Uteritt

Tycker verkligen att all träning är mycket roligare utomhus! Så tänkte skriva en liten "uteritts-guide" med tips på vad man kan göra ute och vad man ska tänka på.

- När jag ska intervallträna brukar jag rida iväg till en stor äng. Det blir mycket roligare och mer motiverat när man inte bara rullar runt på fyrkantspåret utan man kan variera ställning och så mycket mer på en äng. Man håller självklart koll på att rida lika mycket i höger och vänster galopp ändå! Den cirka 20 min långa skrittvägen fram och tillbaka blir perfekt uppvärmning och avskrittning!
Tänk på att: Kolla med markägaren var det är okej att rida. Om det är en åker där något odlas eller om det t.ex. ska skördas hö där ska man inte rida där! För det första kan det förstöra odlingen och för det andra kan hästars träck göra att höt /hösilaget innehåller parasiter när man sedan ska fodra hästarna med det. Inte bra eller hur?
- Träna dressyr ute är otroligt roligt och nyttigt. Hästarna är ofta mer uppspelta och svårkontrollerade ute, därför kan det vara en bra check att se att hästen verkligen lyssnar på en, inne på banan har den ju inte så mycket annat att göra. Rid öppnor, slutor och skänkelvikningar sicksack över vägarna, rid tempoväxlingar, halter, avbrott och igångsättningar. Detta brukar göra hästen mycket tillfreds och lösgjord! Att öva t.ex. ökningar och skänkelvikningar ute tycker jag bidrar mycket till kvalitén eftersom hästen gör det med mer glädje och power!
Tänk på att: hålla dig till utmärkta ridstigar. Markägaren och de andra som vistas i skogen (joggare, skidåkare, barnfamiljer, hundägare...) brukar inte bli glada av att hitta hästarna på stigar där marken är känslig. Är det blött eller väldigt torrt ute är risken stor att marker och stigar förstörs när man rider på dem. Om vi inte håller oss på den goda sidan med markägarna är risken stor att de drar ner på ridvägarna vilket påverkar oss alla.
- Gamla hederliga uteritter slår ju aldrig fel heller. Låt hästen slappna av under lägre krav och njut också själv av utsikten från hästryggen! Utforska backar och varierad terräng vilket stärker er båda. Våga dig på att vara ute längre än en timme, hästen kan få jobba under mindre krav på formen och istället få galoppera, trava och skritta på friskt under en ryttare i en något lätt sits. Härligt! Är hästen osäker ute brukar ridturerna bli mindre trevliga och snarare lite frustrerande. Ta med en kompis och en säker häst så blir det hela mycket roligare!
Tänk på att: vara trevlig, hälsa på och ha tålamod med fotgängarna och cyklisterna. De kommer ha mycket mer tålamod med våra nervösa flyktdjur och vara betydligt mycket trevliga att ha att göra med när vi stöter på dem ute! Om vi alla föregår med ett gott exempel och ler och hälsar ute kommer vi bädda för att hästar och ryttare tas emot bättre av "samhället" :)

Kurre redo för en uteritt! (Nej jag hann inte ta av tävlingsgrejerna...) Gramanen är på för att han lätt blir stark och distraherad ute, minskar bråken :) Rider dock inte alltid ut på den.

Kommentarer
Postat av: Klara

Riktigt bra inlägg och det har verkligen fått med den faktan och vänligeheten som behövs.

2010-08-08 @ 16:59:52
URL: http://klarahjorth.blogg.se/
Postat av: Klara Hovstadius -Tävlingsryttare med världens finaste ponny

SV: Vet inte..

2010-08-08 @ 19:56:54
URL: http://klarahovstadius.blogg.se/
Postat av: astrid jinder

Det är lite kul det där med att man ska vara så trevlig osv, här där jag bor så kommer markägarna fram till en när man rider och säger att det går bra att rida på deras mark, ger tipps på vägar, nästan alla hälsar och berömmer en för sin häst:P

2010-08-09 @ 12:23:37
URL: http://astridjinders.blogg.se/
Postat av: Evelina

Vf kom du aldrig till AW ;) ??

2010-08-10 @ 16:11:20
URL: http://evelinablomqvist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0