Hantering del 2: motion

Nu kommer del 2 i min lilla "serie" om hantering. Och tänkte nu ta upp motion, vad man bör tänka på när man lägger upp träningen för hästen och hur motion och hantering hänger ihop.

Tänk nu på att hästen är ett stort djur som är skapt för att röra sig över stora områden varje dag. Hästen är skapt för att spendera en stor del av sin tid i rörelse, alltså stimulerar inte en timmes träning behovet. Det kanske täcker det fysiska behovet av träning, men inte det psykiska. Därför är det otroligt viktigt att hästen har en hage där den kan röra sig ordentligt, eller får alternativ träning.

Nu ska jag ge er lite tips på sådan träning som kan lämpa sig för er (oss) som har det lite knappt med tid.
1. Om du rider flera hästar som funkar bra ihop kan du ta med dig två st ut på en liten tur om du kan ta den ena som handhäst.
2. Du kan be en kompis eller förälder leda eller skritta ut på din ponny/häst när du inte är i stallet.
3. Ta en liten omväg (på en halvtimme?) när du tar in hästen från hagen.
4. Släpp hästen i ridhuset en snabbis om det är tomt.

Det viktigaste är att hästen får komma ut och röra sig under låga krav helst så naturligt som möjligt. Att leda är att föredra framför skrittmaskinen eftersom vi vill bevara kontakten mellan häst och människa och till naturen!

En sak vi borde ifrågasätta är vilodagar. Varför ger vi egentligen vilodagar? Hästen är van att röra på sig varje dag! Den blir inte mentalt stimulerad och den får stå i boxen en hel dag, dessutom ser jag inget positivt med det... Hellre att man i så fall ger hästen ett par - tre, fyra vilodagar mer sällan då man trappar ner något och bara skrittar ut på längre turer i skogen! Om man nu ska ge hästen en vilodag tycker jag att man i alla fall ska gå ut med hästen en halvtimme, minst.

Varför ger man egentligen vilodagar? Låt hästen leva så naturligt som möjligt! :)

Springandet i hagen är jättebra för hästen både fysiskt och psykiskt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0