Lymfangit

Agria.se: "

Vad är en sårskada?
När hud eller slemhinna skadas uppstår en sårskada. Man brukar dela in sårskador i olika typer efter hur de har uppstått, till exempel skärsår, rivsår, sticksår och krossår.
Hur allvarlig en sårskada är, beror på var den sitter, hur omfattande den är och hur mycket det blöder. Även en liten sårskada kan vara allvarlig om den skadat känslig vävnad som leder, senskidor, ögon eller större kärl.

Vilka är symptomen?

  • Trasig hud eller slemhinna
  • Blödning
  • Svullnad
  • Värme
  • Ömhet
  • Tecken på infektion - feber och varflöde"

Följder av sårskador
Den vanligaste komplikationen är att såret infekteras av bakterier. Ett infekterat sår läker inte, så gäller det att snabbt behandla infektionen. Tecken på infektion, är att såret varar och att hästen får feber. Var består av sårsekret, döda celler och döda bakterier. Det är ofta tjockt, gulaktigt och kan lukta illa. Om det ansamlas mycket var i sårhålan, uppstår en böld. Vid en infektion i en led eller en senskida, blir hästen kraftigt halt och får hög feber, ett tillstånd som är mycket allvarligt. Om såret sitter på ett ben, är det vanligt att hästen drabbas av lymfangit, det vill säga en inflammation i lymfkärlen som gör att hela benet svullnar kraftigt.

Capactiva.se: "

Lymfangit

Lymfangit är en inflammation i lymfkärlen i benet, t ex på grund av en sårskada eller mugg. Benet blir svullet, men det är inte alltid hästen får feber. - Lymfangit kan bli kroniskt, berättar Marianne, men om man behandlar orsaken i tid så brukar det gå bra. Man kan också minska risken genom mycket rörelse, massage och stallbandage. - Olika hästar har olika lätt att drabbas av lymfangit. Vet du att din häst är känslig så lägg gärna ett antibakteriellt bandage om den får ett sår."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0