vår andra clear round-rosett och fick ett pet i 1m, dock tror jag det var den bästa rundan jag ridit hittills på tävling, jag red lite bättre och han lyssnade lite bättre. Halvhalterna gick igenom och han rusade inte :)

Älskar hästen! He's simply the best <3

Inga bilder tyvärr, kameran fungerade inte :S

Tisdag: hoppträning

Hoppade för Hannah, och när jag hoppar för henne är det privatträning då. Annars tränar jag varannan tisdag för Cattis i grupp :)

Vi fortsatte på det vi jobbade med förra träningen, alltså travhoppning. Han ska gå lugnt mot hindret och börja hoppa på styrka, inte på fart. Förra gången började han lyssna, den här gången gick han lugnt och väntade på mig från början. Rusade inte en enda gång! När hindrena kom upp lite högre stannade han några gånger, inte alls negativt bara ett bevis på att vi nått vårt mål: vi har kommit till den punkten där jag måste driva och verkligen rida mot hindret och inte bara sitta och hålla tillbaka honom. Alltså det man vill åt hos en så het häst som Kurre! Efter lite drivning från min sida hoppade han ju fint då med :)

Så vi slet inte på honom i den övning så länge, eftersom det gick så bra. Vi började hoppa två hinder på en långsida med 4-5 galoppsprång emellan. Detta var väldigt nyttigt eftersom jag brukar ha svårt att ta tillbaka honom på tävling när detta kommer. Hinner liksom inte emellan hindrena. I varje fall så la vi in en halt mellan de två hindrena, lite svårt till en början men när jag hade skänkeln med gick det super! Sen bytte vi ut halten mot en halvhalt i stället, och han var ju klockren! Lyssnade verkligen, halvhalterna gick igenom mycket fortare än vanligt :)

Hannah hade inte så mycket att säga förutom att det var en stor förändring sen förra gången, och förra gången sa hon samma sak så det är en stadig utveckling! Och att jag red väldigt bra och att han var så himla fin, ja jag är överlycklig! Fina häst <3 Avslutningsvis la vi ihop allt till en bana men det var onödigt att nöta på honom när det gick så bra :)

Måndag: dressyrträning

Vi tränade på att få honom att slappna av i underhalsen som förra gången, kom på snabbare sätt och övningar för det. Dessutom lossnade han mycket snabbare den här gången! Jätte kul var det, att man verkligen kände skillnad och Elin (som jag tränade för) sa det också. Senaste veckorna har tränarna sagt att det går framåt på alla träningar mamma och jag varit på! Underbart!

Hon gav massa beröm för hans fina trav som kommer fram när han börjar arbeta också :')

Vilken fin häst jag köpt <3

Min häst är GRYM

Älskar honom, han är helt enkelt bäst och det går bättre och bättre för var dag som går. Han gör mig lycklig varje dag, var bara tvungen att berätta det :D snart ska jag berätta om gårdagens träning + framgångar och motgångar!

Ponnyakuten!!

Ska jag, ska jag inte? Visst är det väl sista avsnittet som är uppe på svtplay nu?? JAG VÅGAR INTE SE :'( Gud va sorgligt när det är över ju!

Har ställt frågan en gång, men gör det igen.

Tycker ni att TV borde visa mer "hästprogram" och i så fall vad? Eller om inte varför inte?

Hyllning till solen

Ska följa strömmen och som alla andra tusentals bloggare därute förklara min kärlek till den skinande solen. Det är underbart, känns som att det nästan går att SOLA nu!

Sitter just nu i skolan och jobbar med någon författare från 1800-talet. En till av mina legendariska redovisningar är påväg...

Kurre fick vila igår, så jag hoppas att han inte är alltför pigg ikväll när jag ska dressyrträna. Wish me luck?

Vilka vare nurå?


Okej det var ju inte båda jag träffade, bara Henrik "Hene" :) Vi var och åt middag hos ena halvan Rongedal kanske man kan säga? Jätte roligt att träffa dom igen, speciellt min bestis Tova. Det var ju liksom inte bara ett år sen?!

Jag och Henrik Rongedals hund Sigge :)

Gissa?

Nån som vågar gissa på vilka jag ska åka och träffa nu? Tror att ni alla vet vilka det är.. ;)

People!

Spana in mitt hästfria liv, shopping och härliga låtar på: http://ssurreal.blogg.se :) Och släng in lite kommentarer när ni ändå är där! Puss

Förra och kommande veckan

I onsdags dressyrtränade mamma, och han kändes hur bra som helst sa hon. I torsdags hopptränade jag, och Hannah sa att det var som natt och dag jämfört med senaste träningen. Det kändes grymt bra! Och i fredags fick han besök av ET'n och fick massage och ackupunktur, fick vila igår (skrittade 30min) och ska förhoppnings vara mjuk och fin idag :)

Imorgon (måndag) ska jag dressyrträna för Elin, på tisdag är det hoppträning för Cattis Hadin. Och sen på söndag är det tävling igen! :D grymt taggad, nu är vi igång ;)

Avtravning efter tävlingen


Bloglovin!

Om man vill ge sin blogg en kategori på bloglovin, t.ex. hästsport. Så ska man först registrera sin blogg genom att gå in på Konto, och sedan min blogg. Där trycker ni på ta kontroll över blogg och följer de instruktioner ni får där. När ni gjort det kan ni gå in på ändra blogginfo och där både uppdatera visningsbilden och ändra kategori.

Och så hoppas jag att ni börjar bevaka mig? Det är bara att trycka på ikonen till vänster i menyn ;)
 

Liten hoppfilm...


Alla filmer kan ses under kategorin "videobloggar/filmer" :)

Nya kategorier?

Jag vill göra om mina kategorier, det är så rörigt nu :P har ni förslag på vilka jag ska lägga till / byta ut / ta bort eller vad annat jag kan göra för att göra det lättare att hitta på min blogg? :)

Internet, på gott och ont

Det finns så mycket man vågar göra bakom en skärm som man inte vågar göra i verkligheten. Man vågar säga saker man aldrig skulle våga säga till ett ansikte, men det är lätt att säga saker till en skärm när man har en massa tid på sig. Så mycket skit kommer ut via internet. Och all den skiten, ja, är ju inte värt nåt och är inget annat än skit heller. Så vi kan väl börja sluta med sånt?

En bättre del, tack vare datorn har jag hållt kontakten med många jag annars skulle tappat kontakten med. Tack vare hemsidor som Facebook och Bilddagboken, och tack vare min blogg får jag chans att prata med en massa underbara människor som jag inte skulle vetat om annars. Har fått nya vänner och kontakter genom internet, och det är den positiva sidan förutom all kunskap som kan spridas tycker jag.

Eller hur tycker ni? :) Hur har internet påverkat er?

min kära vän som bloggar på http://whereslaura.blogg.se <---- in action!

Anonyma

Alla som kommenterar anonymt eller utan bloggadress, kom ihåg att jag inte kan svara men jag försöker ta upp svaren såhär då och då :)

Till My: För att kunna lägga upp videoinlägg måste man ha ett konto på YouTube eller Videofy.me!

Till nån (kommer inte ihåg vem): Tror jag skrev varför Sekúr river och att det är för att han blir för flack i anridningen? :P Varför undrar du?

Meeting!

Oh det är så himla mysigt och roligt! Längtar efter att åka på meeting i sommar, gör inte ni? Bilder från Hera förra året :)

Rivningar

Fick ett önskemål att jag skulle skriva om när han river och vad det beror på och så.

Hm har svårt att säga men varenda gång hästen rivar har ju något blivit fel. Man kan ha kommit för flackt, för nära, stört hästen eller något. Det kan bero på flera saker. Oftast när vi river är det för att vi kommer för flackt och jag tar honom för mycket i munnen så att jag "låser fast" honom, han drar då inte upp benen ordentligt och river.

Alla hästar har en gräns för vad deras kapacitet klarar, och var de behöver mer hjälp från ryttaren. Upp till den gränsen kan man rida väldigt lugnt och okomplicerat och hästen klarar mycket själv. När man når den gränsen blir det mer tekniskt och man kan behöva trycka av hästen och kämpa lite mer. Såklart går det också att träna så att man höjer den gränsen, genom styrka, kondition och självförtroende men man måste också acceptera hästens kapacitet som den är.

Kurres gräns går rätt högt, det kommer vara uppåt 1.20/1.30 då min ridning vad gäller själva hoppet börjar spela större roll. Just nu sköter han hoppet. Så därför beror våra rivningar endast på anridningen, om jag klantar mig eller inte :) Är det en bra förklaring?


Hahaha!

Haha kolla på klippet jag la upp från travhoppningen, hör ni den där jävla koltrasten som sitter och piper i bakgrunden? Jätte fint men haha va störande det var när jag skulle kolla på filmen x)

Travhoppning


Säfva 1m

Här kommer 1m rundan från Säfva i söndags :) lite trött och ofokuserad den rundan... plus att jag knappt brydde mig, var där för att ha kul :)

Hoppträning

Idag har jag fått in lite jobb och en trevlig fika med Adam innan jag åkte till stallet för att hoppträna för Hannah.

SJUKT bra gick det! Är supernöjd :D Vi tränade på att komma i ett bra tempo, ha bra och nära kontakt och bra balans. Hoppade några hinder i följd på 1m och travhoppade 1.10 :) Oh han hoppar så lätt! När han väl hoppar är det som att sitta på luft typ. Och det var så himla roligt att känna vad som funkar och inte gör det, och hur bra det blir när det blir rätt. Nej men jag är sjukt nöjd! Och taggad inför nästa söndag då vi ska tävla igen :)

Gårdagen

Visst är vädret underbart? Och vad är härligare, än att uppleva våren från hästryggen? Så Kurre och jag tog en härlig uteritt, lyssnade på fågelsång och porlande bäckar, såg på de första blåsipporna och tussilago. Härligt! :)

Jag tycker nästan att våren är den bästa årstiden att ha häst, om man inte har ett sto då ;) För det är inte för kallt och inte för varmt, dessutom så är det inte lika stor fara med flugorna.

Vad tycker ni?

Yoo bros

Är i skolan och vädret är underbart, livet leker, våren är här. Hoppas ni har en underbar dag för det har jag!

Vad ska ni göra i veckan? :)

Vänlighet

Måste skriva av mig lite om ridsporten. Flera av er tycker nog säkert som mig, att ridsportens största minus är allt skitsnack!

Vuxna snackar skit om varandra, vi ungdomar snackar skit om varandra. Vi snackar skit om allt, allt från nåns pengar till ponnyns benskydd. Känner ni igen er? Många tycker det är jobbigt att rida när det är många runtom, just för att de är rädda för vad folk ska tycka och tänka.

Om något inte ser bra ut, då är man snabb med att påpeka det. Men däremot om nåt ser bra ut, hur många tar kraft till sig att säga det då? Jag tycker att vi borde bli mycket trevligare och snällare mot varandra!

När jag är ute och rider hälsar jag alltid på alla som kommer förbi, även pensionärer och joggare haha :P Ett leende kan göra så mycket, och när jag ser en häst jag tycker är fin eller tycker att ryttaren och hästen ser ut att trivas tillsammans brukar jag säga det eller fråga t.ex. vad det är för ras, vilket stall dom står i och så. Vi har ju ändå samma intresse? Varför då inte prata, det blir man ju bara glad av!

Och samma sak på bilddagboken, men en sak man ska komma ihåg är att folk har jävligt lätt för att snacka skit bakom en datorskärm, det är en annan sak i verkligheten så ta inte åt er av onödiga grejer ;)

Vad tror ni vi kan göra åt det här? Har ni egna erfarenheter eller åsikter, tips, i ämnet?


Dagens fråga

Vilken hästshow (som Globen, Göteborg, Falsterbo) tycker ni är bäst och varför?


Veckans träningsschema:

måndag - longering
tisdag - uteritt
onsdag - mamma dressyrtränar för c-tränare
torsdag - markarbete
fredag - besök av ET
lördag - skritt ca 30min
söndag - klättring

Iiih!

Tror vi är nära på att sälja Min-Sans gamla dressyrsadel nu, vilket innebär att jag kommer få köpa en ny kavaj och nya vita ridbyxor! Glad eller vad?

Hur jag ser på resultatet

Jo som sagt gick vi en clear round och en 1m med fyra fel i fas 1. Jag är riktigt nöjd, en felfri och ett slarv från min sida i andra var väl inte illa för första tävlingen?

Dagens minus: Jag känner inte riktigt hur han är på tävling än så visste inte exakt hur jag skulle lägga upp framridningen och sådär. Han vart väldigt pigg och jag red inte hundra procent, ville inte göra det till ett så stort allvar men skulle kunnat fokusera bättre. Bettet vi har nu ska vi byta ner, det kommer vara så mycket skönare och mer skonsamt när man ska ta tillbaka eller råka ta för mycket. Varför han rev i 1m var bara för att jag slutade rida, jag lät honom bara rusa och gav honom ingen hjälp, skulle varit lite nogrannare. Han får sämre teknik när han rusar, han tar liksom inte tag i hindret ordentligt plus att jag får svårare att hänga med i språnget och då blir också tekniken sämre, han hoppar mig ur sadeln :P Och när jag inte ger honom bra eftergift blir också sprången sämre så det ska vi öva på!

Dagens plus: Han var stencool, det gick ju trots allt BRA. Nu vet jag hur han är och kan lägga upp en bra framridning. Jag kan rida lite nogrannare nästa gång nu när vi vet vad som gäller och vet ju vad jag ska träna på och är igång med det. Vi börjar betsla ner honom snart också, vi får se hur det blir. Han kommer i alla fall inte studsa så mycket då. Vi är taggade för Akka om två veckor alltså :)

Film från tävling


Tips!

När ni ska tvätta täcken, linda in alla spännen med silvertejp så har de inte sönder täckena eller maksinen :)

Bilder


Foto: http://klarahovstadius.blogg.se

Hemma igen

Och jag är jätte nöjd med dagen! En perfekt första tävling enligt mig, nu vet vi vad vi behöver öva på och det kändes ändå bra.

I 90cm (Clear Round) nollade vi så har en rosett med hem :) I 1m så rev vi sista hindret i grunden, lite onödigt och helt mitt fel såklart. Men jag ville bara ha kul med honom och känna hur han funkade på tävling!

Godnatt!

Det här blir det sista ni hör från mig tills jag kommer hem från tävlingen imorgon! Nu ska jag sova och ladda, önska mig lycka till? :)


Strö i boxen

Fick frågan om varför jag väljer just spån, kan berätta för jag har en bra anledning!

Egentligen gillar jag torv mest, enligt mig är det naturligaste för det blir ungefär lika hårt/mjukt som marken ute. Halm är ju som att de ligger i maten, och de brukar kunna bli så tjocka och svåra att räkna foderstaten åt.

Har nyss haft halm i hans box men det tar så j*vla lång tid för mig att mocka så jag kan inte ha det. Sen hade jag ju nyss torv men det är så att han har haft uselt dåliga hovar, de är nästan helt bra nu men jag är fortfarande orolig. Och torv kan då öka risken för hovbölder med någon % och den risken vill jag inte ta. Dessutom rullar han sig så himla mycket, och nu när vi ska på tävling vill jag att han ska va ren haha!

Men annars gillar jag torv bäst. Det luktar minst, det är lättast att mocka och känns bra att låta hästen stå på! :)

Hårdjobb

Mockade ut heela boxen idag och har bytt ut det mot alldeles rent spån! Så nu har hjärtat det riktigt mysigt ;)<3

hihi...

Så nu sitter jag i stallet! Busig som jag är plockade jag med mig min dator haha! Så nu kan jag uppdatera mellan varven :) Har köpt med mig några såna här frysta portioner och en Equipage-tidning, visste ni att min handledare är med? Jo, dressyrryttarinnan, domaren, uppfödaren, tränaren, mamman Sigrid Bergåkra-Berglund är med i ett repotage om hur man får en hållbar häst :) Det borde ni läsa, hon är grym!


Sigrid i Equipage :D


Sekúr som i säkerhet


Älskar dig killen. Du är grym, du är bäst. Känner på mig att vi får en bra tid tillsammans.

Lördagmorgon



Så, nu är jag vaken och strax klar att åka till stallet och fixa inför imorgon! Då ska ni få se hur jag packar och gör iordning honom inför tävling!


(Gå in på min bilddagbok och läs kommentarerna på den 8:e, förstår ni varför jag var på piss humör igår? :P)

Min dagliga borstning på 10 minuter!

Visst kan man lägga tio minuter på att borsta hästen innan ridpasset? Egentligen skulle jag vilja borsta mer (vilket jag nästan alltid gör haha) men såhär brukar jag borsta, och det tar bevisat under tio minuter:

1. Tar en vanlig men mjuk borste. Borstar hela honom. Tid: 4 min och 20 s.

2. Tar en ännu mjukare borste drar av på de stora partierna som över magen, halsen och baken. Tid: 1min

3. Sprayar lätt med pälsglans i svansen. Tid: 20 s.

4. Borstar man och svans. Tid: 52 s.

5. Borstar ansiktet. Tid: 30 s.

6. Kratsar hovarna. Tid: 1 min och 30 s.

Totalt: 8 min och 52 s :)

Skulle ta före och efterbilder, men det blev bara en förebild ;) Fina pojken!


Hästprogram

Sitter och kollar på Barbacka, minns ni? :) Jag tycker att det borde komma fler hästprogram, Ponnyakuten är jättebra men det borde finnas mer!

Om de skulle spela in ett nytt hästprogram, vad tycker ni att det skulle handla om då?

Inspiration!

Sitter med en kopp te och kollar på OS i Aten för, 20 gången kanske? Vi har hoppningen inspelad på en gammal VHS haha :) Jag älskar att granska den om och om igen, super in allt jag ser. Hur de rider sina vägar, hur deras sits är, och allt sånt där. Förutom alla fina hästar man får se då!

Mitt tips är att verkligen se och lära av stjärnorna, jätte nyttigt :) Och så blir man så tävlingssugen..!

Torsdagens ridpass

Ni ska få ha denna fina låten i bakgrunden.


Efter en ordentlig framskrittning började jag mitt lilla dressyrpass i ridhuset. Första gången jag red i ridhuset på ett tag, tycker mycket mer om att rida ute! Visst är det lite grejen med ridningen, friheten, luften och allt blir lite mer levande ute?

Red bara på vanligt tredelat och testade remontnosgrimman. Han kändes jättebra tycker jag! Mycket mer nöjd och avslappnad i munnen. Har lite svårt att rida igenom honom, han är fortfarande så stel. Men han går inte och stretar emot uppåt med huvudet det första han gör i alla fall! Han måste bara slappna av ordentligt med underhalsen och jobba mer med ryggen så är det bra :) Red inte så länge, mest i trav kanske.. 40 min? Hade väldigt bråttom hem :P

Men idag ska han få ett riktigt ordentligt pass! Tänkte nog rida ut ett tag :)

Bettguide del 8: Kombinationsbett

Det här är det bettet jag hoppar Sekúr på just nu. Det är en blandning mellan bett och hackamore, och kan vara bra på heta hästar.

Jag kan tyvärr inte hitta så mycket information om det, men vad jag kan säga är att hur långa skänklarna är avgör hur skarpt bettet är. Dessutom kan man göra som mig, göra det mildare genom att sätta ett ludd över nosen, en kindkedjetunnel över kedjan och gummi över bettet. Men det är fortfarande ett skarpt bett, så man måste ha en försiktig hand.

De förra ägarna hade det här bettet på honom så jag tänker ha det tills jag kan byta ner mig, förhoppningsvis till vanligt tredelat :)

Bettguide del 7: Gagbett

Ett gagbett finns odelat, tredelat eller tvådelat. En specialtygel (gagstraps) löper från nacken genom bettringen och sedan neråt bakåt i tygel till ryttarens hand. Det blir hävstångseffekt med tryck i nacken. Används på heta hästar, kan användas med två tyglar och kräver en mycket mjuk hand.

Det brukar passa bäst på hästar som går uppåt med huvudet, de kommer ner med den här speciella hävstången. Det fungerar sämre på hästar som går nedåt med huvudet och blir framtunga. Hästen kan skadas i munnen om ryttaren inte är rutinerad.

Källa: Hippson Magasine och Stallboken

Jag har ridit på gagbett en gång, och jag tycker att det var lite läskigt att rida på. Det är svårt att ge eftergifter på grund av remmen upp till nacken, det blir som en fördröjning så det är lätt att hästens huvud försvinner bakom hans om man inte ser upp, om ni fattar? Man måste vara väldigt försiktig och mjuk i hand.

Gråter varje gång.


R.I.P. Therese Johansson Rojo

För er som inte vet, sög på Sturebymordet. Therese mördades av en kille i hennes egen ålder någon vecka innan hon fyllde 16. Anledningen, han vart provocerad av hans flickvän för att han kysst Therese på en fest och han var inte människa nog att säga ifrån. Usch det är så hemskt, för verkligt.

http://thresrojo.blogg.se/
http://minneavtherese.blogg.se/

Väldigt värt att läsa, ta väl hand om varandra!

Min-San och jag...

...kunde göra såhär...

galoppera utan sadel, huvudlag eller något.

hoppa små hinder på samma sätt.

Och placera oss i LB hoppning ;)<3

Kärlek, kontakt och allt dedär

Kommer inte genom att tro att du behandlar hästen bättre genom att sätta på den en grimma i stället för ett träns. Kommer inte från att låta hästen lunka i stället för att hoppträna.


Kontakten kommer när du börjar förstå hästen som individ och se dig själv som ryttare med kritiska ögon. När du kan se hästens och dina fel, brister och förmågor och anpassa all träning och hantering efter det. Kontakten kommer när du kan lära dig sammarbeta med hästen i alla lägen, när du känner den tillräckligt bra för att veta vad som funkar och inte funkar.

Kärleken kommer när du ser på din häst såfort något inte stämmer. Kärleken kommer när du längtar efter hästen i stället för mamma. Kärleken kommer när du känner hästen under dig och känner, vi är ett team. När ni kan busa ute i skogen, hoppa hinder för att ni tycker det är kul och göra vad ni vill för att ni känner varandra.

Vänskapen kommer i alla former och storlekar.

Bettguide del 6: Hackamore

Hackamoret verkar över nosryggen på hästen och man kan ha mycket bra kontroll över hästen trots att den inte har något i munnen.

Det är ett bra alternativ om hästen har tandbesvär eller väldigt känslig mun. Det är trevligt för hästen att gå på hackamore, vissa hästar trivs inte med bett och då kan man i stället använda hackamore. Man har märkt hästar som hoppar bättre på detta.

Dock blir det svårare att styra och det finns en skaderisk om det hamnar fel. Det får inte hamna för långt ner på nosryggen, där skelettet övergår till brosk och där kan det göra skada. Däremot får det inte sitta för långt upp så skänklarna skaver mot kindbenet. Det kräver också en period av inlärning innan hästen kan gå på hackamore. Man måste vara försiktig.

Passar inte på hästar som blir långa och låga då ryttaren inte får samma finkänsla, hästarna kan bli svåra att hålla ihop.

Bettguide del 5: Jaktstång(Jaktkandar)/Kimbelwickbett

Kimbelwickbettet verkar i gomtaket men ger rörelsefrihet åt tungan. Det är ett hävstångsbett som kan användas på flera olika sätt. Att fästa tygeln i den stora bettringen ger mild inverkan, jämfört med placering i den nedre ringen. Är generellt lite mildare än ett pehlambett.

Man bör som i de flesta fall vara rutinerad och ha en stadig hand för att kunna rida på det här bettet. Det är ett skarpt bett, men kan göras mildare genom att sätta en kindkedjetunnel över kedjan.

Källa: Hööks bettguide, Stallboken och Hippson Magasine

Jacob i Ponnyakuten

Såg nyss att pojken har bilddagboken, ojoj vilka skratt jag fick där! Hundratals tjejer är ju inne och kommenterar. Och det roligaste är när de kommenterar "stackars dig som har alla tjejer efter dig, skit i dom!" När dom själva skriver haha... Stackars pojke! Hoppas att han pallar trycket och inte knäcks innan karriären ens hinner börja? ;)

Bettguide (VIKTIGT! om stångbett)

Har lite att tillägga om stångbett, informationen är bland annat tagen från enevigponnymamma.blogg.se:

Alla bett med hävstång fungerar på liknande sätt: varje tygeltag blir kraftigare, man blir "starkare" i handen o bettet får en större inverkan. Därför ökar också skaderisken i hästens mun.

För att förhindra obehag o minska skaderisken finns det flera saker man måste tänka på:
  • Hävstångsbett bör alltid vara odelade eftersom delade bett rör sig för mycket i hästens mun och kan både sticka upp i gommen, slå mot tänderna och klämmas i mungiporna.
  • Hävstångsbett bör inte heller ha för hög port för det kommer också slå upp i gommen när bettet vrids då man tar i tygeln.
  •  Hävstångsbett skall alltid användas med kindkedja och det är viktigt att den är spänd lagom hårt. Annars inverkar inte bettet på rätt sätt. Kedjan ska inte sitta åt när tyglarna är lösa, men den ska vara så pass hårt spänd att hävstången inte kan röra sig mer än c:a 30 grader när man tar tyglarna.
  •  Skumrem ska man också alltid ha på bett med hävstång. Den stabiliserar bettet och gör framförallt så att inte bettet kan "tippa framåt" när man t.ex. leder hästen i tygeln.

 
Skumremmen är det vita snöret som sitter fäst i den lilla lilla ringen om ni ser? :) Den hindrar alltså bettet från att vikas framåt!


Bettguide (tillägg)

Fick frågan vad ett delta är och det är en läderrem som man kan sätta mellan två ringar på bettet, "trycket" fördelas då i båda ringarna.

Bettguide del 4: Pessoabett

Pessoabettet är omdiskuterat och har alltid varit. Det är från början ett körbett som på senare år börjat användas i ridning.

Tygeln fästs beroende på vilken effekt man vill åt. Ett delta kan användas. Man kan använda två tyglar på det här bettet också. Bettringarna sitter lösa vilket gör hävstångseffekten mindre skarp.

Däremot är det lätt att pessoat viker sig upp och skadar gommen, det kan därför vara skadligt. I hoppningen blir hästarna svårstyrda och får svårt att följa tygeln med hävstångseffekten i båda mungiporna. Jag har sett alldeles för många bettsla upp sina framförallt ponnyer på pessoa utan att egentligen göra nåt åt problemet, i dessa fall gör pessoat det värre tycker jag.

Däremot kan det vara användbart i markarbete innan man betslar upp inför hoppningen, för att liksom känna på hävstångseffekten lite. Jag brukade använda det när jag red ut för då kunde Min-San bli riktigt pigg, och så red jag på det för att inte bara rida på samma tredelade bett hela tiden. Jag red då för det mesta på rätt lång tygel, eller tog honom inte i munnen bara när jag behövde för att göra en tydlig markering.

Bettguide del 3: Pehlamstång

Så nu börjar vi komma in på lite skarpare bett.

Pehlembettet kan användas med eller utan delta. De finns olika varienter t.ex. raka, i gummi, tvådelade. Man kan också välja att rida med två tyglar, en i övre och en i nedre ringen så kan man släppa efter på den undre när hästen känns fin.

Skänklarna gör bettet skarpare ju längre de är. Ryttaren måste vara försiktig och ha en bra hand. Däremot gör skänklarna så att bettet går att variera mycket i skarphet.

Bloggar jag följer:

Jag tycker att de bloggarna som ligger på toppen är riktigt tråkiga, trist nog. Vet ingen blogg jag verkligen gillar tyvärr.. Bara en! Och det är

http://domkallarmigbella.blogg.se

extremt bra blogg om hon och hennes ponnys väg framåt, jätte gulliga är dom dessutom :)

Bella är också bäst i verkligheten som man säger <3


YESS!

Mamma och jag åkte och köpte remontnosgrimman idag, av märket Hubertus så det är bra läder :) Sen köpte vi mitt Lami-Cell schabrak! Kommer passa så bra till på söndag!

Blank päls

Jag tänkte att både Min-San och Sekúr har varit riktigt blanka och fina i pälsen, och jag borde dela med mig av hemligheten haha ;)

Jo jag schamponerar eller sprayar sällan mina hästar med pälsglans. Bara innan tävling ibland, då schamponerar jag. Sprayar med pälsglans gör jag bara i svansen för att den ska växa ordentligt och vara lätt att reda ut :)

Då är min hemlighet: Ordentlig rykt. Det finns ingen genväg. Jan Brink brukar säga, det går inte att tvätta pälsen till glans. Man måste slipa på den, som en pensel. Och dessutom ger rykten massage och ökar blodcirkulationen i huden så pälsen mår bättre.

Man behöver inte lägga ner så mycket tid på det! Jag har en rätt mjuk borste som ändå tar bort det smuts den behöver, jag borstar igenom hela honom noga och det tar kanske fem minuter? Inte så lång tid! Då kan jag lägga ner mer tid på det ;) Och nu är han så len och fin att jag gärna borstar och klappar läänge!

Både Min-San och Sekúr har fått B-vitamin och biotin, det kan också bidra. Men jag ber er att kolla med nån duktig och kolla igenom foderstaten innan ni börjar med tillskott, effekten kan i värsta fall bli förgiftning om man doserar fel...




En blank hårrem är ett tecken på en frisk och välmående häst, så jag tycker att jag kan skryta med att ta väl hand om mina hästar? ^^,

Bettguide del 2: Fasta bettringar

Fasta bettringar i denna form kan också kallas eggbett och är ett av de mildaste betten. Vad jag vet är det bra till hästar med bettskador. Och att det minskar risken för att hästen kläms i mungiporna.

Men har också hört att man måste ha en försiktig hand, att det är lite skarpare. Vet ni varför?

Mysmorgon

Mamma är och tränar dressyr på Kurre för Birgitta Segerfeldt, otroligt roligt tycker jag! Att hon är igång alltså :) Sen när hon kommer hem ska vi åka på en shoppingtur, ska köpa en remontnosgrimma men vi får ju se vad mer vi hittar.. ;)

Gjorde mig själv en kopp te och nu sitter jag framför New Moon och väntar på mamma <3 Inte illa!

Vad tror ni?


Träning


Bettguide del 1: 3-delat tränsbett


3-delade bett finns i många storlekar och former. De kan ju förekomma att andra bett, som exempelvis pessoa eller mitt kombinationsbett är tredelade, men nu tar jag mest upp tränsbettet med rörliga ringar och vad de tre delarna är bra för egentligen.

De tre delarna gör att det ligger rakt, mjuk och följsamt på tungan. Ju smalare det är desto skarpare är det, ibland sägs det att tredelat är skarpare än tvådelat men det är att föredra på hästar som drar upp huvudet, då tvådelat åker upp mot svalget och då kan hästen bita på bettet. Annars har tredelat nästan ersatt det tvådelade!

videoblogg


Mammaa -.-

Aja nu får ni se en övning som går ut på att jag ska komma så lugnt som möjligt mot hindret. Det gör inget om han kommer för nära (som han gör flera gånger) eftersom han annars gärna drar mot hinder och går av jätte stort.

Stress = Nej TACK

Börjar med att åka ut till stallet, gör i ordning Kurre och sedan rider vi till träningen, tar kanske en halvtimme med skritt och lite trav. Underbart väder och han skötte sig jätte fint så det var väldigt mysigt!

Träningen gick BRA mycket att öva på men nu vet jag hur jag ska rida på söndag :)

Mysig tur hem i vårsolen, sen när jag kommer fram till stallet vid 4 ser jag att hästarna i mitt intagslag är ute. Mamma har alltså glömt att det var vår dag att ta in idag.. Tar in Kurre som jag måste svampa av, borsta och byta täcke på sen kunde jag börja lägga in hö till de hästar som inte hade. Hämtade in hästarna, bytte täcke. Sedan var jag tvungen att putsa utrustningen och tvätta skydden som blivit leriga på vägen hem. Kom på att jag hade hand om Saga den här dagen så mockade och gjorde foder åt henne... Okej jag var klar halv sju. Och vi som tänkte åka och handla idag, det får bli imorgon i stället!

(Mamma har filmat, hon har inte bara glömt att ställa in skärpan så den blir bra, hon har inte ställt in den ALLS! Den envisa lilla... aa hon skärper sig aldrig :( Slänger upp ett par filmer ändå..)

Svar till:

Therese som kommenterade mitt inlägg om motion! (Hon har inte länkat någon blogg så svarar här, början på en diskussion också?)

Det här med att ifrågasätta vilodagar, jag tycker att en vilodag kan vara en dag hästen slipper press från hård träning utan istället får komma ut på en liten skrittur helst för hand. Och det är jätte bra! Hästarna måste som du säger få återhämta sig, sätta musklerna och smälta allt som hänt men jag tror inte att bara stå inne i boxen hjälper så mycket, bättre att dom får röra sig lugnt då :) Och du säger att din häst får gå i en bra hage med kompisar 8-10 timmar om dagen, det är ju super! Då får den sin lilla motion och det tycker jag kan ersätta den där skritturen. Vissa har ju sina hästar själva i små hagar som de får gå i max 6 timmar och knappt röra sig (typ som min) och då tycker jag att de behöver komma ut mer.

Och som du skriver att hästen inte är samma som den var på prärien för många år sen, och där måste jag hålla med dig till 100%. Jätte bra att du säger så! Jag menar i detta fall att den trots allt har många instinkter och behov som är nästan desamma som man måste ta hänsyn till. Men många är ju så negativa till alla skydd man har på hästen, sättet vi tränar på och allt och där måste vi ju tänka att inget är lika naturligt längre, en "vildhäst" skulle ha helt andra behov och inte ens kunna stå i ett stall tror jag! Eller vad tycker du? :) Kul med lite intressanta åsikter!


Godmorgon!

Kära läsare, hoppas ni sovit gott och har en trevlig förmiddag. Klockan halv elva ska jag ladda med frukost på sängen till mig själv och se de avsnitt av Ponny akuten som jag missat på SVTplay. Mysfaktor 100?

Senare hoppas jag att mamma kommer och hämtar mig så ska vi ta en liten shoppingtur och leta efter lite grejer till hästen, berättar vad sen. Och vid halv två ska jag rida iväg till min hoppträning! Är grymt taggad, ska se hur allting känns inför söndag. Vad händer då? JO tävlingsdebut för mig och Kurre! Bättre sent än aldrig, men nu känns det som att det börjar falla på plats :D

Vad tycker ni om Ponny akuten förresten? Brukar ni se det?

Malin bort"blåst"

Haha det är så roligt så jag dör... Hur kom det sig att jag missat detta?

Hantering del 2: motion

Nu kommer del 2 i min lilla "serie" om hantering. Och tänkte nu ta upp motion, vad man bör tänka på när man lägger upp träningen för hästen och hur motion och hantering hänger ihop.

Tänk nu på att hästen är ett stort djur som är skapt för att röra sig över stora områden varje dag. Hästen är skapt för att spendera en stor del av sin tid i rörelse, alltså stimulerar inte en timmes träning behovet. Det kanske täcker det fysiska behovet av träning, men inte det psykiska. Därför är det otroligt viktigt att hästen har en hage där den kan röra sig ordentligt, eller får alternativ träning.

Nu ska jag ge er lite tips på sådan träning som kan lämpa sig för er (oss) som har det lite knappt med tid.
1. Om du rider flera hästar som funkar bra ihop kan du ta med dig två st ut på en liten tur om du kan ta den ena som handhäst.
2. Du kan be en kompis eller förälder leda eller skritta ut på din ponny/häst när du inte är i stallet.
3. Ta en liten omväg (på en halvtimme?) när du tar in hästen från hagen.
4. Släpp hästen i ridhuset en snabbis om det är tomt.

Det viktigaste är att hästen får komma ut och röra sig under låga krav helst så naturligt som möjligt. Att leda är att föredra framför skrittmaskinen eftersom vi vill bevara kontakten mellan häst och människa och till naturen!

En sak vi borde ifrågasätta är vilodagar. Varför ger vi egentligen vilodagar? Hästen är van att röra på sig varje dag! Den blir inte mentalt stimulerad och den får stå i boxen en hel dag, dessutom ser jag inget positivt med det... Hellre att man i så fall ger hästen ett par - tre, fyra vilodagar mer sällan då man trappar ner något och bara skrittar ut på längre turer i skogen! Om man nu ska ge hästen en vilodag tycker jag att man i alla fall ska gå ut med hästen en halvtimme, minst.

Varför ger man egentligen vilodagar? Låt hästen leva så naturligt som möjligt! :)

Springandet i hagen är jättebra för hästen både fysiskt och psykiskt!

Måndag 5/4

Ut tidigt på morgonen för att fodra och släppa ut hästar, sedan göra mat och mocka åt Kurre och Saga. Jag skrittade och travade lite ute med Kurre i över en timme, jätte mysigt! Han fick jobba i skritten också så han var faktiskt varm när vi kom hem :) Putsade sadeln, tränset och thidemantygeln ordentligt, bytta schabrak och luva så nu är vi redo för hoppträning imorgon!

Ska jaga allt grus från jorden...

Imorse åkte jag och mamma till stallet tidigt på morgonen för att fodra. Jag skulle vara kvar längre så jag tog moppen. När jag skulle svänga upp från vägen mot stallet lyckades jag träffa den största och halaste grushögen i närheten, moppen välte och är nu trasig! Jag vet inte riktigt vad som hänt, men den går inte att styra ordentligt...
Och det har blivit en del fula repor på lacken...


Favorit i favorit


Älsklings Kurre i sitt fina schabrak med matchande luva, mitt favoritschabrak :)

Dags för en tur i vårsolen!

Nu tar jag moppen ut mot stallet, idag ägnas all tid åt Sekúr. Ska rida ordentligt och kanske rider fram i den härliga eftermiddagssolen ute. Ska se om jag hinner massera honom efteråt, ska i alla fall stretcha ordentligt.

Ha det trevligt tills vi hörs igen!

Hoppas!

Nu har jag definitivt de pengarna jag behöver för att köpa det här schabraket till mitt tävlingsset, hoppas bara dom har det på Sporren annars måste jag beställa in det... Det skulle sitta så fint inför tävlingen på lördag! :D Såklart måste jag hitta den luvan jag ska ha till och ha pengarna till den.

Den här veckan har jag faktiskt en del jobb, lite uttag och sånt i stallet och har hand om en häst i stallet medan ägarna är i Italien!


Älskar min Peugot!


Nu kan jag ta mig till och från stallet när jag vill, jag kommer alltså kunna få så himla mycket mer gjort :D Hejdå snön, hej frihet <3

Miss U <3


Dagens fråga nr 2


Vilken är er favorittidning med inrikting häst? Har ni några speciella åsikter om hästtidningar?

Dagens fråga nr 1


Vilket strö (underlag i box t.ex. halm, spån) gillar ni bäst? Och varför?

Undrar verkligen så är tacksam för svar! :)

Hoppträning fredag 2/4

Jo igår tränade jag ju för Hannah, tänkte berätta lite mer ingående.

Vi började med att prata om honom och våra vål och så, eftersom det var första gången vi tränade. Sen satte vi upp på räcken, ett på medellinjen och ett på en diagonal. Vi började med att bara hoppa på volt och se efter var problemen låg / vad vi behöver öva mer på. Och jag är sjukt nöjd för nu vet jag nästan exakt vad som händer!

Har hört av flera att jag är vad man kallar ryttarbygd och har en bra grundsits, så jag sitter alltid hyfsat rak i ryggen och rätar alltid upp mig som man lärt sig att man ska i avbrott och när jag försöker sakta in. Men när jag lutar mig tillbaka, skjuter jag honom framåt med höfterna. Han är jätte känslig för det så han bara far iväg! Så det blev det första vi fick korrigera, jag måste rida med axlarna lite längre fram.

Sedan kom problem nummer två, jag taxerar åt honom i anridning mot hinder. På Min-San som inte är lika erfaren som honom fick jag alltid jobba med att komma rätt och trycka av honom, men på Kurre stör det mest. Han får sånt hiimla påskjut och hoppar lite mer uppåt och iväg när jag skjuter på. Så då fick vi börja öva på att jag skulle slappna av och låta honom tänka själv, till en början kanske han kom lite fel och Hannah sa åt mig att låta honom braka in i hindret om han så ville, då börjar han tänka själv!

Sedan kommer det i avsprångspunkten, jag måste se till att hålla axlarna framåt för när han hoppar av har han sån kraft att man skjuts bakåt i sadeln och hamnar i bakvikt under och efter hinder. Och när jag hamnar i bakvikt skjuter jag fram honom med sätet, och kanske stoppar upp honom genom att ta i tygeln och då ställer han sig och studsar. Så bättre följsamhet och balans övade vi på.

Det blev så himla stor skillnad och när det går som det gick när det var som bäst igår skulle en 1.10 bana inte va några problem alls! Så vi är väl på gång snart ;)

Glad Påsk!

Hejsan hoppsan mina kära läsare, idag är det påskafton om jag inte misstar mig? Har ni haft det trevligt?

Jag själv sitter hos min farmor på landet, har nyss firat min pappa som fyller år men mer om det kommer jag skriva på min andra blogg, http://ssurreal.blogg.se ;)

Solen skiner, fåglarna kvittrar, och innan detta blir för klyschigt ska jag säga att våren verkligen börjar sätta sina spår och livet leker! Jag ska snart berätta en hel del roliga saker för er, tro mig, så hold on! Och kolla gärna in min andra blogg också. Har dessutom kanske en frågestund på g..? Vi får se! :)

Har ni några speciella önskemål på vad ni vill läsa om just nu?

Bilden är på mig och min farmors katt för mååånga år sen!

22.33

Hejsan! Oj nu var det längesen jag uppdaterade. Igår fick vi lov och jag tog en väldigt mysig tur med Kurre i vårsolen. Det var så himla mysigt men vägarna var helt översvämmade! På ett ställe hade det bildats en fors tvärsöver vägen, och tänk på att det var mitt mellan två åkrar där det annars inte är vatten alls!

Idag har jag hopptränat för min gamla tränares syster, Hannah. Jätte nyttigt var det, kände att jag fick ut mycket av det. När man tränar själv kan man ju gå in på mycket mer detaljer än vad man kan göra i grupp. Vi tränade som vanligt på låga hinder, men det hela ligger i teknik, lydnad och balans så det kommer sitta på högre höjder när det sitter här. Kan skriva mer ingående om det sen :)


RSS 2.0