Ge hästarna vettig mat!

Tänkte ta upp foder, en fråga jag tycker är ganska viktig.

Jag tänker inte heller berätta en massa eller gå in på det för djupt eftersom det finns hur mycket som helst att säga i ämnet. I stället tänker jag ta upp två saker och såga lite, sen vill jag höra era åsikter. De två fallen är: de som ger för mycket kraftfoder och de som ger för lite kraftfoder.

De som ger för mycket:
Hästen är designad för att äta gräs. Så enkelt är det. Hästen är skapt så att den passar för ett liv där den rör sig stora delar av dagen, över stora ytor, i ständig vaksamhet för rovdjur och i ständigt sökande på föda. Hästen är gjord för att kunna livnära sig på mycket näringsfattig föda från större mängder.
Att låta hästen gå på några få kilo hösilage och mångfaldiga kilo kraftfoder såsom havre, pellets och massa olika tillskott är som att du själv skulle tvingas leva på tillskott. Om någon skulle ställa fram en tallrik åt dig med bara en hög piller, hur skulle du känna dig då? Njaa, du skulle nog inte gilla det. Och antagligen varken din mage eller resten av kroppen heller.
Alltså: Det är viktigt att utgå ifrån grovfodret när man räknar ut en foderstat så hästen får all tuggtid, alla fibrer m.m. som finns i grovfodret och som är livsnödvändiga för hästen.

De som ger för lite:
Jag vill inte vara och är inte fördomsfull, men det råkar vara så att de flesta som gör denna tabbe är de som försöker vara såna kloka "naturnissar", "nhnissar", "djurvänner" att de låter hästen gå på endast hösilage. Punkt. Hoppas ni redan nu förstår felet?
De flesta hästar som går på stora mängder kraftfoder skulle nog kunna klara sig på nästan enbart hösilage MEN... Som jag sa är hästen skapt för att äta nästan hela dagen och leta sin föda över stora ytor. Alltså där växer olika sorters växter med olika halter av mineraler och anda näringsämnen. Så fort vi sätter hästen i en inhängnad begränsar vi dess förmåga att själv kunna leta upp det den behöver (hästar är bra på sånt!).
För att hästen ska funka, skelettet, musklerna, imunförsvaret, tänderna, pälsen, prestationsförmågan ja allt ska funka måste den ha proteiner, vitaminer, mineraler... Ja alla näringsämnen. De finns begränsade och i olika mängder i vårat grovfoder, men kraftfodret är till för att komplettare. Kraftfodret ska ge hästen det grovfodret inte kan ge hästen alltså extra energi, proteiner osv. Alla hästar måste få fodret speciellt anpassade efter dom och jag tror inte att endast havre skulle duga utan något med innehåll av mer näring som t.ex. pellets (krafft) eller müslifoder och olika mineraltillskott.
Får hästen inte i sig näringsämnena kommer den inte kunna utvecklas ordentligt, den kommer antagligen också att bli sjuk.

Kommentarer
Postat av: evelina

Sv: Haha, ja dom borde du slipa till lite extra om du vill lysa på golfbanan;D Själv är jag lika kass som alltid:D

2010-07-21 @ 00:14:07
URL: http://evelinablomqvist.blogg.se/
Postat av: Liz

håller med om att lagom är bäst men dock har det ju gjorts undersökningar som visar att de flesta hästar klarar sig på endast bra hö. Men har man inte bra hö är det klart att man måste lägga till.

Bäst tycker jag är att ha fri tillgång till halm så de har ngt att pilla med :)

2010-07-21 @ 10:07:32
URL: http://lillagoajag.blogg.se/
Postat av: Foderexperten

Ett fullvuxet halvblod på ca 600 kg bör få 10-12 kg hö/hösilage av god kvalitet. Tänk på att man måste ge mer silage än hö. Utifrån energi och proteinvärdet i höet kompletterar man vid behov med mineraler och vitaminer och kraftfoder. En häst som enbart rids ca 1 tim/dag och tävlas kanske varannan vecka, behöver absolut inga mängder med kraftfoder. Som du skrev så betar en fri häst ca 16 tim/dygn, därför bör man ge ordentligt med hö. Halm i boxen är också alltid bra.

2010-07-22 @ 13:06:10
Postat av: Jennifer

håller med!

min ponny får endast gräs (står på sommarbete nu, och kommer stå på lösdrift efter det) och sen får han bara hö och morötter :)

Dumt att ge havre och så till honom, då går de bara ner i hovarna på han och då blir dom förstörda! :( de vill man ju inte.

jag pluggar ju om sånthär i skolan !(:

Ses snart bruden? =) btw. hur är det med Kurre?? <3

Kram Jennifer <3<3

2010-07-25 @ 16:48:51
URL: http://ssnowdropss.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0