Övning för att få hästen mjuk


Det här är en klassisk övning som brukar funka för de allra flesta och är en av mina favoritövningar. Man rider på en av volterna vid A eller C och flyttar ut hästens bakdel utanför voltspåret på den öppna delen. På detta sätt får man hästen att börja jobba med bakbenen och få in dem under sig.

Jag har justerat denna övning för att få ut mer av den för Kurres skull. Det är värt att testa!
1. Flytta ut bakdelen på den öppna delen som vanligt. På den slutna delen överställer du hästens hals inåt, du vill att den ska få sträcka ut nacken och lossna.
2. Flytta ut bakdelen igen, när du kommer till den slutna delen denna gång ställer du hästen utåt i stället.
3. Flytta bakdelen, och denna gång rider du rakt fram när du kommer till väggen. Vid hörnet gör du en framdelsvändning/skarp vändning så du rider rakt fram längs kortsidan, vänder upp längs väggen igen så att du har ridit på en halv fyrkant. Nu får du se att hästen verkligen är lösgjord och kan ta stöd och gå helt rakställd på de raka spåren.
4. Sista gången du kommer till den slutna delen kan du rida på ett vanligt voltspår där hästen ska vara lätt böjd i kroppen men bara så normalt som den brukar vara.

Sedan kan man upprepa detta i båda varven och i olika gångarter, så många gånger man vill! Hästen lossnar och aktiverar bakbenen, denna övning har funkat hur bra som helst för mig. Vill man kan man lägga in avbrott/igångsättningar där man växlar mellan den öppna och slutna delen alternativt göra halter för att få hästen att lyssna och då har vi en bra dressyr-/markarbetsövning som får in det mesta!

När hästen väl slappnar av och bli lätt att jobba är det lättare för ryttaren att själv öva på sin sits, hand och all annan inverkan. Toppen för mig!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0