Veterinärbesök

Så idag var vi på Ultuna och kollade honom. Jag är väldigt nöjd med besöket. Förutom att veterinären var duktig och rekommenderad av min tränare så känner hon och samarbetar i ett forskningsprojekt om halta hästar med den veterinär jag oftast anlitar. Så hon litar på hennes gamla prognoser liksom. Dessutom var det en veterinärstudent som var med och klämde och kände så det var dubbelkollar liksom.
Positivt: Hon berömde honom jättemycket för att han var bra i hull, hade så glänsande hårrem och otroligt trevligt temperament. Mamma är stolt över bebi! :D Hon sa att såg välmående ut i allmänhet och han var snäll som ett lamm hela dagen. Han verkar inte ha något problem med ryggen som vi misstänkt förut då han rörde sig bra i galoppen och inte reagerade alls när man klämde på ryggen. Vi frågade lite om att han varit lite lös i magen och det skulle vi inte oroa oss för heller sa hon. Ofta har hästägarna mer problem med det än hästen och eftersom han ser så välmående ut och det inte är så farligt borde vi inte bry oss så mycket.
Negativt: Han har... KOTLEDSINFLAMMATION! Han markerade redan när jag bara travade rakt fram på hårt underlag, inte så farligt på volten men när vi sen gjorde böjprov markerade han både fram och tillbaka. Så nu är han behandlad och ska skritta, stå i sjukhage och äta antiinflammatoriskt i tre veckor innan vi ska på återbesök... Jo det känns skönt och veta och nästan bättre att det fanns en anledning till att han stannade snarare än att det var jag som red illa eller att han tröttnat.
Har någon av er erfarenheter av kotledsinflammation? Kan ni berätta hur ni gjorde då, hur lång tid tog det att komma tillbaka och är det stor risk att det går upp igen?


Kommentarer
Postat av: Klara Hovstadius

D hade det i somras, tog ca 6 veckor tror jag eftersom det inte gick bort av antiinflammatoriskt och behövde sprutas "/

2011-04-14 @ 14:18:15
URL: http://klarahovstadius.blogg.se/
Postat av: hanna

Sv: Ja verkligen!

Och så ska alla dom som är så duktiga och perfekta bo på andra sidan jordklotet! Life is so not fair!

2011-04-14 @ 15:20:30
URL: http://beingreal.blogg.se/
Postat av: Bella

Vääääldigt olika från häst till häst. Ruben hade en lindrig inflamation i båda fram förra våren... han markerade mindre än ½ grad på böjprov de första 10 stegen. Det var över på 2 veckors vila/skritt och 2-3 veckors igångsättning. Dock så fick han ju fånganfall dagen efter att jag hade hoppat för första gången men det har ju inte med saken o göra... Tar man det bara hyffsat lugnt vid igångsättning brukar det inte komma tillbaka.

Ruben fick troligtvis sin inflamation av att hans sadel inte låg bra, han fick ont i ryggen och började stanna endel. Alla stopp sliter ganska mycket (om det är tvärnit)



Min kompis häst var dock 3 grader halt på båda fram och hade inflamation i både hovled och kotled... det tog ett år för honom innan han blev helt bra. Sedan vet jag att vissa veterinärer säger att om de har börjat markera en gång på böjprov så kan de alltid sitta kvar lite även fast de inte har ont. Så vissa blir aldrig helt fria från markering på böjprov. Hm, komplicerat. Alla hästar är olika individer och svarar olika fort på olika behandlingar!



Jag hoppas Kurre svarar bra på behandlingen så att ni kommer tillbaka så fort som möjligt!

2011-04-14 @ 16:29:54
URL: http://domkallarmigbella.blogg.se/
Postat av: Liz

Vi har haft "en hög" med kotledshästar. Mitt främsta tips är ; ha inte för bråttom. De hästar vi har haft har ofta haft samma historia:

Travhäst (i alla fall utom 1) som får kotledsinflamation -> in till vet. sprutas -> vilar en vecka -> sätts igång (ha travhäst i vila är dyrt, folk vill tjäna pengar -_-) -> efter ett par v är det tillbaka. Samma procedur upprepas 3-4 ggr -> hästägaren ger upp -> vi får hem hästen och släpper den på "bete" 1-4 mån (beroende på hur illa det är). Sedan är hästen frisk och hästägaren fattar ingenting ;)



Så låt det ta tid. Det går ju faktiskt fortare att lägga kanske en månad på en gång än att ha en "halvhalt" häst i flera månader! Sedan beror det ju självklart på hur illa det är och hur bra "läkkött" hästen har men min far brukar säga att i regel får man lägga på 25% vila mot vad vet. säger (de vet ju hur gärna man vill ha igång hästen snabbt igen). Men som med allt annat beror det på häst, veterinär och omständigheter. Lycka till!

2011-04-14 @ 20:10:06
Postat av: elin

fin blogg



allt bra med dig ? :)

2011-04-15 @ 02:10:03
URL: http://hestoponny.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0